Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u

i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o

:o :o :o CO kupić????????

kolory Ci wyblakły http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

KOCIOŁ kupić, a o czym myślałeś?

jak już wybierzesz model to się pochwal .....

wprawdzie chody mam tylko w Buderusie ale .......

ale...... co?

no właśnie albo Vaillant albo Viessmann, wolałabym Viessmanna,... albo Vaillanta,... chyba rzucę monetą bo trudno mi zdecydować http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

ok, nie znoszę braku zdecydowania:

Viessmann VITOPEND 222 z zamkniętą komorą spalania 10,5 - 24 kW Howgh!

a Vaillant niech się vailanci gdzie indziej http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[quote name="11małgosia

Pamiętam, chyba dobrze, że gdy starałam sie o pozwolenie wystarczyło udokumentowanie zapewnienia jednego z mediów - prądu. Przecież możesz ogrzewac nawet energią elektryczną i gotowac na prądzie. A poza tym kto cię może zmusic do ogrzewania domu? Staraj się o pozwolenie wpisując - jeśli się uprą - cokolwiek, byle z głową. Zanim przejdziesz do realizacji instalacji może się dużo zmienic - sąsiedzi zmienią plany i będzie was więcej, albo pojawią się nowi...U mnie też w pierwszej decyzji gazownia określiła że budowa przyłącza jest nieuzasadnione ekonomicznie, a po roku już inaczej śpiewali :D Wytrwałości :wink:[/quote]

Tak też będziemy musieli zrobić, pewnie za radą mmmad projekt na butlę żeby nie zmieniać instalacji a później się zobaczy. Na początku jest zawsze dużo zapału ale biurokratyczne schody robią się coraz wyższe, ale co tam damy radę jak już postanowiliśmy, że chcemy budować to zbudujemy.

Pozdrawiam. 8)

Czy ktoś ma pomysł jak obrobić ponad dachem komin systemowy???

I drugie, może ważniejsze pytanie; KTO może to zrobić?????

Macie jakiegoś fachowca w tej dziedzinie? raczej stawiam na prace suche (bloczki przyklejane, blacha miedziana, bo ja wiem....) bo mam już folię..

Pod dachem robisz "kolnierz". Murarz bedzie wiedzial o co chodzi, na forum ten temat tez dosc czesto sie przewija. Na tym mozna stawiac cegly, najlepiej pelne klinkierowe, na pelna fuge. Nie daj sie wpuscic w tynkowanie albo plytki klinkierowe, albo w klinkier dziurawke.

Z tego co ja słyszałam to kominy systemowe nie wytrzymują aż tak dużego obciązenia jak cegła pełna powyżej dachu. Po kilku tatach są do wymiany. Więc zostaje niewiele możliwości obrobienia. Ja zaryzykowałam i mam ponad dachem komin z klinkieru połówkowego szelinowego.

Obmurówkę komina systemowego można zrobić od stropu. Wtedy nie obciąża się samej konstrukcji komina - ciężar opiera się na stropie. To klasyczne i sprawdzone rozwiązanie.

Mam shiedla obmurowanego właśnie w taki sposób: od stropu do dachu zwykłą cegłą "na 6" a od wysokości dachu do samego końca z pełnej cegły klinkierowej. Na budowie był konsultant z Shiedla i nie miał żadnych zastrzeżeń.

Jeśli chcesz zobaczyć jak to u mnie wygląda to zapraszam - w tej chwili jeszcze nie ma folii.

Moim zdaniem warto nawet zdjąć część folii (o ile to możliwe) żeby wykończyć porządnie komin - ostatecznie połączenie pokrycie dachowe - komin to jedno z bardziej newralgicznych miejsc w konstrukcji dachu. W tej chwili masz jeszcze okazję, żeby to zrobić - potem będzie to bardzo trudne.

Rozumiem, że instalacja na olej jest taka sama jak na gaz a póżniej trzeba tylko wymienić palnik?, czy nie lepiej jednak od razu zrobić instalację na butlę?, czy to jest dużo droższe gdyby przez jakiś czas przyszło nam w ten sposób ogrzewać tzn. co tańsze olej czy butla z gazem?. I jeszcze jedno: ze zmianą pozwolenia nie ma rozumiem problemu?. Będziemy budować w Justynowie, działki w naszym pasie kupiło jak na razie 8 osób jednak większość jeszcze nie wie kiedy się będzie budować a jeden który chce uparł się na eko-groszek

Masz (prawie) luksusowa sytuacje. Ja napisalem o tym oleju patrzac na swoje doswiadczenia: na Wzniesieniach obowiazuje zakaz uzywania paliw stalych* dla nowych domow (czyli np. ekogroszek odpada). Czyli musi byc instalacja grzewcza na prad, olej lub gaz. Dlatego napisalem o tym oleju jako zamienniku, ale w Twoim przypadku to bez sensu.

Do pozwolenia skladasz papiery na instalacje ogrzewana ekogroszkiem. W papierach musi byc jakies ogrzewanie, kominek nie wystarcza.

Pamietasz o tym, zeby wymiary kotlowni, kominow i co tam jeszcze potrzebne byly dopasowane zarowno do wymogow instalacji weglowej jak i gazowej. Mozesz rozprowadzic sobie instalacje gazowa. Dostaniesz pozwolenie na budowe z ekogroszkiem, a jak Gazownia da, to w miedzyczasie uzyskasz pozwolenie na budowe przylacza i instalacji gazowej i bedziesz tak na prawde grzac gazem (albo zostaniesz przy groszku, ze wzgledu na koszty).

Kotly w olejowe w wiekszosci sa inne niz gazowe, potrzebuja tez zbiornika na olej. Butla z gazem to tez drogie rozwiazanie (chyba co najmniej dwa razy drozsze niz gaz ziemny).

Jest jeszcze jedna mozliwosc: robisz projekt ogrzewania przy uzyciu butli na zewnatrz, wtedy normalnie zgodnie z projektem i pozwoleniem budujesz sobie instalacje gazowa wewnatrz domu. A jak Gazownia da, to wykreslasz butle z projektu i tylko na zgloszenie robisz przylacze od domu do sieci gazowej. Ale w tym wypadku nie masz alternatywy ogrzewania ekogroszkiem na wypadek, gdy gazownia nie da...

*zakaz jest smieszny, dotyczy nowobudowanych domow; nikt jednak nie dba o to, jak czesto pali sie w kominku i czy przypadkiem po odbiorze nie wymienia sie kotla gazowego na na zwykly i pali starymi oponami...

Cześć mmmad :D

Ja w swoich dokumentach(czytaj prawomocnych :D warunkach zabudowy) nic nie mam na temat takiego zakazu, więc zaprojektowałam sobie kotłownię na ekogroszek ze składzikiem na niego. No i mam nadzieję, że na różnym punkcie Wzniesień jest różnie :wink: ,natomiast zabronili mi postawić ogrodzenie takie jak chciałam :-?

Gorąca prosba ,czy ktos z budujących orientował się w cenach balustrad zewnętrznych z nierdzewki , DOSTAłAM WłASNIE WYCENE BALUSTRADY ZA 2,5 metra firma chce 4 tys z montazem, po prostu szok, może znacie firme która nie zdziera aż tyle? Pomóżcie :-))

Pozdrawiam

Kasia

Dojomiak 0-604-115-481

Robi poręcze wewnętrzne z nierdzewki to zewnętrzne pewnie też. Aktualnych cen nie znam. Osoba, od której mam kontakt była zadowolona bo szybko i dokładnie.

Mmmad - ponieważ już oczy mnie bolą :roll: od czytania twoich postów a że mam katar to i ból jest podwójny :o :o a i droga pewnie nie tędy prowadzi spytam wprost: czy mogłabym dostać hasło do Twojej galerii?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam. :cry:

Zdjecia domku sa tylko w postach. W galerii sa zdjecia Protoplastusiow :D

Jak chcesz, to Ci wypale DVD ze zdjeciami z budowy... Ale latwiej chyba bedzie podjechac. :)

[

zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u

i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o

Mam cyrkulacje c.w.u. sterowana zegarem tygodniowym (taki za 10 zl z marketu) - dziala wieczorem i w weekend. Na forum ktos kiedys liczyl, ile pradu zuzywa pracujaca caly czas cyrkulacja, bodajze wyszlo mu 30 zl/m-c za prad (nie liczac strat ciepla)

Producenci domagaja sie serwisu firmowego przy uruchomieniu kotla, wiec spytaj swojego instalatora czy ma takie uprawnienia. Jesli nie - to i tak bedziesz musiala korzystac z uslug sprzedawcy badz producenta. Niektore kotly pierwsze uruchomienie maja gratis, za inne trzeba zaplacic.

Ja korzystalem z uslug THERMEX Sp. Jawna (faktura na 7% i mozliwosc negocjacji). Co ciekawe, sprzedawca nie chcial mi sprzedac sterowania pogodowego, powiedzial, ze na moj maly dom pogodowka sie nie sprawdzi.

Znacie wiecej takich, co unikaja zarobku na korzysc klienta?

Cześć mmmad :D

Ja w swoich dokumentach(czytaj prawomocnych :D warunkach zabudowy) nic nie mam na temat takiego zakazu, więc zaprojektowałam sobie kotłownię na ekogroszek ze składzikiem na niego. No i mam nadzieję, że na różnym punkcie Wzniesień jest różnie :wink: ,natomiast zabronili mi postawić ogrodzenie takie jak chciałam :-?

Byc moze zmienili wystawiane warunki zabudowy, bo stwierdzili, ze zapis jest bez sensu. W zapisie byl zakaz uzywania paliw stalych poza ekologicznymi. Moze komus udalo sie przekonac urzednikow, ze ekogroszek to paliwo ekologiczne.

Moim zdaniem warto nawet zdjąć część folii (o ile to możliwe) żeby wykończyć porządnie komin - ostatecznie połączenie pokrycie dachowe - komin to jedno z bardziej newralgicznych miejsc w konstrukcji dachu. W tej chwili masz jeszcze okazję, żeby to zrobić - potem będzie to bardzo trudne.

EZS ta folie i tak masz w jakis sposob rozcieta na kominie. Znajdz jakiegos murarza i niech Ci wyciagnie jakas obudowe. Ja faktycznie ten kolnierz mam wsparty na scianie nosnej. Nie jest to de facto obmurowka od samego stropu, ale jest odpowiednia podbudowa.

Właśnie jestem po romowie z panem z gazowni ponieważ ja równiez mam ponieść opłatę za przyłączenie.

Zrozumiałam, ze ta opłata za przyłączenie obejmuje samo podłączenie (czynność) bez jakichkolwiek działań typu zrobiennie wykopu, położenie odcinka sieci etc.

Według umowy z gazownią przyłącze stanowi własność przedsiębiorstwa ( tak okreslili, czyli własność gazowni stanowić będzie odcinek do kurka głównego .

Najczęściej kurek główny znajduje sie w granicy działki. Instalacja za kurkiem głównym do budynku i instalacja w budynku to DOZIEMNA WEWNETRZNA INSTALACJA i niestety jest finansowana przez nas.

Czyli płac i płacz :( .

Instalacja za kurkiem głównym do budynku i instalacja w budynku to DOZIEMNA WEWNETRZNA INSTALACJA i niestety jest finansowana przez nas.

to oczywiste

instalacja doziemna jest na Twojej ziemi i w Twoim domu, należy do Ciebie

chyba nie sądziłaś, że do gazowni?

ja mam jeszcze śmieszniej

zrobiłam sobie ogrodzenie frontowe kilka metrów poza linią regulacyjną a ziemia do samej ulicy należy do nas

teraz muszę udzielać zgody na założenie instalacji zewnętrznej przechodzącej de facto już przez moją działkę, tyle że nie ogrodzoną http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Właśnie jestem po romowie z panem z gazowni ponieważ ja równiez mam ponieść opłatę za przyłączenie.

Zrozumiałam, ze ta opłata za przyłączenie obejmuje samo podłączenie (czynność) bez jakichkolwiek działań typu zrobiennie wykopu, położenie odcinka sieci etc.

Według umowy z gazownią przyłącze stanowi własność przedsiębiorstwa ( tak okreslili, czyli własność gazowni stanowić będzie odcinek do kurka głównego .

Najczęściej kurek główny znajduje sie w granicy działki. Instalacja za kurkiem głównym do budynku i instalacja w budynku to DOZIEMNA WEWNETRZNA INSTALACJA i niestety jest finansowana przez nas.

Czyli płac i płacz :( .

Ja też mam taką chorą sytuację nie dość, że gazownia krzyczy od nas prawie 8k to jeszcze poprzedni właściciele nie dopilnowali aby droga była gminna i teraz w 12 osób jesteśmy współwłaścicielami drogi i aby cokolwiek podłączyć musimy mieć zgodę notarialną wszystkich (daliśmy się wpuścić w kanał).

mmmad - rozumiem, że to zaproszenie, myślę że w przyszłości chętnie skorzystamy.

jaskul - dobrze wiedzieć, że ktoś z forum będzie walczył w tym samym regionie co my. Kiedy startujecie?.

Mam pytanie do osób które już mieszkają i ogrzewają gazem lub prądem:

Jeżeli możecie zdradzić napiszcie ile was to wynosi rocznie i przy jakiej powierzchni?.

Pozdrawiam.

mamy pozwolenie na budowę!!!!! :D

ale.... w tym roku nie zaczynamy niestety :-? . Ekipa ma wolne pod koniec października, początek listopada i dalismy sobie spokój. Trochę ryzykowne przy naszej kapryśnej aurze.

mruva

masz taką samą sytuacja jak ja. Doga wewnetrzna której nie chce przejąc gmina i niestety nie mozna jej prawnie zmusić. Niestety gminy bronia się rękoma i nogami z przejmowaniem dróg wewnetrznych bo z ich utrzymaniem wiążą się same problemy.

Mmmad - na fotkach Twojego domku są super barierki.

Czy możesz zdradzić z czego są zrobione (wymiary belek). Czy krzyżaki w środku mają takie same przekroje jak pionowe i poziome, czy mniejsze?

I jeszcze zzym i jak impregnowałeś? (autoklaw? pędzel?)

A dzieki, przekaze zonie, ze innym sie podobaja :) (to jej pomysl). Jesli chodzi o wymiary, to musze zmierzyc, bo kwestie techniczne zostawilem wykonawcy.

Barierki przyjechaly do mnie gotowe, o szczegoly podpytam, bo jeszcze kawalek stolarze przyjada w przyszlym tygodniu montowac.