Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie są zwolennicy kuchni za 50 tys., i tylko im pozazdrościć, a ja będę miała kuchnię z wybranymi przez siebie frontami drewnianymi i widocznymi elementami w naturalnej okleinie, zaprojektowaną przez wykonawcę z możliwością wprowadzenia każdej zmiany, na jaką miałam ochotę. Mogłam również przedstawić własny projekt. Fakt, że kuchnię mam niezbyt dużą, ale będzie mnie to kosztowało 10.300 PLN bez sprzętów oczywiście.

K@#$%$#$..................... tynkarz miał być i spi................

jak ktoś wie o ekipie do tynków CW z wolnym terminem wcześniejszym niż 20 czerwca to dajcie wiedzieć[/quote

Niestety nie pomogę Ci z tynkarzem, ale mam pytanie czy na ww tynki kładziesz gładź? Mnie interesują trochę inne rozwiązania, ale nie wiem jak do tego podejść.

nie mam chęci bo cementowo wapienny z dobrą filcówką jest piękny i nic więcej nie potrzeba ale............ zawsze jest jakieś ale ..........

u mnie jest to moja małża :evil: :evil: :evil: zaparła się na gładzie :evil: :evil:

a ty co kombinujesz????

Jestem laikiem i muszę zapytać. Co to jest filcówka? Może wiem co to jest, ale nie wiem, że taką nosi nazwę?

Pewnie są zwolennicy kuchni za 50 tys., i tylko im pozazdrościć, a ja będę miała kuchnię z wybranymi przez siebie frontami drewnianymi i widocznymi elementami w naturalnej okleinie, zaprojektowaną przez wykonawcę z możliwością wprowadzenia każdej zmiany, na jaką miałam ochotę. Mogłam również przedstawić własny projekt. Fakt, że kuchnię mam niezbyt dużą, ale będzie mnie to kosztowało 10.300 PLN bez sprzętów oczywiście.

A ja będę miała kuchnię z frontami drewnianymi kupionymi w Leroi (oglądałam, ładne), a tyły zrobimy sobie sami :D . Już to przerabiałam w bloku. Wyszło super. Zaprojektowania też nie oddam nikomu, uwielbiam to. I myślę, na podstawie moich wcześniejszych doświadczeń, że całe meble zamkną się w 3-4 tyś zł.

to nie chodzi o kase (no tez) ale o przyjemnosc!!! Ja uwielbiam od dziecka projektowanie pomieszczen. Jedyne niebezpieczenstwo w moim mezu - musze byc super dyplomata :lol: . Od obcego by przyjal, zonie nie wierzy :cry:

macie może jakiegoś sprawdzonego i niedrogiego rzeczoznawcę majątkowego? Mbank dał mi listę 174 gości i po kilku telefonach załamka. Ceny to chyba z kosmosu - mówię o naszych lokalnych zdziercach. Zadzwoniłem natomiast do Łowicza i łącznie z dojazdami usłyszałem cenę ponad 50% niższą :) Jak nie znajdę kogoś z bliska to wyjdzie na to, że zainwestuję poza naszym miastem :(

pozdrawiam

Maciek - HusMac

OT: Gdyby ktos mial ochote na dzialke leśną w Rosanowie za 5zl/m2 to chetnie sie wyzbede w ramach szukania kasy na rozpoczecie budowy :roll: (5700m)

Daj namiary na priv. To nie są jaja??? Chyba,że ta działka jest przy samej autostradzie. Jak daleko jest od niej? W Rosanowie najtańsza działka jest ok. 30zł/mkw +VAT i to w gminie. Prywatni krzyczą min. 35zł/mkw. Pzdr.

macie może jakiegoś sprawdzonego i niedrogiego rzeczoznawcę majątkowego? Mbank dał mi listę 174 gości i po kilku telefonach załamka. Ceny to chyba z kosmosu - mówię o naszych lokalnych zdziercach. Zadzwoniłem natomiast do Łowicza i łącznie z dojazdami usłyszałem cenę ponad 50% niższą :) Jak nie znajdę kogoś z bliska to wyjdzie na to, że zainwestuję poza naszym miastem :(

pozdrawiam

Maciek - HusMac

Kim jestes przede wszystkim:

a) mieszkancem ziemi łódzkiej?

b) mieszkańcem Polski?

c) inwestorem?

d) majetnym czlowiekiem uwielbiajacym spokoj?

W przypadku odpowiedzi b) lub c) bierz Lowicz. W przypadku d) bierz inspektora nadzoru, ktory wszystko zalatwi za Ciebie.

Moj rzeczoznawca byl z tej samej listy - ze Zdunskiej Woli. A wycena to tylko kolejna formalnosc dla banku, wazne, zeby byla podpisana przez "swojego". I zastanow sie, ile jest wart Twoj majatek, bo niechybnie rzeczoznawca Cie o to spyta ;)

to nie chodzi o kase (no tez) ale o przyjemnosc!!! Ja uwielbiam od dziecka projektowanie pomieszczen. Jedyne niebezpieczenstwo w moim mezu - musze byc super dyplomata :lol: . Od obcego by przyjal, zonie nie wierzy :cry:

U mnie chodzi wyłącznie o kasę ;) 8)

Ewidentnie nie mam talentu ukierunkowanego na wystrój wnętrz - wiem, co mi sie podoba,

ale nie wiem, jak taki efekt osiagnąć :roll:

Bardzo chętnie - gdyby fundusze pozwoliły - skorzystałabym z pomocy architekta wnetrz,

pokazałabym, co mi sie podoba (na zdjeciach), a potem tylko akceptowała bądź odrzucała jego propozycje ;)

Pomarzyć - dobra rzecz :D

pozdrawiam

Maciek - HusMac

Kim jestes przede wszystkim:

a) mieszkancem ziemi łódzkiej?

b) mieszkańcem Polski?

c) inwestorem?

d) majetnym czlowiekiem uwielbiajacym spokoj?

W przypadku odpowiedzi b) lub c) bierz Lowicz. W przypadku d) bierz inspektora nadzoru, ktory wszystko zalatwi za Ciebie.

Moj rzeczoznawca byl z tej samej listy - ze Zdunskiej Woli. A wycena to tylko kolejna formalnosc dla banku, wazne, zeby byla podpisana przez "swojego". I zastanow sie, ile jest wart Twoj majatek, bo niechybnie rzeczoznawca Cie o to spyta ;)

Biorąc w tamtym roku kredyt w banku BOŚ miałem ten sam problem. Poniżej tysiaka nikogo nie było na liście! Postawiłem się i powiedziałem,że mnie ta wycena jest nie potrzebna i idę do innego banku! Po tygodniu miałem odpowiedź,że oni to zrobią w cenie swojej prowizji. Pzdr.

U mnie chodzi wyłącznie o kasę ;) 8)

Ewidentnie nie mam talentu ukierunkowanego na wystrój wnętrz - wiem, co mi sie podoba,

ale nie wiem, jak taki efekt osiagnąć :roll:

Bardzo chętnie - gdyby fundusze pozwoliły - skorzystałabym z pomocy architekta wnetrz,

pokazałabym, co mi sie podoba (na zdjeciach), a potem tylko akceptowała bądź odrzucała jego propozycje ;)

Pomarzyć - dobra rzecz :D

Wykonawca przedstawił tylko swoją propozycję i pewne rzeczy wykorzystałam choćby ze względów ergonomicznych, które uświadomiłam sobie dopiero po jego sugestii, gdyż w kwestii projektowania mój talent jest również przyćmiony. Chodziło mi tylko o podkreślenie faktu, że wykonawca cierpliwie wysłuchał mojej wizji i bez żadnych problemów na bieżąco wprowadzał je do projektu. Zawsze zazdrościłam osobom, które potrafią "majsterkować", bo naprawdę tanim kosztem można zdziałać cuda, ale cóż, ja ani mój mąż do nich nie należymy.

Projekt zjazdu to musi być jak droga jest utwardzona a jak gruntowa to nie

Jesteś tego pewien jaka jest podstawa prawna ?? Mam drogę gruntową i pani architekt z wydziału łódź górna wrabia mnie w projekt zjazdu.

Niestety - okazało sie, że stan mojego bagienka uniemożliwia wykopanie fundamentów i wylanie ław :evil:

Woda gruntowa jest na poziomie ok 8-10 cm pod powierzchnią gruntu i sączy sie z dołu i z boków

A czego się sąsiadka spodziewałaś to jest ruda i tam nawet susza nie pomoże, ja na szczęście kupiłem na rudziej górze i mam sucho jak pieprz i piasek pod spodem. Co do czekania zasięgnij opinii innej ekipy bo możesz się nie doczekać, Ruda jest w znacznej większości położona na glinie i woda gruntowa jest tam zawsze nawet po 4 miesięcznych upałach. Jedyny zysk z tego to pompa ciepła która nie będzie wymagała 30 metrowej sztolni, wystarczy mały dołek na działce. Pogadaj z Jasiu1881 on się budował niedawno na Rudzie i cały czas pompuje wodę gruntową, inaczej się chyba nie da.

Jesteś tego pewien jaka jest podstawa prawna ?? Mam drogę gruntową i pani architekt z wydziału łódź górna wrabia mnie w projekt zjazdu.

Podstawa prawna nie wiem jaka jest ale tak gadał mój architekt i gość w urzędzie od warunków tyż. W warunkach nie zażyczyli sobie projektu zjazdu a przy pozwoleniu zaczęli wołać i rżnęli głąba ,że nie wiedzieli coby tam był asfalt. Dupki.

Zrobiłem projekt szybciutko ,podstęplowali mi w wydziale dróg i jak zaniosłem to okazało się ,że oni jeszcze warunków na zjazd nie wydali :lol: :lol: :lol: .

Koniaczek załatwił sprawę i pozwolenie było praktycznie od ręki .

Mnie architekt poradził żeby geodeta naniósł bramę jakoby była tam od zawsze, a ponieważ droga jest gruntowa ma to zapobiec wydaniu 1000 zł na projekt. Dopiero mam złożyć pismo do wydział dróg żeby moją drogę doprowadzili do minimalnych standardów użytkowania, czyli żwirówka, brakuje raptem 20mb.

Wrabia Cię w ten projekt juz przy pozwoleniu na budowę???

Ja własnie wczoraj odebrałam pozwolenie (prawomocne od reki!!!!) :D :D :D, a projektu zjazdu nie było,

więc chyba rzeczywiscie "Cię wrabia" ;)

Niestety - okazało sie, że stan mojego bagienka uniemożliwia wykopanie fundamentów i wylanie ław :evil:

Woda gruntowa jest na poziomie ok 8-10 cm pod powierzchnią gruntu i sączy sie z dołu i z boków

A czego się sąsiadka spodziewałaś to jest ruda i tam nawet susza nie pomoże, ja na szczęście kupiłem na rudziej górze i mam sucho jak pieprz i piasek pod spodem. Co do czekania zasięgnij opinii innej ekipy bo możesz się nie doczekać, Ruda jest w znacznej większości położona na glinie i woda gruntowa jest tam zawsze nawet po 4 miesięcznych upałach. Jedyny zysk z tego to pompa ciepła która nie będzie wymagała 30 metrowej sztolni, wystarczy mały dołek na działce. Pogadaj z Jasiu1881 on się budował niedawno na Rudzie i cały czas pompuje wodę gruntową, inaczej się chyba nie da.

Pocieszyciel ;) :evil:

A na powaznie - ja nie wiem, jaki to cud geologiczny, ale u mnie na działce woda jest wysoko - ale gliny nie ma ani grama ;)

Najpierw piekna ziemia - a potem piasek...

I juz mamy przećwiczone, że dwa tygodnie pogody działają cuda:

bodajże w kwietniu/maju mieliśmy taka zabawę, że najpierw było błoto totalne,

a po tygodniu słońca - pustynia w dołku kontrolnum :)

Czyli ja wciąz liczę, że lipiec to ostateczna data startu 8)

Tylko teraz zaczynam łapać fazę, że własnie jak my wejdziemy - to nam zamnkna ulicę żeby kanalizę pociągnąć ...

Chciałem się zapytac szanownych forumowiczów czy kwota 33 tys. zł za robociznę domu bez dachu o powierzchni zabudowy 210 m2 i użytkowej 190 m2 z poddaszem (ławy fundamentowe + bloczki, ściany zew. z maxa 220 , stropy lane, schody, 4 kominy itd) to dużo? Jaka jest wasza opinia ???

Z góry dziękuję za wasze opinie.