Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co Was najbardziej wqr... w czasie budowy? Drożyzna, papirologia, urzędnicze zasieki - to wszystko jest do przeżycia, ale wprost organicznie nie cierpię niesłowności i niesolidności wykonawców. To przez nich ta budowa ciągnie się jak gil z nosa, 90% czasu to czekanie na łaskawego pana Kazka czy Czesia, aż uprzejmie znajdzie czas i mnie gdzieś "wciśnie". Niedługo minie ROK :o od planowanego zakończenia budowy. Jedynym, który zjawia się w wyznaczonym dniu i o oznaczonej godzinie i wykonuje zadaną robotę jest elektryk od podłogówki, reszta naraża mnie na coraz to większe skoki ciśnienia. :evil:

W chwili obecnej czekam na: odwodnienie (ponad miesiąc), ogrodzenie, podbitkę, konstrukcje drewniane (to już z pół roku chyba... :roll: ), dokończenie DGP i regulację drzwi kominka (przyszli, zrobili byle jak, nasyfili, kazałem poprawić - po 2 tygodniach poprawili ale i tak nie do końca tak jak chciałem, jeszcze przylezą), montaż drzwi (czekałem 6 tygodni na dostawę, 3 na termin u montażysty 2 razy przesuwany, jak w końcu je przywieźli to okazało się że są zarysowane i niedomalowane :evil: ) i qr... nie wiem jeszcze na co bo mi się już zaczyna mieszać.

No muszę powiedzieć, że opisałeś sytuację jaka trawi mnie od 2,5 miesiąca. Nie mogę już używając normalnych słów by opisać, jak bardzo mnie wq....a ekipa od dachów. Budowa stoi w miejscu, a usłyszałem już chyba wszystkie możliwe powody tłumaczenia się wykonawców. Mam alergię na rozmowy telefoniczne, z których nic nie wynika, wizyty w firmie które też niczego nie załatwiają - tylko podnoszą mi ciśnienie. Czas leci, jak patrzę na rosnące domy, które zaczęto budować znacznie później niż mój, to szlag mnie trafia. Czasem myślę, że może to ja jestem jakiś nienormalny i że się czepiam.

W umowie mam oczywiście zawarty termin wejścia ekipy na plac budowy, ale co z tego??? :evil: . Mogę oczywiście zrezygnować, ale gdzie teraz znajdę ekipę na jutro :o .

Nie dotrzymywanie terminów i niesłowność to najbardziej wkurzająca i kosztowna rzecz jaka spotyka nas inwestorów. Przynajmniej ja tak uważam :evil:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie zamówiłam zwykłą vekę. Nawet ładna. Właściwie wybrałam ze względu na cene i to, że mieli w cenie wielostopniowe otwieranie. Myślałam, oglądałam a w końcu stwierdziłam, ze to wszystko jedno, byle montaż był dobry....

W temacie okien padło na Jezierskiego. Zonie się podobały a cenowo porównywalne były z Abatexem. Z kolei obsługa w firmie miła przyjemna i w mojej ocenie fachowa. Przyjechali , wymierzyli , wycenili. Jak wstawią to wam powiem o wrażeniach. Na razie zadzwonili , że są jużgotowe i jak będę chciał aby je wstawili to proszą o telefon z trzydniowym wyprzedzeniem.

Mam okna 5-komorowe na profilu Brugmann z wielostopniowym uchyłem z Abatexu, podobały mi się, a cenowo o wiele korzystniej niż Salamander, za kilka lat i tak będą nowe profile i nie będzie miało to znaczenia.

W Abatexie pokazałam najtańszą wycenę jaką miałam i pan powiedział, że sprzeda mi taniej, dodał klamki Roto i wyszło baaardzo korzystnie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif niedługo je zamontują.

Termin montażu przesunęli mi bez problemu, bo nie było dachu a okna gotowe.

kropkq, mmmad i CONTEL dzięki za okienne info.

Nadal wprawdzie nie wiem, co jest takiego rewelacyjnego w profilu Salamander 3D (w porównaniu z innymi 5-komorowymi), ale poczytam i pooglądam, to pewnie się dowiem :D

U mnie Schucko wygrało z Salamandrem i jestem bardzo zadowolona, fajny model, kupowane u Mroza, montaż i obsługa rewelacja

Sorki za kwaśny ton, ale gdzieś musiałem się wylać :-?

Kropi :) a lej do woli ! gdzieś trzeba się wygadać inaczej można sobie życie zababrać ! Sądzę ,że brać Grupy Łódzkiej zniesie Twe tony :)

Ja w każdym razie zapisuję sobie czerwonymi literami na zeszycie budowlanym - podpisywać umowy z fajfusami wraz z klauzulą o karach ( jak się wkurzę to i cielesnych)

Podpisywać umowy... hmmm

a co zrobić jeśli na takie dictum fachowiec mówi:

no, jak pani chce umowę to cena plus vat?

zrezygnowałam z umowy i teraz użeram się http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif

co robicie jak fachowiec jest niesłowny? knoci robotę? lekceważy sobie i jawnie usiłuje robić w bambuko, ale wynagrodzenie żąda zgodnie z umową? (ustną oczywiście) a na zwracaną uwagę obraża się?

Podpisywać umowy... hmmm

zrezygnowałam z umowy i teraz użeram się http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif

co robicie jak fachowiec jest niesłowny? knoci robotę? lekceważy sobie i jawnie usiłuje robić w bambuko, ale wynagrodzenie żąda zgodnie z umową? (ustną oczywiście) a na zwracaną uwagę obraża się?

doświadczenie uczy ,że przyzwoici fachfachowcy nie wołają kasli w postaci zaliczek czy częsciówek. Omawia się zakres robót cenę a płaci po wykonanej pracy :D vide Boguś od wylewek czy dekarz Henio super ludzie i przyjemność współpracy :D no i jeszcze nasz forumowy Stary od okienek .Jak się umówił tak mam :D :D

Podpisywać umowy... hmmm

doświadczenie uczy ,że przyzwoici fachfachowcy nie wołają kasli w postaci zaliczek czy częsciówek. Omawia się zakres robót cenę a płaci po wykonanej pracy :D vide Boguś od wylewek czy dekarz Henio super ludzie i przyjemność współpracy :D no i jeszcze nasz forumowy Stary od okienek .Jak się umówił tak mam :D :D

długi

jeden jedyny post i tyle pomyj ?????? a może konkurencja boli ????

jeśli nie wierzysz skorzystaj proszę z ich usług.

Nie jest to dla mnie żadna pociecha, ale widzę z ostatnich postów, że nie jestem osamotniony w swoich odczuciach i można by podać więcej takich namiarów. Podałem namiar na BUDPROJEKT z Brzezin bo doprowadzili mnie juz do szewskiej pasji, wszystko zawalone od papierów do budowy a rachunek niebotyczny.

I tak jak kropi musiałem sobie ulżyć, przepraszam, że w pierwszym poście. A propo's konkurencji to może jej brak powoduje ciągłą egzystencję takich firm.

Guzik

Witam wszystkich;

Jestem tutaj pierwszy raz i cieszy mnie to, że istnieje tak aktywne forum w naszym regionie.

Mam ogromną prośbę - czy moglibyście podać namiary na taniego geodetę i porządnego ale nie drogiego architekta który wykonuje adaptacje gotowych projektów.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam

długi

Nie jest to dla mnie żadna pociecha, ale widzę z ostatnich postów, że nie jestem osamotniony w swoich odczuciach i można by podać więcej takich namiarów. Podałem namiar na BUDPROJEKT z Brzezin bo doprowadzili mnie juz do szewskiej pasji, wszystko zawalone od papierów do budowy a rachunek niebotyczny.

I tak jak kropi musiałem sobie ulżyć, przepraszam, że w pierwszym poście. A propo's konkurencji to może jej brak powoduje ciągłą egzystencję takich firm.

Guzik

różne rzeczy tu już widziałem na forum :wink: więc nie dziw się ,że dalej będę podchodził do tego typu ganiących lub chwalących jednopostowców z dużą dozą ostrożności :D

Jaki powinien byc stan budynku aby kier bud mogl go odebrac?

Słyszalam, ze musza byc np wszystkie barierki, na schodach i balkonach. Ale moj kier bud to "luzak" :) i mowi, ze juz teraz mozemy zrobic (mam stan surowy zamkniety)

Co wiecie moi drodzy na ten temat

Olka

Do czesciowego odbioru potrzebna jest kuchnia, lazienka i jedno pomnieszczenie mieszkalne. Jesli robisz np. odbior tylko parteru, to schodow nie musisz miec gotowych (i tak samo nie musisz miec barierek na balkonach, bo tam tez trwa budowa). Niestety, musisz miec odbiory wszystkich instalacji :-? (nie wiem jak z samymi umowami na dostarczanie mediow) co sprawia, ze odbior czesciowy prawie niczym sie nie rozni od calkowitego... wiec jesli nie musisz - odradzam.

długi

Guzik

Podaj linki do tych postow.

Czym zajmuje sie ta firma?

Gdzie budujesz?

Gdzie budujesz?

poczytaj posty kropiego, 2mm, majkiego i MONTY PYTONA z 2 września i canny z 3.09.

firma zajmuje się adaptacją projektów, projektowaniem przyłączy i budową,

budują w Brzezinach, Witkowicach, Przyłęku, Brójcach.

Nabrali budów i nie mogą sie wyrobić, budowy im się mylą, zupełnie nie mogą tego ogarnąć, nie zaglądają do projektu i w efekcie trzeba ich pilnować na każdym kroku. Szef co dwa tygodnie zaczyna tygodniowe picie.

Zrobiłem ten błąd, że dałem dużą zaliczkę i teraz raz, że nie moge sie doprosić o robotę to dwa próbują dopisywać mi do rachunku co im tylko wpadnie do głowy.

Jednym słowem cyrk na kółkach, zepsuli mi całą radość z budowy domu.

Proszę nie podawać mojego postu z 03.09 jako przykład niesolidności firmy BUDPROJEKT !!! to nadużycie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif

Mój post dotyczył wypowiedzi kropiego - ogólnie o problemach z wykonawcami, bez podawania nazwy firmy !!!

miałam wspaniałą ekipę murarzy, co trochę mnie uśpiło i wywołało błędne poczucie, że wszyscy są tacy, niestety po ich odejściu musiałam zrewidować poglądy, nie wszyscy są tacy - ta ekipa była wyjątkiem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

o firmie BUDPROJEKT nic nie wiem i nigdy nie wypowiadałam się na jej temat

Gdzie budujesz?

poczytaj posty kropiego, 2mm, majkiego i MONTY PYTONA z 2 września i canny z 3.09.

Mój post był raczej wyrazem solidarności z inwestorem i ogólnego smutku związanego z niesolidnością fachowców jako grupy zawodowej, a nie konkretnej firmy, gdyż ja z ich usług nie korzystałem.

Jest też i pierwsza jaskółka na horyzoncie, bo WRESZCIE mam odwodnienie 8)