Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Media nie lubią. Z nikim zadzierac. Pzrez pół roku usiłowałam znaleźć kogos, kto by rozdmuchał sprawę znikającego planu dla Łagiewnik. Nikt nie był chętny, bo po co się narażać? Ale może dla gminy będą bardziej surowi :-?

Co do paneli poszłam do Merlina, pan się akurat nudził i przeszłam przeszkolenie praktyczne. Ale obawiam się, że do czwatrku ich nie dam rdy położyć, bo muszę się pakować. Pewnie zrobi to "fachowiec"...

W czwartek przeprowadzka.....

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak mnie jeszcze mocniej rozgrzeją to chwilowy rozejm zostanie zerwany i wojna będzie trwała ostatecznie nad wójtem też ktoś jest i media także lubią takie sprawy.

Jak wypowiesz wojne otwarta - daj znac. Bede kibicowac (a moze i wiecej).

Ja po okresie bitewnym na razie stosuje zabiegi dyplomatyczne: tu podanie, tam pisemko, ale jak na razie - efektow brak.

W czwartek przeprowadzka.....

WOW!

W TEMACIE WODOCIĄGÓW

aby odebrać gminie argument ze brak pieniędzy na sfinansowanie wodociągu wystarczy skorzystać z art. 31 pkt. 3 - ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. W

Wcale nie trzeba korzystać z usług kancelarii prawnej :wink:

„Art. 31. 1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3. Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.

Witam , znów po długiej przerwie - jakoś brakuje doby na necik :(

My tez tkwimy w papierkach i wszelkich ustaleniach z dostawcami mediów. Dobrze ,że mam oprócz tego 100 innych spraw na głowie , bo inaczej to bym pewnie posiwiała. Najbardziej podobają mi się papierki ,które trzeba załatwić ,żeby potem w tym samym okienku załatwić kolejny papierek,oczywiście odczekawszy swoje wrrrrrrrrr

Póki co pozwolenia jeszcze nie mamy , ale już umowę ze stawiającym fundamenty i mury podpisaliśmy - mam nadzieję ,że wszystko załatwimy na czas... dogadujemy się z dachowcami , no i przymierzam się do klejenia makietki w skali :) Musze wykonać tę pracę hehehe bo inaczej "nic nie widzę"- tak więc będę miała mój domek w miniaturce :)

Mam 2 pytanka do Was :

1 - czy fachmanów od instalacji wewn. tynków i posadzek to juz powinnam umawiać czy może za wcześnie - liczę ,że będą mi potrzebni jesienią 2008 ?

2 - czy ktoś robił w domu schody nie wylewane tylko drewniane w dodatku pełne - nie ażurowe ? macie jakiichś ludzi do polecenia ?

Żeby było weselej , to na wiosnę wraz z rozpoczęciem budowy na świecie pojawi się kolejny potomek :) Trzymajcie za nas kciuki - jak to wszystko przetrwamy to już nic nas nie ruszy :)::)

ja wydałem 15 tyś na wodociąg, całkiem niedawno, jakby co to idę razem z tobą, daj znać kiedy

To już jest nas trzech. A takich trzech jak nas dwóch to nie ma ani jednego.

:D

Buduję wodociąg za kilka miesięcy. Myslę, że będzie to marzec lub kwiecień. A przy okazji to co za firma ci te rury układała pod ziemią? Pytam bo nie mam jeszcze wykonawcy. Przypomnij jak długi odcinek budowałeś.

małgosia2005 jak mam wystąpić o zwrot skoro mam w umowie zapis, przekazuje wodociąg tytułem darmy na rzecz gminy ?? możesz trochę jaśniej, ja nie jestem prawnikiem i nie wiem jak podważyć sformułowanie tytułem darmy

CuoreRosso rury to mały pikuś, jakieś grosze, najwięcej wziął ZWiK za przyłączenie mnie do sieci, za papierkologię, zezwolenia, zawiadomienia, objazdy itp.

czy może mi napisać, jak się kładzie panele podłogowe???

Biorę piankę, kładę ją na podłogę... No dobrze, najpierw pozamiatam. Potem kładę tą piankę ząbkami do dołu. Na niej kładę panele w rządku. Co to znaczy na klik? Czy to trudne? Myślę o wersji podstawowej, jakieś listwy itd zrobi małż, jak będzie miał kiedy. Napiszcie...

mmmad jest na bieżąco :lol: :lol: :lol:

ale trudne nie jest :D myślę ,że każdy człekokształtny sobie z tym poradzi...

pamiętaj tylko o dylatacji od ściany :D

proste , w weekend położyłem razem z żoną 90m2 paneli

klik klik i po sprawie

1 - czy fachmanów od instalacji wewn. tynków i posadzek to juz powinnam umawiać czy może za wcześnie - liczę ,że będą mi potrzebni jesienią 2008 ?

2 - czy ktoś robił w domu schody nie wylewane tylko drewniane w dodatku pełne - nie ażurowe ? macie jakiichś ludzi do polecenia ?

1. Tynki i posadzki można zacząć szukać tak z 3 miesięcznym wyprzedzeniem. Posadzkarz od nas jest dobry, tynkarza dobrego niet..

2. Schody - jeden na wycieczkowej robi piękne jak marzenie. Gięte.... Ale drooogie. Drugiego znam z Andrespola. JAk tem będę, wezmę telefon. Ale schody drewniane są upierdliwe. Dopiero jak masz podłogi to cieśla bierze wymiar! I czekasz jeszcze ze 2 miesiące na drabinie. Dlatego ja robiłam metalowe, położyliśmy dechy i się chodzi. Teraz dopiero będziemy mocować stopnie...

Ciąża to dobry okres do budowy :D Ma się olbrzymią energię a i ekipy czują respekt, bo a nuż się zdenerwuje i urodzi na placu budowy ochrzaniając majstra.. :lol: :lol: :lol:

Dzięki za informacje :)

A z ciążą to niestety tylko na wstępnym etapie będzie można "zaszaleć" , tzn teraz , bo akurat na wiosnę jak się będą stawiać pierwsze ściany to my będziemy albo w trakcie albo po szpitalu. A nie wiem czy matce z niemowlęciem na ręku tak łatwo pójdzie hehehehe

EZS - czy Wasze metalowe schody są ażurowe ? bo my pod schodami będziemy miec schowek i nie moga być ażurowe - czy możesz mi opisac jak to z tymi metalowymi schodami jest ?

Jelonek72 my się chyba znamy z Forum łódzkich mam :) (tam dla Ciebie wiadomość od mamy "z Jordana" (kiedyś korespondowałyśmy :)

A ja szukam kogoś kto składał WNIOSEK O WARUNKI ZABUDOWY w gm. Zgierz.

Nie mamy wybranego projektu, myślimy raczej o projekcie indywidualnym, a informacje, które trzeba tam wpisać (takie konkrety!) trochę mnie przerastają...

Czy ktoś ma jaką radę, jak uporac się z WoWZ nie majac konkretnego projektu domu?

we WoWZ trzeba wpisać np szerokość elewacji frontowej...

2. Schody - jeden na wycieczkowej robi piękne jak marzenie. Gięte.... Ale drooogie. Drugiego znam z Andrespola. JAk tem będę, wezmę telefon. Ale schody drewniane są upierdliwe. Dopiero jak masz podłogi to cieśla bierze wymiar! I czekasz jeszcze ze 2 miesiące na drabinie. Dlatego ja robiłam metalowe, położyliśmy dechy i się chodzi. Teraz dopiero będziemy mocować stopnie...

KOmpletna bzdura. U mnie też na castingu bywali tacy co to chcieli brać wymiar dopiero jak będą gotowe tynki i posadzki. Posadzki ostateczne, czyli parkiet na dole i deski na górze, bo inaczej ponoc sie nie da. Da się. Moje schody są dokładnie takie jakie mi się wymarzyły. Tylko pomiar i schody również :wink: musi robić fachowiec. Naszemu nie przeszkadzało przy mierzeniu, że woda się jeszcze leje z betonu, nie mówiąc o tynkach czy podłogach.

A i jeszcze jedno. Żaden dobry fachura nie zrobi ci porządnych schodów drewnianych w dwa miesiące od złożenia zamówienia. Tyle to możesz sobie poczekac na regalik na książki.

W czwartek przeprowadzka

Ewcia, jezdem pod wrażeniem :o - pamiętam jak niemal równocześnie kupowaliśmy dachówki, z tym że ja na dach, a Ty na przyszły rok... bo jeszcze fundamentów nie było 8)

Z góry wpraszam się na inspekcję ;-)

U nas trwają prace wykończeniowe... i trwają, i trwają... W międzyczasie w Dellu zaczęli produkować komputery :lol:

czy ktoś z łódzkiej grupy montował niedawno alarm ?? jakie macie w tym temacie doświadczenia, gdzie sie udać żeby było dobrze i tanio ?? czy ktoś z was używa marketowych alarmów do samodzielnego montażu ??

ja :lol: ale nie sam tylo za pomocą niezłego i taniego fachowca . Alarm chciałem mieć zrbiony dobrze i bez niespodzianek . Krzysia w nagrodę powiesiłem na tablicy :wink: