Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Forumowicze

miałem przerwę kontaktową, ale włączam się ponownie.

Czy możecie mnie trochę oświecić w sprawach przyłaczy elektrycznych. Niestety Zakład Energetyczny Zgierz, bo działkę mam w Krzywcu, koło Rąbienia AB i Babiczek.

Otóż wydali mi oczywiście warunki, i do tego zaproponowali umowę.

W umowie mam zapłacić ołatę przyłaczeniową 2045 zł i PRZYGOTOWAĆ całą dokumentację prawną i techniczną . Ja mam uzyskać pozwolenie na budowę dla Zakładu!!!

Oczywiście na prywatne moje zlecenie zrobi to ktoś z Zakładu, a za co ta opłata przyłaczeniowa, czy czasem w niej nie jest zawarty koszt tej dokumnetacji?? Czy zakład ni powinen obniżyć mi tę opłatę??

Może jszcz jakieś podpowiedzi???

Co mam zrobić?

opłata przyłączeniowa jest uzależniona od zapotrzebowania na moc, jest to stała kwota za 1kW, w zależności od tego ile będziesz chciał kilowatów wysokość opłaty może się zmieniać. Nie zawiera ona opracowania dokumentacji projektowej, przede wszystkim musisz wystąpić o warunki przyłączenia do sieci dalej projekt i wykonanie, jeśli chcesz mam wykonawcę i projektanta, jestem z nich zadowolony jak chcesz namiary wyślę na priv.

czy słyszeliście, że od 1 września mają podrożeć o 7-10% cegły,pustaki? Pojeździłem wczoraj po składach i wszędzie takie info mi podawali. Czy to jest zmowa hurtowników?

Słyszalam, slyszałam :x

I chyba wierzę - bo od maja, kiedy kupowałam porotherm do ubiegłego tygodnia, kiedy jego cenę podał mmmad -

podwyżka wynisła prawie 25 %. Ja płaciłam 4,40 - a teraz jest 5,40 za sztukę :o

A skoro boom budowlany trwa - to hurtownie i producenci mają eldorado :evil:

Jak znam życie - w listopadzie/ grudniu bedzie obniżka 8)

Witam , niedługo kończe fundamenty ale już zdążyłem się zorientować , że trochę przesadziłem z bloczkami betonowymi. Zostanie mi ok. 500 szt. (38x25x12) (10 palet) . Może ktoś jest zainteresowany?

A z innej beczki: ile z materiałami za robociznę powinien wziąć rozsądny gościu za rozprowadzenie kanalizacji? ... ?

OK Michael J

Poproszę te na miary !

Wiem że opłata przyłączeniowa jest zależna od ilości kW, ale ja wystąpiłem o warunki dla 15 kW - a opłata wynosi jdnak sporo więcej. Wiadomości, że winna ona zawierać także wykonanie dokumentacji i tak dalej wyczytałem w ostatnim Muratorze?? Może się tam mylą.

Witam serdecznie wszystkich budujących z Łodzi i okolic.

Od dawna czytam forum, gdyż jest skarbnicą wiedzy dla ludzi rzucających się na głęboką wodę walki o spełnienie marzenia. Początkowo chcieliśmy z mężem kupić dom do remontu (bo to mniej papierologii, choć nie do końca). Po załatwieniu już mnóstwa spraw okazało się, że nie będzie to możliwe, a nawet możemy wpakować się w niezłe bagno. Zapadła decyzja: budujemy - a raczej ja buduję, bo mąż wiele miesięcy spędza poza krajem. Szukaliśmy intensywnie działki, preferowane okolice: Rąbień, Rąbień AB - odpadły ze względu na wysoki poziom wód gruntowych, Żabiczki - tam jest fajna działka do kupienia, jeśli ktoś chce 870 m2. Ale znaleźliśmy inną, która od razu nam się spodobała w granicach Łodzi. I tu na wstępie mamy problem, o którym była już mowa na forum, ale temat nie został zbyt rozwinięty. Właścicielka działki niewiele o niej wie. Działka jest BR lub R. Nie mogę uzyskać info na ten temat samodzielnie, bo w Wydziale Architektury pani mówi, że o tym czy będę mogła na niej budować zadecydują tylko i wyłącznie WZ. Planu Zagospodarowania niet. Ale WZ będą za 2 mies od złożenia wniosku.

Co robić? Do wniosku o WZ potrzebne są warunki techniczne z ŁZE - to nie problem, każdyt może wystąpić, Wodociągi - tu jedynie właściciel, Gazownia - tak samo. Sprawa odwleka się w czasie. Dookoła działki oraz naprzeciwko stoją nowe domki a ja nie mogę uzyskać odpowiedzi czy na tej jedynej działce wolno będzie budować. Czy jeśli działka jest BR to ją trzeba odralniać? i jak to się załatwia w Łodzi?

Będę wdzięczna za odpowiedzi. Już raz przeszłam przez katorgę papierologii, miałam już umówioną ekipę do podłączenia wod-kan., architekt wziął się do pracy i sprawa się rypła. Nie chcę naciąć się drugi raz i kupować "w ciemno".

Pozdrawiam, Dorota

Nie mogę uzyskać info na ten temat samodzielnie, bo w Wydziale Architektury pani mówi, że o tym czy będę mogła na niej budować zadecydują tylko i wyłącznie WZ. Planu Zagospodarowania niet. Ale WZ będą za 2 mies od złożenia wniosku.

Co robić? Pozdrawiam, Dorota

Niech się ruszy właściciel działki i wystąpi w swoim imieniu o warunki zabudowy. Jak kupicie dzaiłkę, będą nadal aktualne. Co najwyżej możecie pomóc pani w urzędach..

Witam serdecznie.

Potrzebuję pomocy dobrzy ludzie :)

Wystawił mnie właśnie koleś z firmy, z którym umawiałam się już dwa miesiace temu.

Dom stoi i czeka na wylewki i tynki (instalacje elektryczne, alarmowe i kanalizacja - rozprowadzone) - znacie może jakąś godną zaufania (w sensie jakości roboty) ekipę od wylewek i tynków gipsowych maszynowych??

Bardzo, bardzo proszę o info. Dzięki.

Witam

Czy możecie polecić kogoś kto robił wam przyłacze elektryczne .Najlepiej z okolic Aleksandrowa .

Jacek

Zakład energrtyczny Łódź czy Aleksandrów ma oddzielny?

Jeżeli Łódź, to mogę polecić tego, co robił u mnie. Co prawda średnio tani, ale sam załatwił wszystko a prąd miałam na 2 miesiące przed podpisaniem umowy z ZE :o . Do tego stopnia nic mnie nie obchodziło!

Bardzo proszę o namiary .

Jacek

Serdeczne dzięki za odpowiedź.

Właścicielka jest bardzo ograniczona czasowo i jakby trochę zdziwiona moimi wymaganiami. Postanowiłam podpisać z nią umowę, chodzi mi o to, żeby zobowiązała się zaczekać na warunki zabudowy i nie zmieniać ceny, ja wpłacam zaliczkę na poczet kosztu działki. Jeśli będę mogła budować - kupuję, jak nie to zwrot zaliczki. Notariusz mówi, że możemy podpisać taką umowę prywatnie, a ja powinnam mieć świadka. Co Wy na to? Właścicielka zgadza się i nawet chce dać mi pełnomocnictwo do załatwiania wszystkich dokumentów. Czy takie rozwiązanie jest sensowne?

A tak na marginesie może ktoś mi powie jak się wstawia ikonki emocji?

Chciałabym również wstawić linki do wybranych domków, aby poddać je ocenie na forum. Jak to zrobić? Proszę o wyrozumiałość, każdy przecież kiedyś zaczynał i ktoś go oświecił.

Pozdrawiam, Dorota

Witam serdecznie.

Potrzebuję pomocy dobrzy ludzie :)

Wystawił mnie właśnie koleś z firmy, z którym umawiałam się już dwa miesiace temu.

Dom stoi i czeka na wylewki i tynki (instalacje elektryczne, alarmowe i kanalizacja - rozprowadzone) - znacie może jakąś godną zaufania (w sensie jakości roboty) ekipę od wylewek i tynków gipsowych maszynowych??

Bardzo, bardzo proszę o info. Dzięki.

namiary posłałam na priva, robili u nas tynki gipsowe i wylewki maszynowo szybko i solidnie.

opłata przyłączeniowa jest uzależniona od zapotrzebowania na moc, jest to stała kwota za 1kW, w zależności od tego ile będziesz chciał kilowatów wysokość opłaty może się zmieniać. Nie zawiera ona opracowania dokumentacji projektowej, przede wszystkim musisz wystąpić o warunki przyłączenia do sieci dalej projekt i wykonanie, jeśli chcesz mam wykonawcę i projektanta, jestem z nich zadowolony jak chcesz namiary wyślę na priv.

Ludzie nie dajcie sobie wciskac kitu tylko czytajcie prawo energetyczne itp http://www.lze.lodz.pl/dokumenty/Taryfa2006.pdf punkt 8.5 strona 31

Jak by ktoś miał jakies pytania to chętnie pomogę...zjadłam zęby na ŁZE...oddział Zgierz

Olka

bardzo interesujące, w takim razie proszę o informację :

- do której grupy przyłączeniowej należę (czytałem pkt 2.3. - ale i tak nie rozumiem), mam przydział mocy 12kW, przyłącze napowietrzne

- za dokumentację płaciłem bezpośrednio architektowi, który z kolei ma kolesi instalatorów i oni wykonywali dokumentację elektryki domu i projekt przyłącza, - czy projekt przyłącza powinien robić ZE, czy też "refunduje" koszty poniesione na jego wykonanie? być może projekt i geodezja są w cenie opłaty przyłączeniowej ale wówczas trwa to np. 1 rok?

Michał

Zjadłeś ząbki to robimy zrzutkę na nowy piękny garnitur :wink: :lol:

Teraz sama czekam na mapki i będe składać papiery o warunki prądu do zgierza. Czytałam w Muratorze wrześniowym o dwóch możliwościach podłączenia. Jedna możliwość to robota cała wykonana przez ZE, a druga to wykonanie wszystkiego na własna rękę. Tylko ciekawe co jest tańsze? Napisz ile płaciłeś za 1kW./podłączenie napowietrzne czy kablowe?

W kwestii pradu ze Zgierza: (dlaczego tylko o tym zakladzie tyle sie tu pisze?) - dzis bylismy zmienic taryfe odbiorcza. Ze wzgledu na zmiane licznika - termin przelaczenia dopiero za miesiac.

Przy okazji, chcialem pozdrowic p. Monike, ktora wykazala inicjatywe i poszukala naszego aktu wlasnosci w archiwum ZE, a nie zadala dowiezienia tego dokumentu. I nie wiem, czy nowe idzie w ZE czy moze ta pani dostanie "po lapkach" za wyskakiwanie przed szereg i nadmierna pomoc klientowi.

Ludzie nie dajcie sobie wciskac kitu tylko czytajcie prawo energetyczne itp http://www.lze.lodz.pl/dokumenty/Taryfa2006.pdf punkt 8.5 strona 31

Jak by ktoś miał jakies pytania to chętnie pomogę...zjadłam zęby na ŁZE...oddział Zgierz

Olka

Z tego co przeczytałem po zapłaceniu opłaty przyłączeniowej oni elektrownia powina we własnym zakresie zrobić przyłącze elektryczne do działki ?

Czy znasz to z włsnego doświadczenia czy tylko z teorii ?

Jacek

bardzo interesujące, w takim razie proszę o informację :

- do której grupy przyłączeniowej należę (czytałem pkt 2.3. - ale i tak nie rozumiem), mam przydział mocy 12kW, przyłącze napowietrzne

- za dokumentację płaciłem bezpośrednio architektowi, który z kolei ma kolesi instalatorów i oni wykonywali dokumentację elektryki domu i projekt przyłącza, - czy projekt przyłącza powinien robić ZE, czy też "refunduje" koszty poniesione na jego wykonanie? być może projekt i geodezja są w cenie opłaty przyłączeniowej ale wówczas trwa to np. 1 rok?

Michał

grupa V - podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym nie wyższym niż 1 kV oraz mocy przyłączeniowej nie większej niż 40 kW i prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego nie większym niż 63 A,

Projekt elektryki w domu i do domu to inna sprawa i leży po Twojej stronie. Energetyka powinna zrobić projekt przyłącza do działki. (najczęściej skrzynka w granicy działki). A ZE nic nie refunduje tylko jeżeli zgodzisz się opracować dokumentację przyłącza do działki to obniżą Ci opłatę przyłączeniową o 10%.

A jeżeli chodzi o termin to dali oczywiście odległy ale 1 pisemko złożone na Tuwima wystarczy, żeby termin przesunąć :)