Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy 1800 pln za projekt wew. instalacji elektrycznej (prosty parterowy dom 100 m2) plus projekt przyłącza od linii działki do domu plus uzgodnienia z ZE i ZUD - to cena do przyjęcia czy też drogo???

W mojej ocenie to totalne przegięcie!!!

Tak też myślałem. Najpierw jeden specjalista zobowiązał się wykonać to za 650pln ale minęło półtora miesiąca, a ja już miałem dość wysłuchiwania zapewnień, że już jutro na pewno wszystko będzie do odbioru. Zresztą ten pan "wisi" już na naszej tablicy ogłoszeń. I jak poszedłem do kolejnego to rozmowa się toczyła bardzo miło przez kilka pierwszych minut, a potem usłyszałem: 1500pln + VAT. Zabrałem manele. Ta firma to INTERTON z Nowosolnej.

mmmad

Ktos chce zostac moim sasiadem i zanabyc dzialke z woda, pradem, gazem w dzialce, projektem i PNB. Ponad 2000m2 za ok. 100/m2.

Jak ktos jest zainteresowany to info na priv.

(Od szczesliwego nabwcy licze na prowizje w postaci dobrego sasiedztwa)

My nie :wink: Cena fajna, tylko :cena razy metraż = działka nie dla nas :cry:

- złożyć wnioski równolegle w kilku bankach
tak zamierzamy

czytać dokładnie co dają do podpisania (ja dokumenty brałem do domu, bo to ładnych kilkanaście stron)
ZAWSZE czytamy :wink: w szczególności ostatnie strony drobnym maczkiem pisane - wiadomo klient zacznie czytać uważnie, w środku zacznie omijać pewne zdania, pod koniec będzie mu się spieszyło.

Zresztą kredytobiorcami jesteśmy upierdliwymi :wink:

Prawnik i nauczyciel którego "fachem" jest matematyka finansowa i bankowość :D :D :D Oj ciężko mają z nami pracownicy banków.

Zresztą już na etapie rozmów z pracownikami , po serii baardzo konkretnych pytań, rozmówcy pytają "aaaaaa to Pani coś niecoś wie na ten temat" na co ja skromnie" taaa coś niecoś" :wink:

Ale uwązać na pułapki trzeba w dwójnasób

Cześć,

Ciekaw jestem jakich cen za stan zerowy spodziewalibyście się usłyszeć od potencjalnej ekipy budowlanej. Zakładając że dom jest przeciętnie skomplikowany - tzn. nie odbiega od średniej.

Ja ostatnio usłyszałem:

stan zero (R+S) 20 000 PLN !!!!

stan surowy otwarty (R+S) 82 000 PLN!!!! (ta cena oczywiście już zawiera powyższą)

i nie powiem co mi do ziemi opadło :).

Może macie jakieś świeże wieści z rynku wycen ???

Albo własne już doświadczenie ile was kosztowała budowa.

Wiem że wszystko zależy od projektu itp, itd, ale przeciętny dom powinno sie dać zbudować za przeciętną cenę - dlatego pytam.

Cześć,

Ciekaw jestem jakich cen za stan zerowy spodziewalibyście się usłyszeć od potencjalnej ekipy budowlanej.

Wiem że wszystko zależy od projektu itp, itd, ale przeciętny dom powinno sie dać zbudować za przeciętną cenę - dlatego pytam.

Stan surowy otwarty 190 tys. zł, w tym robocizna ok. 50 kPLN. Domek jak w galerii widać, pow użytkowa 180m2.

nadal można ale trzeba importować ekipę budowlana ze wsi, ja swoją sprowadziłem z wielkucic, niestety po postawieniu domu u mnie zasmakowali ludzkiego mięsa i już teraz inaczej rozmawiają z inwestorem z miasta

kto dom buduje tego się nie żałuje

Czy znacie może jakiegoś kumatego kominiarza?

Takiego który robi odbiory wentylacji i kominów a dodatkowo będzie wiedział co to jest wentylacja mechaniczna?

Mam zamiar z takim pogadać teraz przed wykonaniem wentylacji, tak aby później nie miał wątpliwości przy odbiorach...

Cześć,

Ciekaw jestem jakich cen za stan zerowy spodziewalibyście się usłyszeć od potencjalnej ekipy budowlanej. Zakładając że dom jest przeciętnie skomplikowany - tzn. nie odbiega od średniej.

Ja ostatnio usłyszałem:

stan surowy otwarty (R+S) 82 000 PLN!!!! (ta cena oczywiście już zawiera powyższą)

Dom 140 m2 pow uzytkowej + ok. 30 m2 garaż. Stan surowy otwary (dach.ówka Brass, sciany Pototherm 25, 2 kominy systemowe): 195 tys. (w tym robocizna ok 53 tys. (murarze , ciesle, dekarze + kierbud).

Pozdrawiam

Cześć,

Ja ostatnio usłyszałem:

Dom 140 m2 pow uzytkowej + ok. 30 m2 garaż. Stan surowy otwary (dach.ówka Brass, sciany Pototherm 25, 2 kominy systemowe): 195 tys. (w tym robocizna ok 53 tys. (murarze , ciesle, dekarze + kierbud).

Pozdrawiam

Dom 124 m2: murarze 16, cieśla 4, dekarz 7 (z obudową kominów). I co z tego wiesz? Dodać trzeba pełen etat budowlany męża, dużo rzeczy robionyhc samemu, nawet nie z oszczędności, ale z niecierpliwości, jak ekipa przepadała na miesiąc na innej budowie, robiąc sobie "przerwę technologiczną", masę niedoróbek, za które braki kasę inni (np tynkarz sobie policzył drożej, bo ściany krzywe i musiał nadrabiać tynkiem). Nie ma przeciętnej ceny....

mruva napisała:

To nie takie proste. Jaki BK? Biały? Szary? Suchy, czy wilgotny ? Na zwykłej czy ciepłochronnej zaprawie ? Na kleju? Styro jakie? O jakim wsp. lambda ?

Załóżmy:

Biały Solbet 500 ma wsp. OBLICZENIOWY 0,135. ( dajemy 24 cm. )

Biały styro o wsp. podstawowym 0.04 ( dajemy 15 cm. )

Ściana U = 0,18 Przy założeniu że ściana jest sucha i położymy na zaprawie ciepłochronnej lub kleju.

Przy czym chodzi o dany ściany gdzie jest BK i styro. Bo jak dodasz takie okienko ze 2 m.kw. o wsp. 1,0. ... to dla całej ŚCIANY będzie gorzej.

Same ściany o niskim wsp. nie załatwią sprawy. Strop, dach, wentylacja, posadzka, okna, mostki termiczne, kształt domu, usytuowanie..

Pozdrawiam.

ProSraś - piątki z technik murowania to ja nie miałam. Tak naprawdę to te pytania są dla mnie za trudne. Okres w których dostałam schiza w temacie" z czego budować" mam już za sobą. Na chwilę obecną jesteśmy zdecydowani na BK (nie wiem czy biały czy szary - na pewno nie Ytong tylko taki z którego najczęściej widzę stawiane domy). Jeżeli fundusze pozwolą postawimy na zaprawę ciepłochłonną i styro o wpólczynniku 0,03 a jak nie to na klej a na lepszy styropian może starczy. Usytuowanie domu będzie w miarę o.k., czyli na ścianie północnej będą dwa małe otwory wypełnione luksferami (garaż), największe okna na południe.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Cześć,

Ja ostatnio usłyszałem:

Ciekawy jestem czy jak się umawiacie z ekipą na cene robocizny to macie na myśli R+S czy tylko R. Nie daje mi spokoju ta kwestia. Jak porównałem ceny w/w ekipy z kosztami jakie moi znajomi ponieśli pry budowie domu to wychodzi mi na to, że faktycznie za samą R zapłacili np. 25-30 tys (murarze) + 20 tys (cieśle, dekarze) czyli jakieś 45-50 tys, ale jak od sumy ich całkowitych kosztów stanu surowego otwartego odjąłem tylko ceny M to się okazało że ta pozostała kwota jest zbieżna z R+S w/w ekipy. Może więc jednak nie jest tak bardzo drogo?!?

Dodam tylko, że wspominano mi, że ta firma ma ceny z wyższej półki.

Poszukuję sprawdzonej ekipy budowlanej na przyszły rok tj. 2008.

Budowa domu jednorodzinnego ~150 m2 w Stróży k/Andrespola

Ekipy z ŁÓDZIKEJ TABLICY OGŁOSZEŃ już sprawdziłem. Więc jeśli ktoś ma jakieś, niewyartkułowane na forum, namiary na godną polecenia ekipę to będę wdzięczny.

Cytuję sam siebie - żenujące ;)

Czy macie kogoś godnego polecenia?