Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jedynym argumentem przemawiającym za kupnem projektu indywidualnego jest dla mnie nadmiar gotówki :lol:. Za swój gotowiec dałem w ub.r. 1300zł + adaptacja 1100zł. Dalsze koszty związane z uzgodnieniami technicznymi pochłonęły kolejne 1300zł, ale te pieniądze trzeba wydać niezależnie czy będzie to gotowiec czy p. indyw.

Pzdr

HMM to zależy - czasem projekt indywidualny jest tańszy od gotowago

Mój architekt za mój domek zażczył sobie 5 tyś zł ze wszystkimi instalacjami, wszystkimi uzgodnieniami i pozwoleniami - policz ile kosztuje gotowiec :)

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Yeti dzięki za wywód :) ja mam już za sobą dwa projekty - i za każdym razem to miał być własnie ten !! :lol: a po jakims czasie , po próbach zmian i wyobrazeniach na działce , stwierdzałam ,że to jeszcze nie to i szukałam dalej. Przejrzałam chyba wszystkie dostępne na internecie projekty - serio - walcze z tym już od zeszłego roku :):):) - i owszem są domki które maja wszystko czego mi trzeba i nawet zewnetrznie są piekne , choc akurat do tego nie przywiązuję wagi , bo ma być wygodnie w środku , a na zewn. może być "chatka -puchatka " - ale jak juz taki domek jest dla mnie OK, to ma 140 - 150 m a ja nie chce takiego domu. Uważam ,że dla naszej rodzinku w sam raz bedzie domek tak do 127-128-max 130 metrów i wszystko da sie umieścić i za drogo nie bedzie i do ogrzewania mniej . A takich projektów jak dla mnie jest za mało i zazwyczaj niestety układ jest totalnie piplowaty :)

Ale nic to , na przyszły tydzień umówiliśmy się do architekta - zobaczymy co nam powie :) :) :)

Uważam ,że dla naszej rodzinku w sam raz bedzie domek tak do 127-128-max 130 metrów i wszystko da sie umieścić i za drogo nie bedzie i do ogrzewania mniej

Ja tak samo szukalem i w koncu olsnila mnie mysl: jesli chce miec taka funkcjonalnosc w rozsadnym rozkladzie (tak jak Ty tego wymagasz), to nie da sie tego zmiescic na 130 m2. I dlatego te wymagania spelniaja dopiero domy 150-180 m2.

Uważam ,że dla naszej rodzinku w sam raz bedzie domek tak do 127-128-max 130 metrów i wszystko da sie umieścić i za drogo nie bedzie i do ogrzewania mniej

Ja tak samo szukalem i w koncu olsnila mnie mysl: jesli chce miec taka funkcjonalnosc w rozsadnym rozkladzie (tak jak Ty tego wymagasz), to nie da sie tego zmiescic na 130 m2. I dlatego te wymagania spelniaja dopiero domy 150-180 m2.

popieram mmmad'a.

Czy wg waszej najlepszej wiedzy prawdą jest to , że kuchnia gazowa bardziej brudzi od elektrycznej płyty. W kontekście gotowania oczywiście...

popieram mmmad'a.

Czy wg waszej najlepszej wiedzy prawdą jest to , że kuchnia gazowa bardziej brudzi od elektrycznej płyty. W kontekście gotowania oczywiście...

garnki ? płytę ? potrawy ? sciany ? podłogę ?

na pewno gazaową trudniej się czyści płyte bo elektryczna jest zupełnie płaska no i nie wybuchnie jak gaz

ale podobno palniki elektryczne nie osiagają takiej temperatury jak gazowe a to moze mieć przełożenie na przyrzadzane potrawy

ale bez wnikań bo zaraz odezwą sie zwolennicy elektrycznych i gazowych , wywołujac poleminkę wyzszości jedenej nad druga

Jelonek72 napisał:

popieram mmmad'a.

też tak uważam, zresztą mówiłam już coś podobnego na poprzedniej stronie,

jeśli chcesz te wszystkie pomieszczenia zmieścić na 130 m2 to wyjdą pomieszczenia tak małe, że niefunkcjonalne nawet jeśli w projekcie wydają się ok.

zaraz odezwą sie zwolennicy elektrycznych

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

no to huzia http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

miałam gazową, mam elektryczną, w domku pomimo, że ogrzewanie będzie gazowe - kuchnia jedynie i słusznie elektryczna http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Gazowa brudzi o tyle, że z gazu osadza sie taki paskudny tłuszcz na szafkach , zwłaszcza na górze szafek. Domyc tego ja nigdy nie mogłam. Teraz mam tak usyfiona kratkę wentylacyjnę, że aż brzydzę się jej dotknąć. :oops: 8) :x

Ale w domu będę miała płytę z palnikami 2x2. Ze względów czysto praktycznych. Przerwy w dostawie prądu zdarzają się. No i w woku nie da się niczego zrobić na palniku elektrycznym.

Co do projektów - indywidualny lepszy, bo możesz puścić trochę wodzę wyobraźni. :D :D

Do "YETI": Jeśli nic nie zmieniałeś w projekcie gotowym to albo nie masz dużych wymagań, albo musiałeś z czegoś zrezygnować :cry:

Nie rezygnowałem - po prostu szukałem dopóki nie znalazłem właściwego.

Oczywiście, że coś niecoś zmieniłem (każdy tak ma :wink: ) i dlatego też zapłaciłem 1100 zł za adaptację,

... a jeśli chodzi o wyobraźnię to ja wolę nie puszczać jej a raczej trzymać na wodzy, inaczej mogły by powstać bardzo dziwne rzeczy... :D ...a przynajmniej z pewnością - o wiele droższe "rzeczy":lol:

Pzdr

Ale w domu będę miała płytę z palnikami 2x2. Ze względów czysto praktycznych. Przerwy w dostawie prądu zdarzają się. No i w woku nie da się niczego zrobić na palniku elektrycznym.

Masz już upatrzony jakiś konkretny model? - też myślę o takim rozwiązaniu (może podrzucisz jakąś stronkę www :wink: :D )

Masz już upatrzony jakiś konkretny model? - też myślę o takim rozwiązaniu (może podrzucisz jakąś stronkę www :wink: :D )

ja mam obecnie w mieszkaniu właśnie płytę 2+2 GORENJE od około 1,5 roku

działa :), jedynie poschodziły napisy na gałkach

a tak mówiąc szczerze, mimo posiadania przyłącza gazu ziemnego, na 99% podjęliśmy decyzję, że w domku będziemy mieli płytę tylko elektryczną (może 2+2, tzn. ceramiczno-indukcyjną)

owszem, na gazie gotuje się dobrze, ale jak już napisano - pojawia się tłusty nalot na szafkach i jest jeszcze coś, co mnie osobiście doprowadza do szewskiej pasji ;): wyczyszczenie płyty ceramicznej specjalnym mleczkiem, na której są 2 palniki gazowe i kilka kurków jest "ciut" wnerwiające, raz nawet przez taki pipsztacznik od zabezpieczenie przeciwwypływowego gazu rozwaliłem sobie palucha :evil:

reasumując: moim zdaniem od strony użytkowej najsensowniejszym rozwiązaniem jest płyta elektryczna z sensorami, może też być indukcyjna

ale się rozpisałem :o

Gazowa brudzi o tyle, że z gazu osadza sie taki paskudny tłuszcz na szafkach , zwłaszcza na górze szafek. Domyc tego ja nigdy nie mogłam. Teraz mam tak usyfiona kratkę wentylacyjnę, że aż brzydzę się jej dotknąć. :oops: 8) :x

nie bardzo rozumie , czy to chodzi o to ze w wyniku spalania gazu , wytwarza sie tłuszcz lub coś w tym rodzaju i osadza się na szafkach ?

Yeti mam nie tylko upatrzoną, ale juz nawet kupioną płytę właśnie Gorenje. W ARt-Domu mozna zobaczyć.

Jacekot nie miałeś nigdy gazu? Opary, które powstaja przy spalaniu gazu są tłuste. MOże jak ktoś szoruje całe mieszkanie co tydzień, łącznie z sufitem, to tego nie zauważy. Ale ja znam lepsze zajęcia niż generalne porządki raz w tygodniu. :wink:

Też nie rozumiem, ale tak to właśnie jest: na wszystkim w pobliżu pieca (a dokładniej - ponad nim) przylepia się coś mazistego i bardzo upierdliwego w czyszczeniu :x . Nie wiem czy to COŚ nie pojawia się też nad elektryczną płytą grzewczą - nigdy nie miałem, ale wieść gminna niesie, że jest to rozwiązanie o niebo lepsze (choć droższe). Niestety moja "chata za wsią" narażona jest na przerwy w dostawach en.el. i obawiam się, że wówczas głód może zajrzeć w oczy mnie i rodzince :-? :wink:.

Szorowanie kuchenki jakoś tak sie utarło, należy do męża. :lol: Nie skarżył się jeszcze na "pipsztaczniki".

no właśnie u mnie też do mnie należy :(

A tak na poważnie to niech mąż uważa, bo ja przestałem być czujny na pipsztaczniki po około pół roku od zainstalowania płyty.

A od "tego momentu" :roll: jestem ponownie bardzo uważny.