Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam kilka pytań do tzw. forumowiczów po przejściach :) :

1) CZY jak mam ściany z pustaka u-220 , to do ocieplenia powinienem użyć styropianu frezowanego ( 15cm) ?

2) jaki tynk na to (rodzaj)? ściana kolorem mają być zbliżone do białego lub białe

3) gdzie najkorzystniej według Was w Łodzi można kupić :

- styro

- tynk

4) może lepiej jakiś gotowy system dociepleniowy ścian ?

5) czy dawaliście więcej niż 20 cm wełny na poddaszu ? ( 15+5)

6) gdzie w łodzi najkorzystniej kupić wełnę , płyty k-g ?

7) jakiej firmy wełna ma najlepszy stosunek ceny i jakości ?

:D :D :D przytrułem troche , ale mam nadzieje że ociepleni nasi starsi stażem koledzy i koleżanki coś poradzą :D :D :D

Ad1 Najlepiej tak .

AD2 nie wiem

Ad3 Ja styropian kupiłem bezpośrednio u producenta.

Ad4 moze

Ad5 tak 20+10 ( choć wszyscy mówią ze to duża przesada , ale miałem krokwie 20 więc się prosiło aby dać 20 cm no i coś w poprzek padło na 10 cm)

Ad6. Swego czasu najtaniej płyty widziałem w Casto , reszte dokupiłem w SellBud bo jest blisko budowy i przywożą mi niemal po jednej sztuce. Wełne kupiłem na Brukowej 20 tam gdzie dach , dostałem dobry rabat.

ad7 Każda pliszka swój ogonek chwali , ja mam isover uni mate ( chociaż przez chwilę zastanawiałem sie nad super mata , ale cena była zabójcza)

W sprawie robienia tynków przed- czy po- wypowiadać się jeszcze nie mogę; to jeszcze przede mną. Jednak po przeczytaniu waszych doświadczeń widzę , że chociaż o tyle jestem w dobrej sytuacji, że u mnie elektryka, c.o. i wod-kan to jeden "man".

A jeśli chodzi o prowadzenie pionów, to przypilnowałem murarzy i zostawili mi dziury w ścianach powyżej wystających z podłogi końców rur. Nawet kominy kazałem im nie zamurowywać od samego dołu - łatwiej później wprowadzić wkład i podejść rurą z pieca (czy z kominka). W efekcie ściany przypominają teraz plaster sera, ale nie znoszę marnotrastwa roboty (murować-rozkuwać-murować), materiałów i moich pieniędzy :wink:

[ tak na marginesie: jakież to traumatyczne doświadczenia miałeś ze swoim poprzednim psem? Pijak był, z łóżka cię wywalał, a może obce suczki do domu sprowadzał...?

najpierw obudził się w nim instynkt myśliwski -efekt kilka udanych polowań na ptactwo domowe póżniej zaczał polowac na większą(dwunożną ) zwierzynę i tu zrobił się problem :evil: .

No i na koniec, radzę ci bierz kota od jacekot'a (zima idzie - myszy z pól już nadciągają...). Resztę zwierzyńca (znaczy: psa i kozę) skompletujesz z czasem :lol: :lol: :lol:

a za koze będziesz mógł się starać o dofinansowanie z Unii - całkiem niezła kasa rocznie :lol:

do krów też jest niezłe dofinansowanie , jakz jedną weźmie - koza nie będzie czuła się taka samotna

( i do wyboru mleko kozie i krowie , a jaki ser może zrobić , na najbliższym spotkaniu muratora odbędzie się degustacja , trzeba tylko nazwę wymyśleć )

No i na koniec, radzę ci bierz kota od jacekot'a (zima idzie - myszy z pól już nadciągają...). Resztę zwierzyńca (znaczy: psa i kozę) skompletujesz z czasem :lol: :lol: :lol:

a za koze będziesz mógł się starać o dofinansowanie z Unii - całkiem niezła kasa rocznie :lol:

do krów też jest niezłe dofinansowanie , może z jedną wziąść - koza nie będzie czuła się taka samotna ( i do wyboru mleko kozie i krowie )

koza mniej kłopotliwa :lol: i na kosiarce zaoszczędzisz :wink:

Długi, nie wiesz, co piszesz. Krowa jest znacznie mniej kłopotliwa. Wiem. Co prawda nie miałam nigdy krowy, ale moi rodzice, jak urodziłam dziecko, kupili sobie kozę. Żeby było mleko - zdrowe, hypoalergiczne. Dodam, że była to koza kanapowa, która wkrótce powiła dwie kózki. Mieszkało tałatajstwo w garażu (a samochód na zewnątrz), rezydowało na schodach (malowniczo wyglądały - upozowane na kolejnych stopniach), bodło tych, co im się nie spodobali, trawy chol.. nie chciały jeść ale zjadły wszystkie iglaki i drzewka owocowe. Jak je raz uwiązałam- zjadły sznurek. I nie miał kto doić, bo rodzice nie umieli a ja w mieście :D Wniosek: miastowi nie powinni mieć zwierząt gospodarskich :lol: :lol: :lol:

Długi, nie wiesz, co piszesz. Krowa jest znacznie mniej kłopotliwa. Wiem. Co prawda nie miałam nigdy krowy, ale moi rodzice, jak urodziłam dziecko, kupili sobie kozę. Żeby było mleko - zdrowe, hypoalergiczne. Dodam, że była to koza kanapowa, która wkrótce powiła dwie kózki. Mieszkało tałatajstwo w garażu (a samochód na zewnątrz), rezydowało na schodach (malowniczo wyglądały - upozowane na kolejnych stopniach), bodło tych, co im się nie spodobali, trawy chol.. nie chciały jeść ale zjadły wszystkie iglaki i drzewka owocowe. Jak je raz uwiązałam- zjadły sznurek. I nie miał kto doić, bo rodzice nie umieli a ja w mieście :D Wniosek: miastowi nie powinni mieć zwierząt gospodarskich :lol: :lol: :lol:

ja tam chłopak ze wsi jestem to się nie boję i wiem co mówię :wink:

.. a doić umiem :wink:

ja tam chłopak ze wsi jestem to się nie boję i wiem co mówię :wink:

.. a doić umiem :wink:

no to nie ma problemu abyś wzioł i koze i krowe

masz jakieś preferencje co do koloru ?

Popatrz tylko Długi, zaczęło się od psa a za chwilę całe gospodarstwo rolne (i to z dopłatami unijnymi) będziesz miał - przez życzliwość forumowiczów - zorganizowane :lol: :lol: :lol:

(ja kontakt z kozami na mojej działce mało co zawałem serca bym przypłacił. Sąsiad postanowił je luzem wypasać a one wykombinowały sobie, że dach mojego samochodu to bardzo przydatne miejsce na prowadzenie obserwacji okolicznego terenu...)

Popatrz tylko Długi, zaczęło się od psa a za chwilę całe gospodarstwo rolne (i to z dopłatami unijnymi) będziesz miał - przez życzliwość forumowiczów - zorganizowane :lol: :lol: :lol:

(ja kontakt z kozami na mojej działce mało co zawałem serca bym przypłacił. Sąsiad postanowił je luzem wypasać a one wykombinowały sobie, że dach mojego samochodu to bardzo przydatne miejsce na prowadzenie obserwacji okolicznego terenu...)

Nasze kozy też chodziły luzem. Po działce i czasem po domu, jak im się udało :o W sumie były na prawdę ładne. Telko ten charakter :lol:

1) CZY jak mam ściany z pustaka u-220 , to do ocieplenia powinienem użyć styropianu frezowanego ( 15cm) ?

moim zdaniem niekoniecznie, frezowany to masa odpadków, ja mam 15 cm, czyli 5 + 10 układane na zakładkę, uważam że jest super

2) jaki tynk na to (rodzaj)? ściana kolorem mają być zbliżone do białego lub białe

kupiłem silkatowy, system Kabe, kornik, nie mam białego, bardziej to kolor piaskowy, kładłem w kwietniu więc niewiele moge powiedzieć o jakości, najdroższe są chyba tynki STU

- styro

- tynk

wszystko kupowałem w ARCO w Pabianicach, styropian Organika, ten z czanymi kropeczkami, teraz uważam że to zbędny wydatek, ale lepiej kupic dobry jakościowo, wolałem zaoszczędzacić na wyposażeniu domu niż na takich rzeczach

nie wiem jakie są gotowe

mam poddasze nieużytkowe, strop terriva, dałem 25 cm wełny

teraz nie mam pojęcia, ale zawsze dość tanio było w Domco w Aleksandrowie

kupiłem URSE i ISOVER, rockwool odradzali

nie oszczędzaj na izolacji, to dobrze wydana kasa, latem przyjemny chłodek a zimą ciepełko.

Długi - ... patyczaki :lol:

A z innej beczki : szwagier będzie likwidował akwarium i rybki wypuszczał - może ... ? :wink:

pozdrawiam, majki

PS. Tak sobie myślę : z kozy i krowy masz nawóz - jak wysuszysz to masz opał 8)

rybki moje dziecie wypłakało i teraz mam :evil: zajęcie jeszcze trochę i zastosuję metodę mmmada :lol: :lol: :lol:

nie musi być frezowany może być zwykły lub dwie warstwy na mijankę

a tu musisz przejrzeć wzornik :wink:

- styro

zfaktura czy bez ? przyzwoity czy no name ????- tynk

lepiej choć nie koniecznie taniej

u mnie 20 + 5 :D

właśnie jestem na tym etapie za jakieś 2-3 dni powiem :wink:

mój wybór padł na URSA

:D :D :D przytrułem troche , ale mam nadzieje że ociepleni nasi starsi stażem koledzy i koleżanki coś poradzą :D :D :D

:D

DZIĘKI Długi

- styro jaki mnie interesuje to styro bez kwitu niedrogi ale dobry :wink: , więc jak możesz mi dać namiar to super

- czekam również na Twoją pomoc co do wełny , a może razem jak byśmy kupili bylo by taniej bo więcej ?też może być bez kwitu

nie musi być frezowany może być zwykły lub dwie warstwy na mijankę

a tu musisz przejrzeć wzornik :wink:

- styro

zfaktura czy bez ? przyzwoity czy no name ????- tynk

lepiej choć nie koniecznie taniej

u mnie 20 + 5 :D

właśnie jestem na tym etapie za jakieś 2-3 dni powiem :wink:

mój wybór padł na URSA

:D

DZIĘKI Długi

- styro jaki mnie interesuje to styro bez kwitu niedrogi ale dobry :wink: , więc jak możesz mi dać namiar to super

- czekam również na Twoją pomoc co do wełny , a może razem jak byśmy kupili bylo by taniej bo więcej ?też może być bez kwitu

daj jakiś kontakt na priv to jutro dryndnę i pogadamy ..........bo tutaj niewiadomo kto czyta i czy przypadkiem nie nagrywa :wink: :wink: :wink: