Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobry wieczór. :)

Jestem tu nowa, ale zanim zdecydowałam się napisać, przeczytałam cały wątek. Pozdrawiam zapaleńców :D

Przygotowywuję się do rozbudowy domu i targają mną wątpliwości, dręczą pytania i szargają mi się nerwy :wink:

Jestem dopiero po pierwszym spotkaniu z architektami, po jednym spotkaniu

z przedstawicielem firmy chętnej osuszyć moje fundamenty, pozbawione izolacji pionowej ( zdarza się ) i poziomej ( a to niespodzianka :evil: ).

Przede mną spotkanie z fachowcem od tynków cementowo- wapiennych.

Chciałabym choć trochę orientować się , ile może kosztować metr takiego tynku. Jeśli ktoś z Was może mi podać cenę z tego roku, to bardzo proszę.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jesli chodzi o ogrodzenia betonowe (mocno na forum krytykowane ze wzgledu na specyficzna estetyke): ostatnio spotkalem sie z ogrodzeniami betonowymi "podwieszanymi". Na slupki Sa to jakby pustaki kominowe ale z zewnetrzna struktura cegly. Ustawia sie z tego slupki, maluje i moga nasladowac klinkier. I nie maja zaciekow :) Pomiedzy daje sie niskie przesla i np. deseczki. Nie trzeba robic glebokich fundamentow.

Ktos wie, o co mi chodzi i zna producenta? Ja nawet nie wiem, jak sie takie ogrodzenia nazywaja...

A jesli chodzi o ogrodzenia betonowe (mocno na forum krytykowane ze wzgledu na specyficzna estetyke): ostatnio spotkalem sie z ogrodzeniami betonowymi "podwieszanymi". Na slupki Sa to jakby pustaki kominowe ale z zewnetrzna struktura cegly. Ustawia sie z tego slupki, maluje i moga nasladowac klinkier. I nie maja zaciekow :) Pomiedzy daje sie niskie przesla i np. deseczki. Nie trzeba robic glebokich fundamentow.

Ktos wie, o co mi chodzi i zna producenta? Ja nawet nie wiem, jak sie takie ogrodzenia nazywaja...

jeśli dobrze zrozumiałem to takie systemy pustaków do ogrodzeń ma np.Bruk-bet, semmelrock i Joniec. Kiedyś też się tym interesowaliśmy, ale tanie to nie jest.

pzdr

wz. Włodek

Po pierwsze witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach. Mój dom buduje się od czerwca w Grabinie.

Jako że postanowiliśmy trochę zwiększyć zakres prac przewidzianych na ten rok i zamknąć domek przed zimą, stanęliśmy przed koniecznością wyboru okien. W tej chwili mamy dwa główne typy: Abatex i MS okna (oba na profilu Bruegman 5 komorowy). Czy ktoś z forumowiczów ma takie okna i może podzielić się swoją opinia na ich temat?

Po pierwsze witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach. Mój dom buduje się od czerwca w Grabinie.

Jako że postanowiliśmy trochę zwiększyć zakres prac przewidzianych na ten rok i zamknąć domek przed zimą, stanęliśmy przed koniecznością wyboru okien. W tej chwili mamy dwa główne typy: Abatex i MS okna (oba na profilu Bruegman 5 komorowy). Czy ktoś z forumowiczów ma takie okna i może podzielić się swoją opinia na ich temat?

Ja mam okna z Abatexu. OKna sa fajne, ladne i ciche... ale wlasnie jestem w trakcie zalatwiania reklamacji. W przyszlym tygodniu bede mogl napisac, jak firma traktuje umowe gwarancyjna.

moja okolica to Stawy Stefańskiego, a więc Łódź-Ruda.

ja biorę koparkę z starownej góry[/b], użyj opcji szukaj, podawałem gdzieś do niego nr tel. bierze 70 zł/godz.

502 554 581 - 75 zł/godz za mniejszą koparko-ładowarkę z fantastycznym operatorem, 100 zł/godz za wielkiego Atlasa z operatorem ciut tylko mniej fantastycznym.

Wiesio TYNKARZ zamknął firmę i wyjeżdża http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Proszę, jeśli będziecie w składach budowlanych, pytajcie o namiary na tynki cw.... http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Canna ja mam namiar na kilku ale nie wiem jak z terminami, ten, który robił u mnie garaż była tani (11 zł) i dobry (tynkował bez listew itp a tynki sa dobre i proste)...ale reszte domu proponował, ze otynkuje pozna jesienia..i sie nie zdecydowalam tel 693 750 813

mam tez Pana, który bedzie tynkowal u mnie od tego piatku, ale niewiele o nim wiem, polecił mi go fachman od co :) p. Jarek 604 18 30 17

sprobuj

pozdrawiam

olka

Sluchajcie, czy ktos sie orientuje czy w Lodzi (albo jeszcze lepiej w Alesandrowie) jest jakas firma, ktora wynajmuje szalunki? Chodzi mi o taki szalunek przy pomocy ktorego mozna wylac wieniec? A jesli nie ma to bede wdzieczny za rady jak to zrobic w miare tanio (budowlaniec mnie uswiadomil, ze mozna to zrobic przy pomocy plyty osb tyle ze material bedzie kosztowal okolo 2000 zl i w sumie beda to pieniadze wywalone w bloto bo nic z ta plyta dalej nie zrobie.

Sluchajcie, czy ktos sie orientuje czy w Lodzi (albo jeszcze lepiej w Alesandrowie) jest jakas firma, ktora wynajmuje szalunki? Chodzi mi o taki szalunek przy pomocy ktorego mozna wylac wieniec? A jesli nie ma to bede wdzieczny za rady jak to zrobic w miare tanio (budowlaniec mnie uswiadomil, ze mozna to zrobic przy pomocy plyty osb tyle ze material bedzie kosztowal okolo 2000 zl i w sumie beda to pieniadze wywalone w bloto bo nic z ta plyta dalej nie zrobie.

U mnie szalunki na kazdy wieniec (3 sztuki) byly zbijane z desek. Dwa wience byly wylewane ze stropami, jeden na poddaszu jako "wolnostojacy".