Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niesmaki i porazki trzeba wliczyc w koszt budowy. Ja twierdze, ze po budowie mam wykonawcowstret, ale niestety bede sie musial z tego wyleczyc, bo sam (czy nawet przy pomocy rodziny) nie dam rady wszystkiego DOBRZE zrobic. Z akcentami na trzy ostatnie slowa...

A my jeszcze do tego etapu nie doszlismy. :)

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytając o problemach megasmoka czy raczej magasmoczycyhttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

dziękuję dobremu losowi za moją ekipę murarzy

jest to jak dotąd jedyna ekipa na mojej budowie, z którą nie miałam ani jednego problemu

jesteśmy uzależnieni od wykonawców, a oni to wykorzystują

wydaje im się, że musimy godzić się na ich widzimisię

niestety, ponieważ moja pierwsza ekipa nie miała żadnego widzimisię, nabrałam błędnego przekonania, że wszyscy są tacy - już następna ekipa udzieliła mi szybkiej lekcji, staram się jednak nie godzić na wszystko co pasuje fachowcowi, ale niekoniecznie musi pasować mnie - przy rozliczeniu za robotę wyłożyłam jasno o co mam pretensje, udowodniłam swoje racje i wykonawca je uznał, dostałam zniżkę za opóźnienia terminu, przynajmniej tyle mojego, chociaż nerwy są bezcenne, kupię sobie za to płytki do łazienki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

nie miałam też najmniejszego problemu z ekipą pana Marka Osendowskiego, ale nie dostałam jeszcze rozliczenia, więc nie chwalę zawczasu

1. Wcięcie w sieć - 1830 (za co aż tyle)

2. Studnia betonowa 1000mm - 1350 (nie wiem po co bo nie ma jej w opisie projektu)

3. Hydrant ppoż - 1500

4. Armatura zaporowa 4 szt. - 1680 (nie wiem dlaczego akurat 4)

5. Sieć wodociągowa długości 117m - 12636

6. Projekt organizacji ruchu - 350 (jaki projekt, jakiej organizacji ruchu na polnej drodze którą tylko my jeździmy no plus ewentulalnie rolnik ciągnikiem)

7. Odbiór drogi - 80,0 (polnej, nie utwardzonej)

8. Badanie wody sanepid - 486

Razem ponad 19kpln + 7% VAt i obsługa geodezyjna 500

Do tego jeszcze 1500 zł brutto za przyłacze (8m)

:

Witamy

Pewnei koszty są stałe, np organizacja ruchu (choć na polnej drodze to nie wiem), ale badanie wody to już na pewno niekonieczne. Ogólnie Zakłady wod-kan mają ceny zaporowe, bo nie mają ochoty tego robić. Mnie za wod-kan wyliczyli 30000!. Nie martw się odbiorem i bierz firmę prywatną. Niestety taniej nie posiadam na składzie :-? Tez ze mnie zdarli skórę ale nie aż tak...

Ratunku, pomocy, proszę o opinię do tej wyceny. Poszukuję firmy która mogłaby niezależnie wycenić takie przedsięwzięcie i ewentualnie wykonać za mniejsze pieniądze. Okazało się że budowa wodociągu o dł. 117m jest znacznie kosztowniejsza od budowy gazociągu o dł. 130m. Wydawało mi się że powinno być odwrotnie ale może to tylko moje subiektywne odczucie. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i pomoc.

Pozdrawiam serdecznie :lol:

Skontaktuj sie z Dorasz i Robin_lodz. Oni tez w KPWL i wyceny wodociagu robil tez ZGK z Nowosolnej.

Jesli chodzi o Gazownie - poszukaj moich postow o gazie. Nam wyceniono przylaczenia na 5k od osoby, ale udalo sie to zrobic na koszt Gazowni.

Pamietaj, w kupie sila (i cieplej). :)

A mozesz blizej napisac, gdzie masz dzialke?

