Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Czy ktoś robił projekt, a może już realizuje wentylację nawiewno-wywiewną, tzn z rekuperatorem oraz z GWC.

Poszukuję firmy, która by mi wykonała taki projekt instalacji ( i ewentualnie wykonała później tą instalację). Chcę to wykonać na etapie projektowania domu, żeby nie było niepotrzebnych kominów wentylacyjnych. Nie chcę murarzy pilnować później, żeby mi nie wymurowali co nie potrzeba.

Jeśli znacie to podajcie proszę namiary do jakiejś dobrej i rozsądnej cenowo firmy.

pozdr

Grzesiek

W maju kontaktowałam się z róznymi firmami projektującymi i wykonującymi wentylację z rekuperatorem. Najsensowniejszą ofertę dostałam od firmy

"WAREBUD" Sp. J.

Rychłowice 34

98-300 Wieluń

[email protected]

cena za wykonanie projektu to 700zł netto i kwota ta będzie odliczona od ceny za instalację jeśli wykonanie zostanie zlecone do Warebud. Projekt ma zawierać pełną wycenę i opis techniczny i ma być uniwersalny tzn. umożliwiający zastsowanie urządzeń różnych producentów. Do wykonania projektu niezbędne są rzuty i przekroje budynku. Zamówić można mailem, termin wykonania wtedy był 2 tygodnie, warunkiem rozpoczęcia prac projektowych był przelew pieniędzy.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuchaj ja też robię oczyszczalknie i żadnego geologa nie brałam. tu na forum bardzo chwalili TOMEKO- montaż oczyszczalni. Pan przyjechał, mój brat wykopał dwa doły, pan obejrzał i umówiłam się na wykonanie.

ja też robię oczyszczalnie i wstępne badania geologiczne robiliśmy sami, żeby np. wiedzieć w jakim czasie wchłania się woda, czy teren nadaje się pod oczyszczalnie, ale żeby już ją wykonać wszyscy wykonawcy zajmujący się takim montażem których się pytałam twierdzą, że papier musi być ( badania nie koniecznie :wink: ) .....pani która mi dziś takowe robiła nawet nie chciała słuchać żeby wydać papier bez robienia odwiertów, powiedziała, że odpowiada za to pod czym się podpisuje i innego wyjścia nie widzi ( mi chodziło o czas) .....a papierek podpisany przez geologa potrzebny jest później przy odbiorze budynku....tak mi się wydaje :roll:

a może na ten temat wypowiedzą się ci co już oczyszczalnie robili :roll: :lol:

W maju kontaktowałam się z róznymi firmami projektującymi i wykonującymi wentylację z rekuperatorem. Najsensowniejszą ofertę dostałam od firmy "WAREBUD" Sp. J....

zdecydowałaś się może już na nich? masz już jakiś projekt? jeśli tak, to jak współpraca się układa?

:D

Otóż jestem póki co z łódzkiego Olechowa, ale chcemy kupić działkę w Zgierzu na ul Wiosny Ludów kawałek xzza bazą transportową. Możecie coś więcej napisać o tej okolicy? Działka podoba nam się bardzo, jest w rozsądnej cenie, niedaleko do osiedla 650lecia (blisko przedszkola szkól itp) za naszą działką las krogulec ale , na mapie widze w okolicy oczyszczalnię ścieków :-? Czy to to może ... smierdzieć? no i czy Bzura, aby nie wylewa :-? :D

Nie znam zupełnie tamtych okolic, a życie jakoś tak nauczyło nieufności i w każdej ofercie doszukuję się haków i złej woli sprzedającego :cry:

Mieszkam w Zgierzu :lol: jak kupowałam działki to na Wiosny Ludów było ich wtedy sporo ale co zwróciło moją uwagę :o jest tam taki fajny przy lesie bar- ogródek (stawy i zadaszone wiaty, nawet domek z bali ) i działa on tylko co prawda w sezonie letnim ale za to w każdy weekend jest tak głośno, że słychać muzykę na osiedlu :lol: mnóstwo ludzi, nie koniecznie trzeźwych bawiących się do późnych, bardzo późnych godzin wieczornych, prawie rannych :lol:

ale jak ktoś lubi zabawę to czemu nie :wink: nawet całkiem tam przyjemnie :lol: :wink:

zresztą chyba już wiele działek zostało tam sprzedanych :lol:

Bzura raczej nie wylewa.......o oczyszczalni się nie wypowiadam bo nie wiem a przynajmniej na osiedlu nie śmierdzi :lol:

Dzięki

"resteuracje" widziałam, działka prawie naprzeciwko niej tylko w "głębi" tuz pod lasem Krogulcem. Z pięknym 150 letnim wyyysokim dębem w samiutkim rogu działki :D :D :D (no tu akurat to obecny właściciel radziłby wyciąć :-? i też jestem w kropce) Akurat ta resteuracjia mmnie nie zaniepokoiła początkowo :-? a teraz tak :D

Nadal czekam może ktoś jeszcze się wypowie na temat oczyszczalni, lub wie cos wieęcej na temat rodzaju terenów - piaski nie piaski :D Teraz też sobiem myślę, że ziemia tam na działeczce taka ładna była - czarna :D w sam raz dla roslinek :D ale....czy to aby nie torf :-? Chyba się rzucimy na geotechnika, coby mieć pewność - ile się czeka na jego opinię? a i ile najpierw na "umówienie terminu"

Pomóżcie, bo w tym tygodniu mamy załatwiać kupno, niby wszystko ok, a roczne szukanie starego domu nauczyło podejrzliwości. :(

Dzięki

"resteuracje" widziałam, działka prawie naprzeciwko niej tylko w "głębi" tuz pod lasem Krogulcem. Z pięknym 150 letnim wyyysokim dębem w samiutkim rogu działki :D :D :D (no tu akurat to obecny właściciel radziłby wyciąć :-? i też jestem w kropce) Akurat ta resteuracjia mmnie nie zaniepokoiła początkowo :-? a teraz tak :D

Nadal czekam może ktoś jeszcze się wypowie na temat oczyszczalni, lub wie cos wieęcej na temat rodzaju terenów - piaski nie piaski :D Teraz też sobiem myślę, że ziemia tam na działeczce taka ładna była - czarna :D w sam raz dla roslinek :D ale....czy to aby nie torf :-? Chyba się rzucimy na geotechnika, coby mieć pewność - ile się czeka na jego opinię? a i ile najpierw na "umówienie terminu"

Pomóżcie, bo w tym tygodniu mamy załatwiać kupno, niby wszystko ok, a roczne szukanie starego domu nauczyło podejrzliwości. :(

oleniek

a nie możesz poczekać do lata :roll: pewno facet chce sprzedać zimą kiedy jest błogi spokój :wink:

ziemia tam na działeczce taka ładna była - czarna w sam raz dla roslinek ale....czy to aby nie torf

jeszcze nie tak dawno (ze 2 lata temu) rósł las ...został wykarczowany....więc ziemia dobra :lol:

musisz przemyśleć wszystkie "za" i "przeciw" :lol:

hej

co kładziecie u siebie na podłoge w garażu i na ściany ?

mi fachowiec :wink: radzi gres przemysłowy na podłogi a na ściany kafelki byle jakie

czy ktos coś wie na temat firmy paradyż opoczno czy coś w tym stylu , podobnoi na brzezińskiej przed m1 od strony miasta po prawo mają sklep , czy ktoś tam kupował , czy znacie lepsze miejsca

zaczyna się cholera , jakieś płytki itd , drobiazgi pierdoły :wink:

oleniek - jak był las i został wykarczowany, to sprawdź czy nie ma korzeni po drzewach ... Coś na ten temat wiem :roll:

Też kupiliśmy ziemię po byłym sadzie, tylko z pniami tak około 40 szt. Wszystko było do wyrwania koparką i wywiezienia ...

contel - u mnie podłoga w garażu to odległy temat :wink: ale myśle o posadzce żywicznej. Niedaleko ode mnie jest firma - producent czegoś takiego. Czasem w jakiś halach czy supermarketach to widać. Ale nie wiem ile to kosztuje.

pozdrawiam, majki

Witam;

Czy znacie może kogoś kto zrobiłby dokładne zestawienie materiałów potrzebnych do budowy?.

Pozdrawiam.

Orientacyjnie maz w projekcie, jeżeli robisz indywidualny, to powinien to zrobić architekt w cenie. To jest element projektu! Newat jak zmieniałam strop, to dostałam od architektki wyliczenie stali i betonu. A szczegółowo to ci wyjdzie w praniu..

W maju kontaktowałam się z róznymi firmami projektującymi i wykonującymi wentylację z rekuperatorem. Najsensowniejszą ofertę dostałam od firmy "WAREBUD" Sp. J....

zdecydowałaś się może już na nich? masz już jakiś projekt? jeśli tak, to jak współpraca się układa?

Decyzja została podjęta i w przyszłym tygodniu zlecę im wykonanie projektu. Po wykonaniu będę mogła powiedzieć coś więcej.

a i jaki kolor macie u siebie podłogi i ścian w garazu i przy garażowej kotłowni?

W kotlowni mam plytki kupione w LM, wzor nazywa sie "12 zl za m2".

Do garazu na scaine mysle o tynku akrylowym - zostalo mi pare wiader. Kolor lososiowy...

Na podloge w grazu rzuce (kiedys) albo farbe, albo jakies plytki, jak znajde tanio... Ktos proponowal kiedys plastikowa wykladzine. Na razie, niestety, z braku tanich wykonawcow lub wlasnego czasu, podloga w garazu czeka na lepsze czasy...

Melduje się być może "przyszła " Zgierzanka :D

jak był las i został wykarczowany, to sprawdź czy nie ma korzeni po drzewach ... Coś na ten temat wiem

Też kupiliśmy ziemię po byłym sadzie, tylko z pniami tak około 40 szt. Wszystko było do wyrwania koparką i wywiezienia ...

]

Tak, tak naliczyłam 4 korzenie baardzo dużych ściętych drzew i liczyłam się z koniecznością ich karczowania, ale czy to coś baardzo strasznego i kosztownego? :-? i uniemożliwi posadowienie domu (w miejscu ewentualnego domu jest 1 korzeń) Acha i na działce są jeszcze 3 ogromniaste drzewa (wysokie, ale korony mają chude - widać że w lesie rosły) została lipa, kasztan i dąb

a nie możesz poczekać do lata pewno facet chce sprzedać zimą kiedy jest błogi spokój

To dziewczyna w moim wieku :)

no cóż chcemy kupić coś raczej teraz, działka nam naprawdę póki co odpowiada :-?

Byłam dziś tam zrobić rekonesans :D Dookoła budują się nowiutkie domy, działeczka w stosunku do ulicy jest na "wyniesieniu" oddalona od samej ulicy, poziom wód gruntowych zapewne niski - jest 200m od "naszej działeczki" staw i lustro wody było w nim ok 2m poniżej terenu

Pokręciłam się po okolicy, na razie nic nie śmierdziało :wink: niedaleko ogródki działkowe. Waracając do domu zgarnęłam z przystanka "tubylkę" Miłej Pani zaproponowałam podwiezienie do miasta :D I dowiedziałam się że nie śmierdzi, głośno a i owszem jakiś czas było na początku po zbudowaniu "chaty" , ale potem "prawie z dnia na dzień" się uspokoiło i "imprezy, wesela" "nie są już męczące". wie bo ma tu działkę. "jest spokojnie" "do miasta i na ryneczek będzie Pani (to o mnie) miała niedaleko

jeszcze nie tak dawno (ze 2 lata temu) rósł las ...został wykarczowany....więc ziemia dobra

musisz przemyśleć wszystkie "za" i "przeciw"

skoro rósł las to raczej torfu tam nie będzie?

To źle że wykarczowany?

I o jakich "za i przeciw" mam myśleć :D doradź, bo mi żadne nie przychodzą do głowy :lol: :lol: :lol:

Hmmm chyba tylko jeden, jak by było dużo humusu to fajnie bo mam lekki spadek na działce (wjazd jest nieco wyżej niż tył) więc mogłabym sobie nieco wyrówać teren. sąsiad też myślę by był zadowolony, bo woda z" mojej działki" nie spływała by do niego :wink: Dobrze myślę?

Ile się czeka na odwiert przez geotechnika (geologa?) i jego opinię? a i ile się czeka najpierw na "umówienie terminu" ?

I o ile wiem, żebym mogła sama wystąpić o warunki zabudowy (jako strona zainteresowana) to powinnam już mieć jakieś mapki tak ?:-? A skąd? gdzie to w Zgierzu dają? :D od ręki?

oleniek - najporściej - poczytaj początki mojego dziennika - tam jest sporo o korzeniach :roll: . Ja miałem największego o śr. 50 cm i zapłaciłem 100 zł za koparkę za wykopanie + 1 dzień roboty na odkopywaniu go ręcznie + odcinaniu korzeni piłą spalinową ...

Jak masz bardzo duże, to musisz wykopać - konieczność wzięcia dużej koparki, bo mała to wiem, że sobie nie poradzi :(

pozdrawiam, majki

o jakich "za i przeciw" mam myśleć

jedno przeciw: staw i las w pobliżu działki to pewna wylęgarnia komarów, much i innych latających bąków latem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

cokolwiek jadalnego wyniesiesz do ogrodu będzie zagrożone, w oknach od razu zaplanuj moskitiery bo przy otwartym inaczej spać się nie da http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Do garazu na scaine mysle o tynku akrylowym - zostalo mi pare wiader. Kolor lososiowy...

:o nieeeeeeeeeeeeeeeeeee.......proszę

Na podloge w grazu rzuce (kiedys) albo farbe, albo jakies plytki, jak znajde tanio... Ktos proponowal kiedys plastikowa wykladzine. Na razie, niestety, z braku tanich wykonawcow lub wlasnego czasu, podloga w garazu czeka na lepsze czasy...

zwykły beton najlepszy bo przynajmniej woda ma gdzie wsiąkać :D