Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moniqa_1977 masz rację odnośnie dachu. Ja w wycenie miałem podobną cyfrę odnośnie m2 a skończyło się po wszystkim na o wiele wyższej. Po wykonaniu dachu "łapałem oddech" wiele miesięcy. Dzisiaj mogę stwierdzić,że dach w całej mojej budowie był największym kosztem. Pzdr.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mobby!

To znaczy że studniarz wierci dziurę wkłąda rury a już nieciągnie póżniej dodatkowej rury do budynku?

Ok rozumiem lepiej mieć dwie pompy. Ta robocza sie i tak zużyje? Czy może być zatem używana? Zakłądam że ktoś z was też tak robił i te robocze pompy to można wykorzystywać i odsprzedawać sobie potem?

Czy lepiej kuić najpierw mniejszą na budowę? A potem docelową??

Acha jeszcze jedno!

Słuchajcie może coś ze mną nie tak, ale nie mogę wysłać prov. ? W skrznce "do wysłania" mam zapisane dwie wiadomości. Ale nie chcą stamtąd wyjść :oops: Flaga z lewej jest żółta. Co mam zrobić???

Może jest jakiś tajny system wysyłania? Szczerze powiem że nie zwróciłem uwagi jak robiłem to wcześniej??

Pomocy.

Arasz2000 temat studni też mnie interesuje, głównie wierconej do 30m. Jeden ze studniarzy krzyknął 6.000zł za coś takiego z pompą i tylko "kranikiem" ogrodowym. Żadnych rur doprowadzających, wodomierzy, itp. Odliczając koszt pompy ok.2000zł to wychodzi ok.133zł/mb wiercenia. To chyba dużo?

Acha jeszcze jedno!

Słuchajcie może coś ze mną nie tak, ale nie mogę wysłać prov. ? W skrznce "do wysłania" mam zapisane dwie wiadomości. Ale nie chcą stamtąd wyjść :oops: Flaga z lewej jest żółta. Co mam zrobić???

Może jest jakiś tajny system wysyłania? Szczerze powiem że nie zwróciłem uwagi jak robiłem to wcześniej??

Pomocy.

Jak sie adresat wiadomosci zaloguje, to wiadomosc powinna zniknac z folderu "Do wyslania".

mmmad, a długi to w końcu dotarł do Ciebie z wizytą?

To on mial przyjechac z wizyta? A ja myslalem, ze do pomocy... :)

Zapowiedzial sie publicznie na lyk-end, chce zobaczyc oczyszczalnie Nevexpolu. Jak go spotkasz, to powiedz, zeby wzial ze soba jakas podreczna koparke :lol:

W sobote wybieram sie do Czestochowy (bezposrednio do importera plytek Novabell) na zakupy.

mmmad, a długi to w końcu dotarł do Ciebie z wizytą?

To on mial przyjechac z wizyta? A ja myslalem, ze do pomocy... :)

Zapowiedzial sie publicznie na lyk-end, chce zobaczyc oczyszczalnie Nevexpolu. Jak go spotkasz, to powiedz, zeby wzial ze soba jakas podreczna koparke :lol:

W sobote wybieram sie do Czestochowy (bezposrednio do importera plytek Novabell) na zakupy.

Nakopię ci bez koparki :lol: :lol: :lol: :lol:

Temat szamba.

Producenci podnieśli ceny w okresie ostatnich kilku miesięcy o ok. 10-15 %, m.in.ze względu na duży popyt ze strony rolników – wymagane atesty przy różnych dopłatach i takie tam…

Potrzebuję dla siebie zbiornik ok. 10 m3 w wersji dwukomorowej.

Obdzwoniłem kilku i mam takie propozycje:

1.okol. Radomia, zbiornik 2200 PLN (+VAT 22%). Transport loco Łódź: 900 PLN.

2.okol. Radomia , zbiornik 2100 PLN (+VAT 22%). Transport loco Łódź: 1000 PLN.

3.Poręba k/Zawiercia, zbiornik 2350 PLN (+VAT 7%). Transport loco Łódź: 1200 PLN.

Wszyscy maja atesty – dostarczane przy dostawie.

U niektórych producentów „ceny mogą być bez VAT-u „

Cena zbiornika obejmuje przegrodę wewnętrzną i płytę wierzchnią. Do tego należałoby dokupić na każdą komorę: kominek rewizyjny z pokrywą (100-300 PLN w zależności od wysokości).

Cena transportu obejmuje dowóz, wstawienie zbiornika w wykopie, przykrycie płytą na zaprawie uszczelniającej, ewentualnie montaż kominka. Do zamawiającego należy przygotowanie wykopu i zasypanie zbiornika.

Czas oczekiwania: 4-6 tygodni.

Producenci nie chcą słyszeć o żadnych upustach - jedynie tańszy transport w przypadku wspólnego zamówienia.

Będę składał zamówienie w ciągu 4-5 dni. Jeżeli ktoś się przyłącza to proszę bardzo.

yasioo

http://www.jesbet.pl

http://www.szambo.go3.pl

http://www.szambo.probud.pl

Mobby!

To znaczy że studniarz wierci dziurę wkłąda rury a już nieciągnie póżniej dodatkowej rury do budynku?

Raczej tak

Ok rozumiem lepiej mieć dwie pompy. Ta robocza sie i tak zużyje? Czy może być zatem używana? Zakłądam że ktoś z was też tak robił i te robocze pompy to można wykorzystywać i odsprzedawać sobie potem?

Czy lepiej kuić najpierw mniejszą na budowę? A potem docelową??

Najlepiej z Castoramy EWa czy Dorota juz nie pamiętam ok. 140 PLN i świety spokój na czas budowy. Nie szkoda zostawić czy też mówić ekipie, żeby w porę wyłączyła porządną pompę, aby całej działki nie zalało !!!, bo i tak potrafią.

Mobby

Można kupić nawet za 100 zł od "ruskich" na rynku pompkę. Mamy taką na działce letniskowej, pompuje ( pcha ) wodę z 20 m. Na końc jest strumień bardzo mały, ale woda jest, a to najważniejsze.

Tylko jak rozmawiałem z studniarzem, to nie można ( podobno ) używać takich pompek, bo wibracje jakie powodują sprawiają, że zatyka się filtr i koniec rury w ziemi się zamula.

No i powiem wam, że coś w tym jest : jak sie wyciąga po sezonie tą pomke z działkowej studni, to cała jest w takim mokrym "pylo-mule".

Mówię oczywiście o studni głębinowej, rura wpuszczona w odwiert.

Majki

No dobrze to już się nastawiam na kupno pompeczki z Costoramy za 150. Ok.

A teraz proszę o dalszy wykład z praktyki młodego budowniczego. Żeby wywiercić tą studnię i wydobyć z niej wodę musze mieć prąd! Tak. Na razie wystąpiłem o warunki przyłacza do ŁZE w Zgierzu. Z forum wiem że ten akurat cieszy się najgorszą sławą :x Wiem też że warunki wymagają od Zakładu nakładów dla mojego przyłącza :D bo decyzją o warunkach musiała pójść do Łodzi do Dyrekcji do akceptacji. Ale moje pytanie brzmi jak już dostanęte waruni to jak mam ich zmusić żeby szybko przyciągnęli ten kabelek do moejej działki??? :roll:

Osz w ćwarz, ale się Grupa rozpisawszy... :o

Aggi faktycznie dzielna byłaś z tym ciachem, dziś chciałem to samo zrobić z moim autem jak nie dawałem rady odkręcić kół (wymiana zimówek) :lol:

Okolice Kalonki są naprawdę niezłe pod względem turystyczno-budoznawczym, sporo ludzików działa i to w bardzo duużym że tak powiem rozziewie majątkowym :lol: - można zobaczyć i karpióweczkę po 80 zł/m i blachodachówkę poniżej 20 zyli - w odległosci spacerku... a nawet i papa się jeszcze zdarzy (np. u mnie we wsi).

Obserwuję też pewien dom w (wiecznej) budowie, gdzie właściciele właśnie zdecydowali się na pokrycie dachowe. Niestety, na folię zdecydowali się już jakiś (dłuższy) czas temu, zdążyła sobie ładnie zmatowieć, popękać - a miejscami się postrzępić. I teraz na to sito kładą blachę :o

U nas już powinna być więźba (nawet nie miałem kiedy podjechać zobaczyć :evil: ) i za chwilę daszek... tylko jaki? Oto jest pytanie... :roll:

Jak już jesteśmy w temacie dachów.... szukam ekipy, która położyłaby mi blachodachówkę. Ekipa powinna spelniać dwie podstawowe cechy: ma byc tania i rzetelna :D

Czy ktoś się z takową spotkał ?

I gdzie można znaleźć tanią blachodachówkę ? Podzielcie się, Frumowicze Drodzy, namiarami :)

Szczerze to blachą przestałem się interesować, bo różnica w cenie do cementówki niewielka, a jednak ma to starczyć na dłużej niż kilkanaście lat (standardowa gwarancja na blachy = 10 lat, na dachówki cementowe 30, na ceramikę 50), poza tym strasznie hałasuje przy deszczu (a my mamy sypialnie na poddaszu) i okropnie się nagrzewa. Do tego chyba łatwiej spaprać kładzenie (albo spapranie bardziej widać), w każdym razie najwięcej widziałem spartaczonych dachów blaszanych.

Ale jak już bardzo się upierasz, to pojedź sobie w stronę Brzezin (polecam też odwiedziny w osławionym K-4, jt. naprawdę fajne miejsce) i w Lipinach po prawej stronie jest zakład dachowy, mają blachę oryginalną SSAB w cenie ok. 21 zł/m. Plus dodatki oczywiście ;-). Wcześniej, jeszcze w Nowosolnej, jest firma Anba-2, co się reklamuje że mają blachy po 17 zł/m ale co to jest to ja nie wiem (i chyba nie chcę ;-) ).

A - jeszcze co do ekipy - to w każdym skłądzie pytają się, czy chcę dekarzy. Jest to IMHO dosyć dobry sposób, żeby kupić pokrycie razem z usługą, po pierwsze - VAT 7% a po drugie nie ma zrzucania odpowiedzialności przez dekarzy na hurtownię itd. Po trzecie - nie sądzę, żeby jakakolwiek sensowna firma handlowa chciała współpracować z łachudrami.

Widzę Kropi, że i Tobie K-4 przypadło do gustu ;)

Już wiesz czy Cisar czy ceramika?

I pytanie dodatkowe, bo pamietam, że miałeś w k-4 poruszyć tematy okienne ;)

Dane Ci było pogadać z kimś sensownym na ten temat? Bo mnie zniechęcił gościu robiący łaskę

ze zwykłego sporządzenia wyceny - i nie bardzo mam chęc gadać z nim po raz kolejny,

więc może jest jakiś inny sensowny człowiek z tego działu?

Szczerze to blachą przestałem się interesować, bo różnica w cenie do cementówki niewielka, a jednak ma to starczyć na dłużej niż kilkanaście lat

Ale jak już bardzo się upierasz, (...)

Dziękuję za namiary :D Co do blachodachówki, to upieram sie gdyż nie chcem ale muszem :-? Jak się kupiło dom w stanie surowym z więźbą przygotowana pod gonty papowe albo blachodachówkę, to nie ma co podskakiwać, tylko pokornie ogonek pokulić i hajda ! biegusiem rzeczonej pokrywy dachowej szukać :oops: :lol:

Zatem, szukam i szukam .... :)

Zobaczymy, co tego wyjdzie... w wariancie pesymistycznym na tę zimę połozoną wartwę papy pokyje się smołą i byle wytrwać do kolejnego roku :wink:

Mysz_a ;) ja równiez słyszałam, że najlepsze ceny na blachodachówkę ma firma z Lipin (nazwy nie znam).

Jak jedzie się w kierunku W-wy, to skład jest po prawej stronie - charakterystyczne (?) sa takie "wystawki" z dachówek -

i metalowy czarny kot w ramach reklamy :lol:

Z tego co wiem - nalezy tam rozmawiać z panią włascicielką -

ponoć to konkretna i chetna do współpracy (czytaj negocjacji rabatów) kobieta 8)