Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

specjaliści mój dom ominą ja nie mam w domku nic cennego wartego specjalistów

no po takim stwierdzeniu to u specjalistów, ale tych z prawdziwego zdarzenia jesteś właśnie na celowniku... Forum czytają wszyscy :evil:

A co do tych klamek z kluczykiem to wystarczy brecha ( łom ) i okna nie ma po kilku sekundach .

Od tego nie jest klamka z kluczykiem, ale okucia WK2 i inne zabezpieczenia przed wyważeniem.

Ale fakt - na chcącego nie ma nic trudnego ... :roll:

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć

A jeszcze : braliście w ogóle szyby typu P2, P4 i okucia WK2 ? Czy dać sobie na luz jak i tak będzie alarm ... ? :roll:

pozdrawiam, majki

JA MAM P4 OKUCIA WK2 i alarm dopłata jakieś 20% do cen okien , ale :

- zanim się dostaną jakieś menty do środka pobudzą czujkę wstrząsową (udarową , wibracyjną ) która jest umieszczona na ramie okna , czyli próbują wybić szybę alarm już się włącza także nie bardzo zdążą wejść do środka

analizowałem ten temat dosyć dokładnie z fachowcami z branży alarmowej i taką podjąłem decyzję w sprawie okien , acha tylko koniecznie klamka z kluczykiem żeby się jakoś nie nawiercili i nie próbowali przekręcić klamki jakimś drutem

nie bądź tego taki pewien , w mojej rodzinie w Warszawie złodzieje wkradli się przed Świętami , okradli wszystko min. 2 samochody ( służbowy i prywatny ) i wszystko co się dało wynieść z domu . Poprostu nawiercili jakąś małą dziurke wpuścili gaz usypiający i wszystkich uśpili - psa też , potem wszystko zabrali . Nie pomogły alarmy , P4 , czujki wstrząsowe ani inne - jednak najlepszy alarm to dobry sąsiad . Jak ktoś będzie się chciał włamać zawsze znajdzie sposób. Ps. A co do tych klamek z kluczykiem to wystarczy brecha ( łom ) i okna nie ma po kilku sekundach .

Jak będą chcieli to sąsia da też uśpią :D i sąsiadkę

w woli rozjaśnienia - kluczyk w klamce jest tylko po to by jak się delikatniusią nawiercą to klamka z k. ma zabezpieczyć możliwość obrotu np. drutem

a jeśli będą uderzać brechą lub łomem lub będą chcieli nawiercić wiekszy otwór to wtedy udarówka zadziała , przyjedzie ochrona i do środka tak szybko nie wejdą jak przy oknach bez p4 i wk2

są różne zabezpieczenia mniejsze i większe ja wole wieksze choć bunkra nie wybudowałem , każdemu wedle potrzeb psychicznych

Majki te zabezpieczenia są w razie sytuacji , w której naprzykład jacyś nawiani obcy chcąc zrobić coś złego i kręcą się po podwórzu próbując wejść do domu np.przez okno tak łatwo go nie sforsują , alarm pobudzi czujka udarowa i albo uciekną albo będą próbować wejść nadal , ten czas dzięki p4 i wk2 pozwoli np. wezwać policję

przez zwykłe szyby poprostu wejdą do domu i nie chce myśleć co dalej ( oby nigdy się nic takiego nie stało nikomu) się może zdarzyć mimo wyjącego alarmu dlatego między innymi dałem te zabezpieczenia

pewnie że jak będę w domu to wyjdę lub nie przepędzić dziadostwo (w zależności od postury i liczebności gości :wink: ), ale jak by była moja druga połowa to wolałbym żeby nikt nie wszedł do niej przez zwykłą szybę a ona zeby miała czas na wezwanie pomocy dzięki tym zabezpieczeniom

nie wiem czy wysłowiłem się w sposób zadowalający , ale jest późno i mogę trochę zniekształcac swoje komunikaty :wink:

Moim zdaniem, wybór "antyzłodziejskich" zabezpieczeń zależeć powinien zasadniczo od dwóch czynników: właściwej oceny okolicy w której przyjdzie nam mieszkać i zasobności portfela. Wypadkowa tych 2 spraw dla każdego wyjdzie inna :wink: Dochodzą jeszcze tak indywidualne sprawy jak choćby: długość pozostawiania domu bez nadzoru (wyjazdy np. służbowe).

Co do wyboru samych okien to warto poczytać wątki:

1. kilka uwag od Jareko (...)

