Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Co do kominów to jestem dosyć na bieżąco :wink:

Mnie też tylko interesowało rozwiązanie murowane, żadne klejenie jakichś pustaków na komin do mnie nie przemawia. Komin to komin, ma być solidny.

Poszło / pójdzie na oba kominy jakie mam około 10 palet cegły pełnej. Do tego końcówki z klinkieru.

Do zobaczenia w dzienniku jak to wygląda, bo jeden już skończony.

Co do ceny klinkieru - ja właśnie płacę 2 zł od cegły, czyli mpoplaw jak widać tak to wygląda. A z tego co tak pytałem tak na luźno to nawet dochodzi do 3,5 za sztukę :o

W moim przypadku to będzie właśnie około tysiaka za robociznę na klinkier na końcówki kominów ...

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mruva - to zależy ... :wink:

Ja na początku brałem wszystko na FV, nawet każdą głupotę...

Potem jak już uzbierałem na tyle, że i tak przekracza limit odliczeń, co się da to bez FV ...

Ale robiłem wyjątki : beton ( przynajmniej część na FV ), cegły pełne bez FV, cement bez ( ale to juz końcowy etap ), wszystkie piaski do murowania i zasypywania bez FV.

Wszystkie materiały istotne ( bloczki fund., bloczki na mury, dachówki ) na FV.

Ale wiesz, pewno każdy Ci doradzi inaczej.

Tym bardziej jeśli jesteś już zarżnięta kredytem. To wtedy, w zależności od banku, musisz rozliczać transze fakturami, często 50% transzy na FV ...

pozdrawiam, majki

FVat bierze się również wtedy, gdy do zakupionego materiału dodawany jest certyfikat, atest, aprobata techniczna czy jak to tam zwał, a sprzedawca nie chce wystawić tego świstka, jeśli zakup nie jest fakturowany.

Czasem można wtedy kupić tylko część towaru na FVat, ale bywa, że się tak nie da (np. szambo).

Mruva - to zależy ... :wink:

Ja na początku brałem wszystko na FV, nawet każdą głupotę...

Potem jak już uzbierałem na tyle, że i tak przekracza limit odliczeń, co się da to bez FV ...

pozdrawiam, majki

Ja bralem (prawie) wszystko na fakture. Oczywiscie, jesli bylo warto...

Jesli zamierzasz rozliczac ulge odsetkowa (tzn. masz kredyt wziety przed 2007 rokiem i spelniasz kilka innych warunkow) to... bierz jak najwiecej. W stosownej deklaracji PIT wypelnia sie pola: "ile kosztowala inwestycja" oraz pola "wydatki udokumentowane fakturami". Pani w US zapewniala mnie, ze nie ma to znaczenia, ale ja obecnie i przyszlym rzadzacym wcale w tym wzgledzie nie ufam :evil:

p.s. Nie moglem wpisac tej samej wartosci w oba pola, poniewaz a) Urzad moze chciec zobaczyc te faktury b) dwa lata wczesniej skladalem deklaracje do US o wzietym kredycie i tam byla informacja, ile zamierzam wydac...

Witam

Muszę kupić tynk zewnętrzny i moje pytanie .

Jakiej firmy tynki wybraliście i gdzie kupowaliście ? No i w jakiej cenie ?

Wczoraj rzuciłem okiem w castorami i tam jest za sylikatowy :

- kresel 161 zł za wiaderko (30kg) czas oczekiwania do 2 tyg

- bolix 181 zł za wiaderko 30kg w zasadzie od ręki

a jakimi tynkami wy wykańczaliście swoje domy ? i jak je oceniacie ?

Mam pytanie czy ktos kupowal strop Teriva w MAXBET w 2007r ?

Jak tak to proszę o info ile płacił za pustaki i za belki o rozmiarach 5,8 4,0 i 3m. I jeszcze kiedy kupowal?

Chciałbym po prostu kupic strop ( bedę dopiero budowal na wiosne) ale chcialbym uniknąc szału z poczatku roku 2007- dlatego chce zobaczyc czy ceny sa stabilne czy wzrosły na przełomie roku.

Obdzwoniłem kielka miejsc i wynika że MAXBET jest na chwilę obecną najtańszy no i jakość chyba też jest ok.

Z góry dziekuje za informację.

Mam pytanie czy ktos kupowal strop Teriva w MAXBET w 2007r ?

Jak tak to proszę o info ile płacił za pustaki i za belki o rozmiarach 5,8 4,0 i 3m. I jeszcze kiedy kupowal?

kupowałem u nich bloczki fundamentowe i pustaki, stropu nie

ale mam ich ze 3 cenniki z różnego okresu (jest tam też teriva), generalnie ceny szły powolutku do góry i tak zostały

jeśli podasz nr faxu, to mogę Ci je przesłać

Gość 2mm
Witam

Muszę kupić tynk zewnętrzny i moje pytanie .

Jakiej firmy tynki wybraliście i gdzie kupowaliście ? No i w jakiej cenie ?

Wczoraj rzuciłem okiem w castorami i tam jest za sylikatowy :

- kresel 161 zł za wiaderko (30kg) czas oczekiwania do 2 tyg

- bolix 181 zł za wiaderko 30kg w zasadzie od ręki

a jakimi tynkami wy wykańczaliście swoje domy ? i jak je oceniacie ?

STO Silco. Rewelacja.

ciekawe, czy wyżyję.......... Mam teraz na działce jednocześnie: elektryka, dekarza, od jutra tynkarza, okiennika, od poniedziałku ekipę ociepleniową. Każdy coś chce, o coś pyta, czegoś potrzebuje. I chce pieniędzy.... Bynajmniej taki spend nie był zamierzony, lecz jedni nie mogli, inni nie będą mogli. A podobno jak murarze pójdą sobie, to potem nic się nie dzieje :o :o :o

jedni nie mogli, inni nie będą mogli
http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

przeszłość za nami a przyszłość przed nami, ważne że teraz mogą http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif