Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchajcie,

mam pytanie > czy do pozwolenia o budowę potrzebowliście złożyć projekt zjazdu z drogi i ogrodzenia?

Bo ja juz się gubię :cry:

Jak działka przy asfaltowej to projekt zjazdu musi być .Projekt ogrodzenia nie jest potzebny...do pozwolenia :wink:

Obawiam się, że projekt ogrodzenia przy drodze asfaltowej (powiatowej) wymaga zezwolenia. COś o tym ostatnio słyszałem

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

możesz podać namiary? plisss

wkrótce będę potrzebowała na chudziak

Właśnie. gdzie jest ten beton????? :lol: Faktura mi nie potrzebna 8)

Nastarowicz oraz waleńciak ze śląskiej mają po tyle, oczywiście netto, oczywiście trzeba kłamać że na strop a nie na fundament, bo inaczej zrobią B10,

mnie sie kobitka trzy razy pytała czy chcę na fundament czy na strop, ciekawe czemu przecież proszę o B20 więc dla niej nie powinno mieć znaczenia czy na fundament czy na strop

btw ja chudziak zalałem sam, betoniarką, cement kosztował mnie 1000 zł a piasek wziąłem z wykopu, niektórzy zamiast chudziaka wykładają folie jeśli warunki gruntowe na to pozwalają

mam pytanie > czy do pozwolenia o budowę potrzebowliście złożyć projekt zjazdu z drogi i ogrodzenia?

mnie tez chcieli załatwić projektem zjazdu, wywinąłem sie zgłoszeniem budowy ogrodzenia wraz ze szkicem bramy wjazdowej, użyj opcji szukaj był na ten temat cały wątek w poprzednim roku

oczywiście trzeba kłamać, że na strop a nie na fundament, bo inaczej zrobią B10,

masz rację :-?

coś o tym też słyszałam, że Ci co taniej biorą to kombinują :(

trzeba brać rachunki bo nigdy nic nie wiadomo ...bo mogą sie przydać :-?

chociaż odpukać, oby nie trzeba było udowadniac skąd był kupowany :-? 8)

Słuchajcie,

Ja dostałam pozwolenie bez projektu zjazdu i ogrodzenia.

Na ogrodzenie potrzebny jest projekt tylko jezeli ma by bardzo wysokie, chyba 2,20 czy 2,30. Na nizsze wystarczy zgłoszenie i to tylko od drogi asfaltowej.

W Starostwie w Zgierzu chcieli projekt zjazdu ale projektant napisał, że bedzie on następnym etapem a potem naczelnik dróg w Zgierzu powiedział mi, że projekt jest potrzebny jeżeli ma byc wjazd utwardzony, czyli kostka itp. Prawdopodobnie jak sobie wysypiesz żwirkiem to się nie mogą przyczepic.

Ale jeżeli planujesz go utwardzac to lepiej projekt zrobi i złozyc razem, bo decyzje dostaniesz na wszystko od razu.

Powiedzala co wiedziala :p

Ola

A propos, kto zna aktualne ceny bloczków fundamentowych???

W Ozorkowie 3 tyg temu były po 2,6 teraz są po 4,3 (te większe)

NA Śląskiej po 2,6 ale mniejsze.

Ktao zna ceny gdzieś indziej?

Ile w MAxbud (nie zdążyłam zadzwonić) i jakie?

?????

?????

3,5 - Dąbrówka k/Zgierza 42 717 82 05

Co do bloczków fundamentowych dzwoniłam do Maxbet'u bloczki 38x24x12 kosztują 3,17 brutto (na tę chwilę)

a czy te 3,17 zł za bloczek to z dowozem????? bo z tego co wiem to dowóz też dużo kosztuje, nawet gdzieś w Łodzi krzyknęli mi 0,40gr od bloczka:o :o i wtedy zamiast 2,80 to bloczek kosztowałby 3,20 zł

jedni dają transport i płacisz więcej za bloczek a inni nie mają dowozu i wtedy bloczki są tańsze ...

a bloczki są ciężkie i na pewno na raz ich ci nie przywiozą ...mi 1400szt przywieźli na dwa razy :-? tak więc musisz jeszcze do bloczka doliczyć koszty transportu!

Cześć

Mam pytanie dotyczące betonu robionego we własnym zakresie.

Chodzi mi o atest, bo teraz wszystko staje się bardzo sformalizowane i przy odbiorze budynku mogą tego żądać.

Gdzie się zawozi takie próbki betonu i ile to może kosztować.

Takie próbki się zawoziło na róg Wieniawskiego i Obywatelskiej (firma Chemobudowa - wjazd od Wieniawskiego), gdzie w baraku po lewej jest "laboratorium", które wystawia stosowny atest na podstawie faktury...

Nie wiem ile to kosztuje, przy zakupie u nich jest za friko

EZS gratulujemy pozwolenia! :D

inka999

kropkq qrde nie wiem jak z tym transportem

ja już bloczków nie potrzebuję :lol: już dawno kupowałam ale wiem, że miałam problem ..bo znalazłam gdzieś taniej ale za to transport wyniósł tyle, że okazało się, że tam gdzie zapłaciłam drożej był wliczony transport i wyszłam na tym nawet lepiej :lol:

Dlatego wiem teraz, że trzeba na to również zwrócić uwagę :wink:

Cześć

Mam pytanie dotyczące betonu robionego we własnym zakresie.

Chodzi mi o atest, bo teraz wszystko staje się bardzo sformalizowane i przy odbiorze budynku mogą tego żądać.

Gdzie się zawozi takie próbki betonu i ile to może kosztować.

Takie próbki się zawoziło na róg Wieniawskiego i Obywatelskiej (firma Chemobudowa - wjazd od Wieniawskiego), gdzie w baraku po lewej jest "laboratorium", które wystawia stosowny atest na podstawie faktury...

Nie wiem ile to kosztuje, przy zakupie u nich jest za friko

EZS gratulujemy pozwolenia! :D

Dzięki za odpowiedź

Teraz jak już dostaliśmy pozwolenie to się dopiero zaczęło ....

:o

Pozdrawiam

Słuchajcie,

Jak działka przy asfaltowej to projekt zjazdu musi być .Projekt ogrodzenia nie jest potzebny...do pozwolenia :wink:

Obawiam się, że projekt ogrodzenia przy drodze asfaltowej (powiatowej) wymaga zezwolenia. COś o tym ostatnio słyszałem

Przy ogrodzeniu nie jest potrzebne pozwolenie na budowe lecz zgłoszenie prac budowlanych- czyli tutaj stosuje się taka uproszczoną procedurę- nie uzyskuje się zezwolenia ale składa się dokuemnty i jeśli w ciagu 2 tygodni urząd nie zgłosi uwag mnożna przystępować do robienia ogrodzenia

Zapomniałam się pochwalić w sobotę zdałam egamin na prawo jazdy, ale jestem chwali pięta :o

Mam problem z kierownikiem. Nie chcę brać takiego który jest powiązany z mężusiem przez pracę, by w przyszłości nie doszło do konfliktu interesu. Podajcie namiary na kogoś sensownego i w miarę normalnego cenowo.

Pozdrawiam. Dorocica-kocica.

Dorota, tak trzymać :D

Cześć!

Pod koniec kwietnia w betoniarni STALBET w Łodzi (św. Teresy 105) bloczki 25x30x14 były po 3,17 brutto. Zapowiadali podwyżkę do 30% od maja, ale warto sprawdzić. Do tego możesz umówić się że przetrzymają Ci materiał. Wystarczy na tydzień przed odbiorem dać znać.

Pozdrawiam,

AgaWus