Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Przymierzam się do tego projektu podaję link:

http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=VERONA

proszę o uwagi i spostrzeżenia-plusy i minusy projektu,a może ktoś go buduje i podzieli się doświadczeniem.

Z gory dzięki za info.

Lepiej wybierz sam ,bo to dom dla ciebie

jak będziesz liczyć na innych to nigdy go nie wybudujesz :D :D :D :wink:

przecież każdemu podoba sie coś innego :lol: :wink:

jak w przysłowiu jeden woli córke a drugi teściową :wink: :wink: :wink:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O rany, Kanna, jestem pod wrażeniem. Jak spojrzałam na projekt Gołąba? Gołębia? to bardzo mi się podobał. Nawet żal poczułam, że nie ja go będę budować. Jak przeczytałąm twój post, zobaczyłam wszystkie wady domku. Oczywiście masz rację :D

Ogólnie zauważyłam, że są pracowniw z zasady dla bogatych i dla zwykłych inwestorów. Projekty muratora są do przyjęcia, Archigraphu też i domki typu "mały, ciepły" itd. Ale już np Archon ma więcej udziwnień (ładne, lecz droższe)

No z tym projektem to canna wskazała wszystkie wady, ale w niektórych momentach to chyba przesadziła 8) . Wiatrołap 4 m kw to wcale nie tak mało, ale bez sensu wc i obok łazienka na tym samym pozimie, a na górze łazieneczka wielkości 5 m kw. No i ustawienie mebli to też raczej przykładowe. Nikt nikogo nie zmusza do stawiania telewizora obok kominka. A poza tym sie zgadzam. :lol:

A tak w ogóle to coś ucichła dyskusja na temat spotkania. Czyżbyście coś po cichu zorganizowali? :(

OOOO :lol:

A co do spotkania, o ile wiem, to nic nie wiem. Ale bardzo chętnie, byle nie przed 11 stycznia, bo u mnie w pracy tzw gorący okres, musimy udowodnić, że cały rok ciężko pracowaliśmy :D No i trudno będzie się zebrać w tak krótkim czasie.

A propos, kto ma w grupie talenty przywódcze i organizacyjne???

No z tym projektem to canna wskazała wszystkie wady, ale w niektórych momentach to chyba przesadziła 8) . Wiatrołap 4 m kw to wcale nie tak mało, ale bez sensu wc i obok łazienka na tym samym pozimie, a na górze łazieneczka wielkości 5 m kw. No i ustawienie mebli to też raczej przykładowe. Nikt nikogo nie zmusza do stawiania telewizora obok kominka. A poza tym sie zgadzam. :lol:

A tak w ogóle to coś ucichła dyskusja na temat spotkania. Czyżbyście coś po cichu zorganizowali? :(

Anisiu, chyba nie przesadziłam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

Wiatrołap 4 m, ale na trzech ścianach drzwi http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif więc metry użytkowe pozostają na jednej.

Salon wymusza takie ustawienie mebli jak zaproponowano w projekcie, ponieważ nikt nie postawi kanapy przed drzwiami balkonowymi.

Gdzie indziej można ustawić telewizor? przecież nie na ścianie kuchennej http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif ani nie w wejściu z holu, można ewentualnie zmienić usytuowanie kominka, ale to wiąże się ze zmianami w projekcie.

Witam!

Przymierzam się do tego projektu podaję link:

proszę o uwagi i spostrzeżenia-plusy i minusy projektu,a może ktoś go buduje i podzieli się doświadczeniem.

Z gory dzięki za info.

Jeśli chcesz wybudować ten dom, to lepiej nie pytaj o rady, będziesz spał spokojniej http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif</p><p>

Parter:

podoba mi się tylko rozwiązanie kuchnia - salon.

Kominek i telewizor na jednej ścianie spowodują konflikt dla oczu, skończy się to wadą wzroku - zezem.

Łukowata ściana salonu ucieszy już geodetę, za wytyczenie budynku zarobi na wczasy. Nie mówiąc o murarzach, tynkarzu itp, wszystkich po kolei, oprócz portfela inwestora.

Do garderoby wciśnie się tylko chudzina, chyba, że nie będzie w niej szaf.

Mała ubikacja jest od razu do usunięcia, bo wiatrołap mały.

