Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć

...

Powiedzcie mi jeszcze Moi Drodzy gdzie w miarę tanio kupię drewno do szalunków i jakie to ma być?. Czy może być np gorszego gatunku ?. Czy opłaca się np. skorzystać z wypożyczalni?.

Tak zwykła tarcica - drewno może być gorszego gatunku (nie musi miec wytrzymałości takiej jak tarcica konstrukcyjna, ilość sęków na metr nie jest krytyczna). Ale deski powinny mieć podobny wymiar i nie powinny byc (mocno) zwichrowane aby można było zrobić w miarę szczelne z nich szalunki.

Według mnie może to być drewno z wypożyczalni - może być wcześniej wykorzystane do szalunku ale grunt aby nie było pleśni!

Wiem, że można wypożyczyć metalowe szalunki ale nie wiem ile kosztują i kto to ma w Łodzi.

Jeżeli robisz wylewke poniżej poziomu ziemi to nie trzeba desek. Wystarczy wykopać odpowiedni dołek i dać pape, folie lub styropian jako szalunek stratny. Najlepiej jeżeli ziemia na dnie wykopu nie była zbyt "mocno wzruszona podczas kopaniem" - w razie potrzeby można ubić.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam deski - szalowałem nimi strop ( październik 2007 ) , są w bardzo dobrym stanie , można je spokojnie wykorzystać do fundamentów poźniej do szalunku stropu a jak ktoś chce się pobawic i troche je oczyści i powyjmuje gwoździe to można obdeskować dach ( mi tylko się przydały do szalunku stropu bo nie deskowałem dachu - tylko kryłem termomembraną ). Mam 3m3 tych desek - calówek. Jak ktoś potrzebuje to piszcie .

cześć

ja również przyłączam się do pytania Borysko. Dostałam dzisiaj wycene z http://www.rekuperatory.pl no i najtańszy rekuperator z "osprzętem" kosztuje ponad 12 000 zł+GWC trochę ponad 10 000 zł. W sumie powyżej 22 000zł.

A ja naiwnie liczyłam że zmieszcze się w kwocie 17 000 zł :cry: .

Jak ktoś ma namiar na tańszą firme specjalizującą się w rekuperatorach niech napisze.

Powiedzcie mi jeszcze Moi Drodzy gdzie w miarę tanio kupię drewno do szalunków i jakie to ma być?. Czy może być np gorszego gatunku ?. Czy opłaca się np. skorzystać z wypożyczalni?.

Hej,

ja wlasnie wysylam maila z prosba o wycene - wiec nie wiem ile mi policza. Czlowiek ktory bedzie nam to robil mowi ze zmiescimy sie - z robocizna w kwocie 12 tys. Rekuperator firmy Dospel. Dom 169 metrow, wieksz centrala wieksza - Economic 300. Namiary na handlowca na łódzkie: Marek Ziółkowski - tel. 0693 620494 adres internetowy - [email protected],

mam nadzieje cos Ci pomoze - bardzo kontaktowy, moje wątpliwości rozwiał. Pozdrawiam! Karolina

Hej,

ja wlasnie wysylam maila z prosba o wycene - wiec nie wiem ile mi policza. Czlowiek ktory bedzie nam to robil mowi ze zmiescimy sie - z robocizna w kwocie 12 tys. Rekuperator firmy Dospel. Dom 169 metrow, wieksz centrala wieksza - Economic 300. Namiary na handlowca na łódzkie: Marek Ziółkowski - tel. 0693 620494 adres internetowy - [email protected],

mam nadzieje cos Ci pomoze - bardzo kontaktowy, moje wątpliwości rozwiał. Pozdrawiam! Karolina

A facet ma jakąś ekipę która to zamontuje, czy sprzedaje tylko części i sprzęt? Ja szukam czegoś kompleksowego.

Witajcie,

dziękuję za podpowiedź w sprawie układania dachówki.jednak będą poprawiać.

Kolejne pytanie- okna PCW: MS Okno, Prymat, Petecki, ABM Jędraszek, Okna- Rąbień, Budvar, KMM Okno, Jezierski.

Wszystkie z naszych okolic, generalnie podobne cenowo- której firmy wybrać? Może macie juz u siebie i jesteście zadowoleni?

przekopałam wątek o oknach, nota bene załozony w 2002 r.,i tak nic nie wiem.

To spokojnej nocy życzę forumowiczom i sobie też ( z 5-tygodniowym maluszkiem :D ).

Pozdrawiam.

To ja też w sprawie okien.

Czas żeby okna zamówić a ja nie mogę się zdecydować. :evil:

Tak na szybko :

- drewniane - nie uśmiecha mi się malowanie za jakiś czas 18 okien

- plastiki - białe nie

- oklejane, boję się że z czasem okleina ulegnie zniszczeniu czy

np: wyblaknie

- kolor w masie ( te właśnie generalnie wybrałam ) tylko jedno ale.

Zakładając że chcę brązowe to rozumiem że kolor jest w masie.

To rozumiem ale czy takie okno nie wygląda jak pomalowane na

brązowo zwykłą olejówą ? A może na to przyklejają okleinę.

Może wiecie coś na ten temat bo ja już zgłupiałam. Wiem że takie okna ma tomek_lodz tylko nie mam do niego telefonu :evil:

lafela ja mam w blokach okna z Rąbienia wg. mnie do bani a reklamacje i obsługa szkoda słów.

szukam firmy/osoby do badań geotechnicznych - możecie kogoś polecić w rejonie łódzkim? najlepiej osobę którą osobiście poleciliście

mojego masz na łódzkiej tablicy ogłoszeń, ja do niego zastrzeżeń nie mam, zrobił szybko i sprawnie 2 odwierty po 5 m + badanie nośności za 600 zł brutto

Dorota

to co widziałam, jak szukałam okien, to był kolor w masie ale z położoną okleiną. Masa kolorowa, żeby spod okleiny białe nie wyzierało.

Ale podobno kolorowe są bardziej miękkie. Na południowej stronie zrób sobie rolety to ci się nie wygną :D

A' propos firm - też podobno Budwar nie jest zły z ma grubszy plastik. To ważne prrzy większych oknach. Miałam ich kupić, ale kształt mi nie podchodził.

A tak podsumowując - wszystko jedno które kupicie (byle nie firmy lokalnej krzak), teraz już większość firm robi porządne okna. Montaż jest ważny!!!

Dorota

to co widziałam, jak szukałam okien, to był kolor w masie ale z położoną okleiną. Masa kolorowa, żeby spod okleiny białe nie wyzierało.

Ale podobno kolorowe są bardziej miękkie. Na południowej stronie zrób sobie rolety to ci się nie wygną :D

To był żart, prawda?

Ale nie powiem głośno czym są stabilizowane okna plastikowe, zeby nie popłynęły od gorąca. Sama mam takie i wolę o tym nie myśleć. :-?

To był żart, prawda?

Nie do końca. Pisali na forum, no i trochę logiki w tym jest. Mój sprzedawca okien też mi odradzał te w masie, choć droższe i miał by większy zarobek. Za to polecał jeszcze droższe - Budwar właśnie, ale w okleinie. Oni robią białe.. 8)

osobiście nie sprawdzałąm. Zamiast koloru wzięłam rolety, cenowo wyszło mi podobnie :D

Hej,

A facet ma jakąś ekipę która to zamontuje, czy sprzedaje tylko części i sprzęt? Ja szukam czegoś kompleksowego.

Nie wiem, zadzwoń do p. Ziółkowskiego, powinień Ci kogoś polecić. Pozdrawiam!

Jestem tu poraz pierwszy i na wstepie musze pogratulowac grupie Lodzkiej wspanialy pomysl i duzo porzytecznych porad.

Jestem na etapie wybory/kosztorysu Centralnego Ogrzwania do mojego domu. Jest to dom jednopietrowy z poddaszem (3 poziomy)

Moje pytanie: Czy ktos moglby polecic firme ktora podjela by sie tego zadania.

Jak do tej pory rozmawialem z 2 firmami z ktorych jedna zaproponowala mi ceny wykonania, ktore wydaja mi sie astronomiczne.

Nie mam pojecia jak mozna by je sprawdzic gdyrz propozycja zawiera etapy wykonania w ktorych sa materialy wyliczone i robocizna.

Z tego co mnie sie wydaje ewentualny zysk wykonawcy jest nie tylko w robociznie ale i w materialalch.

Mam pytanie czy ktos wie na czas dzisiejszy jak trudno jest o dobra firme teraz w kraju.

Jesli chodzi o centralne to mysle o ogrzewaniu domu urzywajac pieca na gas,

Dom podzielony na strefy ktore funckcjonowaly by w zaleznosci od potrzeby i niekoniecznie jednoczesnie.

Najbardziej uzywana czescia domu pokoj dzienny/kuchnia/jadalnia/komunikacja na parterze ogrzewana by byla glownie kominkiem (paliwo drzewo) i dogrzewana piecem jezeli kominek nie mogl by podolac.

Wode mam zamiar ogrzewac Solarem oczywiscie piec musialby dogrzewac jezeli by Solar nie mogl utrzymac wymaganej temperatury wody

Czyli moim celem jest zmniejszenie kosztow ogrzewania poprzez zmniejszenie potrzeby uzywania pieca gazowego.

Dziekuje z pomoc

Marek

Witamy, Marku.

tanio to i tak nie będzie. Hydraulika niedrogiego miała Canna ale nie znam jej stopnia zadowolenia.

Ja z mojego jestem bardzo zadowolona, ale cenowo on średni. Zadzwoń, masz na tablicy ogłoszeń, bracia Porczyńscy. Są do bólu uczciwi ale nie negocjowalni. Podają cenę i bierzesz albo nie. Na częściach pewnie też zarabiają, choć piec kupiłam sobie sama (montowali go) a kaloryfery przez nich ale mogłam sama, do wyboru. Tylko rurki raczej przez nich, bo nie wiedzieli sami ile czego wyjdzie. Mam do nich tylko jedno zastrzeżenie, choć raczej to było niedomówienie - nie założyli mi zaworów na wszelkie wystające końcówki, więc jak chciałam założyć sobie sama kran, musiałam ich wołać. Ale wystarczyło powiedzieć, potem pozakładali i OK. Twierdzili, że zwykle robią też biały montaż więc nie zakładają zaworów rutynowo.

Pogadasz z nimi, doświadczenie mają duże...

Cześć

A podepne się pod temat okien : skąd tak ostatecznie macie okna ? Nie ważne już te wszystkie drewniane-plastikowe-17 komorowe-z okeiną w środku i 5 warstwami szyb :wink: Po prostu gdzie ostatecznie kupiliście ?

z góry dzięki, pozdrawiam, majki

my mamy z ABATEXu salamander 3D, wyglądają dobrze ale jeszcze tam nie mieszkamy więc nie mogę się wypowiadać co do ich użytkowania. Zadatkowaliśmy je w lutym 07 i dostaliśmy potężny zimowy rabat.