Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie zalałem fundament z nastarowiczem, jakby ktoś się pytał to nie polecam

Chodzi mi o atest, bo teraz wszystko staje się bardzo sformalizowane i przy odbiorze budynku mogą tego żądać

Takie próbki się zawoziło na róg Wieniawskiego i Obywatelskiej (firma Chemobudowa - wjazd od Wieniawskiego), gdzie w baraku po lewej jest "laboratorium", które wystawia stosowny atest na podstawie faktury

kto z was wie czy w łodzi kategorycznie żądają atestu betonu z fundamentów przy odbiorze domu ??

kto z was wie czy w łodzi kategorycznie żądają atestu betonu z fundamentów przy odbiorze domu ??

Właśnie wczoraj usłyszałem od znajomych ,że też mieli nie najlepsze doświadczenia z Nastarowiczem i na dalszym etapie budowy przeszli na beton z firmy z u.Demokratycznej

pozdrawiam

ZIKO

Właśnie wczoraj usłyszałem od znajomych ,że też mieli nie najlepsze doświadczenia z Nastarowiczem i na dalszym etapie budowy przeszli na beton z firmy z u.Demokratycznej

pozdrawiam

ZIKO

A co ze Śląską???? Zły?

I co z tymi atestami?

Ja się w ubiegłym tygodniu zalałem B15 ze Śląskiej (I wylewka). Co do jakości - to trudno powiedzieć -murarz nie jestem :) (kolega murarz zaproszony do pomocy zastrzeżeń nie zgłaszał, ale mógł być nie obiektywny, bo on zawsze z tamtąd bierze).

Pompa przyjechała idealnie na czas. Gruszki niestety z godzinnym poślizgiem, ale to chyba norma w tej branży :wink: (gdy lałem fundamenty -było podobnie).

Jeśli chodzi o atest, to wystawiany jest do faktury, więc po prostu trzeba wziąć część na FVat (zresztą inaczej i tak się już nie da).

Nie wiem jak bardzo rygorystycznie wymagaja atestu na beton przy odbiorze, ale nie sądzę żeby był konieczny, bo przecież zawsze można urabiać go w betoniarce a wtedy atest to chyba każdy Józio-murarz musiałby wystawiać :D(być może zależy to od wpisu w dzienniku)

..a jeszcze jedno: na Śląskiej lepiej załatwia mi się sprawy z Nim niż z Nią, ale może ja po prostu wolę facetów... :wink:

P.S. coś się chyba pokiełbasiło z forumowym serwerem; nie mogę zamieścić wiadomości; ciekawe w ilu kopiach się wyświetli, gdy się wreszcie uda...

Walenciak - kontakt bezposredni, ma moja rekomendacje. Na czas, kontaktowy, mozna sie dogadac.

Na grupie ktos pisal, ze budujacy w Lodzi moga spodziewac sie pytania o atest na beton.

Wg mojego kierownika na budowie nie da sie ukrecic wiecej niz B-12, wiec dlatego w projektach wpisuja B-15.

Muszę dokupić niewielką ilość pustaków ceramicznych (od 200 do 500szrt zależnie od rodzaju):

288x188x220

288x120x220

288x88x220

Jeśli ktoś jest posiadaczem nadwyżki tych luksusowych (w obecnej chwili) towarów lub przewiduje takową nadwyżkę w najbliższych 2-3 tygodniach, proszę o kontakt (najlepiej na priv lub mailem).

Pustaki postaram się przewieźć oczywiście we własnym zakresie.

Witam

Czy ktoś wie jak ma wyglądać dokument poświadczający stopień zaawansowania inwestycji do zwrotu VAT? Chciałem się udać z tym do kierownika budowy ale nie mogę znaleźć wzoru.

Próbowałem już wyszukiwarki ale działa fatalnie i wciąż nic nie znajduje.

Moze ksero z dziennika budowy?

Najlepiej zadzwon do swojego US-u. I zanotuj nazwisko osoby, ktora Ci udzieli tej informacji :)

Dawno mnie tu nie było , a tu tak miło . Ale prace idą do przodu . Nie jak to nazwać , wszytkie ekipy przychodzą do mnie tydzień , dwa wcześniej niż się ze mną umawiali i cześć rzeczy muszę robić na wariackich papierach , ale za to do przodu .

Ja tak tylko informacyjnie :

- jakby ktoś szukał mat zbrojeniowych pod wylewki (1mx2m) to na brukowej kupowałem po 4,7 zł brutto za sztukę plus transport . Też dobra cena była w Metaleksie na ul. Słowiańskiej po 6,5 (musiałem kilka dobrać bo mi brakło)

- styropian (kto dziś kupuje styropian bo ceny kosmiczne) , zamówiłem u producenta w Łaszkowicach po 165 za m3 z transportem do Łodzi)

pozdr

Jacek

kto dziś kupuje styropian bo ceny kosmiczne

kto potrzebuje - kupuje, jeśli masz inną metodę izolacji fundamentów chętnie skorzystamy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

zamówiłem u producenta w Łaszkowicach

póki co, możesz podać nr tel.? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Witam

Czy ktoś wie jak ma wyglądać dokument poświadczający stopień zaawansowania inwestycji do zwrotu VAT? Chciałem się udać z tym do kierownika budowy ale nie mogę znaleźć wzoru.

Próbowałem już wyszukiwarki ale działa fatalnie i wciąż nic nie znajduje.

Pierwsze słyszę o takim dokumencie. Bierzesz wniosek z US, wypełniasz zgodnie z fakturami i zanosisz.