Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć

Czy na każdej budowie musi być sławojka. Ja widziałam takową ( budowę) która nie posiadała tego wynalazku. Jeżeli wykonawca zażyczyłby sobie to pewnie inwestor musi ja postawic?.

A teraz najlepsze, na jaka głebokośc kopać dół i co robić jak już nie będzie potrzebna?. pewnie zakopywac :oops: ?.

Niestety nie posiadam doświadczeń "wiejskich" więc proszę o wyrozumiałość :D

To pierwsza i najważniejsza :roll: inwestycja na budowie. Bez tego, cytując długiego wartość twojej działki może trochę ucierpieć (choć z drugiej strony może wszystko będzie bujniej rosło :lol: ). Głębokość ok.1m. Po budowie zawapnować i zasypać. Można oczywiście wybrać wersję "extreme" i wynająć TOY TOYa. Koszt ok 150 zł/mc. w tym 1 usługa czyszczenia kibelka :-? .

Jeśli chodzi o drażliwy temat niejakiej f-my "B"biorącej udział w domniemanym przestępstwie (podobno są jakieś taśmy?? :o :wink: ) to podobnie jak przedmówcy nie mam nic do powiedzenia w tej sprawie, i tym niniejszym dementi uważam sprawę za zamkniętą. KONFERENCJI PRASOWEJ nie będzie. :wink:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monty - pytałem o toj-toja jak byłem na etapie kibelka. 220 zł + 7% VAT za miesięczną obsługę : 2 razy w miesiącu w tej cenie opróżnienie...

To ja nowy kibel za 550 kupiłem, czyli po dwóch miesiącach się "zwraca" :wink:

A i jeszcze wymagania mają co do wjazdu, musi być dobry dojazd, do opróżniania, czyli najlepiej mieć go na "wejściu" :lol: :-?

pozdrawiam, majki

Monty - pytałem o toj-toja jak byłem na etapie kibelka. 220 zł + 7% VAT za miesięczną obsługę : 2 razy w miesiącu w tej cenie opróżnienie...

To ja nowy kibel za 550 kupiłem, czyli po dwóch miesiącach się "zwraca" :wink:

A i jeszcze wymagania mają co do wjazdu, musi być dobry dojazd, do opróżniania, czyli najlepiej mieć go na "wejściu" :lol: :-?

pozdrawiam, majki

Ceny pochodzą z początku roku (firmy nie pamiętam - gdzieś w Aleksandrowie Ł.), ale i tak uważam, że to rozwiązanie, jak by to powiedzieć, "trochę" kosztowne :wink: . Mój kibelek też kosztował 0,5 kpln i uważam, że była to dobra inwestycja :lol:

Moi Drodzy!!!

Zacząłem rozglądać się za drewnem na dach (potrzebuję na listopad), z terminami nie ma problemu (wszędzie realizacja 3-4 tygodnie), ale ceny mnie zabiły :o .

Obskoczyłem 4 składy drewna i 3 tartaki, w zasadzie nigdzie cena za drewno impregnowane nie schodzi poniżej 1000 zł/m3 brutto (dochodzi do 1100 zł).

Jestem conieco podłamany. Do tej pory miałem świadomość ceny około 800 zł brutto/m3.

Może macie jakieś genialne namiary? Nawet gdzieś dalej...

Jeśli tylko dadzą dobre drewno w dobrej cenie to chętnie wskoczę w auto i pojadę zamówić...

Moi Drodzy!!!

Zacząłem rozglądać się za drewnem na dach (potrzebuję na listopad), z terminami nie ma problemu (wszędzie realizacja 3-4 tygodnie), ale ceny mnie zabiły :o .

Obskoczyłem 4 składy drewna i 3 tartaki, w zasadzie nigdzie cena za drewno impregnowane nie schodzi poniżej 1000 zł/m3 brutto (dochodzi do 1100 zł).

Jestem conieco podłamany. Do tej pory miałem świadomość ceny około 800 zł brutto/m3.

Może macie jakieś genialne namiary? Nawet gdzieś dalej...

Jeśli tylko dadzą dobre drewno w dobrej cenie to chętnie wskoczę w auto i pojadę zamówić...

Jak dobrze mieć las po dziadkach:). Właśnie dzisiaj mi facet z tartaku zabrał drzewo do cięcia. Cała impreza wyniesie minie max 2500zł a drewna mam ponad 12 m3. Co prawda las jest 80 km od mojej budowy ale i tak mi się bardzo opłaca, bo za 2 m3 desek szalunkowych zapłaciłam 1200 zł.

alektyc - dołączam :oops:

Też właśnie wycinałem "dziadkowy" las ... Tylko że Twoje 2500 to bardzo mało ...

Bo opórcz kosztów wycięcia w lesie i zwózki, dochodzą koszty przetarcia w tartaku i impregnacja...

