Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pszem napisał:

A może jakieś słowa pocieszenia dla zaczynających budowę? bo jak tak dalej pójdzie to albo przestanę czytać forum, albo wybiję sobie z głowy rozpoczynanie budowy.

no to na pocieszenie chcę ci powiedzieć,że masz piękną działeczkę , w pięknej okolicy i w niedługim czasie wybudujesz sobie piękny domek :D :D :D

czy to nie wspaniała perspektywa na najbliższy czas?

cóż materiały będą drożeć, jak tylko będzie popyt....

trzeba szukać gdzie najtaniej i cieszyć się że kupiliśmy najtaniej jak to było możliwe :wink:

no nie smuć się :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pszem

Dzieki za chęci, ale nie otrzymałem namiaru do kierownika budowy, czy móglbym prosić jeszcze raz na priv.

kurcze! a tyle się napisałem (nawt nie mam tego w wysłanych) i złożyłem Ci nawet pewną propozycję. Ale nic to właśnie wysłałem ponownie. Gdyby teraz nie doszło to proponuję kontakt telefoniczny.

Witam

Po zrobieniu dachu zostało mi 240 sztuk dachówki Euronit Ekstra (kolor cegła), 100 bloczków fundamentowych i trochę stali 6 mm. Jakby ktoś chciał tanio kupić to zapraszam (kto pierwszy ten lepszy!!)

:o ja chyba dziwny jestem bo jak robie dach to nie uzywam bloczkow fundamentowych oraz stali no ale w polsce rozne rzeczy bywają :evil:

Dzisiaj się trochę pobawiłam i policzyłam ile mi jest potrzebne ceramiki na budowę. Napiszę to tak:

- Max 4631 sztuk

- cegła pełna 2104 sztuk

- cegła dziurawka 5310 sztuk

- pustaki do przewodów kominowych 160sztuk.

Wg. cen ze strony www to zabawa za 13 patyczków.

Żeby to wszystko skleićto zaprawy potrzeba 7963 litrów.

Zabawa pierwsza klasa a to dzięki kalkulatorowi Muratora :lol: Tylko Murator nie przewidział:

- stropów lanych

- bloczków fundamentowych.

I dlatego mam pytanie: potrzebuję rozmiaru bloczka o szerokości 30cm. Gdzie to kupić, za ile, przyda mi się także stronka bo ja z tych co lubi popatrzeć :lol:

Ceramikę kupuję w grudniu w owczarowie. Zapłacę w tym roku a oni mi przywiozą wtedy jak będzie potrzebna. Cena obejmuje przywóz i rozładunek. Gorzej jak się obudzę z ręką w nocniku i nie będzie mamony ani materiału :o

Pszem

Dzieki za chęci, ale nie otrzymałem namiaru do kierownika budowy, czy móglbym prosić jeszcze raz na priv.

kurcze! a tyle się napisałem (nawt nie mam tego w wysłanych) i złożyłem Ci nawet pewną propozycję. Ale nic to właśnie wysłałem ponownie. Gdyby teraz nie doszło to proponuję kontakt telefoniczny.

Dzięki za namiary na kierownika budowy, kiedy sprawdzałem wcześniej nie miałem wiadomości a teraz otrzymałem dwie, jeszcze raz wielkie dzięki !!!

mpoplaw

Ja muszę budować z Maxa 288/188/188 i tak go obrócę że mur będzie miał szerokość 288 i do tego styropianik. Czekam na cenę. Zadzwoń do owczarowa. Słyszałam że mają promocje na U 250/188/188.

canna kalkulator mam na płycie. To był dodatek darmowy do miesięcznika Murator.

myślę że 10 tys dla murarzy za dom 143 m2 to tanio , tylko czy są solidni?

ja słuchajcię mam znów dylemat na 15 grudnia będę miał zazbrojony i zaszalowany strop i modlę się (egoistycznie) o święta bez mrózu i śniegu co by sobie biedak wysechł od 15 grudnia choć do końca roku :D , ale czy wyleję to jeszcze nie wiem , jak myślicie wylewać ?

myślę że 10 tys dla murarzy za dom 143 m2 to tanio , tylko czy są solidni?

na razie zbierm oferty , ale z tego co nam mówili to na naszym terenie budują od 4lat i mogą podac adresy wszędzie tam gdzie budowali, jeżeli tego nie ukrywają i mają wzięcie to chyba solidni, zresztą budują blisko nas -możemy pogadac z inwestorami i sprawdzić czy są z nich zadowoleni....

czy za fundamenty + mury + strop , dom parterowy z garażem, bez poddasza ok.143m2 za robociznę 10,000zł to dobra cena?

ile wam wyliczyli murarze za podobne domy???

http://projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=30&IdKolekcji=

Cena bardzo dobra, o niższą bedzie trudno. Ja znalazłem podobną ekipę, będę budował podobny dom za trochę więcej. Dobrze jest sprawdzić opinie inwestorów, a może ta ekipa ma wolne terminy ?

Ja mam we wtorek dostać wycenę wybudowania mojej chałupki. Jak dostanę to napiszę. Różnica będzie ogromna, bo u mnie będzie 300m2 razem z piwnicą , dwa stropy bo dom jest z poddaszem użytkowym i do tego dwa ciągi schodów żelbetonowych / mogłam zmienić ale wolę takie/.

Przy wyborze wykonawcy zawsze rozmawiam z ludźmi u których robili. Tylko co jest trochę upierdliwe nie pytam się jednego klienta tylko przynajmniej trzech.

Chociaż dzisiaj jest niedziela to dostałam extra wiadomość. Za projekt przyłącza czyli od skrzynki na słupie do skrzynki z licznikiem do domu i ostemplowanie elektryki w projekcie budowlanym + papier elektryka tylko 500zł. Wydaje mi się mało.

Elektryka zgierska za to mnie skubie bo mam zapłacić 1850zł za zejście ze szczytu słupa niżej wraz z ich skrzynką. To co dalej jest od tej skrzynki to jest moje. Ciekawe za co chcą te pieniądze. Facet mnie pocieszył bo powiedział: u pani to żadna robota bo słup jest w rogu działki zrobimy to góra w tydzień, niech pani zrobi swoją część a my szybko zrobimy swoją. No ja też bym chciała zarobić tak szybko. Bo wciągu dwóch godzin z palcem w nosie zrobią.

Słuchajcie czy ktoś jest na bieżąco z ceną za m3 więźby dachowej impregnowanej ciśnieniowo ?

i gdzie kupić najtaniej takie ustrojstwo ? :D

potzrebuje 10 m3

jeszcze nie mam stropu , ale za to wielki zapał że zdąże do wiosny zrobić domek z dachem i okienkami , i instalacjami :lol:

pozdrowionka

Powiedz to drewno jest impregnowane cisnieniowo ?

apropo dachów ,jeśli się uda to w okolicach lutego chciałbym go połozyć ,

czy również przez firme taniej kupię dachówke ceramiczną?

(chcę kupić achat rupceramiki - grafit ,swoją droga podobno jest ona barwiona w masie rozumiem że masa jest grafitowa jak dachówka na zewnatrz ?)

czy znasz ceny drewna impregnowanego w ten sposów z tej firmy ?

lub korzystną cenę tej dachówki ?

Pytam bo o ile się orientuję , zawodowo sie tym zajmujesz.

pozdrawiam i dziękuję za pomoc