Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Aż strach się spytać :lol:

Czy ktoś zna tę firmę

SAI-POL ze rzgowa. Ma całkiem "fajny" beton komórkowy, ale już się spaliłam na składzie "niezpolecenia" tudzież na wykonawcy "niezpolecenia" dlatego wolę kogoś z polecenia :lol: :lol: :lol:

I druga rzecz

Czy ja dobrze rozumiem

Jak buduję z bloczków betonowych na zaprawę cienkowarstwową

1. to takie bloczki będą droższe, bo muszą być dokładniejsze

2. ścianę się buduje szybciej

3. mniej wilgoci w ścianach=szybciej suchy dom

4. łatwiej zrobić tynki wew?

5 za to zaprawa jest droższa

A jak buduję z zaprawą ...no taką grubą - to

1. bloczki są tańcze

2 ścianę się buduje dłużej, ale "ponoć firmy tak wolą" :roll:

3. dłużej schnie

4. zaprawa jest tańsza :-?

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK.

Do końca realizacji dachu i rozliczenia z firmą PLUS DACHY się nie wypowiadam.

Jutro przyjeżdża brakująca dachówka.

Oleniek.

O firmie się nie wypowiem.

Ale, jak miałbym kupować beton komórkowy to wybrałbym ten na klej. Z kilku względów. Wymusza on na wykonawcy większą staranność przy murowaniu, a do tego klej powoduje, że bet. komórkowy nie wchłania wilgoci, tak jak z zaprawy cement. - wap.

Pozdrawiam.

że się załamałam jak podliczyłam kwestię ocieplenia dachu

ile ci krzyknęli za robociznę przy ocieplaniu wełną ?? mniej niż 10 zł/m2 czy więcej ??

dostałam cenę na komplet - k-g +wełna + stryszek - razem 65 zylla od metra , a jak powiedziałam ,że sami obłożymy wełną to zeszli z ceny o 5 zł :) ciekawa jestem czy jakbym im zleciła tylko samo "wełnowanie" to krzyknęliby 5 zł

Gość Hanush
Mam dużyu problem ze znalezieniem zwykłych stalowych (ale w kolorze brązowych) drzwi do pomieszczenia gospodarczego. Niestety to najwyraźniej problem rozmiaru - potrzebujemy 70tki. W marketach budowlanych niet. Ma ktoś jakiś namiar na potencjalnego dostawcę? Zależy mi na czasie, bo dociepleniowcy się mocno tych drzwi domagają..

Swoją drogą akurat w piątek w ciągu dnia zdążyli nam osadzić parapety zewnętrzne i zagruntować ściany zewnętrzne 8) Najwyżej tynkować elewację będziemy wiosną, grunt, ze domek ocieplony :D

Witaj, nie wiem czy maja rozmiar 70, kiedyś ceny mjeli dobre sprawdź w MM-SYSTEM

http://www.mm-system.pl - tu znajdziesz kontakt.

Gość Hanush
Jacenty - chyba faktycznie trzeba się na jakieś piwo umówić , tylko bezalkoholowe ,żeby znów nie zapomnieć wszystkiego co nam przekażesz

:lol: :lol: :lol:

Tak się zastanawiamy nad puszczeniem rurę przez ścianę i kit jej w oko - będziemy z ogrodu oglądać piękną kwasówkę .

Witaj, zadzwoń do firmy Tibex z ul. Inflandzkiej. Zobaczysz jak to wyglada cenowo.

Ja zostawiłem u nich projekt i robią mi ofertę cenową na ogrzewanie.

http://tibex.viessmann.sklep.pl/

Hanush, czy na twoim awatarku nie jest przypadkiem Wierzba II?

To jest projekt, który niemalże kupiłem :wink: - w każdym razie mocno się nad nim zastanawiałem, ale ostatecznie odpadł, bo doszedłem do wniosku, że zmiany, które chce w nim wprowadzić dałyby w rezultacie projekt indywidualny :wink: :D

Witam wszystkich ponownie :D :D :D

Sto lat minęło i pewnie nikt nie pamięta przełomu 2006/2007 kiedy budowałam z zmbitnym planem skończenia budowy w rok. 8)

Plan nawet udało sie zrealizować - od połowy 2007 mieszkam na Rudzie - ale jak to zwykle w zyciu bywa okazało się, że 140 m2, które wydawały się nam megawypasem okazało się troszkę za ciasne jak na nasze wygórowane potrzeby i teraz kombinujemy ze zrobieniem z tego, co mamy 220 m2.

Czyli rusza akcja poddasze 8)

Jak znam zycie, to jak się nam uda to poddasze pokonać, to pewnie znudzi się nam lokalizacja (a to calkiem realne w obliczu IKEI rosnącej po drugiej stronie Pabianickiej) :evil:

Więc suma sumarum, to się chyba od forum muratora dozywotnio nie odczepię :oops:

Jak znam zycie, to jak się nam uda to poddasze pokonać, to pewnie znudzi się nam lokalizacja (a to calkiem realne w obliczu IKEI rosnącej po drugiej stronie Pabianickiej) :evil:

No witaj :D

Eeee, a ja akurat się zaj... cieszę z IKEI pod nosem :lol:

UWIELBIAM :oops:

pozdrawiam, majki

Gość Hanush
Hanush, czy na twoim awatarku nie jest przypadkiem Wierzba II?

To jest projekt, który niemalże kupiłem :wink: - w każdym razie mocno się nad nim zastanawiałem, ale ostatecznie odpadł, bo doszedłem do wniosku, że zmiany, które chce w nim wprowadzić dałyby w rezultacie projekt indywidualny :wink: :D

:) tak zgadza się WII z tym że ja w wersji lustro. jeszcze myślałem nad melodią lecz nie spełniała warunków zabudowy. Wierzba II mieści się idealnie. I przede wszystkim daje nam możliwość wykończenia tylko parteru.

Pozdrawiam

Jacek

Pytanie z innej beczki - znalazlem oferte na brykiet debowy w okolicach Tuszyna http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=477960832. Niestety, kupic trzeba min. 3 tony brykietu - 1 tona to 646 zl. Ja wstepnie mysle o zakupie 1 tony - czy ktos z was nie chcialby sie dolaczyc do wspolnego zakupu tak, zeby wyszly nam lacznie 3 tony? Transport trzeba zalatwic we wlasnym zakresie, ale mam nadzieje, ze w okolicach Lodzi nie bedzie jakos tragicznie drogo. Znalazlem tez oferte na brykiet bukowo-debowy http://www.allegro.pl/item486354970_brykiet_ruf_pogrubiony_bab_z_bukiem_caly_kraj.html z wysylka w cenie - koszt za 1 tone to ok 140zl, wiec troche drogo. Ja zamierzam przetestowac ten brykiet w kominku. Czy znalezliby sie chetni do wspolnego zakupu?

tomek_2, chyba ci się cosik ceny przestawiły :wink: - chcesz kupić tonę brykietu dębowego za 646zł + koszt transportu, ale brykiet bukowo-dębowy "z wysyłką w cenie" po 140zł za tonę to "trochę drogo"? :roll:

Hanush, ja ostatecznie podszedłem do problemu "od drugiej strony": buduję dom parterowy, ale z możliwością zaadaptowania w przyszłości poddasza :wink: :lol: (projekt tutaj). Doszedłem do wniosku, że WII jest dla mnie za duża, ale tak na prawdę nie wiem czy nie wyszło prawie na to samo :wink: (więcej w mailu)

dostałam cenę na komplet - k-g +wełna + stryszek - razem 65 zylla od metra

45zł/m2 biorą za to ci co ocieplali u mnie i u majkiego dom i mają w tej chwili wolny termin, ewentualnie poczytaj ekspres, jest masa ogłoszeń

jest tez na rynku styropian do ocieplania skosów, nie pyli tak jak wełna i można go samemu układać, ja się właśnie zastanawiam czy nie kupić i nie ułożyć samemu tego styropianu

http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-poddasza-moze-styropianem,t145770.htm

monika, wolałabyś makro ?

Hmmm, no nie.

Nie wolałabym :lol:

Chociaz teraz będe normalnie n a "magicznej wyspie" między Makro a Ikeą :lol:

Do Ikei nic nie mam - cały pokój córki Ikeowy i sypialnia tez się chyba ostatecznie od nich trafi, ale lekko mnie stresuje bajzel jaki teraz na Pabianickiej -

no i nie wiem, jak komunikacyjnie będzie to wszystko zorganizowane, jak juz budowe skończą. :-?

Zresztą - ja to z tych marudnych jestem, co by by najchetniej mieszkali w mieście, ale jednocześnie za oknem mieli las i ciszę :wink:

Ech, widziałam kiedyś taki dom w okolicach Wycieczkowej... 8)