Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie budowniczych :D

Nie wiedziałem gdzie się zgłosić po poradę to zgłaszam się do łodziaków. Poszukuję sensownej firmy i sensownego produktu. Konkretnie chodzi i drzwi wejściowe do mieszkania z klatki schodowej.

Chciałem już dzwonić do Porty ale trafiłem na taki wątek --->> http://forum.gazeta.pl/forum/w,26,72723205,,przestrzegam_przed_firma_porta.html?v=2 i skutecznie mnie to odstraszyło.

Czy możecie polecić jakieś drzwi (wcale niekoniecznie antywałamaniowe) i firmę która poza sprzedaniem owych drzwi , dokona poprawnego montażu. Ewentualnie czy możecie mnie pokierować gdzie takich informacji szukać. Google niestety nie wyrzucają nic sensownego

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olgusieniunieczka

A nawiasem mówiąc Twój Tata nie ułożyłby kawałka bruku ? :lol:

też mi taki pomysł zaświtał, ale ponieważ nie mam czasu na razie nigdzie dzwonić, no i czekam na jakąś kasę na tą kostkę :-? to na razie nic nie mówię..

A tak poza tym czy już teraz trzeba zaklepywać czy mozna w miarę na bieżąco?

EZS, jestem na poniedziałek umówiony z jednym wykonawcą, pogadam, zobaczę co i jak i się odezwę :)

Olgusieniunieczka ja poważnie pytałem. :lol:

Hmm, musiałabym go zapytać, ale z tego co opowiadał to ma już zaklepane pare robót, niestety pogoda nie sprzyja :/

wysłałam Wam jego nr na priv, najlepiej dowiedzieć sie u źródła.

Pochwalę się, że wczoraj mążł złozył w skarbowym VZM.... teraz tylko pół roku i kaska będzie na koncie ;-)
o

to ja sie teraz chyba bede co chwilke do Ciebie usmiechala, bo tez przymierzam sie do tego rozliczenia :wink: :lol:

oj nie pomogę kochana bo rozliczała mi babeczka z biura rachunkowego :) Ja nie mam zielonego pojęcia o co kaman :)

Witajcie,

Polanka73 czy możesz dać namiar na panią z biura rachunkowego, mój umysł automatycznie się wyłącza kiedy tylko usiądę do wypełniania tego usrtrojstwa :roll:

Odnosnie rachunku za prąd budowlany- u nas rachunek za okres od maja do grudnia wyniósł 1600zł.

Ale budowę -mury i dach ujechaliśmy na agregacie bo prundu jeszcze wtedy nie było...

Proszę o poradę i może o jakieś wyjaśnienie skąd aż taka różnica w wycenie okien dwóch firm, które produkują okna na tym samym profilu.

Mielczarek

Profil Schucco SI82, okucia Winkhaus Autopilot Plus z 2 narożnikami antywyważeniowymi, klamki Schuco z mechanizmem Secustik, zatrzaski antyprzeciągowe, szyby dwukomorowe U=0,6, ciepła ramka, mikrorozszczelnienie 26.208,18 zł

Eurokolor

Profil Schucco SI82,, okucia UR-Mikro, klamki Sec.Lux, szyby dwukomorowe U=0,7, ciepła ramka, 14.337,32 zł

Jednocześnie co sądzicie o oknach tytanowych termo firmy

MS?

Profil Brugmann, okucia Maco Multi-Matic, klamki Hoppe Secustic, dolny narożnik zabezpieczony zaczepem antywłamaniowym, zatrzaski antyprzeciągowe, szyby dwukomorowe U=0,6, mikrowentylacja, listwa parapetowa pod oknem, ciepła ramka MS, wzmocnienia z włókna szklanego 15.541,89 zł

Nielot2

W sprawie drzwi - spróbuj drzwi Dorna - na Wojska polskiego mają swoją niepozorną siedzibę.

Jednocześnie co sądzicie o oknach tytanowych termo firmy
nie mam zielonego pojęcia :roll:

Co do różnicy w cenie spytaj o to czy mają "ciepłą ramkę" - może to tkwi różnica

Polanko, Majki - gratuluję mapki :D oj blisko u Was, blisko :D

mam takie pytanie .... czy ktoś widział może na dachówce Robena

tzw. harysy????? pojawiają się na dachówce angobowanej i glazurowanej..

może ktoś widział jakieś zdjęcie .... może zauważył na swoim dachu???

czy to jest bardzo widoczne?

stoimy przed dylematem czy kupić naturalną .... czy angobę miedzianą..

ale kurcze co z tymi pęknięciami .....

Roben uspokaja że to proces naturalny ... i nie zmienia to walorów dachówki...

ale jak to wygląda???????

pozdrawiam M

To ja tym razem też z pytaniami :wink:

Zasadniczo chodzi mi o to jak przygotowywaliście "surowe" tynki i posadzki pod wykończeniówkę:

- czym gruntowaliście wylewki? Czy pod płytki daje się jakiś inny grunt niż pod parkiety / panele?

- czy tynk CW należy czymś zagruntować przed nałożeniem gładzi? Czym?

- co ze ścianami na których będzie układana glazura? a co z tymi, które będą tylko malowane (tynk CW)?

- czy stosowaliście w łazience (kuchni) preparaty typu folia w płynie?

Zasadniczo chodzi mi o to jak przygotowywaliście "surowe" tynki i posadzki pod wykończeniówkę:

- czym gruntowaliście wylewki? Czy pod płytki daje się jakiś inny grunt niż pod parkiety / panele?

- co ze ścianami na których będzie układana glazura? a co z tymi, które będą tylko malowane (tynk CW)?

Folie w plynie dawalismy w lazienkach na podlodze i na scianach wewnatrz kabin prysznicowych, oraz na podlodze w kotlowni, o kuchni nam sie zapomnialo :cry:

my wylewki i sciany pod glazure/terakote gruntowalismy Uni-gruntem :roll:

co do tego co zrobic ze sciana przed nalozeniem gladzi nie pomoge bo gladzi nie mamy :p

Odpowiem pogrubieniami :)

wylewki pod płytki gruntowane gruntem firmy Kreisel, ale to zwykły grunt, tylko akurat taki był :wink:

pod parkiet był dawany grunt inny ale jaki .... ? Nie wiem dokładnie, aplikowała go firma parkieciarska.

nie gruntowano u mnie

pod glazurę był grunt, na reszcie ścian gładzie, jak malowałem garaż i tam farba szła bezpośrednio na tynk CW, to wszystkie ściany i sufit przegruntowałem

pozdrawiam, majki

wklejam cały post z działu porad życiowych, może ktoś może mi pomóc?

Potrzebuje przykladowe testy kompetencji. Córa kończy VI klasę i idzie do gimnzazjum, do klasy językowej. Przyjmują na bazie testów kompetencji jezykowej, a ja nie umiem znaleźć nic, co by jej dało pogląd, jak będzie ten test wygladał. Są w necie, ale takie skomplikowane, lingwistyczne, na pewno nie do szkoly podstawowej :-? "

apropo tynków CW. czy macie jakiś pomysł jak lekko wygładzić ten tynk? pozbyć się pewnej ilości ziarenek piasku/betonu - które powodują że jest dość chropowaty.

Czy przy założeniu że dobrze zagruntuje przed pomalowaniem + użyję w miarę gęstej farby powinno się to załagodzić?

Celowo nie robię gładzi - ale też nie jestem pewien czy nie będzie za chropowato.

ktoś miał już z tym do czynienia?

medesy hm.. ja mam robena angobowaną i nic nie zauważyłam niepokojącego. A po jakim czasie mogą sie te pęknięcia pojawić? Nam robili dach równo rok temu...

Witam..... Roben ma bardzo fajną stronę internetową.... gdzie można zadawać pytania ... oczywiście do przedstawiciela fabryki Roben a nie do przedstawiciela handlowego ....

można tam znaleźć ciekawe zarówno pytania jak i odpowiedzi fachowca...

niestety pada także pytanie o pajęczynki pojawiające się na dachówkach...

angobowanych i glazurowanych... z tego co pamiętam to po kilku latach ... nie po roku czy dwóch ... ale ok sześciu lat ....

jako pocieszenie...

przedstawiciel Robena stwierdza że to dotyczy nie tylko dachówek Robena tylko wszystkich dachówek angobowanych i glazurowanych ...

niestety nie wiem jak to wygląda .... podejrzewam że nie jest to widoczne z dołu... tylko przez okna dachowe...

jeżeli ktoś myśli o zakupie dachówki Robena to polecam oglądnięcie tej strony... gdyż można uniknąć pewnych przykrych niespodzianek...

choćby tego że Roben nie produkuje kominków wentylacyjnych ...tylko odpowietrzające kanalizację..... sprzedawcy sprzedają je na kominy wentylacyjne .... dekarze zakładają..... a domek zalewa ....

niestety do Robena trzeba sobie zakupić kominek wentylacyjny .... plastikowy :( klobera....

Pozdrawiam M