Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale chciałam w tym roku zrobic jescze oczyszczalnie ścieków. A tu klops - gmina (Konstantynów, Starostwo Pabianice) zakazała bo w planie jest zapis o zakazie "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków do gruntu oraz tworzenia i utrzymywania otwartych zbiorników ściekowych".

Wg mnie ten zapis jest skierowany przeciwko szambom "bez dna" i tzw. gnojownikom.

Skontaktuj sie projektantem POS - niech wytlumaczy urzednikom, jak dziala przydomowa oczyszczalnia i ze ten przepis jej nie dotyczy.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" :D .

Ja właśnie robię w poniedziałek. Jak zrobi, to ci powiem, czy warto brać. Ale cenowo wychodzi strefa śrenio-wyższa :-? Ale szybko-fakt. Zgłosiłam się do faceta w poniedziałek a tydzień później zaczyna robić...

I jak w koncu z oplatami za przylacze?

Ech, spływam ze 2 tysiące.....

faktycznie, gdyby robiła gazownia, cena by była 1200. Ale gazownia kończy prace w połowie października i już żadnych nowych zleceń na ten rok nie weźmie. Teoretycznie.. Po nowym roku sezon zaczynają w marcu/kwietniu. A ja muszę mieć gaz teraz. Czyli muszę wziąć prywatnego instalatora, a on sobie zażyczył 3000 (+4500 instalacja wewnętrzna i wewnątrzdziałkowa). Może bym i coś wywalczyła jeszcze w tej gazowni, ale mój wspaniałomyślny mąż podpisał wczoraj z facetem umowę i dał 2000 zaliczki. Czyli jak zerwę umowę, to i tak stracę... Zła jestem.

Dawno nie pisałam, bo też z powodu posuchy nie ciągnę dalej budowy...

Ale chciałam w tym roku zrobic jescze oczyszczalnie ścieków. A tu klops - gmina (Konstantynów, Starostwo Pabianice) zakazała bo w planie jest zapis o zakazie "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków do gruntu oraz tworzenia i utrzymywania otwartych zbiorników ściekowych".

"Zawsze myślałam że woda opuszczająca drenaż rozsączający to dla gruntu sam miodzio :D i na pewno nie są to "nieczyszczone ścieki".

Czy taki zapis w planie z punktu widzenia prawa uzasadnia zakaz budowy oczyszczalni? Dla minie to nie trzyma się kupy :wink:.

O ile dobrze pamietam to długi wymyślił coś mądrego w sprawie oczyszczalni. Podpowiecie co robic?

"

faktycznie jest to dziwne. jak sama napisałaś "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków", ale one są juz oczyszczone o ile dobrze pamiętam to jest woda II klasy czystosci wody.

Byc może chodzi im o zastosowanie rodzaju oczyszczalni .

Ale tu już musi się wypowiedziec ktoś kto to juz przerabiał.

Ech, spływam ze 2 tysiące.....

faktycznie, gdyby robiła gazownia, cena by była 1200. Ale gazownia kończy prace w połowie października i już żadnych nowych zleceń na ten rok nie weźmie. Teoretycznie.. Po nowym roku sezon zaczynają w marcu/kwietniu. A ja muszę mieć gaz teraz. Czyli muszę wziąć prywatnego instalatora, a on sobie zażyczył 3000 (+4500 instalacja wewnętrzna i wewnątrzdziałkowa). Może bym i coś wywalczyła jeszcze w tej gazowni, ale mój wspaniałomyślny mąż podpisał wczoraj z facetem umowę i dał 2000 zaliczki. Czyli jak zerwę umowę, to i tak stracę... Zła jestem.

U mnie z gazem było tak-

jakieś cztery miesiące temu pojechałem do gazownii na uniwersytecką tam przedstawiłem warunki przyłączenia gazu , po dwóch miesiącach zadzwonili z gazowni żebym przyjechał podpisać umowę na targową , tam człowiek powiedział mi że mam zapłacić 1121 zł za przyłącze do płotu a resztę czyli skrzynkę i przyłącze od płotu do domu mam zrobić na swój koszt , dodał jeszcze że się ze mną skontaktuje wykonawca wyłoniony z przetargu przez gazownie , który ma wykonać przyłącze do płotu.

zapłaciłem za przyłącze i miesiąc temu zgłosił się szczęśliwy wygrany od mojego przyłącza , zapytał czy mam już wykonawce instalacji wewnętrznej gazu ( od płotu do pieca - 15 m ) powiedziałem że tak , ale moze Pan będzie tanszy to z niego zrezygnuje .

Za komplet chciał ( komplet : skrzynka , inne rury itp , odbiór kominiarski , geodeta , wpisy do dziennika , full usługa ) 3600 zł , wytargowaŁEM NA 2900

przyłącze zrobione wczoraj , jak bedzie piec puszcza gaz .

Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" :D .

Ja właśnie robię w poniedziałek. Jak zrobi, to ci powiem, czy warto brać. Ale cenowo wychodzi strefa śrenio-wyższa :-? Ale szybko-fakt. Zgłosiłam się do faceta w poniedziałek a tydzień później zaczyna robić...

I jak w koncu z oplatami za przylacze?

"Umowa o przyłączenie do sieci powinna zawierać co najmniej postanowienie określajace (...) miejsce rozgraniczenia własności sieci przedsiębiorstwa energetycznego i instalacji podmiotu przyłaczonego"

Dotyczy to równiez sieci gazociągu. Jeżeli w umowie przyłaczenie jest własnościa odbiorcy (tak pewnie będzie) to koszty ponosi odbiorca. To co nie jest przyłączem jest finansowane przez przedsiębiorstwo. Wynika to z prawa energetycznego.

jakieś cztery miesiące temu pojechałem do gazownii na uniwersytecką

A ja właśnie nie mam tych 4 miesięcy

od płotu do pieca - 15 m

Za komplet chciał ( komplet : skrzynka , inne rury itp , odbiór kominiarski , geodeta , wpisy do dziennika , full usługa ) 3600 zł , wytargowaŁEM NA 2900

Ja mam od płotu do pieca 50m :cry:

I dlatego płacę

Dotyczy to równiez sieci gazociągu. Jeżeli w umowie przyłaczenie jest własnościa odbiorcy (tak pewnie będzie) to koszty ponosi odbiorca. To co nie jest przyłączem jest finansowane przez przedsiębiorstwo. Wynika to z prawa energetycznego.

Czyli ma rozumieć, że ma wziąć rachunek na tę część do płota i udać się do gazowni po zwrot kasy ?

Ale wszyscy płacili opłatę przyłączeniową. Czy to znaczy, że była naliczana nielegalnie??????

a dlaczego opłata przyłączeniowa jest nielegalna?.

EZS nie wiem co masz w umowie napisane. Za przyłacze płacisz Ty ale nie za sieć gazociagu. W umowie chyba masz okreslone od którego odcinku masz do czynienia z "przyłaczem".

Jeżeli płaciłas za coś co nie jest przyłączem ( mówie o sieci ) to idziesz do gazowni i informujesz ich że zgodnie z pr energetycznym są zobowiązani zwrócić koszty.

Miejscem rozgraniczenia jest kurek odcinający dopływ paliwa..... ustytuowany w punkcie pomiarowym. w linii ograodzenia.

Czyli wszystko to, co od gazociągu do ogrodzenia nie jest moje. Za to wszyscy płacą 900-120 zł (za wykonanie podłączenia). JA akurat więcej. I co, wszyscy teraz powinni odebrać z gazowni kasę zapłaconą za ten odcinek?

Nawiasem mówiąc to samo z wod-kanem. Zrobiłam przyłącze i musiałam im przekazać!!! Mam ich teraz skarżyć??

A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec:

murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi:

Ława - 45 zł/m2

Fundamenty z bloczków 45 zł/m2

Mury (ściany nośne) 32 zł/m2

Strop 35 zł/m2

Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe)

Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa).

dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie".

termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008

dzięki jeszcze raz za pomoc

No coż pełne wyliczenia od murarza będę miał w niedzielę. Domek nie jest duży: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-363,403,61,opis.html

Pow. użytkowa: 118,80 m2

garaż: 19,15 m2

Pow. netto parteru: 97,55 m2

Pow. netto poddasza: 69,80 m2

Pow. całkowita: 210,55 m2

Pow. zabudowy: 121,70 m2

Pow. dodatkowe: 26,85 m2

Kubatura brutto: 665,45 m3

Wysokość budynku: 8,60 m

Kąt nachylenia dachu: 45°

Rodzaj stropu: porotherm 19/50

Minimalne wymiary działki: 21,65 x 17,27 m

Pow. dachu: 211 m2

Wys. ścianki kolankowej: 82 cm

Wys. kondygnacji parteru: 2,61 m

Ilość więźby dachowej: 9,25 m3

materiały: ściany ceramika, trop gęstożebrowy teriva lub podobny.

ZA niedużo większy domek jakieś 30 % ze stropem żelbetowym czyli bardziej pracvochłonnym z tarasami i schodami zapłaciłem ok 24 tys płaciłem w tym roku ale stawkę ustaliłem latem ubiegłego roku , ekipa świetna ( zajeta niestety na rok do przodu albo lepiej)

piszę o tym by był punkt odniesienia

Hejka

nareszcie po wyliczeniach specjalisty.

Tak więc Murarz zażyczył sobie (już na przyszły rok):

27000

w skład wchodzi:

Ława 2700,- + Fundament 4050,- + Posadzka 15,- zł/m2 + mur 6000,- + strop 3500,- + przegrody 3000,- + kominy (podobno ujęte w spisie, ale nie pamiętał ile wyjdzie).

Więc jak myślicie?!? :roll:

Murarza sprawdziłem na kilku budowach, które prowadził w ciągu statnich kilku lat - podobno fachura nie z tej ziemi i słowny facet.

doradźcie co i jak?

Bardzo przyzwoita cena, szczególnie jeśli ekipa solidna.

Możesz podać namiary na tego swojego gościa do gazu???

Przyłączam się do prośby :wink: :D