Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MMMad, właśnie się dopatrzyłam Długi pisze o tobie jak najlepszym komputerowcu. Pomocy! Tepsa nie może mi zał0ożyć telefonu. :roll: Co mam zrobioć,żeby mieć normalny internet? :roll:

Mnie tez nie chca zalozyc. Mowia, ze jakiegos kabla im brakuje :D A przeciez u nas wszyscy kabluja, to nie wiem, skad maja te braki...

Z reszta, nawet jakby mieli... U mnie na wsi :) kable kradna srednio raz w tygodniu...

Nie dosc, ze kablujo, to jeszcze kradno...

P.S. Zostaje Ci GSM, cierpliwosc albo dobry sasiad, ktory pozyczy troche internetu... Moze jest jakis lokalny dostawca internetu?

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mmad ma racje ... nie musi być odbioru do meldunku . Wiem ,że na pewno musi być kibel bo nie zamelduja....

zresztą może już się to też zmieniło , bo przecież teraz nawet na ogródkach działkowych meldują

Zeby nie bylo rozowo.

Jak sie juz zameldujecie, to tuz przed odbiorem trzeba sie wymeldowac, bo inaczej PINB moze zameldowanie uznac za dowod zamieszkiwania (co jest akurat kolejnym nonsensem) i wlepic stosowna kare (chyba 10K).

Gość 2mm

A teraz uwaga: do zmiany taryfy pradu nie trzeba miec domu oddanego do uzytku, ale trzeba tam byc zameldowanym. Wbrew pozorom jedno nie kloci sie z drugim...

to akurat nie jest prawdą. ZE nie interesuje czy ktoś mieszka w danej nieruchomości czy nie, oby tylko płacił abonament za licznik. No i za prąd jak go zużywa.

Jak mam kilka domów czy mieszkań to muszę być zameldowany w każdym z nich? nie jest to możliwe w świetle prawa.

Owaszem, może i na "wsi" tak jest ale w Lodzi ZE za nic NIE podpisze z Tobą umowy jak nie masz odbioru technicznego budynku. Szczególnie "przyjazny" jest oddział ŁZE na Ratajskiej - Łódź Bałuty.

I gwarantuję Ci że urząd dzielnicy ŁÓdź bałuty nie zamelduje Cię w domu bez odbioru techn.

Gość 2mm
urząd ma 21 dni na zgloszenie sprzeciwu - kalendarzowych. Więc jak nie przyjdzie to nie ma wyboru i 22 dnia MUSI wydac Ci pisemko że nie zgłasza sprzeciwu. .

OK, złożę gdzieś tak 10-15 grudnia :D :D

no, dobrze kombinujesz.................

tylko dobrze wylicz te 21 dni i złóż komplet dokumentów żeby ich nie zwrócili do uzupełnienia................

Co do tych wpominanych drzwi to fakt, wewnętrznych nie musi być ale zewn. owszem, przydałyby się.

I zacznij szybko załatwiać geodetę z mapkami inwentaryzacji geodez. bo to też trwa. Geodezja ma bardzo, bardzo dużo czasu. A jak znajdą jeden błąd......

A teraz uwaga: do zmiany taryfy pradu nie trzeba miec domu oddanego do uzytku, ale trzeba tam byc zameldowanym. Wbrew pozorom jedno nie kloci sie z drugim...

to akurat nie jest prawdą. ZE nie interesuje czy ktoś mieszka w danej nieruchomości czy nie, oby tylko płacił abonament za licznik. No i za prąd jak go zużywa.

Jak mam kilka domów czy mieszkań to muszę być zameldowany w każdym z nich? nie jest to możliwe w świetle prawa.

W tych rozmowkach zniknela informacja, ze chodzi o zmiane taryfy z budowlanej na zwykla. Mozesz miec kilka domow, ale albo masz w nich prad budowlany, albo jest tam ktos zameldowany i ma prawo wlasnosci do lokalu. Ew. moze nikt nie byc zameldowany, ale wtedy chyba juz trzeba miec odbior, zeby zalozyli licznik...

Tak sobie kombinuje...

Gość 2mm

W tych rozmowkach zniknela informacja, ze chodzi o zmiane taryfy z budowlanej na zwykla. Mozesz miec kilka domow, ale albo masz w nich prad budowlany, albo jest tam ktos zameldowany i ma prawo wlasnosci do lokalu. Ew. moze nikt nie byc zameldowany, ale wtedy chyba juz trzeba miec odbior, zeby zalozyli licznik...

Tak sobie kombinuje...

jeżeli mam kilka domów/mieszkań to nie muszę być w ogóle w zadnym z nich zameldowany, nie ma takiego prawa które nakazywałoby meldunek. Nie ma to nic współnego z prądem budowlanym. Nikt nie musi byc w takich nieruchomościach zameldowany. Prawo własności a meldunek to zupełnie dwie rózne rzeczy. I owszem ZE nie zmieni taryfy budowalnej na zwykłą bez odbiorui technicznego. Moze są jakieś "sposoby" żeby to załatwić ale tak normalnie, to nie da się tego przejść, przynajmniej w oddziale ŁZE na ul. Ratajskiej (Łódź Bałuty). ZE jest jeden i dobrze o tym wie że i tak wszyscy zgodzą się na ich pomysły. A licznik miałem założony od razu w skrzynce w linii granicy działki przed rozpoczęciem budowy i teraz mam ten sam, tylko od pewnego wskazania prąd jest liczony po zwykłej taryfie uzytkowej.

pozdr.

:D

Mam pytanie czy ktoś zna może jakieś przepisy dotyczące przejęcia drogi przez gminę, dokładnie chodzi o to, że gmina odmówiła przejęcia drogi (chcieliśmy dać w darowiżnie) w jaki sposób można ich do tego przekonać, czy unia europejska daje na ten cel jakieś dofinansowania itp.

Bardzo proszę o odpowiedż wszystkie osoby które wiedzą coś w tym temacie.

Mam już dość wszystkich monopolistów. :evil: :evil: :evil:

Pozdrawiam.

No to jeszcze quiz: Czy 1000 zł za geodetę - budynek + prąd, bez reszty przyłączy, to dużo/mało/obleci ???

Ja mam propozycje - 2x przylacze (wodne i energetyczne) - dom juz stoi, za 600 zł. Też nie wiem czy dużo czy mało...

Ale czy w tym jest inwentaryzacja budynku, czy tylko przyłącza?

Za wodę płaciliśmy ok 300 zł.

No to jeszcze quiz: Czy 1000 zł za geodetę - budynek + prąd, bez reszty przyłączy, to dużo/mało/obleci ???

Ja mam propozycje - 2x przylacze (wodne i energetyczne) - dom juz stoi, za 600 zł. Też nie wiem czy dużo czy mało...

Ale czy w tym jest inwentaryzacja budynku, czy tylko przyłącza?

Za wodę płaciliśmy ok 300 zł.

Tylko przylacza niestety... w budynku jeszcze zadnych instalacji :( I zima idzie...

Tak sobie myślę, że te nasze kontakty można by jeszcze wykorzystac do robienia wspólnych zakupów. Przyznam, że kasa jest na ukończeniu, a roboty przede mną jeszcze mnóstwo - cała wykończeniówka: łazienki, grzejniki, kocioł, podłogi, gładzie, malowanie... Na pewno łatwiej by było negocjowac obniżki przy większych zbiorowych zamówieniach. Co myślicie o tym pomyśle? :D

Czy ocieplaliście ostatnio dach wełną mineralną ? Ile licza sobie fachowcy za taka usługę ? Ile również trzeba liczyć za zrobienie konstrukcji z płyt gipsowo kartonowych ?

my uzgodniliśmy komplet - wełna i płyty ze szpachlowaniem na 34 zł za metr.

Negocjacje zaczęły się od 40 zł.

Też jestem ciekaw czy to dobra cena 8) .

pzdr

Włodek

Witam szanownych Łodzian i mniejszości :lol:

mam pytanie dotyczące orientacyjnego czasu jaki upływa " u nas w Łodzi i okolicach" od zakupu działki (załóżmy z przyłączami) do rozpoczęcia budowy. Jaki czas trwania formalności urzędowych, ile się czeka na dobrą ekipę? Czy np szukając teraz ekipy marne są szanse na rozpoczęcie budowy na wiosnę 2008? Czy raczej trzeba myśleć o wiośnie 2009 albo i 2010:D . Doradźcie proszę bo "kwestia budowy" wyrosła u nas w domu niedawno, po ponad rocznym szukaniu domu na rynku wtórnym :lol:

Stary dom chyba nam niepisany :lol: