Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś z Was liczył może ile kosztuje wybudowanie 1m2 ściany z różnych materiałów?

np

z bloczków silikatowych+styropian

z maxa+styropian

z porothermu

Ola

Murator z kwietnia 2005r.

Porotherm 44 P+W z zaprawą ciepłochronną 198zł/ m2 (M+R)

MAX 220 + styropian 14 cm 187 zł/m2

bloczki sylikatowe 18 + 12 cm styropian 154 zł/m2

Witam Grupkę po dłuższym milczeniu :) Mam prośbę - muszę zrobić ogrodzenie z przodu na działce letniskowej w Grotnikach i szukam ekipy, co to by porządnie, szybko i bez zbytniego zdzierstwa dokonała tego dzieła w I połowie lipca. Ogrodzenie prościutkie, niewysoka podmurówka, słupki, siatka, brama + furtka. Jeśli ktos z Was ma do polecenia taką ekipę to wdzięczność ma będzie dozgonna i zimne piwo w upalne lato w Grotnikach gwarantowane :) A może i kogoś kto bramy i furtki porządne robi też znacie? Pomóżcie bliźniemu w potrzebie...... :roll:

Pozdrawiam budująco-wykańczających i mnożących się ku chwale ojczyzny

Luśka

Chciałem się zapytac szanownych forumowiczów czy kwota 33 tys. zł za robociznę domu bez dachu o powierzchni zabudowy 210 m2 i użytkowej 190 m2 z poddaszem (ławy fundamentowe + bloczki, ściany zew. z maxa 220 , stropy lane, schody, 4 kominy itd) to dużo? Jaka jest wasza opinia ???

Z góry dziękuję za wasze opinie.

Porównując wielkość Twojego domu do mojego to sorry, ale to chyba za dużo :-?

Pozdrawiam, "życząc sukcesów- Judyta" :wink:

Chciałem się zapytac szanownych forumowiczów czy kwota 33 tys. zł za robociznę domu bez dachu o powierzchni zabudowy 210 m2 i użytkowej 190 m2 z poddaszem (ławy fundamentowe + bloczki, ściany zew. z maxa 220 , stropy lane, schody, 4 kominy itd) to dużo? Jaka jest wasza opinia ???

Z góry dziękuję za wasze opinie.

Cena raczej ze strefy średnio-wyższej, ale chyba jeszcze nie z gatunku "odjechanych" ;)

Za dom o powierzcni zabudowy ok. 230 m2 - uzytkowej (łącznie z poddaszem) ok. 180 m2 ,tez z ławami+ bloczkami -

tyle że ściany z porothermu, 2 kominy, bez schodów, strop terriva mamy zapłacić 20.000 zł

(ale sądzę, że po zmianach projektu i przygodach z fundamentami będzie to ok. 22.000 zł.)

Oczywiście podana cena, to cena netto - dotycząca ekipy, a nie firmy budowlanej 8)

20 tyś. to dobra cena, ale moim zdaniem schody wewnętrzne powinny być w to wliczone. Rozpoczęłam budowę w rok temu i za domek 135 m pow. użytkowej płaciłam murarzom 18 tys. ( w tym schody wew., zewn. i taras).

33 tys. to - moim zdaniem - przegięcie, też miałam takie oferty, ale szybko je odrzuciłam.

A teraz z innej beczki - może ktoś szuka R-betki na budowę, mam już właściwe przyłącze i chętnie bym ją odsprzedała. To jest taka przenośna - można ją chować na noc do domku, żeby nikt jej nie ukradł - tak nam doradził gość z ZE, który robił przyłącze, bo podobno R-betki lubią ginąć. Jęśli ktoś chciałby podjąć temat R-betki - zapraszam na priva. Gosias.

Teraz już oficjalnie i na 100%. Gmina Aleksandrów Łódzki zwalnia z opłaty za przyłączenie do Miejskiej Sieci Wodociągowej. Należy do pana burmistrza wystaosowac pisemko z prośbą i pan burmistrz wyraza zgodę.

Ola

Dokładnie ! :D Ja już to przerobiłam. Trzeba napisa podanie, w ktrórym wnosi się o przyłączenie do miejskiej sieci wodociągowej... a następnie zwraca się z prośbą o zwolnienie od kosztów tego przyłączenia motywując to dużym obciążeniem finansowym związanym z budową swojego przyłącza do tej sieci. Zwolnienie jest od ręki :o :D Ja dostałam je po jednym dniu. Brawo dla Urzędu :D

Za wytyczenie geodeta zażądał 600 PLN - po negocjacjach stanęło na 500 PLN

ale bez inwentaryzacji czegokolwiek i "z polecenia" architekta...

Za godzinę pracy w terenie - IMHO całkiem uczciwa stawka 8) :)

Ponoć średnia cena wytyczenia w Łodzi to od 800 do 1000 PLN :o

Przynajmniej takie własnie stawki słyszałam obdzwaniając speców z Panoramy Firm i tych polecanych na forum :)

Witam grupę łódzką

Na początek kilka informacji o mnie:

miejsce budowy - Łódź - Stoki

rozpoczęcie budowy - maj 2006

projekt indywidualny

I moja prośba: potrzebuję namiar na sprawdzonego kierownika budowy.

Pozdrawiam

Cześć, ja też buduję na Stokach. Na której ulicy będzie stał Twój domek?

Witam grupę łódzką

Na początek kilka informacji o mnie:

miejsce budowy - Łódź - Stoki

rozpoczęcie budowy - maj 2006

projekt indywidualny

I moja prośba: potrzebuję namiar na sprawdzonego kierownika budowy.

Pozdrawiam

Cześć, ja też buduję na Stokach. Na której ulicy będzie stał Twój domek?

A ja 24 lata życia spędziłam na Stokach :D

I zazdroszczę Wam fajnego miejsca do zycia :)

Zazdroszczę zjazdów na sankach "na muszli", spacerów po dzikich polach koło kopalni, brukowanych uliczek koło poczty, najwyższego punktu w Łodzi i wielu, wielu innych... :lol: 8)