Podwójny dostęp do domu z garażu, przez drzwi z wiatrołapu i drzwi pom. gosp. Nie boisz się złodziei?

Piętro:

Trudno je nawet nazwać piętrem.

Trzy okna dachowe w każdym z pokoi mówią same za siebie.

W sumie chyba jest tam 9 okien dachowych - koszmar.

To pseudo piętro robi tylko kubaturę (475.00 m3) do ogrzewania.

Drogi dach, pod którym dom wygląda jak domek krasnoludka.

Dwa okrągłe okienka - kolejny powód radości murarza.

Jest to następny śliczny domek do kalendarza, ale nie do życia.

No to trochę pojechałaś , az bałbym sie dać Ci pod ocene mój projekt . W ten sposób to on nigdy nie znajdzie projektu , powinien go ocenić pod swoim kątem . 9 okien dachowych to niezły wydatek , ale moze kasa nie jest tutaj problemem , co do wejsc do domu z grazu to chyba nie ma znaczenia czy jest jedno czy beda trzy pary drzwi , jesli beda chcieli go okras to i tak to zrobia bez wzgledu na to czy bedzie miał garaz czy nie .

Ale jedno musze przyznać ocena jest dobra , no moze troche przesadzona .

Nie moge sie tylko doczytać plusów tego projektu na chyba ze to : "Jest to następny śliczny domek do kalendarza, ale nie do życia"

Witam!

Parter:

podoba mi się tylko rozwiązanie kuchnia - salon.

Kominek i telewizor na jednej ścianie spowodują konflikt dla oczu, skończy się to wadą wzroku - zezem.

Nieprawda. Sam sie nad tym zastanawialem przy swoim projekcie. Telewizor stoi metr od kominka. W kominku szyba jest tak zabrudzona, ze czasami sie zastanawiam, czy sie pali... Nawet jesli ja wieczorem wyczyszcze, to rano jest z powrotem ciemna (od uztrzymywania zaru)

Łukowata ściana salonu ucieszy już geodetę, za wytyczenie budynku zarobi na wczasy. Nie mówiąc o murarzach, tynkarzu itp, wszystkich po kolei, oprócz portfela inwestora.

O geodete to ja bym sie raczej nie obawial. Powinien wyznaczyc dwa punkty:rozpoczynajace i konczace luk. Nawet jesli zrobilby wiecej, wykonawcy moga (ale nie musza) to spartaczyc.

Do garderoby wciśnie się tylko chudzina, chyba, że nie będzie w niej szaf.

Mam taka garderobe, bez szaf, z rurkami (wieszakami). Natomiast czy sie sprawdza - za krotko uzywam... A poza tym, ja przywiazuje mala wage do tego pomieszczenia...

Mała ubikacja jest od razu do usunięcia, bo wiatrołap mały.

Tak, wiatrolap maly. Natomiast mysle, ze wystarczajoco spelnia swoja funkcje. Ja szukalem projektu z kibelkiem osobno, ale ostatecznie bym z tego pochopnie nie rezygnowal. Ja zrezygnowalem, ale zostawilem sobie jeszcze mozliwosc dostawienia przybytku w piwnicy, na wypadek problemow z okupantkami wlasciwych lazienek.

Podwójny dostęp do domu z garażu, przez drzwi z wiatrołapu i drzwi pom. gosp. Nie boisz się złodziei?

Czujka ruchu w hallu zalatwia problem bezpieczenstwa. Podniesc poziom zabezpieczen mozna umieszczajac czujke rowniez w garazu i wiatrolapie. Prawdziwe zagrozenie, to drzwi tarasowe - o wiele latwiejsze do sforsowania, tym bardziej, jesli beda z tylu...

Piętro:

Trudno je nawet nazwać piętrem.

Trzy okna dachowe w każdym z pokoi mówią same za siebie.

W sumie chyba jest tam 9 okien dachowych - koszmar.

To pseudo piętro robi tylko kubaturę (475.00 m3) do ogrzewania.

Drogi dach, pod którym dom wygląda jak domek krasnoludka.

Dwa okrągłe okienka - kolejny powód radości murarza.

Jest to następny śliczny domek do kalendarza, ale nie do życia.

Zagadzam sie Canna, ze koszmar, ale tylko cenowy. 9 okien polaciowych to skromnie liczac 10k. Okragle okna - tylko na zamowienie.

Natomiast pokoje sa duze (jak na poddasze) i jest to rozwiazanie w sam raz dla rodziny z dwojka dorastajacych dzieci.

Na temat walorow estetycznych sie nie wypowiadam.

Z kwestii praktycznych - razi mnie nieco klatka schodowa w centrum domu, ale albo masz wszedzie daleko, albo posrodku. Natomiast dosc dobrze odzdzielona jest w tym domu strefa dzienna (publiczna) od nocnej.

OOOO :lol:

A co do spotkania, o ile wiem, to nic nie wiem. Ale bardzo chętnie, byle nie przed 11 stycznia, bo u mnie w pracy tzw gorący okres, musimy udowodnić, że cały rok ciężko pracowaliśmy :D No i trudno będzie się zebrać w tak krótkim czasie.

A propos, kto ma w grupie talenty przywódcze i organizacyjne???

Mnie kiedys cechowaly pewne talenty przy wodce. Teraz juz tylko moge sie wykazac przy organizacji... :D

We wtorek miałam dużo szczęścia . Poznałam kropiego. Fajny facet. Szkoda że ma żonę a ja męża :wink: :o

Spokojnie, mąż nie drzewo, przestawić można. Z żoną podobnie.

Mnie kiedys cechowaly pewne talenty przy wodce. Teraz juz tylko moge sie wykazac przy organizacji...

To mmmad bierzemy się za robotę. Niech każdy kto wyraża taka chęć poda termin. Ja wsyzstkie spiszę i najpopularniejsze poddamy pod dyskusję.

http://www.promedia.pl/projekty/bn015a.jpg

Z okazji nadchodzących

Świąt Bożego Narodzenia

pragnę złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia.

Niech nadchodzące Święta będą niezapomnianym czasem

spędzonym bez pośpiechu, trosk i zmartwień.

Życzę, aby odbyły się w spokoju, radości wśród Rodziny, Przyjaciół

oraz wszystkich Bliskich dla Was osób.

Wraz z nadchodzącym Nowym Rokiem 2007 życzę dużo zdrowia i szczęścia.

Niech nie opuszcza Was pomyślność i spełnią się te najskrytsze marzenia :D :D :D

Skoro ma byc po 11-tym, to sugeruje w takim razie termin miedzy 15-tym a 18-tym (ze wskazaniem na 15-ty). Takie bardziej spotkanie w dniu roboczym, bo na weekendy wszyscy maja zazwyczaj jakies plany. Albo Piotrkowska (np. Quattro - jak poprzednio) albo cos w Manufakturze, zeby nie bylo problemow z parkowaniem.

Może być i manufaktura

Mmad! podziel się wiedzą... masz komin systemowy...

Idzie zima, czas się zastanowić, co by tu schrzanić w projekcie. Więc myślę ... Miałam pierwotnie mieć komin w poprzecznej ścianie nośnej. Ale zmieniliśmy strop z lanego na Terivę. No i wyszło, że belki nam mają się opierać w kominie. Wiem, że tak można, ale jakoś nie mam zaufania do takiego rozwiązania przy powiedzmy murarzu średnich lotów. Więc się przestawiam na systemowy, jak będzie kwadratowy to się zmieści nawet między belkami stropu. Ale mam dwie zagwozdki.

1. Potrzebuję pionu do kozy (to na obrazkch widzę u wszystkich producentów kominów) i 3 pionów wentylacyjnych - i tu gorzej. Pustaki wentylacyjne ma każdy ale jak je połaczyć z kominem właściwym? Postawić obok? i co, nie przewróci się? Te kominy na obrazkach są jakby całością, mają daszki a jak wentylację, to jeden kanał.

2. Koza będzie w salonie a komin w kuchni. Mam zrobić dziurę w ścianie (nośnej) na rurę? Łatwo to połaczyć?

Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Ktokolwiek wie coś...

Zapomniałam Wam jeszcze życzyć na nadchodzące Święta takiego wspaniałego śniegu i klimatu jak na tej kartce :D :D :D

http://republika.pl/blog_nk_746602/1563228/sz/carteneige013vo5.gif

Dziękuję za życzenia - ten domek, wypisz wymaluj, jak mój :D

Ja również życzę Wszystkim forumowiczom dobrze 8)