Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak lepiej rozliczać sie z elektrykiem? Placić za punkt liczone razem materiał plus robocizna np. 35 zł, czy 20 - 25 zł robocizna plus materiał?

1. Dowiedz sie, co to punkt - bo u jednego to wlacznik polowki kinkietu, a u drugiego podwojny wlacznik z zarowkami i puszka. Czyli u tego pierwszego w najgorszym wypadaku to cztery albo i piec punktow.

2. Jak zrobisz z materialami, to moze wrzucic Ci kabel o slabej izolacji i bedzie ciagnal go najmniejszym kosztem, robiac na skroty i jak najmniej obwodow. Jak zrobisz bez materialow, to wrecz przeciwnie, kabla nie bedzie zalowal, bo i tak Ty placisz i moze wyjsc kilka puszek extra... I duzo obwodow (co akurat uwazam za pozyteczne).

Podsumowujac: nie wiem, co jest lepsze. Wez sobie kompleksowe wyceny, spytaj, czy doliczaja za skrzynke,bezpieczniki itp. Na forum jest duzo o rozliczaniu z elektrykami...

Ja sobie sam robilem, ale to chyba sie juz nie powtorzy :) I dopiero tylko jeden kabel nawiercilem...

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Qrcze, myslalem, ze mi juz to przeszlo... Przed budowa bylem zdecydowanie lepszym czlowiekiem...

Ja olewam :oops: Tak jak cala ta budowe. Tracenie zdrowia i nerwow nic nie da :cry: Taki system ... ktory chyba sie sprawdza.

W czwartek montujemy alarm. W miedzyczasie konczymy ogrodzenie. Wzmacniam zabezpieczenia kontenera i zostawiam w srodku betoniarke, rusztowania i jeszcze pare gratow. Dom pusty. Jakby co - niech sie siluja z kontenerem - troszke szkoda mi szyb w chalupie :x

Coz - "uroki" tego kraju. A co najgorsze - zrobilem rozeznanie - doskonale wiadomo kto tam kradnie ... I nic nie mozna zrobic. A zlecisz pacyfikacje zlodzieja , to pojdziesz siedziec jak za czlowieka :-?

A co najgorsze - zrobilem rozeznanie - doskonale wiadomo kto tam kradnie ... I nic nie mozna zrobic. A zlecisz pacyfikacje zlodzieja , to pojdziesz siedziec jak za czlowieka :-?

Mi miejscowi tez tak mowili. Ale zastanowil mnie policjant spisujacy zeznania: "chce Pan podac nazwisko do protokolu? "

Jakie ja mam prawo oceniac kogos na podstawie plotek i donosow?

Ja mam zwykłe drzwi z desek, jak chcą niech włażą, najwyżej założę nowy skobelek a może okien nie zniszczą, w domu nie ma nic, po co możnaby się włamywać - a jak na wiosnę się wezmę za wykańczanie, to się przeprowadzę 8) . Albo se alarma odpalę, a co...

Ewa, weź pod uwagę że budujesz dom na 100 lat, a różnica w gotowości stropów do użytku wynosi kilkanaście dni... zasada "spiesz się powoli" na budowie sprwdza się wyjątkowo ;-)

Faktycznie, dobrze jest wcześniej porobić przepusty, ale jest to prostsze niż w terivie (o ile tam jest to w ogóle możliwe) - po prostu zatapia się rurki pcv w miejscach gdzie planujesz puszczenie rur i kabli (oraz w kilku innych, gdzie nie planujesz, tak na wszelki wypadek ;-) ) i jest święty spokój. Teraz przez zimę można to spokojnie rozplanować.

Ewa, weź pod uwagę że budujesz dom na 100 lat,

O rany, moi rodzice budowali na sto lat. Ten ich bunkier dostanie moja córka i pewnie jeszcze jej wnuki. :D Ja chcę domek tani, bezobsługowy, łatwy w budowaniu i przyjemny. Może być na 50lat. Dłużej nie będzie potrzebny...

To taka przenośnia ;-) a jeśli chodzi o stropy to przejrzyj sobie posty na wymianie doświadczeń nt. terrivy, chwalą głównie ci, którzy jeszcze nie mieszkają ;-) . BO faktycznie, dla fachowców sama przyjemność - myk-myk, żebra, gary, wylewka - 2 dni i po robocie. Ja mam na kawałku żelbet a na reszcie to "coś" niestety, wiadomo że jedno i drugie spełni funkcję stropu, gorzej jak będę chciał coś do tego przymocować...

A co do kosztów to są bardzo porównywalne, a ktoś nawet wspominał, że u niego terriva wyszła drożej. :o

Manufaktura, sobota 20-tego, godzina 16-ta moze byc?

Niestety odpada, mam dyżura - a coś mi się wydawało że to miało być w tę sobotę co już była - ale też miałem dyżura więc nie rzutuje :lol:

jaką masz grubość jastrychu na podłogówce? podaj ile jest cm nad rurkami.

i ile styropianu dałaś pod spód, domek jest podpiwniczony czy podłoga na gruncie? jesteś zadowolona z ekpiy do wylewek? jeśli tak to bym bardzo prosił o namiary.

Nad rurkami - od 8 do 10 cm.

Przy czym tak naprawdę mozna i wiecej - tylko wtedy dłużej sie nagrzewa (ale wolniej stygnie)

Stryropianu pod spód (na chudziak) poszło 5 cm, potem kolejnych 5 maty styropianowej z aluminiowym podkładem.

Podłoga jest na gruncie - a dokładnie na ponad metrowej warstwie żwiru - bo musieliśmuy dom "podnieść' w stosunku do drogi 8)

Firmy od wylewek nie polecę - bo kijowa :evil:

W kilku miejscach sa niedoróbki (np. przy geberitach) i nie sprzatneli po sobie mimi wczesniejszej umowy :evil:

No i wtrakcie się pultali co do wczesniej ustalonej ceny :-?

prowadzę rozeznanie w sprawie co - piec ekogroszek , grzejniki i podłogówka

mam kilka firm na oku

CARBON z węglowej

THERM INSTAL z kopcinskiego

OLMAR z traktorowej

Nexus z ( zapomniałem0

macie o nich jakieś opinie a moźe polecacie jeszcze jakieś ?

wszyskie opinie mile widziane

mogą byc równieź firmy z okolic Łodzi jeśli warte uwagi albo sami monterzy ale tacy sprawdzeni źebym pózniej nie musiał ich po Polsce szukać jak coś nie będzie działało

mam kilka firm na oku

CARBON z węglowej

OLMAR z traktorowej

Nexus z ( zapomniałem0

mogą byc równieź firmy z okolic Łodzi jeśli warte uwagi albo sami monterzy ale tacy sprawdzeni źebym pózniej nie musiał ich po Polsce szukać jak coś nie będzie działało

Łódź Warecka 4 lub 2 , sprzedaja kotły Lazara,Klimosza , zajmuja sie tez instalacjami ,robili cała instalacje dla Axle czesc kaloryfery czesc podłogówka

Andrespol na Rokicińskiej

Zgierz na Łódzkiej 2/4

tez byłem w Carbonie oni sa przedstawicielem Hef-a

A co polecaja w Olmar na traktorowej - ?

mam kilka firm na oku

CARBON z węglowej

OLMAR z traktorowej

Nexus z ( zapomniałem0

Ja wykonując wod-kan i CO korzystałam z Therminstalu na Kopcińskiego 8)

Zadowolona jestem bardzo - wsztystko terminowo, dokładnie, fajne rabaty ;)

Bardzo fachowy człowiek od programowania pieca - a przy tym sympatyczny i zyczliwy :)

Wykonawcy też przez Therminstal poleceni - instalacje wod-kan i podłogówkę połozyli w 10 dni

na 140 m2 - łącznie z kilkoma próbami szczelności :)

Robili czysto, szybko, porządnie więc z czystym sercem polecam :)