Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja też uważam żebyś jeszcze raz spróbowałą z przełożonym tego pracownika, który zajmuje się Twoją sprawą. URE to ostateczność. Chociaż czytałąm na forum przejscia jedne dziewczyny z Zakładem /energetycznym (nawet ze skutkiem pozytywnym) dotarła właśnie do URE ale niestety nie jestem w stanie przypomnieć sobie gdzie ten wątek.

to ja pisałem w maju na grupie łódzkiej a pomógł mi dopiero URE i dopiero po tym jak poszedłem ze skargą bezpośrednio do samego kierownika ŁZE od spraw przyłączy,

każdy inny niższy pracownik ŁZE miał mnie głęboko w poważaniu, a większość z tych niższych nawet nie wiedziała co to URE i co im grozi albo miała to w głębokim poważaniu, wszak ona tam tylko pracują, a karne odsetki będzie przecież płacić ŁZE a nie niekompetentny pracownik

A złote klamki ma?

Justynów to nie NY. Chyba mu się coś pomieszało.

trochę chłop przesadził jednostanowiskowy garaż i mały domek gdzieś na wsi za taka kasę ?? czy może ceny się trochę zmieniły ??

mój sąsiad sprzedaje - wiec niech jakiś dobry człowiek kupi :)

http://www.otodom.pl/index.php?mod=show&insId=142993

A złote klamki ma?

zgadzam sie cena z kosmosu

złotych klamek nie ma - domek zwykła "stodoła"

tych pienięzy napewno nie jest wart - wiem bo jestem w trakcie budowy podobnego na sąsieniej działce i umiem liczyć ;)

ale ... dobry sąsiad za płotem - bezcenne

mam maleńki problem z ekipą budowlaną...

majster zawołał dodatkowej opłaty za rozszalowanie stropu (zdjęcie stempli) :evil:

czy tak sie praktykuje?

osobiście jestem oburzona, bo wydaje mi się że szalunek i rozszalunek jest w cenie wykonania stropu!

ogólnie sytuacja napięta :-?

jestem zadowolona z pracy i ogromnie cenię to co i jak jest przez nich zrobione ale chyba dodatkowe takie "taryfy" to przesada i próba "strzyżenia baranów"

:evil: :evil: :evil:

mam maleńki problem z ekipą budowlaną...

majster zawołał dodatkowej opłaty za rozszalowanie stropu (zdjęcie stempli) :evil:

czy tak sie praktykuje?

osobiście jestem oburzona, bo wydaje mi się że szalunek i rozszalunek jest w cenie wykonania stropu!

ogólnie sytuacja napięta :-?

jestem zadowolona z pracy i ogromnie cenię to co i jak jest przez nich zrobione ale chyba dodatkowe takie "taryfy" to przesada i próba "strzyżenia baranów"

:evil: :evil: :evil:

Dlaczego masz nie placic:

- majster dalej ma robic u Ciebie

- stemple mu beda jeszcze potrzebne

- za chwile majster zawola kase za szalowanie i rozszalowanie wienca

- mowisz majstrowi, ze jak nie to nie i dzwonisz do mnie i Dlugiego, my przyjezdzamy i rozwalamy szalunki gratis; oplaty pobieramy jedynie za wyniesienie desek :D

Dlaczego mozesz zaplacic

- oplata jest nieiwielka, a Tobie zalezy na beztresowej dalszej budowie

- jak oplata jest niewielka, to kup lepiej pare flaszek i moze Tobie tez bedzie wesolo

- majster to czlowiek, ktoremu uciekaja pracownicy (ot, jak moj tynkarz Wiesio) i jak go nie dofinansujesz, to nie bedzie mial kto Ci konczyc budowy

- placisz dopiero po rozszalowaniu, jesli strop jest prosty jak szabla ulanska czy cos takiego (jesli nie, to mowisz, ze za ten luk dodatkowe pieniadze beda chcieli tynkarze)

Dlaczego musisz zaplacic

- zaplacilas juz majstrowi calosc za nastepny etap (majster mowi prywatnie o Tobie vel "Jelen")

- majster wie, ze musisz wprowadzic sie za pol roku i nie masz innej ekipy (majster mowi prywatnie o Tobie "Naiwniak")

- masz z nim umowe i nadzieje, ze szalunki spadna mu na leb i wybija z glowy takie pomysly (kierownik mowi o Tobie, ze jestes "Upierdliwiec", bo kazesz mu przyjechac na rozszalowanie stropu)

...a poza tym ja już jestem (nieco) ucywilizowany i nawet na łbie się futro przerzedziło :wink:( gdzie pozostało gęste - publicznie wymieniał nie będę, bo i tak by to nic nie wniosło w temacie marznięcia przy otwartym oknie :wink: :lol: )

Jesli chodzi o plecy, to jednak w temacie marzniecia cos masz do powiedzenia :roll: Liczyles wspolczynnik U?

tych pienięzy napewno nie jest wart - wiem bo jestem w trakcie budowy podobnego na sąsieniej działce i umiem liczyć ;)

Hmmm... jak wybudujesz, to zastanow sie ile zdrowia Cie to kosztowalo i za ile bys teraz chcial sprzedac... Ja koszty mnoze juz x2 :D

Widocznie sasiadowi nie zalezy na bszybkiej sprzedazy...

- mowisz majstrowi, ze jak nie to nie i dzwonisz do mnie i Dlugiego, my przyjezdzamy i rozwalamy szalunki gratis; oplaty pobieramy jedynie za wyniesienie desek :D

Dlaczego mozesz zaplacic

- jak oplata jest niewielka, to kup lepiej pare flaszek i moze Tobie tez bedzie wesolo

- majster to czlowiek, ktoremu uciekaja pracownicy (ot, jak moj tynkarz Wiesio) i jak go nie dofinansujesz, to nie bedzie mial kto Ci konczyc budowy

- placisz dopiero po rozszalowaniu, jesli strop jest prosty jak szabla ulanska czy cos takiego (jesli nie, to mowisz, ze za ten luk dodatkowe pieniadze beda chcieli tynkarze)

Dlaczego musisz zaplacic

- zaplacilas juz majstrowi calosc za nastepny etap (majster mowi prywatnie o Tobie vel "Jelen")

- majster wie, ze musisz wprowadzic sie za pol roku i nie masz innej ekipy (majster mowi prywatnie o Tobie "Naiwniak")

- masz z nim umowe i nadzieje, ze szalunki spadna mu na leb i wybija z glowy takie pomysly (kierownik mowi o Tobie, ze jestes "Upierdliwiec", bo kazesz mu przyjechac na rozszalowanie stropu)

Dobre dobre! 8)

Ja bym tylko dodał jeszcze, że skoro w umowie wstępnej nie było nic na temat opłat dodatkowych za rozszalowanie to osobiście proponowałbym nie wprowadzać tego typu aneksów, bo za chwilę dojdą opłaty za uruchomienie betoniarki (5 zł), przyniesienie wiadra piasku (2 zł, z przesianiem 3,50), zajaranie szluga (1,50 po znajomości, od innych bierzemy 2x drożej) i naciągnięcie wody z kranu (3 zł, ale tylko dlatego że woda w budynku, jakby była na zewnątrz to 5 plus 50% dodatek za trudne warunki pracy przy temp. <15 lub >20 stopni).

- mowisz majstrowi, ze jak nie to nie i dzwonisz do mnie i Dlugiego, my przyjezdzamy i rozwalamy szalunki gratis; oplaty pobieramy jedynie za wyniesienie desek

majster robi jeszcze więźbę i na tym kończy sie nasz umowa (chociaz planowalismy dalsze :-? )

dziękuję za wsparcie osobowe mogłoby być naprawdę interesująco :lol:

Dlaczego mozesz zaplacic

nie pytałam nawet jaka to opłata bo uważam, że jest nie fair i nie ważna jest cena. A faktem jest kłopot z ludźmi u majstra (sam stale na to narzeka), liczę jednak że więźbę zrobi bo też ma zasady :wink: no i umowę z terminem.

Strop jest ok - powiedział kier budowy

Dlaczego musisz zaplacic

zapłaciłam majstrowi za strop i w tej cenie moim zdaniem jest rozszalunek no i majster dzisaj wziął się za to i powiedział że zrobi to ZA DARMO, ale już tarasów nam nie zrobi :evil: (miały być następna umową - obraził się)

nie ciśnie mnie termin więc ani "naiwniak" ani "jelen" ani "upierdliwiec"

ale mam niesmak bo z efektów roboty jestem bardzo zadowolona :oops:

Dobre dobre!

Ja bym tylko dodał jeszcze, że skoro w umowie wstępnej nie było nic na temat opłat dodatkowych za rozszalowanie to osobiście proponowałbym nie wprowadzać tego typu aneksów, bo za chwilę dojdą opłaty za uruchomienie betoniarki (5 zł), przyniesienie wiadra piasku (2 zł, z przesianiem 3,50), zajaranie szluga (1,50 po znajomości, od innych bierzemy 2x drożej) i naciągnięcie wody z kranu (3 zł, ale tylko dlatego że woda w budynku, jakby była na zewnątrz to 5 plus 50% dodatek za trudne warunki pracy przy temp. <15 lub >20 stopni)

jak bym słyszała mojego męża :D

Canna czytam Twoje boje z ZE i mnie mrozi ! My jakis czas temu odebraliśmy warunki i projekt umowy i wstawili nam tam datę wykonania przyłącza 31-10-2008 !!!!!!! Wrrrrrrrrrr :evil: :evil: :evil: Będziemy uruchamiać znajomości, ale jakoś mam małą wiarę ,że uda nam się cokolwiek załatwić :(

Czy ktoś budował dom bez prądu ??? Jak to zrobić ???

