Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem, jakie duże, ale wiem, że na całe szalunki wystarczy ci ze 30 desek. Może nawet 20. Rozumiem również, że twojemu majstrowi nie chce się ich zbijać :o Używanych szalunków z desek nie kupisz, są one zwykle po rozszalowaniu używane do różnych jeszcze rzeczy aż kończą żywot bo nie nadają się już do niczego :-? Daj spokój, kup mu deski i nie rozwijaj nawet tego tematu. Wpędzisz się w koszty zupełnie niepotrzebne. Chyba że masz dom ze 600m2

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jesli chodzi o ogrodzenia betonowe (mocno na forum krytykowane ze wzgledu na specyficzna estetyke): ostatnio spotkalem sie z ogrodzeniami betonowymi "podwieszanymi". Na slupki Sa to jakby pustaki kominowe ale z zewnetrzna struktura cegly. Ustawia sie z tego slupki, maluje i moga nasladowac klinkier. I nie maja zaciekow :) Pomiedzy daje sie niskie przesla i np. deseczki. Nie trzeba robic glebokich fundamentow.

Ktos wie, o co mi chodzi i zna producenta? Ja nawet nie wiem, jak sie takie ogrodzenia nazywaja...

jeśli dobrze zrozumiałem to takie systemy pustaków do ogrodzeń ma np.Bruk-bet, semmelrock i Joniec. Kiedyś też się tym interesowaliśmy, ale tanie to nie jest.

pzdr

wz. Włodek

Znalazlem cos takiego:

http://www.betmar.pl/pl/oferta/slupy_ogrodzeniowe/

http://www.kbb.com.pl/slupki.htm

Najbardziej podoba mi sie to, ze nie trzeba robic fundamentu pod calym ogrodzeniem. Hmmm... ciekawe, czy ktos potrafi przeliczyc koszty takiego rozwiazania vis slupki i przesla wylewane na miejscu...

Nie wiem, jakie duże, ale wiem, że na całe szalunki wystarczy ci ze 30 desek. Może nawet 20. Rozumiem również, że twojemu majstrowi nie chce się ich zbijać :o Używanych szalunków z desek nie kupisz, są one zwykle po rozszalowaniu używane do różnych jeszcze rzeczy aż kończą żywot bo nie nadają się już do niczego :-? Daj spokój, kup mu deski i nie rozwijaj nawet tego tematu. Wpędzisz się w koszty zupełnie niepotrzebne. Chyba że masz dom ze 600m2

Popieram w calej rozciaglosci. Za deskami rozejrzyj sie po budowach dookola - duzo ludzi robi jednak stropy monolityczne z pelnym deskowaniem. Szalunkow od nich nie kupisz, ale deski poszalunkowe raczej tak :) W najgorszym wypadku w tartaku II gatunek - i tak wyjdzie taniej niz plyty OSB.

Cen i dostepnosci gotowych szalunkow nie znam.

Popieram w calej rozciaglosci. Za deskami rozejrzyj sie po budowach dookola - duzo ludzi robi jednak stropy monolityczne z pelnym deskowaniem. Szalunkow od nich nie kupisz, ale deski poszalunkowe raczej tak :) W najgorszym wypadku w tartaku II gatunek - i tak wyjdzie taniej niz plyty OSB.

Cen i dostepnosci gotowych szalunkow nie znam.

deska dużo taniej a murarz leń

Cześć

Broń Boże płyte OSB na szalunki :evil:

Raz dałem się wpuścić w kanał i kupiłem 2 płyty. Robotnicy porżnęli i po rozszalowaniu raż że nie użyjesz do niczego innego, a dwa, że pogniły ( szalunki w ziemi ) i popaczyły się :x

Potem załatwiłem parę desek "poszalunkowych" ( newet od jednego Forumowicza :wink: ) i używane są do tej pory ...

pozdrawiam, majki

U mnie szalunki na kazdy wieniec (3 sztuki) byly zbijane z desek. Dwa wience byly wylewane ze stropami, jeden na poddaszu jako "wolnostojacy".

Czyli najtaniej byloby odkupic od kogos deski z szalunkow, jak rozumiem? a nie wiesz przypadkiem jakie sa koszta wynajecia szalunkow 'wielorazowych'?

Ja mam około 2 m3 desek po stemplowaniu stropu, niektóre mają 4 metry inne krótsze nie były używane do szalowania fundamentu więc są w dobrym stanie, na razie jeszcze opierają się na nich stemple ale juz miesiąc po wylani stropu więc mogę już je zdjąć. Budowę mam niedaleko Aleksandrowa.

No i projekt dotarł ! Wczoraj przyszła kurierem teczuszka z dokumentami - śmiać nam sie z mężem chciało ,ze taka kopertka warta jest 1555 zł :) a jeszcze trzeba będzie dorzucić, żeby wszystko miało takie ręce i nogi jakie chcemy .

W sobotę idziemy do architekta , niech zaczyna ze zmianami - medialni dostawcy powinni mieć swoje warunki w przyszłym tygodniu , mapa dc projekt. też - czas ruszać !

Powiem Wam ,że nawet chodzi mi po głowie zrobienie fundamentów jeszcze w tym roku - :lol: :lol: :lol: :lol: jakby zima nie "nadejszła" to może się uda :):)

Czy ktoś z wymienionych powyżej forumowiczów nie ma "kibelka" na zbyciu?

Sąsiadka z czwartej częsci owego skrzyżowania poszukuje :)

Ja mam... ale nie wiem, czy przetrzyma kolejny transport. To juz chyba czwarta budowa :D

Od ciebie do mnie to chyba będzie jakieś 300m (jak dobrze kojarzę), może przetrzyma :)

Wyjślij mi proszę swój nr tel na priva. Skontaktuję się z tobą.

RATUNKU

właśnie zadzoniłem do ekipuy od ociepleń bo mi mieli wzorniki podrzucić

a pan :evil: mi mówi ze nie wejdą na ocieplenie bo ni emają czasu bo im sie terminy poprzestawiały a mieli wejś za 2 tygodnie

oczywiście nie miałem umowy jeszcze bo firma z polecenia i takie tam

nie moge nikogo znaleźsć

pomocy dajcie kilka namiarów na rózne ekipy

bardzo bardzo proszę

Witam

Od kilku dni stawiamy pierwsze kroki, które mają nas doprowadzić do własnego domku czyli realizuję marzenie wypuścić Borsuki na "trawkę" do ogrodu i mieć chwilę "świętego spokoju"

Poszukuję architekta z Łodzi i okolic do opracowania projektu indywidualnego. Chcemy prosty domek z tym "czymś"

W grę wchodzi "unowocześniona" wersja "stodoły" lub jak niektórzy mawiają - "ztuningowany" wiejski domek.

Myślimy nietylko o projekcie "budowlanym", ale może - wykonawczym; w grę wchodzić może także architektura wnętrza.

Może kogoś polecicie?

Dodam, że szukamy projektu za "rozsądną" cenę (20% wartości inwestycji to dla nas przesada...)

A może spotkaliście się z arch. R. Łosiakiem lub arch. P.Tropiszem?

Jakieś opinie o współpracy?

Będę bardzo wdzięczna za info

Cześć

Tak orientacyjno / teoretycznie - skąd bierzecie piasek do murowania ?

Bo "mój" dostawca ma problem i juz nie wozi :evil: a wszędzie piach jest po 35 zyla za tonę :o :cry:

Wziąłem na razie 12, bo muszę, przecież wszystko stoi, ale może macie lepsze dojścia ... ? :wink:

pozdrawiam, majki

Cześć

Tak orientacyjno / teoretycznie - skąd bierzecie piasek do murowania ?

Bo "mój" dostawca ma problem i juz nie wozi :evil: a wszędzie piach jest po 35 zyla za tonę :o :cry:

Wziąłem na razie 12, bo muszę, przecież wszystko stoi, ale może macie lepsze dojścia ... ? :wink:

pozdrawiam, majki

Śląska

Ceny 280-350 za 15 ton. Zależy czy dzwoni małż, czy ja 8) Ja mam drożej :o

Hej

Jesteśmy na etapie poszukiwania drewna na dach. Czy ktoś z was może mi polecić coś dobrego i niedrogiego. Obecnie chodzi nam po głowie przywiezienie drewna z gór - ale wtedy dojdzie jeszcze transport, około 1000 zł, a samochód będzie załadowany w połowie. Może ktoś z Was jest na podobnym etapie w budowie i będzie chętny aby dopełnić transport i podzielić się kosztami.