Ratunku, pomocy, proszę o opinię do tej wyceny. Poszukuję firmy która mogłaby niezależnie wycenić takie przedsięwzięcie i ewentualnie wykonać za mniejsze pieniądze. Okazało się że budowa wodociągu o dł. 117m jest znacznie kosztowniejsza od budowy gazociągu o dł. 130m. Wydawało mi się że powinno być odwrotnie ale może to tylko moje subiektywne odczucie. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i pomoc.

Skontaktuj sie z Dorasz i Robin_lodz. Oni tez w KPWL i wyceny wodociagu robil tez ZGK z Nowosolnej.

Jesli chodzi o Gazownie - poszukaj moich postow o gazie. Nam wyceniono przylaczenia na 5k od osoby, ale udalo sie to zrobic na koszt Gazowni.

Pamietaj, w kupie sila (i cieplej). :)

A mozesz blizej napisac, gdzie masz dzialke?

Dziękuję za radę.

Działka we wsi Stare Skoszewy a dokładniej dawna osada Głąbie

2. Studnia betonowa 1000mm - 1350 (nie wiem po co bo nie ma jej w opisie projektu)

3. Hydrant ppoż - 1500

6. Projekt organizacji ruchu - 350 (jaki projekt, jakiej organizacji ruchu na polnej drodze którą tylko my jeździmy no plus ewentulalnie rolnik ciągnikiem)

:

Witamy

Pewnei koszty są stałe, np organizacja ruchu (choć na polnej drodze to nie wiem), ale badanie wody to już na pewno niekonieczne. Ogólnie Zakłady wod-kan mają ceny zaporowe, bo nie mają ochoty tego robić. Mnie za wod-kan wyliczyli 30000!. Nie martw się odbiorem i bierz firmę prywatną. Niestety taniej nie posiadam na składzie :-? Tez ze mnie zdarli skórę ale nie aż tak...

Jeśli nie aż tak ... to proszę o namiar. Od czegoś trzeba zacząć :wink:

Witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach,

dziś po raz pierwszy aktywnie na forum, do tej pory czytałam pilnie całość i wyszukiwałam interesujące mnie problemy.

W grudniu 2006 kupiliśmy działkę budowlaną na Wzniesieniach Łodzkich :). Działka jest pięknie położona niestety ma jeden mankament - do mediów położonych w drodze asfaltowej jest 120m. I tu zaczynają się schody. Podłączenie prądu możliwe dopiero w październiku 2008 (tak zapisano w umowie) :(

Gaz i owszem możemy mieć pod warunkiem że pokryjemy 50% kosztów inwetycji związanej z rozbudową gazociągu do granicy działki, w przeciwnym przypadku inwestycja dla gazowni jest nie opłacalna, nie pomógł nawet URE :( . Calkowite koszty wyliczono na ponad 15 kpln + VAT połowę musimy zapłacić - dużo czy mało, warto czy nie warto, a może powinniśmy poszukać firmy i wykonać kosztorys samodzielnie. Bardzo proszę o wszelkie sugestie i pomoc w tym temacie.

Kolejny problem to wodociąg - warunki techniczne wykonania przyłącza zawierają klauzulę że budowa sieci wodociągowej PCW 110 mmm (oczywiście my musimy pokryć koszty budowy sieci) warunkuje ich ważność. Zleciliśmy wykonanie projektu sieci i przyłacza i po 8-miesięcznych przejściach z róznymi instytucjami otrzymaliśmy pozowlenie na budowę. Żeby nie mieć problemów postanowiliśmy że zlecimy wykonanie wodociągom w Nowosolnej (najlepiej jak wykonawca i odbiorca prac to ta sama instytucja. W piątek odebrałam kalkulacją wykonania prac, która po prostu zwaliła mnie z nóg :o , oto ona

3. Hydrant ppoż - 1500

cześć moni@ :D

ja również mam ten problem - musimy wybudować wodociąg. Z kosztorysów jakie posiada nasza "społecznośc" najdroższa jest właśnie wycena Wodociągów, inne oscyluja w granicach 10 000 zł na działke oczywiście (działek jest 21). Na razie nie jestem na bieżaco bo wodę na budowę będziemy mieli od sąsiada, jest wiec to piesn przyszłości niemniej jednak nie ukrywam że przydałby sie wykonawca bardziej rozsądny cenowo.

ja też uważam żebyś jeszcze raz spróbowałą z przełożonym tego pracownika, który zajmuje się Twoją sprawą. URE to ostateczność. Chociaż czytałąm na forum przejscia jedne dziewczyny z Zakładem /energetycznym (nawet ze skutkiem pozytywnym) dotarła właśnie do URE ale niestety nie jestem w stanie przypomnieć sobie gdzie ten wątek.

to ja pisałem w maju na grupie łódzkiej a pomógł mi dopiero URE i dopiero po tym jak poszedłem ze skargą bezpośrednio do samego kierownika ŁZE od spraw przyłączy,

każdy inny niższy pracownik ŁZE miał mnie głęboko w poważaniu, a większość z tych niższych nawet nie wiedziała co to URE i co im grozi albo miała to w głębokim poważaniu, wszak ona tam tylko pracują, a karne odsetki będzie przecież płacić ŁZE a nie niekompetentny pracownik

przepraszam Cie mpoplaw że niechcacy zrobiłam z Ciebie kobitkę, chociaz głowe bym dała. ze to była osoba płci żenskiej. :wink: :D

Witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach,

dziś po raz pierwszy aktywnie na forum, do tej pory czytałam pilnie całość i wyszukiwałam interesujące mnie problemy.

W grudniu 2006 kupiliśmy działkę budowlaną na Wzniesieniach Łodzkich :). ..

Ja bym Ci jeszcze poradzil pogadac z gmina o ewentualne dofinansowanie. Nam sie w Aleksandrowie udalo wydebic 50% kosztow nitki.

Mam pytanie odnośnie elektryki.

No bo instalacja jest praktycznie gotowa, brakuje jednego psztyczka ale on już jest kupiony, tylko go włożyć.

I teraz jest problem, bo żeby to przełożyć, należałoby wyłączyć bezpiecznik w skrzynce zewnętrznej, a od niej nie ma kluczyka. I nie wiem jak to jest, czy ja mam mieć ten kluczyk czy też składać jakieś papiury do ZE o łaskawe udostępnienie skrzynki w dniach? Ktokolwiek wie...

Kropi - a wyłączenie "prundu" na tablicy u Ciebie w domu nic ni da, musisz aż wyłączyć od skrzynki ZE ... ?

U nas ZE rzekła, że wręcz mamy mieć klucz od "naszej" części skrzynki żeby spisać stan licznika, czy wyłączyc gł. zabezpieczenie.

To też otworzyłem i załozyłem "swoją" kłódkę 8) :wink:

Pasują kombinerki typu "szczypce" otwierają taka ich niby kłódkę 8) :lol:

pozdrawiam, majki

Ratunku, pomocy, proszę o opinię do tej wyceny

mnie skasowali bardzo podobnie, koszt budowy wodociągu ok 5 tyś projekty uzgodnienia geodeta i inne takie ok 5 tyś i uwaga odbiór wodociągu przez ZWiK 5 tyś

dobra rada olej ZWiK i buduj studnię, zapłacisz za to mniej niż 5 tyś i woda za darmo, a w ZWiKu wszystko płatne nawet abonament za licznik, czy konserwacja wodociągu

a co do gazociągu, mnie podobnie odpisali ze skoro jestem sam na końcu nitki to mam sam finansować rurę do której potem w przyszłości będą się podłączać kolejni oczywiście mnie nic nie zwracając, tak więc powiedziałem im że za te 15 tys to ja wolę zapłacić rachunki za ogrzewanie prądem, bo wyjdzie mi taniej

należałoby wyłączyć bezpiecznik w skrzynce zewnętrznej, a od niej nie ma kluczyka

ja dostałem taki kluczyk i w każdej chwili bez łaski mogę sprawdzić stan licznika, albo załączyć bezpieczniki za licznikowe

Hmm, może się nie znam ale to trochę bez sensu. ZUD służy ustaleniu, czy naszymi pracami nie wkopiemy się w istniejące instalacje, więc tak na chłopski rozum wypadałoby to załatwić PRZED wbiciem pierwszej łopaty.

Poza tym akurat ten papierek nie jest specjalnie kłopotliwy ani czasochłonny, nam to zajęło jakieś 2 tygodnie.

Canna czytam Twoje boje z ZE i mnie mrozi ! My jakis czas temu odebraliśmy warunki i projekt umowy i wstawili nam tam datę wykonania przyłącza 31-10-2008 !!!!!!! Wrrrrrrrrrr :evil: :evil: :evil: Będziemy uruchamiać znajomości, ale jakoś mam małą wiarę ,że uda nam się cokolwiek załatwić :(

Czy ktoś budował dom bez prądu ??? Jak to zrobić ???

Dodatkowo wodociągi stwierdziły ,że do końca roku nie przyjmują i nie podpisują juz żadnych umów , bo są zarobieni i proponują ,żebym sobie znalazła zakład instalatorski , który mi zrobi projekt i potem całe podłączenie a oni tylko zatwierdzą :(

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony zakład, który zrobi dobrze i nie wyciągnie od nas wszystkich zaskórniaków ?????

HELP !!!

zaczęły się schody ... mam dziwne wrażenie ,że trzeba się będzie wdrapać na Pałac Kultury .....

Zadzwoń do mnie to Ci coś podpowiem w temacie prądu , może uda się szybciej . Co do wody to mam namiary na fajnego projektanta nam zrobił projekt przyłacza za 500 zł oraz namiary na wykonawce , solidny i nie drogi .

pozdr

Jacek

jacku

ja tez poprosiłabym o namiary na wykonawcę przyłączy wod-kan.

dzięki

a teraz z innej beczki, ale też w temacie wodociągów.Jeżeli ktoś sfinansował budowę sieci wodociągowej od granicy jego działki do głównej magistrali to może wystapić do przedsiębiorstwa wodociągowego o zwrot kosztów. To na pdst. art. 31 ust z 7.06.2001 r o zbiorowym zaopatrywaniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U z 2006 rnr 123, poz. 858). Sąd Najwyższy podjął uchwałę z 13.09.2007 r "właściciele nieruchomości mogą żadać od przedsiebiorstwa wodno-kanalizacyjnego by zwróciło im pieniadze za część przewodu kanalizacyjnego prowdzącą od granicy ich działki do głównej magistrali". (sygn III CZP 73/07)

jacku

ja tez poprosiłabym o namiary na wykonawcę przyłączy wod-kan.

dzięki

a teraz z innej beczki, ale też w temacie wodociągów.Jeżeli ktoś sfinansował budowę sieci wodociągowej od granicy jego działki do głównej magistrali to może wystapić do przedsiębiorstwa wodociągowego o zwrot kosztów. To na pdst. art. 31 ust z 7.06.2001 r o zbiorowym zaopatrywaniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U z 2006 rnr 123, poz. 858). Sąd Najwyższy podjął uchwałę z 13.09.2007 r "właściciele nieruchomości mogą żadać od przedsiebiorstwa wodno-kanalizacyjnego by zwróciło im pieniadze za część przewodu kanalizacyjnego prowdzącą od granicy ich działki do głównej magistrali". (sygn III CZP 73/07)

czy to działa wstecz czy dopiero teraz mogą?

ta uchwała SN to wykładnia jak nalęzy interpretowac przepis.

Definicja przyłacza ust "o zbiorowym zaopatrywaniu w wodę..(..)"zmieniła się w 2005 r a więc od tej daty mozna wystapic skutecznie z roszczeniem do Wodociągów.

artykuł na ten temat ukazał się w dzisiejszej Rzeczpospolitej w żółtym dodatku.

pzdr goska