Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z innej beczki:

Jak długo czekaliście na pozwolenie na budowę - czy te pół roku to prawda?.

Pozdrawiam

Zakładam że jesteś już po ZUDzie, a jeśli tak to czeka Cię 30 dzionków + 14 na uprawomocnienie. Istnieje również wersja mniej optymistyczna jakiej doświadczyłem na własnej skórze. Otóż wysłano do mnie list ze Starostwa, że brakuje im pewnych "niezbędnych informacji" (dodam że projekt i cała dokumentacja przeszła ZUD). Po przyjeździe na miejsce, miła skądinąd Pani, zapytała czy odebrałem list polecony który mi wysłano :o (jakl bym mógł przyjechć bez przeczytania listu :evil: ). Po mojej pozytywnej odpowiedzi rzeczona Pani odpowiedziała, tu cytat: a to szkoda, bo będziemy musieli nadać sprawie nowy bieg :evil: , a chodzi tylko o brak numeru na jednej z mapek. No cóż poczeka Pan kolejny miesiąc (dodam że czekałem już 3 tygodnie z ustawowych 4) :evil:.

Monty Pyton

Głupio pytać ale jestem kompletnie zielona a cóź to takiego ten ZUD?. My dopiero kupiliśmy projekt i jesteśmy w fazie czekania na warunki przyłączy z ZE (już półtora miesiąca) inne papierki prawie mamy.

Pozdrawiam. 8)

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dość ZE http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif i wkraczam na ścieżkę wojenną http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif

Od 10 m-cy mam podpisaną umowę o przyłącze, termin minął 31.08 a przyłącza nie ma

na pytania dostawałam odpowiedzi wymijające

wczoraj złożyłam telefonicznie skargę na opieszałość do bezpośredniego kierownika faceta, który jest wyznaczony z ramienia ZE do załatwienia sprawy

po godzinie ujrzałam tegoż faceta na mojej budowie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

wyczerpująco zostałam poinformowana o planach modernizacji linii, z czego wynika opóźnienie

otóż jeden z właścicieli działek (bezpośredni mój sąsiad) nie zgadza się na poprowadzenie kabla przez jego działkę czym opóźnia wszelkie działania, najbardziej szkodzi tym mnie, bo ja wcale nie mam prądu

ale co mnie to....

mam umowę, ZE musi się wywiązać

pan na to, że z ważnych przyczyn mogą zerwać umowę

ja, że o tych przyczynach przed upływem terminu z umowy jakoś mnie nie powiadomili

od słowa do słowa stanęło na tym, że pan chce pomóc i zrobi wszystko co niemożliwe, żebym miała prąd

dzisiaj zadzwonił, że nowa umowa już czeka, pojechałam

i otóż ZE zaproponował mi umowę na tymczasowy prąd budowlany w VI grupie, 9 kW, praktycznie na mój koszt, oni tylko udostępnią kabel ze słupa

no to się wzięłam i zdenerwowałam

ZE olewa mnie, bo oni chcą robić modernizację linii a ja chcę prąd, nie chcą podłączyć mnie teraz do starej linii bo przy modernizacji musieliby znowu mnie podłączyć do nowej, ale ja za to przyłącze już zapłaciłam, więc nie bardzo interesują mnie ich plany, które jak na razie są tylko planami

postanowiłam zacząć skarżyć wyżej

tylko gdzie?

ktoś wie?

współczuje Canna , naprawdę by mnie krew zalała chyba :roll:

ZE olewa mnie, bo oni chcą robić modernizację linii a ja chcę prąd, nie chcą podłączyć mnie teraz do starej linii bo przy modernizacji musieliby znowu mnie podłączyć do nowej, ale ja za to przyłącze już zapłaciłam, więc nie bardzo interesują mnie ich plany, które jak na razie są tylko planami

tylko gdzie?

ktoś wie?

URE (Urzad Regulacji Energetyki)

Ale moze sprobuj jeszcze po dobroci? (Czyt. wtargnij i pobij dyrektora albo nasmaruj emaila z DW "Wszyscy Swieci")

Przy okazji: jak sasiadka sie uparla, ze nie da puscic gazu przez swoja dzialke, to i Gazownia jej (pieniedzmi) nie przekonala. Ale Gazownia znalazla inne wyjscie.

Ja około 10 dni. Powiat Łódż - Wschód.

Akacja miałaś układy czy taka tam procedura, gdzie składałaś?, my też będziemy budować w Łódzkim Wschodnim.

pozdrawiam

Nie mam żdnych układów. Gdy odbierałam pozwolenie, zapytałam pana "Co tak szybko?", na co on z obrzydzeniem podsunął mi papierek mówiąc "A co mi tu będą na stole papiery leżały!!"

Ale moze sprobuj jeszcze po dobroci? (Czyt. wtargnij i pobij dyrektora

wiesz, do Pudziana mi daleko http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

po dobroci próbowałam i już mi się znudziło http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

pan wczoraj obiecał załatwienie sprawy a dzisiaj w umowie było owszem, ale na odczep się i wszystko na mój koszt

poza tym prąd budowlany to zupełnie inne przyłącze: tymczasowe - ja chcę stałe, za skrzynkę ja płacę

a mam umowę na stałe przyłącze, zapłacone

żeby uniknąć tymczasowego przyłącza budowlanego mam agregat, który bardzo dobrze spełnił swoją rolę "budowlaną" teraz jest pora na wywiązanie się z umowy czego ZE chce uniknąć http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif

w poniedziałek pójdę do URE

Canna, skoro po skardze u kierownika odniosłaś pewien (chociaż nie taki jak oczekiwałaś) skutek, to może warto popróbować jeszcze raz u tegoż kierownika, albo przełożonego owego kierownika, zamiast od razu sięgać po broń ostateczną.

Nie wiem jakie są obyczaje w w/w instytucji, ale wiesz, czasem straszenie batem odnosi dużo lepszy skutek niż sam bat :-? :wink:

i to mówisz TY :o ?????? człowiek śniegu :o ??? :wink:
Długi, musiałem zaraz po wysłaniu posta wyłączyć komputer, ale odchodząc byłem pewien, że to ty pierwszy zareagujesz i to właśnie w podobny sposób :wink: . Teraz było w normie, ale wcześniej już nie raz przez ciebie oplułem monitor (z radości oczywiście). Gratuluję szybkości i trafnych puent.

Tylko nie pisz teraz o mnie, że to lama a nie yeti :wink: :lol:

cóz nawet człowiek sniegu ma swoja granice wytrzymałosci :D :wink:
...pewnie, że tak :lol:

...a poza tym ja już jestem (nieco) ucywilizowany i nawet na łbie się futro przerzedziło :wink:( gdzie pozostało gęste - publicznie wymieniał nie będę, bo i tak by to nic nie wniosło w temacie marznięcia przy otwartym oknie :wink: :lol: )

mam umowę na stałe przyłącze, zapłacone

Co to znaczy tymczasowe? :roll:

to znaczy przyłącze budowlane, na określony czas

przesył jest droższy, za 9 kW miałabym płacić 45 zł/m-c - ZA SAM PRZESYŁ

co jeszcze śmieszniejsze to dali mi to przyłącze ze słupa z tyłu działki, umowę na stałe przyłącze mam z frontu działki i tam mam położone kable, teraz musiałabym kłaść kabel z tyłu i postawić skrzynkę na własny koszt,

a za to z frontu już zapłaciłam - w lutym

to tymczasowe miałabym do 2009r, mogę je sobie w buty wsadzić, bo i tak na budowlanym nie można mieszkać a z VI grupy nie można przejść do V na tym co mi chcieli dać

po zrealizowaniu planowanej modernizacji musiałabym rozebrać budowlane z tyłu i podłączyć się do nowego z frontu

Nie wiem jakie są obyczaje w w/w instytucji

jak widać

podpisali umowę, wzięli pieniądze, termin minął a teraz proponują mi żebym zrobiła wszystko sama za własne pieniądze i nie tam gdzie ma być docelowo, chociaż naprzeciwko mojej działki stoi słup i elektryk twierdzi, że to z niego powinni (i mogą tylko nie chcą) dać mi prąd za pieniądze, które już wpłaciłam

tylko gdzie? ktoś wie?

URE (Urzad Regulacji Energetyki)

budynek gazowni łódzkiej, BTW miałem podobny przypadek opisywałem to na forum, załatwiłem sprawę pozytywnie dla siebie, w tej chwili mam prąd budowlany S11c, ale ja się ciągle buduje

Nie mam żdnych układów. Gdy odbierałam pozwolenie, zapytałam pana "Co tak szybko?", na co on z obrzydzeniem podsunął mi papierek mówiąc "A co mi tu będą na stole papiery leżały!!"

pewno szedł na urlop i kierownik kazał mu uporządkować biurko przed urlopem

Z innej beczki:

Jak długo czekaliście na pozwolenie na budowę - czy te pół roku to prawda?.

Pozdrawiam

Zakładam że jesteś już po ZUDzie, a jeśli tak to czeka Cię 30 dzionków + 14 na uprawomocnienie. Istnieje również wersja mniej optymistyczna jakiej doświadczyłem na własnej skórze. Otóż wysłano do mnie list ze Starostwa, że brakuje im pewnych "niezbędnych informacji" (dodam że projekt i cała dokumentacja przeszła ZUD). Po przyjeździe na miejsce, miła skądinąd Pani, zapytała czy odebrałem list polecony który mi wysłano :o (jakl bym mógł przyjechć bez przeczytania listu :evil: ). Po mojej pozytywnej odpowiedzi rzeczona Pani odpowiedziała, tu cytat: a to szkoda, bo będziemy musieli nadać sprawie nowy bieg :evil: , a chodzi tylko o brak numeru na jednej z mapek. No cóż poczeka Pan kolejny miesiąc (dodam że czekałem już 3 tygodnie z ustawowych 4) :evil:.

Monty Pyton

Głupio pytać ale jestem kompletnie zielona a cóź to takiego ten ZUD?. My dopiero kupiliśmy projekt i jesteśmy w fazie czekania na warunki przyłączy z ZE (już półtora miesiąca) inne papierki prawie mamy.

Pozdrawiam. 8)

Zakład Uzgadniania Dokumentacji. Jak zrobisz adaptację projektu i zgromadzisz wszystkie niezbędne projekty, pozwolenia, uzgodnienia, mapki....., to idziesz do ZUD-u i zostawiasz celem weryfikacji, czy przypadkiem czegoś nie kombinujesz :wink: (sprawdzają zgodność planowanej inwestycji z przepisami - a przynajmniej tak mówią), póżniej po ostemplowaniu że nie kombinujesz :wink: , zanosisz papiery do Starostwa, czekasz 1 miech, 2 tyg. na uprawomocnienie i .... startujesz w konkurencji: Nierówna Walka INWESTOR - WYKONAWCA :wink: . Ale.... po wytrwałym pojedynku zostajesz nagrodzona swoim, jedynym, niepowtarzalnym, wspaniałym .....gniazdkiem. :lol:

Jeśli interesuje Cię ile czekałem na pozwolenie od momentu uzyskania zaadaptowanego projektu i projektów przyłączy to - (być może jeden z "lepszych wyników") - 8 miesięcy :evil: :evil: :-?

Poczytuję Was od ponad roku,dzięki za wiele cennych informacji, w tym tygodniu skończylismy robic elewację i chciałam pochwalic się naszym domkiem.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Kasia

http://fotogalerie.p1718.futuro.pl/images/storage2/galeria/27/41/90/m/1189877064s1.jpg

więcej fotek tutaj http://www.fotogalerie.pl/galeria/galeria_katerol

Poczytuję Was od ponad roku,dzięki za wiele cennych informacji, w tym tygodniu skończylismy robic elewację i chciałam pochwalic się naszym domkiem.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Kasia

http://fotogalerie.p1718.futuro.pl/images/storage2/galeria/27/41/90/m/1189877064s1.jpg

więcej fotek tutaj http://www.fotogalerie.pl/galeria/galeria_katerol

szkoda, że Ty nie podzieliłaś się z nami swoimi cennymi informacjami http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Canna

ja też uważam żebyś jeszcze raz spróbowałą z przełożonym tego pracownika, który zajmuje się Twoją sprawą. URE to ostateczność. Chociaż czytałąm na forum przejscia jedne dziewczyny z Zakładem /energetycznym (nawet ze skutkiem pozytywnym) dotarła właśnie do URE ale niestety nie jestem w stanie przypomnieć sobie gdzie ten wątek.

Co do ŁZE to to jest tego rodzaju unstytucja

(postkomunistyczna) która rządzi się zupełnie innymi prawami. Pracownicy pewnie mają takie zabezpieczenia przed np. zwolnieniem że ruszenie kogokolwiek nawet gdy osoba ta jest totalnie niekompetentna jest niemożliwe. Proponuje zatem jeszcze nie ruszać "na wojenkę" i spróbować raz jeszcze. Ja też 2 m-ce czekałąm na przepisanie warunków zasilania na nas (nowego włąściciela nieruchomości-czyli zwykłą formalność) i dopiero intrewencja u kierownika odniosła skutek błyskawiczny.

pozdrawiam Gośka :D

Ooo, witamy witamy! :p

1. Z tego co wiem, trzeba złożyć wniosek w gminie, do tego dołączyć mapkę sporządzoną przez geodetę i czekać, czekać, czekać... ja przez to nie przechodziłem, ale ta babeczka od której mieliśmy kupować pierwszą działkę w Dobieszkowie opowiadała kiedyś, że to sakramencko długo trwa.

2. Jak mi zrobią i będzie oki to polecę ;)

Co słychać tak poza tym?