Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiecie po ile jest pustak max w hurtowniach? po 3,05 zł i jeszcze są zapisy na miesiąc naprzód :( . Miał być domek z maxa a będzie z porothermu.

Szukam super specjalisty (co jednocześnie nie oznacza, że mam zamiar wywalić super kasę) od ogrzewania podłogowego - wodnego, jeśli macie jakiegoś sprawdzonego wykonawce proszę o namiar na priva.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

EZS

Miałam napisać o kanalizacji, ale znów muszę przełożyć, bo facetowi, który to robi urodził się synek. Prosił, żebyśmy przesunęli spotkanie na wtorek. Jeśli rzeczywiście urodzil mu się dzieciak, a jest to możliwe, bo chłop młody, :) to co miałam robić? Tak więc z informacjami na razie czekamy.

A tak w ogóle czy ktoś miał do czynienia z panem Mariuszem Obaczem? Robi u mnie fundamenty. Pewnie za późno na zmianę, ale chcę wiedzieć czy ktoś miał z nim jakieś doświadczenia, bo ja zamówiłam już drugą ekipę w ciągu kilku dni i jak tak dalej pójdzie, to wyląduję na Aleksandrowskiej. :x

No i znalazłam ekipę! Wchdzą za 2 tygodnie. Sami do mnie zadzwonili po ukazaniu się w Allegratce mojego ogłoszenia :) Pan powiedział, że kończą wlasnie inną budowę i są zainteresowani, cenę podał średią łódzką 18,5 za fundamenty, ściany, lany strop, taras itp + chuda wylewka dm 180 m2..... teraz tylko kupowa materiały i przyspieszyc kredyt..... jestem przerazona :)

Podeslijcie proszę jakieś wzory umów z firmami budowlanymi, bo za tydzien mam podpisac cyrograf :)

Pozdrawiam

Ola

A ...i jeszce szukam namiaru na solida i tanią :)))))) firmę z betonem z gruchy, musze z nimi ustalic czy nie bedzie problemów z wjazdem na dzialkę...

Ola

Ja brałam beton (i pompę) z Uniconu na Demokratycznej.

Ok. 1,5 m-ca temu byli najbardziej konkurencyjni cenowo.

Aczkolwiek - dobrze miec z nimi wsio na pismie, bo "zapominają" o wczesniejszych ustaleniach :evil:

I jeszcze jedno pytanie:

ile płaciliście za żwir do fundamentów???

Mam ofertę 150/180 PLN za ciężarówkę 30 ton - ale mogą mi dowieżć max. 2 cieżarówki dziennie i waham się,

czy łapać się na tę "okazję" czy załatwiać wszystko (240 ton :o) razem?

Witaj Moniqa_1977, czy możesz przesłać namiar na żwir? Dzięki. Pozdrawiam

I jeszcze jedno pytanie:

ile płaciliście za żwir do fundamentów???

Mam ofertę 150/180 PLN za ciężarówkę 30 ton - ale mogą mi dowieżć max. 2 cieżarówki dziennie i waham się,

czy łapać się na tę "okazję" czy załatwiać wszystko (240 ton :o) razem?

Witaj Moniqa_1977, czy możesz przesłać namiar na żwir? Dzięki. Pozdrawiam

Cena żwiru wynika z biznesowych znajomosci dostawcy z moim mężem -

i jest formą odwdzięczenia się za przysługę, więc raczej jest nie do uzyskania normalnie...

Ja namiarów w tej chwili nie mam - ale jak tylko do nich dotrę, to dam Ci znać na priv 8)

Eeee... przypomnę się niesmiało o namiary na piasek. W sobotę przywieźli nam Stara za 200 zł i wyszła z tego taka maciupka kupka :( Na podsypkę pod rurę do wody może starczy, ale na niewiele więcej. Poradźcie więc ludziska, skąd brać. Acha, udało mi się całkiem fajne ceny (2,56zł) bloczków fundamentowych wynegocjować w Maxbecie na Poli Gojawiczyńskiej (od Dąbrowskiego). Ktoś ich polecał, więc chyba od nich weźmiemy. Napiszę później, jak się sprawdzą "w praniu". Myślimy też o wzięciu od nich betonu i Terivy - wycena całkiem interesująca.

Tak sobie czytam, czytam co gdzie kupujecie i co robicie. Muszę założyć sobie notesik z ciekawymi sklepami czy hurowniami. Przy okazji czytam dużo wszystko co jest na forum i się dokształcam.

Teraz utkneliśmy na pomiarze geodezyjnym / wyznaczeniu granic działki/.

Geodeta gminny przychodzi teraz w środę. Po nim dopoiero ruszę z resztą papierów. Projekt już mam tylko muszę oddać architektowi do adaptacji. Mam nadzieję że geodeta w środę nie utnie mi ani jednego centymetra bo dalej będę stała.

Codziennie w domu z mężem jest rozmowa co gdzie z czego zrobić tak by wszystko było dobre, nie za drogie i miało ręcę i nogi.

Na dzień dzisiejszy: ława lana z gruchy, fundamenty z bloczków fundamentowych, stropy lane, a ściany z Maxa. Na parterze w 90% ogrzewanie podłogowe / ok.90m2/, na poddaszu grzejniki.

Wczoraj małżonek uśmiał się ze mnie jak mu powiedziałam że meble w kuchni zrobię sama i nie będe wydawac na firmę. Mam trochę pojęcia a i tak trochę się boję że coś spartolę. A jak mi wyjdzie to będę miała radochę.

Tak mogę jeszcze pisać. To są moje plany. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dobrze że maluchy trochę podrosną do przyszłego roku. Teraz mają: ania 3 latka, michał 10 miesiecy.

Wszystkich odwaznych i szalonych serdecznie pozdrawiam.

Ubijaki: na Drewnowskiej za Manufaktura po prawej stronie (prawie przy samej Zachodniej); bralem od nich agregat pradotworczy

Zwir/piasek: zwirownia na Pomorskiej, przesypownia w Andrespolu, podobno jeszcze jest cos w Kurowicach

Jesli chodzi o Pomorska, to kierowcy z ciezarowkami stoja na skrzyzowaniu Janosika i Pomorskiej. Cena za transport podobno zalezy od ceny samochodu, jakim sie podjedzie.

Beton: Unicon na Demokratycznej lub Walenciak na Slaskiej. Nie polecam RMC\Unidro.

:evil:

Przez deszcz znowu kicha :(

Działka przemoczona - i błoto wszędzie :(

Może ktoś z Was wpadnie na genialny pomysł, jakim cudem przetransportowac piach do dalszych części fundamentów -

bo wywrotka może podjechać tylko od przodu działki - a po bokach jest na tyle mokro i grząsko, że koparka nie wjedzie :(

Dodatkowo - nie wiem, czy z moja brygada wszystko jest ok - bo własnie ojciec na mnie nakrzyczał,

że rozwiezienie zwiru po fundamentach to obowiązek ekipy i że robia z igły widły bo im się pracować nie chce :-?

U Was biudowlańcy rozwozili żwir do fundamentów taczkami czy wynajmowaliście koparkę?

Bo już naprawde mam dość :(

U Was biudowlańcy rozwozili żwir do fundamentów taczkami czy wynajmowaliście koparkę?

Bo już naprawde mam dość :(

Rozumiem, ze recznie wylewaja Ci fundamenty? Zamiast wozic zwir, powinni od razu wozic zaprawe taczkami.

Ale czy powinni? Poprzewracalo sie w... glowach. Murarze zycza sobie pustaki z dziurka, bo lepiej sie kladzie, rozladunek obowiazkowo z HDS-em, najlepiej cegly na strop, zeby nie musieli wnosic, a z betoniarki to chyba najlatwiej lac do wykopu (u mnie dookola domu zostal syf, bo robic im bylo latwiej, a potem nie posprzatali). Ja rozumiem i popieram, zeby robic tak, aby jak najwiecej technika sama wykonala, ale pewnych rzeczy (np. warunkow pogodowych) sie nie przeskoczy. Wiec powinni.

Nie - niedokładnie napisałam :(

Fundamenty juz są (wylewane z gruszki ławy + 7 warstw bloczka fundamentowego).

Poniewaz działka jest poniżej poziomu drogi - to fundamenty wyszły ogółem wysokawe -

i teraz w te "dziury" miedzy fundamentami (pomieszcenia? przestrzenie?) trzeba wysypać żwir (na wysokość ok. 1 m).

Na żwir (po zagęszczeniu) pójdzie chudziak.

Problem tyczy się rozwożenia tego własnie żwiru - bo chłopaki sie nie kwapią latać z taczkami,

tylko twierdzą, że to robota dla koparki (która z kolei na działkę na razie nie wjedzie, bo sie zakopie :( )

A ja nie wiem - dyskutowac z nimi, czy nie? :roll: