Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

podejmuję właśnie ostatnią decyzję w sprawie kredytu

jakie macie marże- oprocentowanie w CHF ? gdzie - jaki bank?

co sądzicie o Kredyt banku

wkład własny 70%, kwota kredytu 160 tyś (mam już operat szacunkowy który to dokumentuje)

marża 0,85

prowizja 0,5

ubezpieczenie na życie gratis

:roll: brać ?? bo mi głowa puchnie

Uważam, że to całkiem dobre warunki, raczej brać. A poza tym to co to za kwota te 160 tys.? Jakaś taka malutka jak na hipoteczny ;).

Ja dostałem w nordei marżę 0,9% i prowizję taką samą jak Ty, ale z taką różnicą, że mój wkład własny był na niższym poziomie.

Alternatywnie mogłem dostać w DB chyba 0,8% marży i 0,95% prowizji, ale się nie zdecydowałem.

Sprawdź jeszcze ewentualnie w KB jaki jest poziom spreadu.

Bo np. widzę w dzisiejszych tabelach, że rano było 4%, a po południu 5% spreadu, a to już sporo.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tuż przed Świętami mój stareńki komputer wziął i padł. Zepsuło się w nim chyba wszystko http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Teraz mam nowy z nowym oprogramowaniem, niech je licho porwie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif

I nie umiałam wejść na Forum, ciągle otwierała się rejestracja nowego użytkownika. Dopiero dzięki poczcie udało się http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Spóźnione, ale szczere życzenia dla wszystkich budujących: DOBREGO ROKU BUDOWLANEGO!!!

Dla zaczynających tanich materiałów budowlanych i najlepszych ekip!!!

Dla wykańczających się samych udanych decyzji ostatecznych!!!!

A prywatnie spełnienia marzeń http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Dorota - rozumiem Cię ... Też mieliśmy "przyjemność" rozliczenia przed świętami z naszym majstrem. I też oberwaliśmy co nieco

Za termin - 2,5 miecha po terminie i za spartolone parę rzeczy. Ale to widać norma

To nie jest norma

Pracę murarzy weryfikują następni wykonawcy.

U mnie pracę moich chwalą wszyscy kolejni:

Tynkarz chwalił, że mury równe i tynki będą ok,

Wylewkarz chwalił, że chudziak dobrze wylany,

Stolarz, który brał miarę na drzwi chwalił, że otwory równe.

A ja chwalę za kulturę zachowania i zupełną bezproblemowość.

To powinna być norma.

Dorota - rozumiem Cię ... Też mieliśmy "przyjemność" rozliczenia przed świętami z naszym majstrem. I też oberwaliśmy co nieco

Za termin - 2,5 miecha po terminie i za spartolone parę rzeczy. Ale to widać norma

To nie jest norma

Pracę murarzy weryfikują następni wykonawcy.

U mnie pracę moich chwalą wszyscy kolejni:

Tynkarz chwalił, że mury równe i tynki będą ok,

Wylewkarz chwalił, że chudziak dobrze wylany,

Stolarz, który brał miarę na drzwi chwalił, że otwory równe.

A ja chwalę za kulturę zachowania i zupełną bezproblemowość.

To powinna być norma.

też tak uważam , no i mam farta jak do tej pory wszyscy się sprawdzili a jestem na etapie wykanczania :D

Canna - w słowie "norma" zawarłem ironię. Może mało widoczną :wink:

U mnie niestety - z czym się całkowicie zgadzam, że norma powinna być inna - jest na odwrót. Już wiem, że tynkarz będzie klął, bo ciężko będzie wyprowadzić piony, dekarz już klął, bo poziomu na wieńcach to nie było.... itp.

Ogólnie wierze, że będzie ok, ale niestety na razie trafiłem na paproka :evil:

Czego też na razie :wink: powiedzieć o dekarzu nie mogę :D

Zasuwa z robotą aż miło, ekipa 7 ludzi, aż przyjemnie patrzeć :D

pozdrawiam, majki

Dlatego moi mili myśleć , szukać, pytać ,sprawdzać, zanim się wpuści obcą osobę do swojego wymarzonego domku i jak już wpuścimy to pytać , dotykać , sprawdzać i nie być za miłym ( tak w granicach przyzwoitości ) aż do wykonania prac , po których to dopiero płacić zdecydowaną większość należności.

Jak się pomylicie to wygonić w diabły i napisać na forum ku przestrodze.

Podzielcie się ze mną wiedzą

gdzie kupie w korzystnych cenach panele , deske barlinecką lub coś systemowego z drewna w okolicach 100 zł zam2 ??

pewnie robiliście rozeznanie lub kupowaliscie i przechodziliście ten etap :D

dodam że nie chce parkietu , chyba że macie kogoś świetnego od parkietu to poproszę o namiar , dlatego nie chce bo moi ludzie tylko systemowe sprawy

potrafią a jestem z nich zadowolony stąd rezygnacja z parkietu

Pewnie pomyslicie że sie dopasowuje do wykonawcy , rzeczywiście tak jest bo jestem z nich zadowolony i boje się kolejnych ekip a nie mam czasu jak napisałem w poście powyżej szukac sprawdzonych ludzi od parkietów

liczę na Was jak zawsze :D

Na początek: Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich forumowiczów, bo nie pisałem po Nowym Roku.

Mam zapytanie: planuję w całym domu ogrzewanie podłogowe, ale płytki tylko w łazienkach, wiatrołapie i kotłowni. Jaki system podłogi wybrać, żeby w miarę dobrze działało? Nie chcę płytek (wiadomo, że byłyby tu najlepsze). Czy wybrać panele? Bo drewno to będzie słabo ciepło przewodzić. Może macie jakieś inne pomysły.

pozdr

Grzesiek

Jaki system podłogi wybrać, żeby w miarę dobrze działało? Nie chcę płytek (wiadomo, że byłyby tu najlepsze). Czy wybrać panele? Bo drewno to będzie słabo ciepło przewodzić. Może macie jakieś inne pomysły

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi, w wymianie doświadczeń jest właśnie teraz wątek na ten temat Podłogówka i drewno-Skończmy z tymi bzdurami !

Dlatego moi mili myśleć , szukać, pytać ,sprawdzać, zanim się wpuści obcą osobę do swojego wymarzonego domku i jak już wpuścimy to pytać , dotykać , sprawdzać i nie być za miłym ( tak w granicach przyzwoitości ) aż do wykonania prac , po których to dopiero płacić zdecydowaną większość należności.

Jak się pomylicie to wygonić w diabły i napisać na forum ku przestrodze.

Tylko co jeśli sie okaże, że po poszukiwaniach i wybraniu tego jedynego :wink: i podjęciu prac zaczyna byc "kwas" ? :-?

Nie zawsze mamy sto% pewności że trafiamy na "ideał" ...

Ale tak jak piszesz - wygoniłem, oberwałem co swoje za spartolenie i podałem namiary na tablicy ogłoszeń :evil:

pozdrawiam, majki

Dodam że chodzi mi konkretnie o namiary na miejsca w których gdy dokonywaliście porównań dany panel bądź deska były najtańsze i jeśli coś Wam przyjdzie do głowy to napiszcie proszę jaki rabat procentowy uzyskaliście podczas finalizowania zakupu :D

Sklep NOVA na rogu Przybyszewskiego i Rydza-Śmigłego.

- dostaliśmy 10 % rabatu, nawet jak dokupowaliśmy jedną, głupią listewkę;

- znależliśmy deskę, która gdzie indziej sporo drożej kosztowała;

- kupowaliśmy podłogi kilka miesięcy temu, teraz kończą kłaść ostatnie - nie ma problemu ze zwrotem nierozpakowanych paczek po tak długim czasie;

- obsługa rewelacyjna i suuuuper cierpliwa :)

Szczęśliwego Nowego Roku i szybkiego zakończenia budów (czego i sobie życzę) ;-)

U nas hibernacja czyli sen zimowy, coś tam gmerają brzy bramie i ogrodzeniu ale jakoś bez przekonania. Trochę przepalałem w kominku, ale drewno mokre więc efekt jest głównie wizualny (kłęby dymu i zakopcona szybka) - kupiłem na próbę pół metra suchego i to jest inna bajka... Tak więc polecam kupić drewno w marcu, coby miało szansę wyschnąć do zimy.

Znacie solidnych cieśli, takich od "dużych" robót? Chciałbym już się z kimś umówić wstępnie na wiosnę w sprawie balkoników/tarasików...

Pozdrawiam z szuflady :-D

Jaki system podłogi wybrać, żeby w miarę dobrze działało? Nie chcę płytek (wiadomo, że byłyby tu najlepsze). Czy wybrać panele? Bo drewno to będzie słabo ciepło przewodzić. Może macie jakieś inne pomysły

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi, w wymianie doświadczeń jest właśnie teraz wątek na ten temat Podłogówka i drewno-Skończmy z tymi bzdurami !

Dzięki. Przyznaję, że nie zauważyłem :oops: :oops: :oops: Sorry bardzo !

Jacekot - spory sklep, choć nigdy tam nie byłem, ale wygląda na solon z lustrami itp, jest po drodze z ... Piotrkowa Tryb. w kierunku na Sulejów. Za Piotrkowem po lewej stronie, jak zaczyna się pierwsza jakaś wioska jest taki nowo wybudowany dość duży salon. Pewno daleko - ale ilekroć jadę tamtędy to zwracam uwagę - naprawdę duży sklep.

pozdrawiam, majki