Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pablo, a jak myślisz ile może kosztować stabilizacja kawałka drogi, tak ze 100 metrów? Bo z tego co się pytałem u sąsiada to gmina niezbyt chętnie robi sama drogi bo nie ma forsy, dopiero jak się mieszkańcy ściepną to coś dorzuci i drogę robią. Tak powstał asfalt w Wódce, ludziska wyskakiwali po 3 kawałki i w końcu wyleli.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kropi

jezeli chodzi o tzw jumby(100x75) to wiem ze mozna kupic za 10zł sztuke uzywana

ale ile moze kosztowac korytowanie? mysle ze z 15zł plus 10zł za ułozenie jumb moze taniej ale nie wiele

nie wiem czy ktos sie zgodzi na samo korytowanie? może..

wiem jedno, bez wykorytowania czyli pozbycia sie gliny, błota oraz calej tej zadymy rozjezdzonej na drodze, to co kolwiek wsypiesz w to błoto to ono wypłynie, ja planowalem na drodze szlake ale obawiam sie ze to rozwiazanie na 1 rok bo szlaka sie napije i po wszystkim

U nas sąsiad zasponsorował 3 ciężarówki jakiegoś czegoś wysypanego na drogę (takie czorne, wygląda trochę jak żużel z pieca), wysypał w zeszłym roku, jest nieźle na odcinku płaskim ale obawiam się że na podjeździe może to wszystko spłynąć... Jest parę nowych - jeszcze nie zamieszkałych - domów na naszej górce, jakby tak się skrzyknąć i do gminy wystąpić to kto wie, może by przeszło.

Ja sobie tak czy inaczej pewnie zrobię te jumby przed domem, bo podjazd do drogi też mam konkretny 8) Gdzie można je po 10 zł kupić?

Mój kierbud twierdzi, że jeśli dach jest prosty z 1 kalenicą, bez lukarn, wolich oczek itd to taniej wychodzi blacha, jesli zaczynasz kombinować - to cena się zbliża do dachówki bo jest więcej odpadów i robocizny, a także więcej elementów do sp..rzenia ;) . Weź też pod uwagę, że pod ceramikę robisz trochę inną więźbę - czytaj: droższą... :roll:

To pierwsze to prawda, to drugie to podejscie nie do konca poprawne. Zwlaszcza w swietle ostatnich wypadkow.

Wiezba ma nie tylko utrzymac blache/dachowke, ale przede wszystkim obciazenia od sniegu.

Ups, sorki nie zauwazyłem :oops: - w takim razie musisz brać pod uwagę nacisk śniegu jako element stały i robić więźbę z zapasem zarówno dla ceramiki jak i blachy...

Czy mogę dołączyć ?Miejsce przyszłej budowy to Sokolniki Las,czekamy na warunki przyłączy,projekt był w cenie domku,p.architekt adaptuje nam go teraz do warunków tut.podobno w maju mamy otrzymać pozwolenie na budowę-p.architekt/zresztą polecana na forum/prowadzić będzie sprawy papierkowe aż do chwili otrzymanaia pozwolenia,myśleliśmy również czy by nie mogła zostać naszym kierbud,ale czy to się praktykuje?

A tak w ogóle to będę miała do wszystkich tu budujących ogromną prośbę!Jesteśmy z woj.lubelskiego,poruszanie się po rynku usług i towarów budowlanych na tym terenie jest dla nas już dziś b.b. trudne np.koparka i pan koparkowy -gdzie szukać,dobra betoniarnia-grucha i pompa,ekipa do fundamentów,piasek,bloczki i pozostałe materiały do ocieplenia tychże,to na początek! Liczę,, na pomoc szanownych budujących :D Ps.podczytywałam was już od jakiegoś czasu,wię na pewno skorzystam z namiarów na instalatorów elektr.,wod.-kan,z innych równie cennych rad już korzystam.DZiEKUJE! :D Pozdrawiam Halina GG 1860800