2. szukam dobrych okien

3. strona firmowa jar-eko

Jeden z głównych wniosków jaki wyciągnąłem z tej lektury jest taki, że jakość naszych okien zależy od:

1. marki profili - większość (jeżeli nie wszystkie) przyjeżdża z Niemiec

2. wykonania w polskich firmach składających ramy i uczciwości tych firm (nigdy tak naprawdę nie wiemy czy pokazany w salonie przekrój profilu odpowiada temu co znajdzie się w naszych oknach)

3. poprawnego montażu

Najsłabsze ogniwo wyznaczy jakość okien w naszym domku :wink:

Ja na szczęście wyboru już dokonałem :D . ale męczyłem się z tematem chyba z 1,5 miesiąca :wink: . Wybór padł na Oknoplast-Kraków, okna w obustronnym kolorze (barwione w masie).

W ostatecznej rozgrywce brałem też pod uwagę:

Schuco od Mielczarka, Salamander3D z Abatexu i Trocal z Budvaru

ale tych z prawdziwego zdarzenia jesteś właśnie na celowniku...

no właśnie na celowniku, przyjdą zrobią rozeznanie i sie okaże że: obrazów nie mam, sreber rodowych nie mam, gotówki nie mam, więc dla starego kineskopowego TV będą się narażać, wartego 200zł ??

bardziej boję się wandali i złomiarzy, przyjdą i dla miedzianego kabelka wartego na złomie 5 zł zniszczą pracę wartą 1000 zł, albo dzieciaków które z nudów powybijają mi szyby w oknach

Po prostu - nie budujemy twierdzy i choćbyśmy nie wiem jak chcieli, przed chamskim, bezczelnym i brutalnym atakiem na dom, czy nie daj Boże nas w środku nic nas nie uchroni ... :(

Jak na razie mam wyceny od Schuco i KMM Okno, z czego Schuco jakoś do mnie "przemawia". Ale czekam jeszcze na inne... Ale zdecydowałem się na WK2 i P2.

pozdrawiam, majki

Kochani, czy ktoś z Was składał papierki o zwrot VATu w skarbowym w Zgierzu? Ciekawa jestem ile czekaliscie na kaskę.

Ja w tej chwili jestem jeszcze zameldowana w Łodzi i mam US na Teresy, a tam pracuje wspaniała Pani (normalnie wielki bukiet kwiatów się jej nalezy :)), na zwrot czekałam jakieś 2 miesiące, Pani pomogła, dzwoniła kilka razy, żeby się upewnic...no po prostu jest rewelacyjna.

A po przejsciach mojego chłopaka ze Zgierskim urzedem mam spore obawy....

Powiedzcie proszę jak to było u Was w Zgierzu, czy w innych urzedach skarbowych.

Ola

Po prostu - nie budujemy twierdzy i choćbyśmy nie wiem jak chcieli, przed chamskim, bezczelnym i brutalnym atakiem na dom, czy nie daj Boże nas w środku nic nas nie uchroni ... :(

Jak na razie mam wyceny od Schuco i KMM Okno, z czego Schuco jakoś do mnie "przemawia". Ale czekam jeszcze na inne... Ale zdecydowałem się na WK2 i P2.

pozdrawiam, majki

Majki nie zapomnij w takim razie o czujkach wstrząsowych na ramach okiennych na parterze

Contel - nie zapomnę - u mnie jest tylko parter :D

Ale na poważnie to mam problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać : będzie sobie chałupa, surowa, przykryta dachem, ze ścianami działowymi i oknami. I jak dam alarm, to co czujku ruchu tez od razu ? Do gołych ścian tymczasowo ? Czy tylko czujki wstrząsowe / otwarcia okien ?

Nie wiem ...

Może doradzicie ? :oops:

pozdrawiam, majki

Contel - nie zapomnę - u mnie jest tylko parter :D

Ale na poważnie to mam problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać : będzie sobie chałupa, surowa, przykryta dachem, ze ścianami działowymi i oknami. I jak dam alarm, to co czujku ruchu tez od razu ? Do gołych ścian tymczasowo ? Czy tylko czujki wstrząsowe / otwarcia okien ?

Nie wiem ...

Może doradzicie ? :oops:

pozdrawiam, majki

Myślę że jeśli nie będzie tam nic do ukradzenia to wystarczą właśnie same piry(czujki ruchu) byle tylko alarm się rozwył ,natomiast na wstrząsówki na okna za wczesnie (wyprowadź tylko kable w okolice ramy okiennej na górze w miejscu łączenia skrzydeł ) jak wyjda tynkarze to podłaczysz udarówki , pewnie masz drzwi tymczasowe mniej solidne od okien więc pewnie jesli już wejdą to właśnie nimi (choc może masz bardzo solidne ) więc tak naprawdę piry powinny odstraszyć potencjalnego lumpika bo są widoczne przez okna , plus koniecznie naklejka lub tabliczka (obiekt monitorowany) nawet jak tak nie jest

pozdrowionka

Cześć

Może by ktoś był chętny na resztki bloczkach PTH 38 i PTH 38 1/2 ?

Mam po budowie dość sporo, około 70 szt pełnych i ze 30 "połówek".

Nie są w stanie idealnym ( mają np. obtłuczone narożniki ), ale jako materiał na końcówki muru, lub po docięciu piłą spokojnie sie z nich jeszcze kawał ściany wymuruje :D

Tanio oddam :lol:

pozdrawiam, majki

Dorota zapewniam cię, że Abatex nie nakleja kolorowej okleiny na biały profil. Chyba, że jakis dziwny wynalazek sprzed wielu lat. Ja mam okna okna od nich i wiem o czym mówię.

To znaczy, ze nie przyjrzalas sie moim oknom. Ja mam biale z okleina.

mmmad nie obraź się, ale to jest właśnie wynalazek, którego kompletnie nie rozumiem - jednostronna okleina moim zdaniem kompletnie nie ma sensu. A juz w dwustronnej okleinie znika ten problem, bo profil jest barwiony na brąz.

Nie obrazam sie. Okno barwione w masie kosztowalo +25% do ceny.

Wszystkie zabepiecznie są po to aby odstraszyć głównie amatorów , zawodowiec i tak sobie poradzi z większością zabezpieczeń . Jest tylko pytanie czy fachowcy będą mieli po co się trudzić aby pokonywać te zabezpieczenia.

I to jest moim zdaniem sluszne podejscie. Pamietajcie rowniez o ubezpieczeniu domu.

MAm pytanie o SZAMBO. Jakiej firmy macie? Szczelne z PVC czy betonowe?

Jeśli w projekcie mam 8,8 m3, to jaka jest tolerancja żeby było zgodnie z projektem? Z tego co widziałam są 8 i 9 m3?

Na co zwrócić uwagę? Dzięki za sugestie i uwagi!

PS chcieliśmy oczyszczalnię, ale okazało się że na zwykłą z rozsączaniem mamy zbyt małą działkę (754 m2) - zbyt mało miejsca na 4 ciągi drenażu, nie można byłoby zachować odległości od domu i granicy. Wobet Hydret zasygerował nam ze studniami, ale wyszło wstępnie 12 tys zł za to cudo ...

MAm pytanie o SZAMBO. Jakiej firmy macie? Szczelne z PVC czy betonowe?

Jeśli w projekcie mam 8,8 m3, to jaka jest tolerancja żeby było zgodnie z projektem? Z tego co widziałam są 8 i 9 m3?

Na co zwrócić uwagę? Dzięki za sugestie i uwagi!

PS chcieliśmy oczyszczalnię, ale okazało się że na zwykłą z rozsączaniem mamy zbyt małą działkę (754 m2) - zbyt mało miejsca na 4 ciągi drenażu, nie można byłoby zachować odległości od domu i granicy. Wobet Hydret zasygerował nam ze studniami, ale wyszło wstępnie 12 tys zł za to cudo ...

W Łodzi szamba ma jeszcze Junikost cena za 10 m3 to 3200 transport dla mnie miałbyć gratis. Ale ja i tak mam szambo z zagłebia koło Radomia , mam dwa zbiorniki 5m3 przelewowe z zbrojonymi płytami najazdowymi (można wjechać samochodem ) bo standarty wytrzymują tylko 40-50 cm ziemi i nie powinno się na nie wjeżdzać samochodami . W sumie wyniosło mnie to razem z transportem 3100 (z czego 300 zł to dodatkowe te dwie płyty wzmocnione bo ja mam szambo obok garazu) Miałem dwie możliwości wyboru jedno 10m3 ale było wyższe 180 lub 2x5m3 te były niższe 1,35 ale za to szersze , ponieważ wchodziło ryzyko wysokości wody gruntowej i możliwość nie wkopania tak wysokiego szamba .