Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie wylewek , a raczej cen - Boguś sławny na całego muratora wycenia się na 36 zł /m robocizna+ materiał inny proponowany wylewkarz chce 16 zł/m robocizny i sami kombinujemy materiał .

Ile idzie takiego materiału na dom co to po podłogach ma ok 240 metrów - czy suma sumarum wyjdzie na to samo ( 36 zł/m) czy taniej albo drożej ... wiem wiem zależy od cen materiałów, ale załóżmy średni poziom.

Mam pytanie odnośnie wylewek , a raczej cen - Boguś sławny na całego muratora wycenia się na 36 zł /m robocizna+ materiał inny proponowany wylewkarz chce 16 zł/m robocizny i sami kombinujemy materiał .

Ile idzie takiego materiału na dom co to po podłogach ma ok 240 metrów - czy suma sumarum wyjdzie na to samo ( 36 zł/m) czy taniej albo drożej ... wiem wiem zależy od cen materiałów, ale załóżmy średni poziom.

A kilka stron temu o to samo pytałem ... :wink:

Konkluzja była taka, że brać Bogusia z materiałem.

Ja go biorę z materiałem :lol:

pozdrawiam, majki

pozdrawiam, majki

heheheh GRAZIE Majki :) i o to mi chodziło .... a kilka stron wcześniej chyba przespałam

My tak mamy w mieszkanku i nie jest źle. Z tym, że to praktycznie jedyne możliwe jej umiejscowienie, bo kuchnia jest wąska i długa a na długim boku ma okno, co wyklucza umieszczenie tam kuchenki gazowej. Elektryczną możesz stawiać gdzie chcesz. Gorzej, jeśli masz meble w "L" i chcesz te palniki dać w samym rogu, no to wtedy masz kiepski dostęp. Chyba że są takie kuchenki narożne jak zlewy, ale tego to już nie wiem.

Może mało przejrzyście, ale za to szczerze :lol:

pozdrawiam, majki

Ja bralam bez materialu i chyba wyszlo na to samo, albo minimalnie taniej. Wiec wsio ryba, oby to byl Bogus ;) albo ten drugi polecany przez niego (nie pamietam nazwiska)

Jelonek, czy chodzi Ci tylko o płytę gazową ? Czy o piekarnik również ? A może o kuchenkę wolnostojącą ?

Jeśli o płytę, to zdaje się, są już płyty gazowe narożne, ale głowy nie dam.

Na zwykłą, kwadratową, musisz przeznaczyć w narożniku 110x110 cm. To wielka szafka a dostęp w niej do przedmiotów taki sobie. Jeśli będzie pod spodem piekarnik, w szafce jest sporo niewykorzystanej przestrzeni, zmieści się pod piekarnikiem jedna szuflada Ale mogą tam być ze trzy szuflady, jedna dość głęboka. Rozwiązań jest sporo,niestety, są dość kosztowne.

I jeszcze okap, narożne okapy są sporo droższe i wybór jest taki sobie.

Co do wygody użytkowania płyty gazowej , umieszczonej w narożniku, nie wypowiem się, bo to zależy od okoliczności dodatkowych.

Pozdrawiam.

pozdrawiam, majki

heheheh GRAZIE Majki :) i o to mi chodziło .... a kilka stron wcześniej chyba przespałam

można łatwo policzyć pewnie masz podobną powierznie podłóg jak ja czyli około 220 metrów

cement 3,5 tony x 460 zł = 1 610 zł

piach około 20 ton = 600 zł

maty zbrojeniowe = 700 zł

suma ==> 3 000 zł ( chyba nic mi nie umnkeło )

policz teraz co bardziej się opłaca koszt materiałów już masz

Witam!

Czy możecie mi podpowiedzieć, gdzie mogę kupić bloczki fundamentowe od producenta za rozsądną cene? Nie upieram się na producenta, ale wydaje mi się, że tam będzie najtaniej. Znalazłem na tablicy ogłoszeń jedynie namiar na Dąbrówkę k/Zgierza. A może ktoś kupował w ostatnim czasie i ma rozeznanie co do cen.

Z góry dzięki za pomoc!

a ja po orientacji w hurtowni (w której chcemy wszystko brać) doszłam do wniosku, że tu kupuję taniej niż u producenta :D

Jeśli chodzi o kuchenkę na rogu , chodzi mi o płytę gazową i na dole osobny ale wbudowany piecyk elektr. - wszystko ma być w takiej spec.szafce narożnej . Tak mi wyszło ,że będzie najlepiej wizualnie wyglądało , bo kuchnia jest nie za duża . Wg pierwotnego planu , proponowanego przez architekta kuchenka jest tuż przy narożniku , ale wtedy automatem część blatu na rogu szafek nie ma zastosowania bo żeby tam sięgac trzeba by się lekko podsmażać. No nic - muszę zrobić makietkę i zobaczyć :):):):)

Jeśli chodzi o kuchenkę na rogu , chodzi mi o płytę gazową i na dole osobny ale wbudowany piecyk elektr. - wszystko ma być w takiej spec.szafce narożnej . Tak mi wyszło ,że będzie najlepiej wizualnie wyglądało , bo kuchnia jest nie za duża . Wg pierwotnego planu , proponowanego przez architekta kuchenka jest tuż przy narożniku , ale wtedy automatem część blatu na rogu szafek nie ma zastosowania bo żeby tam sięgac trzeba by się lekko podsmażać. No nic - muszę zrobić makietkę i zobaczyć :):):):)

Sa piękne kuchnie gazowe narożne. Ale niestety z tych drogich firm np Płyta Gazowa FRANKE Design Plus DPAL 3 GAV TC cena 1700 zł. :roll: Popatrz sobie najpierw w sklepach internetowych. w realu tego nie uświadczysz, wszystkie takie wynalazki są na zamówienie. Jeżeli jednak chcesz włożyć w kąt piekarnik, to musisz mieć jednak szafkę narożnikową ściętą, jak mój wykonawca mówił "diamencik", a wtedy można płytę zwykłą. Ale ile miejsca to zajmie!. Powiem szczerze, może i bym dała taką kuchnię narożną, ale piekarnik to zupełnie w inne miejsce 8)

Zazdroszczę ci, to był najprzyjemniejszy okres, kupowanie wyposarzenia :D Gorzej z użytkowaniem, moja piękna płyta ceramiczna i tak ciągle wygląda jak siedem nieszczęść :lol: