Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sorry ale po jakich wy bankach chodzicie. Mnie nigdzie nie pytali o PZP. Ważne były warunki zabudowy i cześć.

oczywiście!!! całe dzielnice nie mają aktualnego PZ

i jakie 50-60%? chyba, że tak Wam wychodzi ze zdolności kredytowej

a w Żabiczkach jest pięknie

i blisko do centrum

i blisko do mnie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

Zdolności nam nie brakuje (chcemy kredytu 114 000 a zdolności mamy 330 :wink: )

GE Money - nie interesują ich plany ani WZ - ale zabezpieczeniem TYLKO inna nieruchomość

Śląski (którego jesteśmy klientami) - 80% jak są PZP a 50% jak "tylko" WZ, jak tych dokumentów nie ma to nie finansują nic

PKO BP - Jak będą tylko WZ to 60% :o z planami nawet powyżej 100%

Lukas banku też chcą WZ wtedy finansują nawet całość, ale oprocentowanie ... lekko nieżyciowe

Santander i Nordea odpadają bo nie chcemy weksla jako zabezpieczenia a tam muszą być (tak wynikało z rozmów z pracownikami)

Multibank mimo mojego zgłoszenia internetowego mnie ... olał

Chyba się co nieco w bankach pozmieniało, bo ja myślałam że na działeczkę 100% to "pryszcz" a tu PZP i WZ okazują się być decydujące

Ta działka w Żabiczkach raczej nie ma WZ ale wiem że gmina Konstantynów działa bardzo prężnie (pewnie dlatego że całyy wydział arch-bud mieści sie w 2 pokojach i ktoś poczuwa się do odpowiedzialności). Można wszystko szybko załatwić a na pewno udzielą wyczerpujących informacji.

W bankach to chyba rewolucja bo ja kupowałam swoją działke w 90% na kredyt w KB i nie było ani PZ ani WZ. Był tylko świstek z UM-Łodzi że kiedy obowiązywał jeszcze stary plan to ten rejon był przeznaczony pod zabudowę jednorodzinną

Czy ktos z szanownych Forumowiczow jest na etapie stanu surowego otwartego (jest dach, ale okien jeszcze brak)? Jakies 1,5 m-ca temu kupilismy domek w takim wlasnie stanie i zabieramy sie za konczenie :)

Woda juz jest, prad - mamy warunki, podpisujemy umowe i czekamy na przylacze (wczesniej elektryk musi nam zrobic skrzynke i costam jeszcze zeby energetycy mieli).

Okna chce zamowic na luty (oby nie bylo zbyt zimno na ich wstawienie), bo poczatkiem marca wchodzi hydraulik - z instalacja wod-kan, co i rekuperacja oraz murasz - wylewki, tylki i elektryk rownoczesnie.

I ciagle sie zastanawiam czego jeszcze nie zamowilam - czego jeszcze brak? Co powinnismy zrobic?

Dzieki :)

Ktoś pomoże? PROSZĘ??? :)

Czy ktos z szanownych Forumowiczow jest na etapie stanu surowego otwartego (jest dach, ale okien jeszcze brak)? ja nie, jestem troszeczkę dalej Jakies 1,5 m-ca temu kupilismy domek w takim wlasnie stanie mam nadzieję, że nie budowany na sprzedaż i zabieramy sie za konczenie :)

Woda juz jest, prad - mamy warunki, podpisujemy umowe i czekamy na przylacze (wczesniej elektryk musi nam zrobic skrzynke i costam jeszcze zeby energetycy mieli).

Okna chce zamowic na luty (oby nie bylo zbyt zimno na ich wstawienie), bo poczatkiem marca wchodzi hydraulik - z instalacja wod-kan, co i rekuperacja oraz murasz - wylewki, tylki i elektryk rownoczesnie. elektryk najpierw, potem tynki, na końcu wylewki, u mnie hydraulik był po tynkach

I ciagle sie zastanawiam czego jeszcze nie zamowilam - czego jeszcze brak? Co powinnismy zrobic? ogrodzenie macie? szambo/oczyszczalnia?

Z Nordeą akurat nie gadałam :-?

Może warto zadzwonić :wink:

Zadzwonić zawsze warto.

Pamiętaj jeszcze (jak już wybierzesz jakieś banki), aby złożyć ze 2-3 wnioski w różnych bankach.

Bo może później okazać się, że ostatecznie nie dadzą Ci kredytu, a ty zastaniesz na lodzie. Tak masz zabezpieczenie.

W moim przypadku miałem złożone wnioski w Nordei i DB.

W DB obsługa niby szybsza i lepsza, ale jak się okazało przedstawili mi umowę do podpisania z dodatkowym zabezpieczeniem w stosunku do wcześniejszych ustaleń. Nie zgodziłem się na to, więc szybciutko raczkiem wycofali się i już za 2 dni była poprawiona umowa, ale dało mi to czas na ponowne porównanie warunków obu banków.

Ostatecznie zdecydowałem się na Nordeę, a jak przedstawili mi gotową umowę, to praktycznie było wszystko zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami.

Podsumowując:

- złożyć wnioski równolegle w kilku bankach

- czytać dokładnie co dają do podpisania (ja dokumenty brałem do domu, bo to ładnych kilkanaście stron)

Czy ktos z szanownych Forumowiczow jest na etapie stanu surowego otwartego (jest dach, ale okien jeszcze brak)? Jakies 1,5 m-ca temu kupilismy domek w takim wlasnie stanie i zabieramy sie za konczenie :)

Okna chce zamowic na luty (oby nie bylo zbyt zimno na ich wstawienie), bo poczatkiem marca wchodzi hydraulik - z instalacja wod-kan, co i rekuperacja oraz murasz - wylewki, tylki i elektryk rownoczesnie.

I ciagle sie zastanawiam czego jeszcze nie zamowilam - czego jeszcze brak? Co powinnismy zrobic?

Ja jestem właśnie na tym etapie. No prawie bo panowie jeszcze marzną na moim dachu i kończą układać dachówkę. Nic więcej w tym roku nie robię.

Trochę mnie stresujesz że tak wszystko chcesz dograć na przyszły rok. Planuję wprowadzić sie w wakacje ale założę się że wykańczanie zaskoczy mnie jeszcze nie raz. Obecnie dumam gdzie zamówić okna.

A telefon można prosić? Do tych Żabiczek?

Park Krajobrazowy odpada Małgosiu. Zadzwoniłam działeczki po 65zł/m2 ale najwcześniej późną wiosną bo narazie "trwa postępowanie sądowe" takie info dostałam od P. Sarny

Szkoda :( , pewnie byłoby miłe sąsiedztwo. Rzeczywiście właściciel działki prowadzi spór w sądzie (o jakiś pas drogi dokładnie nie znam sprawy).

Chyba że poczekasz do wiosny :wink:

Czy ktos z szanownych Forumowiczow jest na etapie stanu surowego otwartego (jest dach, ale okien jeszcze brak)? ja nie, jestem troszeczkę dalej Jakies 1,5 m-ca temu kupilismy domek w takim wlasnie stanie mam nadzieję, że nie budowany na sprzedaż i zabieramy sie za konczenie :)

Okna chce zamowic na luty (oby nie bylo zbyt zimno na ich wstawienie), bo poczatkiem marca wchodzi hydraulik - z instalacja wod-kan, co i rekuperacja oraz murasz - wylewki, tylki i elektryk rownoczesnie. elektryk najpierw, potem tynki, na końcu wylewki, u mnie hydraulik był po tynkach

I ciagle sie zastanawiam czego jeszcze nie zamowilam - czego jeszcze brak? Co powinnismy zrobic? ogrodzenie macie? szambo/oczyszczalnia?

Dzieki Canna za uwagi!

Dom nie budowany na sprzedaz, facet mial tam mieszkac z corka i zieciem, ale niestety (a stety dla nas) sie rozwiedli i facet sam z corka nie chcial tam juz mieszkac, no i nie stac ich bylo na wykonczenie. Poza tym kilku znajomych budowlancow ogladalo przed kupnem i stwierdzilo ze porzadnie zrobione i kupowac.

Szambo/oczyszczalnie zostawilismy na wiosne, w tym roku nie mieli juz terminow (2 firmy od oczyszczalni, bo szmbo mozna bylo jeszcze zrobic). Poza tym zastanawiamy sie jeszcze czy zrobic zwyczajna drenazowa (ok 7 tys), czy bez rozsaczania BIOCLAR za ok 17 tys z 3 studniami chlonnymi - ale to sie jeszcze okaze.

Ogrodzenie jest tymczasowe, z ostatecznym poczekamy na przyszly rok- lato i zobaczymy na jakie nas bedzie stac.

COS JESZCZE?? :)

Ja jestem właśnie na tym etapie. No prawie bo panowie jeszcze marzną na moim dachu i kończą układać dachówkę. Nic więcej w tym roku nie robię.

Trochę mnie stresujesz że tak wszystko chcesz dograć na przyszły rok. Planuję wprowadzić sie w wakacje ale założę się że wykańczanie zaskoczy mnie jeszcze nie raz. Obecnie dumam gdzie zamówić okna.

W tym roku robimy jeszcze tylko przylacze energetyczne (tj elektryk robi od domu, a energetyka do konca stycznia ma zrobic przylacze napowietrzne).

Okna chce zamowic na styczen - w firmie Okna Rąbień w Zdunskiej Woli - Profile Aluplast, 5-komorowe, pcv kolor 2-stronny (maja bardzo dobre ceny wlasnie na okna kolorowe), z fajnymi klamkami, listwa parapetowa, ciepla ramka i to chyba tyle - w cenie ok. Firma jest znana mojemu szwagrowi, ktory handluje materialami budowlanymi w Zd. Woli, polecil nam ja, wiec mysle ze juz moge ich polecic. A widze sie z nimi jutro, zobaczymy:)

Okna chcemy wprawic w lutym, a od marca startuje hydraulik, murarz i elektryk.

Pozdrawiam!

A telefon można prosić? Do tych Żabiczek?

Park Krajobrazowy odpada Małgosiu. Zadzwoniłam działeczki po 65zł/m2 ale najwcześniej późną wiosną bo narazie "trwa postępowanie sądowe" takie info dostałam od P. Sarny

Szkoda :( , pewnie byłoby miłe sąsiedztwo. Rzeczywiście właściciel działki prowadzi spór w sądzie (o jakiś pas drogi dokładnie nie znam sprawy).

Chyba że poczekasz do wiosny :wink:

Czy to tylko spór sąsiada w sądzie czy nadal brak planu dla parku krajobrazowego? To znaczy plan zaskarżony w sadzie właśnie. Ta sprawa ciągnie się już od 2 lat a mnie na rok wstrzymała pozwolenie... I. o ile wiem, nadal nie jest zakończona, choć wydawanie pozwoleń poluzowali na 2 miesiące (ja się załapałam), to teraz znowu jest blokada. I nie wiadomo, czy tylko do wiosny, bo przez 2 lata rozpraw temat pozwu nie był jeszcze poruszony MERYTORYCZNIE! Cały czas trwała kołomyja proceduralna pt pani sędzia miała katar więc nie powinna była być na rozprawie :D

Dzieki Canna za uwagi!

Dom nie budowany na sprzedaz, facet mial tam mieszkac z corka i zieciem, ale niestety (a stety dla nas) sie rozwiedli i facet sam z corka nie chcial tam juz mieszkac, no i nie stac ich bylo na wykonczenie. Poza tym kilku znajomych budowlancow ogladalo przed kupnem i stwierdzilo ze porzadnie zrobione i kupowac. To dobrze, macie szczęście

Szambo/oczyszczalnie zostawilismy na wiosne, w tym roku nie mieli juz terminow (2 firmy od oczyszczalni, bo szmbo mozna bylo jeszcze zrobic). Poza tym zastanawiamy sie jeszcze czy zrobic zwyczajna drenazowa (ok 7 tys), czy bez rozsaczania BIOCLAR za ok 17 tys z 3 studniami chlonnymi - ale to sie jeszcze okaze. Orientację w temacie masz lepszą ode mnie, ja mam szambo, wkrótce ma być kanalizacja w mojej ulicy.

Ogrodzenie jest tymczasowe, z ostatecznym poczekamy na przyszly rok- lato i zobaczymy na jakie nas bedzie stac.

COS JESZCZE?? :) valerin mite i wykończeniówka