Dodatkowo wodociągi stwierdziły ,że do końca roku nie przyjmują i nie podpisują juz żadnych umów , bo są zarobieni i proponują ,żebym sobie znalazła zakład instalatorski , który mi zrobi projekt i potem całe podłączenie a oni tylko zatwierdzą :(

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony zakład, który zrobi dobrze i nie wyciągnie od nas wszystkich zaskórniaków ?????

HELP !!!

zaczęły się schody ... mam dziwne wrażenie ,że trzeba się będzie wdrapać na Pałac Kultury .....

zapłaciłam majstrowi za strop i w tej cenie moim zdaniem jest rozszalunek no i majster dzisaj wziął się za to i powiedział że zrobi to ZA DARMO, ale już tarasów nam nie zrobi (miały być następna umową - obraził się)

ale mam niesmak bo z efektów roboty jestem bardzo zadowolona

Wot, łaskawca :lol:

Pewnie też go trochę poniosło, albo złapał fuchę za lepszą kasę i szukał sposobu jak się wykręcić od tych waszych balkoników - bo nie wierzę, żeby dobry majster się "obraził" bez podtekstu i poszedł na bezrobocie... :lol:

Jak już mu przejdzie to spróbuj ustalić ossochozi i stosownie do tego zadziałaj, z jednej strony szkoda ekipy jeśli dobra i znośna cenowo, z drugiej nie można dać się golić bez umiaru.

A i jeszcze co do stropu - nie patrz na to co mówi kierbud, weź łatę albo poziomicę taką ze 2m i sprawdź sama, u mnie kierbud puścił tynki a la fale Dunaju takie, że teraz jak przyszedł kolo montować drzwi, to wziął miarkę i mierzy grubość ościeżnicy... mierzy... mierzy i mówi tak: no to mamy tu: 15,5, 16, 16,5 ,no, prawie 18 cm - to na ile robimy? :lol:

zapłaciłam majstrowi za strop i w tej cenie moim zdaniem jest rozszalunek no i majster dzisaj wziął się za to i powiedział że zrobi to ZA DARMO, ale już tarasów nam nie zrobi :evil: (miały być następna umową - obraził się)

ale mam niesmak bo z efektów roboty jestem bardzo zadowolona :oops:

Ja wiem, ze to bardzo trudne do wykonania (z wlasnego doswiadczenia wiem), ale zasada jest taka: 100% platnosci za 100% pracy (najlepiej wykonanej w terminie, ale juz tego czasem nie da rady wyegzekwowac). Wiec majster nie zrobil za darmo, tylko za pieniadze, ktore juz mu wczesniej zaplaciliscie.

Niesmaki i porazki trzeba wliczyc w koszt budowy. Ja twierdze, ze po budowie mam wykonawcowstret, ale niestety bede sie musial z tego wyleczyc, bo sam (czy nawet przy pomocy rodziny) nie dam rady wszystkiego DOBRZE zrobic. Z akcentami na trzy ostatnie slowa...

No i bardzo słusznie! Na mnie się ostatnio obrazili na Wydawniczej, że śmiałem reklamować ich wspaniałe drzwi - więc jak przyszedł drugi termin montażu to chcieli żebym zapłacił z góry :o - nawet sami nie mieli odwagi mi tego powiedzieć, tylko wysłali montażystę na pertraktacje :lol: . Powiedziałem miłemu (naprawdę!) panu, co o tym sądzę, i jak chcą to niech do mnie zadzwonią bezpośrednio - nie zadzwonili, tylko powiedzieli gościowi, że zdarcie ze mnie kasy jest na jego odpowiedzialność...

Żenua, dno i beznadzieja, miałem u nich zamawiać drzwi wewnętrzne ale po tych numerach to niech mnie cmokną w pytkę :lol:

Czy ktoś budował dom bez prądu ??? Jak to zrobić ???

owszem, ja

mam stan surowy zamknięty i nadal brak prądu

cała budowa szła z agregatu

agregat z demobilu wojskowego, z siłą i 220, sprawdził się bardzo dobrze

jak dotąd kosztowało mnie to (łącznie z ceną agregatu, która była najwyższa) 2.500

dziękuję Wam za wsparcie

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

posłuchałam dobrych rad i nie poszłam na wojnę

zadzwoniłam do pana z ZE, który był u mnie na budowie i w osobistej rozmowie zapewnił mnie, że zrobi wszystko abym miała prąd szybko i w najkorzystniejszy dla mnie sposób

otóż ponownie mnie zapewnił, że przyłącze tymczasowe ZE wykona na swój koszt, w ramach rekompensaty za niedotrzymanie terminu umowy

ma to być w tym tygodniu

poczekam jeszecze tydzień i zobaczę, czy dotrzyma słowa http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

poza tym powiedział, że bardzo starają się aby docelowe przyłącze powstało jeszcze w tym roku, prowadzone są rozmowy z właścicielem pustych hektarów naprzeciwko mojej działki, aby pociągnąć linię tamtędy i ominąć nieżyczliwych sąsiadów po mojej stronie

słowa brzmiały przekonująco, zobaczymy ja będą się realizowały w praktyce http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach,

dziś po raz pierwszy aktywnie na forum, do tej pory czytałam pilnie całość i wyszukiwałam interesujące mnie problemy.

W grudniu 2006 kupiliśmy działkę budowlaną na Wzniesieniach Łodzkich :). Działka jest pięknie położona niestety ma jeden mankament - do mediów położonych w drodze asfaltowej jest 120m. I tu zaczynają się schody. Podłączenie prądu możliwe dopiero w październiku 2008 (tak zapisano w umowie) :(

Gaz i owszem możemy mieć pod warunkiem że pokryjemy 50% kosztów inwetycji związanej z rozbudową gazociągu do granicy działki, w przeciwnym przypadku inwestycja dla gazowni jest nie opłacalna, nie pomógł nawet URE :( . Calkowite koszty wyliczono na ponad 15 kpln + VAT połowę musimy zapłacić - dużo czy mało, warto czy nie warto, a może powinniśmy poszukać firmy i wykonać kosztorys samodzielnie. Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomoc w tym temacie.

Kolejny problem to wodociąg - warunki techniczne wykonania przyłącza zawierają klauzulę że budowa sieci wodociągowej PCW 110 mmm (oczywiście my musimy pokryć koszty budowy sieci) warunkuje ich ważność. Zleciliśmy wykonanie projektu sieci i przyłacza i po 8-miesięcznych przejściach z róznymi instytucjami otrzymaliśmy pozowlenie na budowę. Żeby nie mieć problemów postanowiliśmy że zlecimy wykonanie wodociągom w Nowosolnej (najlepiej jak wykonawca i odbiorca prac to ta sama instytucja. W piątek odebrałam kalkulacją wykonania prac, która po prostu zwaliła mnie z nóg :o , oto ona

1. Wcięcie w sieć - 1830 (za co aż tyle)

2. Studnia betonowa 1000mm - 1350 (nie wiem po co bo nie ma jej w opisie projektu)

3. Hydrant ppoż - 1500

4. Armatura zaporowa 4 szt. - 1680 (nie wiem dlaczego akurat 4)

5. Sieć wodociągowa długości 117m - 12636

6. Projekt organizacji ruchu - 350 (jaki projekt, jakiej organizacji ruchu na polnej drodze którą tylko my jeździmy no plus ewentulalnie rolnik ciągnikiem)

7. Odbiór drogi - 80,0 (polnej, nie utwardzonej)

8. Badanie wody sanepid - 486

Razem ponad 19kpln + 7% VAt i obsługa geodezyjna 500

Do tego jeszcze 1500 zł brutto za przyłacze (8m)

Ratunku, pomocy, proszę o opinię do tej wyceny. Poszukuję firmy która mogłaby niezależnie wycenić takie przedsięwzięcie i ewentualnie wykonać za mniejsze pieniądze. Okazało się że budowa wodociągu o dł. 117m jest znacznie kosztowniejsza od budowy gazociągu o dł. 130m. Wydawało mi się że powinno być odwrotnie ale może to tylko moje subiektywne odczucie. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i pomoc.

Pozdrawiam serdecznie :lol:

Witam,

mam pytanie i prośbe do doświadczonych - ściany zewnętrzne muruję z porothermu 30, z czego zrobić wewnętzrna ścianę nośną? dom 150 m, z poddaszem użytkowym.

jeszce nie mam materiału na wewnętzrne ściany i zastanawaim się co byłoby najkorzystniej ?

prosz ę uprzjemie o porady. :D

a w projekcie co jest ?????

mój sąsiad sprzedaje - wiec niech jakiś dobry człowiek kupi :)

http://www.otodom.pl/index.php?mod=show&insId=142993

A złote klamki ma?

Na dodatek ma źle obrobione okna dachowe. 8)