Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maria (czy Mario): z Aleksandrowskiej w kierunku na to ekologiczne osiedle (zielony Romanów). Za nim po lewej będą składy budowlane i drogowskaz w lewo na tę Marię. Drogowskaz łatwo przegapić, my szukaliśmy ze dwa razy. Właściciel miły, ale nam strop wymyślił strasznie dziwny (jak to zobaczyła nasza architek, to zaprotestowała i stwierdziła, że sama poprzelicza. Ale my zmienialiśmy strop monolityczny na terivę i w dodatku belki mają się opierać na ścianie z kominem. Więc trochę nietypowo. Cenowo w strefie dolnej, choć nie przesadnie.

czy ktoś słyszał ... czytał... o co chodziło z tym zakwestionowaniem planu zagospodarowania dla Łagiewnik?? Co było oprotestowane?? Były informacje w prasie kiedyś a ja nie mogę znależć...

To ważne!!!!!!!!! ..dla mnie

czy ktoś słyszał ... czytał... o co chodziło z tym zakwestionowaniem planu zagospodarowania dla Łagiewnik?? Co było oprotestowane?? Były informacje w prasie kiedyś a ja nie mogę znależć...

To ważne!!!!!!!!! ..dla mnie

Takie "cuś" znalazłam:

http://www.obywatel.org.pl/index.php?name=News&file=article&sid=2560&theme=Printer

http://www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=1&zapytanie=1,05&poz=1&id=4113

http://www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=1&zapytanie=1,05&poz=1&id=4181

a ja z całkiem innej beczki - dziś gadałam z facetem który ma na sprzedaż działki i powiedział mi ,że jakiś czas temu wszedł jakiś zapis ,ze tylko na działkiach ominimalnej szerokości 20 metrów można postawic tzw siedlisko , czyli jak mi tłumaczył domek jednorodz. , na mniejszych nie można...???? czy słyszeliście coś takiego ?

Nie wiem jak siedlisko, ale np. w naszym planie zagospodarowania jest chyba coś takiego, że granica z drogą nie może mieć mniej, niż 20 metrów. Głowy nie dam, ale jakoś tak to było. Ale to nie jest zapis ustawowy tylko gminny. No i nie dotyczy siedlisk :lol:

a ja z całkiem innej beczki - dziś gadałam z facetem który ma na sprzedaż działki i powiedział mi ,że jakiś czas temu wszedł jakiś zapis ,ze tylko na działkiach ominimalnej szerokości 20 metrów można postawic tzw siedlisko , czyli jak mi tłumaczył domek jednorodz. , na mniejszych nie można...???? czy słyszeliście coś takiego ?

Nie wiem jak siedlisko, ale np. w naszym planie zagospodarowania jest chyba coś takiego, że granica z drogą nie może mieć mniej, niż 20 metrów. Głowy nie dam, ale jakoś tak to było. Ale to nie jest zapis ustawowy tylko gminny. No i nie dotyczy siedlisk :lol:

Oczywiscie nie dotyczy juz istniejacych dzialek budowlanych. Dotyczy to wtornych podzialow i przeksztalcen. Byc moze jest to 15m.

Oczywiscie nie dotyczy juz istniejacych dzialek budowlanych. Dotyczy to wtornych podzialow i przeksztalcen. Byc moze jest to 15m.

Obawiam się, że dotyczy również istniejących, po prostu nie dostaniesz pozwolenia na budowę jesli działka będzie <900 m2 i front <20 metrów wzdłuż drogi. Kiedyś to pamiętałem, bo nawet jedna pani poszerzała działkę na tę okoliczność ;-)

Maria (czy Mario): z Aleksandrowskiej w kierunku na to ekologiczne osiedle (zielony Romanów). Za nim po lewej będą składy budowlane i drogowskaz w lewo na tę Marię. Drogowskaz łatwo przegapić, my szukaliśmy ze dwa razy. Właściciel miły, ale nam strop wymyślił strasznie dziwny (jak to zobaczyła nasza architek, to zaprotestowała i stwierdziła, że sama poprzelicza. Ale my zmienialiśmy strop monolityczny na terivę i w dodatku belki mają się opierać na ścianie z kominem. Więc trochę nietypowo. Cenowo w strefie dolnej, choć nie przesadnie.

Dzięki EZS. Jutro postaram się znaleźć tą firmę.

Jack

hmmm no to mnie zmartwiliście , bo muszę zacząc zwracać uwage na wymiary działki - co prawda , chyba wszytskie co oglądaliśmy miały 20 m na szerokość ... ale raczej zwracałam uwagę na ogólny kszatłt i ilość metrów a nie dokładne rozmiary po długości i szerokości ... nic to , na razie z racji upałów zawiesiliśmy jeżdżenie i zwiedzanie okolic i działek przy okazji . Nie mam sumienia ciągnąc naszego małego Lolka na takie wyprawy w samochodowej saunie - okazuje się że klima by sie przydała :)

Może ktoś ma jakieś namiary na osobę sprzedającą działki na granicy Antoniewa i Rąbienia- dokładnie chodzi mi o uliczkę Wysoką ?

A sprawdż w gminie w Aleksandrowie czy nie sprzedają tam jakiś działek. Jak był przetarg na działkę którą kupiłam za 3 czy 4 dni miał być przetarg na działkę w tamtej okolicy. Spróbuj. Mi się udało kupić od nich bardzo fajną działkę w atrakcyjnej cenie.

Powodzenia i pozdrawiam.

Jelonek72, nie martw sie, Kropi i ja jestesmy krajobrazowo lodzkowschodni, w innych miejscach sa inne plany i inne ograniczenia. Natomiast jak Ci sie dzialka podoba, to bezwarunkowo idziesz do gminy po warunki zabudowy i tam Ci powiedza, co mozesz zbudowac na niej.

Mozesz tak zrobic, nawet jesli to nie jest Twoja dzialka. I nawet jesli nie jest na sprzedaz :)

Mozesz tak zrobic, nawet jesli to nie jest Twoja dzialka. I nawet jesli nie jest na sprzedaz :)

Offtopicznie - to kwestia wydawania WZ jest pięknym przykładem, jak "prawo - sobie a życie - sobie" ... :evil:

Owszem - aby wystąpić o WZ nie trzeba być właścielem działki -

tyle że np. Łódź-Górna jako obligatoryjny załącznik do wniosku o WZ

wymaga warunków przyłącza gazowego, wod-kan i elektrycznego...

A konieczny załącznik do wniosku o wydanie warnków przyłączy -

to tytul własnosci do nieruchomosci :x

Oczywiscie - zawsze mozna wejść w procedurę odwoławczą -

ale przy kupnie działki, to raczej nie chodzi o "zasady", ale najczesciej o czas i konkrety -

a te sa takie, że dzięki "innowacyjności" niektórcyh urzędów nie_włascicielowi szybko uzyskać WZ sie nie uda :-?

Wkurza mnie to strasznie :evil: