Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mmmad dzięki za priv. Już rozmawiałem z p.Marcinem. Spotykamy się na początku listopada. Jeszcze raz dzięki.

Z tej całej Twojej listy wystawców z Targów kilkoro (ale wyraz) u mnie się męczyło. Mam b.dobre wspomnienia po: COLOR kominki, ART-KOW ogrodzenia. Proponuję żeby wszyscy co też mile wspominają wykonawców aby ich wymienili. Będzie to jakaś pomoc dla tych co dopiero zaczynają pływać w bajorku budowa. Pzdr.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mmmad dzięki za priv. Już rozmawiałem z p.Marcinem. Spotykamy się na początku listopada. Jeszcze raz dzięki.

Z tej całej Twojej listy wystawców z Targów kilkoro (ale wyraz) u mnie się męczyło. Mam b.dobre wspomnienia po: COLOR kominki, ART-KOW ogrodzenia. Proponuję żeby wszyscy co też mile wspominają wykonawców aby ich wymienili. Będzie to jakaś pomoc dla tych co dopiero zaczynają pływać w bajorku budowa. Pzdr.

U mnie Abatex (dłuugo sie meczylismy, pozytywnie), Color (rowniez dłuugo, ale jakos tak bardziej pozytywnie) Archigraph - pierwszy projekt (do kosza, ale z naszej winy), Hart line (ale z Lodzi) - polecam do tynkow ozdobnych jako doradztwo (nie wiem jak z wykonawstwem).

Kilkorga brzmialoby chyba jeszcze dziwniej :)

Odnosnie poszukiwania przez wielu z Was fachowców to powiem szczerze, że mocno Wam współczuje.

Jestem juz na samym końcu wykończeniówki, a nie budowy ( pozostała podbitka , kilka par drzwi wewn, kostka i ogród) i jak widzę jakie mają terminy i ceny to nie chciałbym przez to jeszcze raz przechodzić.

Te osoby, które u mnie robiły teraz już odmawiają, bo nie mogą przerobić, tyle nają zleceń. Część namiarów miałem tu z forum, a cześć od ludzi którzy chodzili po budowach i przy okazji robiąc swoje widzieli prace innych.

Branie kogoś z Gratki nie ma sensu, brałem takich do tynków - tragedia.

Ostatnio słyszę także o tym, jak pseudofachowcy porzucają w połowie pracy robotę i olewają inwestora.

Oby Wam się udało trafić na sensownych ludzi.

Pozdrawiam w piątek 13-tego.

Mobby

Poszukuję dobrych fachowców do położenia tynków gipsowych. W gratce ogłaszają się (autoryzacja KNAUF) po 24 zł z surowcem za m2. Możecie kogoś polecić?

Napiszcie prosze gdzie kupowaliście drzwi wejściowe i bramy garażowe. Czy znacie sklepy gdzie sprzadaja jedno i drugie w tym samym kolorze i odcieniu? Interesuje mnie coś ładnego i niedrogo w kolorze złoty dąb.

nie ma rzeczy ładnych i niedrogich. Jak są niedrogie to z reguły jest to ..... warte. Choć pewnie co niektórzy się ze mną nie zgodzą bo cena jest głownym wyznacznikiem.

Bramy garażowe - np. Aluminium ProfilSystem na Brukowej - bramy Normstahl - import z Niemiec, tanie nie są ale to nie jest to co krajowa produkcja typu Wiśniowski itp. Złoty dąb też jest, wygląda nieźle.

Pozdr.

Napisz, proszę, gdzie dokładnie na Brukowej są te bramy.

A ja mam znów pytanie.

Jaki jest rozmiar okien do piwnicy. Architekt powiedział mi o wymiarze 60x60. Może są mniejsze? Jak wiecie o piwnicznych standartowych to podajcie rozmiar.

Generalnie architekt ma b.dużo roboty to ja sama na próbę zrobię zmiany w projekcie, on tylko sprawdzi i postawi stempelki. W taki sposób projekt z b.dużymi zmianami i adaptacją załatwię w ciągu 2 tygodni.

Jak się z nim dzisiaj widziałam to:1 zrobił wielkie oczy na zmiany, 2 sam stwierdził że zmiany mają sens, ale są ogromne.

Bardzo zależy mi na czasie, pomóżcie.

Jak zawsze dziękuję bardzo za podpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich. :lol:

Witam wszystkich z łodzi i okolic.Wygląda na to ,że rozpoczynam swoją drogę przez mekę :).Dostałem po dłuuugim czasie decyzję o warunkach zabudowy(Górna) i jak wszystko będzie się odbywało w takim tempie to...już się boję. Przejrzałem troszkę Waszych postów i zwłaszcza te ostatnie nie nastrajają optymistycznie(ceny materiałów,brak ekip).Z drugiej jednak strony są osoby ,które budują w expresowym tempie ,np moniqa_1977(będziemy sąsiadami-ok Rudzkiej Góry).Bardzo liczę na pomoc zwłaszcza w zakresie wykonawców.Na początek muszę mieć jednak projekt.Oczywiście mam wizję (a właściwie mamy) naszego domu ale potrzebuję architekta ,który to wszystko razem poukłada,albo dostosuje gotowy projekt.Jeśli możecie kogoś polecić to będę bardzo wdzięczny,można na priv.Może za jakiś czas ja będę mógł komuś polecić moje ekipy,bo przecież nie wszyscy co zostali w kraju są partaczami :D Pozdrawiam ZIKO

Dorota Szymczak, w nowym prawie budowlanym zmiany wymiarów okien i drzwi są dopuszczalne, bo uznane za mało istotne. Możesz je nawet zamieniać miejscami jak masz na to ochotę :lol: Nie wiem, czy są standartowe okna piwniczne, ale jak znajdziesz mniejsze to sobie wstaw i już. My będziemy mieli garaż dwa razy większy niż w projekcie i jest to dopuszczlne, bo będzie drugie stanowisko pod płyta wejściową, która jest w projekcie, ale brama garażowa zostanie przesunięta o jakieś trzy metry. Nasz projektant stwierdził, że to bez znaczenia :o

ja też zaczynam, wiem że będzie czasem ciężko ale mam cel i marzenia ..to co naważniejszew życiu( oprócz dzieci i mężą) więcej optymizmu!!!!

pozdrawim

quote="ZIKO"]Witam wszystkich z łodzi i okolic.Wygląda na to ,że rozpoczynam swoją drogę przez mekę :).Dostałem po dłuuugim czasie decyzję o warunkach zabudowy(Górna) i jak wszystko będzie się odbywało w takim tempie to...już się boję. Przejrzałem troszkę Waszych postów i zwłaszcza te ostatnie nie nastrajają optymistycznie(ceny materiałów,brak ekip).Z drugiej jednak strony są osoby ,które budują w expresowym tempie ,np moniqa_1977(będziemy sąsiadami-ok Rudzkiej Góry).Bardzo liczę na pomoc zwłaszcza w zakresie wykonawców.Na początek muszę mieć jednak projekt.Oczywiście mam wizję (a właściwie mamy) naszego domu ale potrzebuję architekta ,który to wszystko razem poukłada,albo dostosuje gotowy projekt.Jeśli możecie kogoś polecić to będę bardzo wdzięczny,można na priv.Może za jakiś czas ja będę mógł komuś polecić moje ekipy,bo przecież nie wszyscy co zostali w kraju są partaczami :D Pozdrawiam ZIKO

Byłam dziś na targach. Ale bryndza. tylko jeden pawilon, liczyłam na kozy a tu prawie zero, Z kotłów był wiessman, baardzo mnie przkonali do Vitopenda 222, w sumie 6000 za dwufunkcyjny z 50l pojemnikiem to cena znośna. Tylko nie mam se go gdzie powiesić :cry: . Panele i podłogi w zaniku, schodów w ogóle, napędy bram- jedno stoisko. Najwięcej developerów i banków...