U mnie drwal wziął 1800 za 60 drzew. Dodatkowo wyjdzie po 70 zł/m3 przetarcia - tylko ja nie przecieram w tartaku, tylko tartak przyjeżdża do mnie na miejsce - minimalizuje do zera możliwość oszukania w tartaku na ilości drzewa oddanego. A z tego co wiem ... sporo tak robi :-?

Także ja szacuje 1m3 więźby na 200 zł - co i tak jest super ceną :D

pozdrawiam, majki

alektyc - dołączam :oops:

Też właśnie wycinałem "dziadkowy" las ... Tylko że Twoje 2500 to bardzo mało ...

Bo opórcz kosztów wycięcia w lesie i zwózki, dochodzą koszty przetarcia w tartaku i impregnacja...

U mnie drwal wziął 1800 za 60 drzew. Dodatkowo wyjdzie po 70 zł/m3 przetarcia - tylko ja nie przecieram w tartaku, tylko tartak przyjeżdża do mnie na miejsce - minimalizuje do zera możliwość oszukania w tartaku na ilości drzewa oddanego. A z tego co wiem ... sporo tak robi :-?

Także ja szacuje 1m3 więźby na 200 zł - co i tak jest super ceną :D

pozdrawiam, majki

ale my wycinaliśmy sami znaczy mąż i tata więc o to 1800 mniej tylko pare litrów paliwa do piły poszło.

Bardzo dziękuję wszystkim za namiary na geodetów, dzięki Wam znalazłam kogoś mam nadzieję przyzwoitego i taniego. Jak się sprawdzi to go polęcę.

Mam pytanie - czy 1700 za adaptację projektu bez zmian plus 200 za zagospodarowanie działki + po 600 za każde przyłącze to przyzwoita cena w naszym regionie ?.

Pozdrawiam. 8)

Bardzo dziękuję wszystkim za namiary na geodetów, dzięki Wam znalazłam kogoś mam nadzieję przyzwoitego i taniego. Jak się sprawdzi to go polęcę.

Mam pytanie - czy 1700 za adaptację projektu bez zmian plus 200 za zagospodarowanie działki + po 600 za każde przyłącze to przyzwoita cena w naszym regionie ?.

Pozdrawiam. 8)

Płaciłam 1500 + jakieś ZUDy i przyłącza prąd 300 ale wod-kan-gaz 2100

CZyli cena normalna. Ale ważne jeszcze, żeby architekt był nie tylko tani ale i "czasowy". Niestety zdarza się, że jak się weźmie bardzo taniego to jest zalatany i na nic nie ma czasu. I wtedy adaptacja trwaaaa. Zdarzają sie tacy, co zwodzą, mówią, że projekt dawno złożony w urzędzie a on leży w szufladzie. Poczytaj forum. Lepiej droższy a przetestowany miż tani nieznany. Choć ten prztestowany też może zawieść - vide moja pani od prądu - u nas była szybla i tania, potem wzięła ją nasza architektka do innego prajektu a pani zawiodła na całej linii.

Nie rozumiem, co piszecie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

Projekt przyłącza energetycznego robi ZE - mam to w umowie, jest to jedna ze składowych wykonania przyłącza przez ZE właśnie

to samo dotyczy projektu przyłącza gazu - to jest w gestii gazowni

jedyny projekt przyłącza, który robił mi projektant to woda

chyba, że chodzi o przyłącze doziemne, to owszem

Projekt przyłącza energetycznego robi ZE - mam to w umowie, jest to jedna ze składowych wykonania przyłącza przez ZE właśnie

Przy adaptacji projektu robi się od razu projekty przyłączy na działce (ZE robi do płota) i adaptację projektu przyłącza w domku. Sprawdź, masz w projekcie pieczątki odnośnych "fachowców" a za pieczątki się płaci...

Przy adaptacji projektu robi się od razu projekty przyłączy na działce (ZE robi do płota) i adaptację projektu przyłącza w domku. Sprawdź, masz w projekcie pieczątki odnośnych "fachowców" a za pieczątki się płaci...

przyłącza doziemne mam rzeczywiście w projekcie, ale płaciłam za wszystko razem, bez rozbijania na poszczególne projekty, dlatego źle zrozumiałam i sądziłam, że mowa jest o przyłączach zewnętrznych http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif

Picek

co do ekipy , to jeżeli cena nie gra roli to ja zamierzałąm skorzystać z Partner Haus. Ich wycena powaliła mnie jednak finansowo. Była najdroższa z wszystkich które posiadam. Jeśli jednak jesteś zainteresowany to zerknij sobie na wątek polecane usługi.

Ja w końcu znalazłam ekipe, zobaczymy jak się sprawdzą, na pewno znacznie tańszą.

pzdr gośka

Zaczynam się obawiać, że faktycznie nie będzie mi kto miał położyć tynków wewnątrz domu :cry: Przynajmniej tej jesieni! Może ktoś by podrzucił jeszcze paru tynkarzy, dobrych, złych, maszynowych i ręcznych, nie jestem wybredna. Spec od ocieplenia też by się przydał...