Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet

Recommended Posts

Deska barlinecka jako materiał podłogowy jest dobrym materiałem.

Mam jednak wątpliwości co do twardości lakierowanej wierzchniej warstwy z naturalnego drewna. Poza tym przytrafiło się w trakcie przeprowadzki wylanie małej ilości wody na powierzchnię podłogi. Przyznam się, że skutek mnie niemile zaskoczył, ponieważ woda spenetrowała w bardzo krótkim czasie (może 2 min.) styki pojedyńczych klepek deski i widać było spęcznienia drewna. Być może dodatkowe lakierowanie zabezpieczyłoby podłogę przed takimi niespodziankami, ale jako podłoga "gotowa" powinna zachowywać sie raczej inaczej zwłaszcza, że cena jej jest znaczna. Co do sposobu układania - ja osobiście układałem jako podłogę pływającą na piance z folią. Producent zresztą załącza ulotkę o sposobie układania. Należy pamiętać o pozostawieniu dystansu ok.15 mm przy wszystkich stałych elementach.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: budowlaniec dnia 2001-08-01 12:27 ]

• 2 years później...
Gość gosc

Mnie przekonuje na razie tradycyjny parkiet z klepki tymbardziej, ze teraz sa ró˝ne rozmiary. problem w tym ze lubie meble o kolorze pomarancz wisnia. Szukam podlogi ktora by korespondowala z tym kolorem i nie byla zbyt ciemna. Zaskoczyl mnie dab czerwony. To twarde drewno wiec morze na taki kolor bym sie zdecydowala, ale ciekawa jestem jak sie zachowuje na duzej powierzchni i czy przebarwienia z czasem bledn? (tak sugerowal sprzedawca). Niezle zaskoczylo mnie info o desce barlineckiej. Tego bym sie w zyciu nie spodziewala, abylam bliska tej decyzji jescze niedawno. Spodziewam sie iestety takich problemow z woda (moze wkrotce pojawi sie male dziecko?) Wylany soczek pewnie nie zrobi dobrze zadnej jednak podlodze

:oops:

dokladnie prawdziwy parkiet to jest to na co warto wydac pieniadze.

jesli jednak decydujesz sie na deske bralinecka to po polozeniu( radzilbym przyklejac do podloza mozna wowczas myslec o powtornej regeneracji ) radze zawoskowac pomoze to uszczelnic klepki parkietu.

warto rowniez poszukac gorszego gatunku lub tez poza gatunkowej deski, oszczedzamy na samej desce, a po polozeniu , lekkim przeszlifowaniu i lakierowaniu mamy super podloge.

Mam zle doswiadczenia jesli chodzi o gąbkę pod panelami/deskami. Upadek łyżeczki brzmi jak wystrzał - słyszalny także na dole.

Raczej polecam korek. Co do desek zaś - wygodne, trwałe - lakierowane 7 x supertwardymi lakierami UV, pełny bajer, mozna po latach cyklinować - ale przeważnie droższe od paneli. No, nie wiem, co wybrać.

Mozaika wychodzi trochę taniej razem ok. 80 zł m/2 .30zł m/2 mozaiki dębowej naturalnej gr.8 mm. L16cm. Robocizna na gotowo z przyklejeniem cyklinowaniem i malowaniem ok30zł m/2 chemia lakier domalux ,capon ,klej ,grunt ok 20 zł m/2.Warunek podłoga w miarę równa najlepiej mixokretem.Ceny we Wrocławiu .Mozaika bukowa i jaworowa jest po ok 20 zł m/2.Pozdrawiam Wiech.

• 9 years później...