Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Was sąsiedzi, po dłuzszym milczeniu, ale nie nieobecności :) Wiosna idzie więc znowu włącza mi się cisnienie na budowanie. Jednak nadal targa mną wiele wątpliwości.

Po długich zimowych wieczorach i obejrzeniu setek projektów został jeden faworyt.

http://www.extradom.pl/projekt-domu-APS%20111-ID-2449.html?typ=parterowe&powierzchnia=&garaz=&strona=3

ale ponieważ strach w oczy zagląda a raczej do portwela mam do Was pytanko:czy dach tego domu to wyjątkowa rozrzutnośc. planuje budowe bez bryły garazu. teorie niby znam, ze dwuspadowy tanszy, ze blacha wychodzi aniej niz dachówka, ale ciekawa jestem jakie to mniej wiecej róznice realnie sa. Bo moze jednak to nie jest tak przeraźliwie drożej jak się powszechnie uważa? No i jeszcze jeden temat mnie trapi myslalam o zmianie stropu na drewniany (poddasza nie wykanczam) z podwieszanym k-g i wełną , ale ostatnio usłyszałam, ze to wcale taniej nie wyjdzie niz betonowy bo kupe drewna idzie na ta skomplikowana konstrukcje dachowo-stropową. Poniewaz Wasza wiedza jest głębsza od niejednej studni :roll: a ja na razie teoretyk do tego wystraszony :o proszę o wasze opinie

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy wie ktoś w takim razie czy w tej bacówce jest jakaś salka co można ją "wynająć"

plan bacówki

tam w zimie mały ruch, menelstwa nie ma w ogóle bo piwo za drogie po 5 zł a za tyle to oni kupują 0,5l ślepotki na melinie

Zdecydowanie nie. O ile do Manufaktury mam 12 km i jestem w stanie się poświęcić, wsiadając do środka komunikacji miejskiej, to na Rudzką Górę nie dojadę.

ale w bacówce Imprezy przy muzyce góralskiej, zabawa przednia, śmiechu dużo, a Janosiki dziełuchy do tańca i nie tylko też porywają hej

Na Rudzką Górę bym musiała ciągnąć małża, bo tam się boję jechać sama. Za kiepsko jeżdżę :roll:

jedziesz cały czas włókniarzy, aż się skończy droga, potem w prawo w pabianicka, na trzecich światłach zawracasz kawałek prosto i w prawo, potem mijasz 3 skrzyżowania bez świateł w tym jedno z pierwszeństwem przejazdu i już jesteś w bacówce

mpoplaw - to chyba gdzieś blisko Ciebie jest, że tak znasz jak w tej bacówce jest :wink: 8)

Więc co, ta bacówka ? Dla mnie obojętnie, bo przede wszystkim chciałbym się spotkać, a gdzie to już kwestia wtórna :roll:

No i te Janosiki, może porwią ... :lol: :wink:

pozdrawiam, majki

Czy wie ktoś w takim razie czy w tej bacówce jest jakaś salka co można ją "wynająć"

plan bacówki

tam w zimie mały ruch, menelstwa nie ma w ogóle bo piwo za drogie po 5 zł a za tyle to oni kupują 0,5l ślepotki na melinie

Zdecydowanie nie. O ile do Manufaktury mam 12 km i jestem w stanie się poświęcić, wsiadając do środka komunikacji miejskiej, to na Rudzką Górę nie dojadę.

ale w bacówce Imprezy przy muzyce góralskiej, zabawa przednia, śmiechu dużo, a Janosiki dziełuchy do tańca i nie tylko też porywają hej

Na Rudzką Górę bym musiała ciągnąć małża, bo tam się boję jechać sama. Za kiepsko jeżdżę :roll:

jedziesz cały czas włókniarzy, aż się skończy droga, potem w prawo w pabianicka, na trzecich światłach zawracasz kawałek prosto i w prawo, potem mijasz 3 skrzyżowania bez świateł w tym jedno z pierwszeństwem przejazdu i już jesteś w bacówce

Jeśli o mnie chodzi to równie dobrze jak w bacówce mpreza może byc w Koluszkach. Odległość ta sama, a przynajmniej w drodze w korkach nie musze stać. A jak mam jechać samochodem, to wolę posiedzieć w domu, bo co mi z tego, że tam piwo po 5 zł. :roll:

Witam Was sąsiedzi, po dłuzszym milczeniu, ale nie nieobecności Wiosna idzie więc znowu włącza mi się cisnienie na budowanie. Jednak nadal targa mną wiele wątpliwości.

Po długich zimowych wieczorach i obejrzeniu setek projektów został jeden faworyt.

http://www.extradom.pl/projekt-domu-APS%20111-ID-2449.html?typ=parterowe&powierzchnia=&garaz=&strona=3

ale ponieważ strach w oczy zagląda a raczej do portwela mam do Was pytanko:czy dach tego domu to wyjątkowa rozrzutnośc. planuje budowe bez bryły garazu. teorie niby znam, ze dwuspadowy tanszy, ze blacha wychodzi aniej niz dachówka, ale ciekawa jestem jakie to mniej wiecej róznice realnie sa. Bo moze jednak to nie jest tak przeraźliwie drożej jak się powszechnie uważa? No i jeszcze jeden temat mnie trapi myslalam o zmianie stropu na drewniany (poddasza nie wykanczam) z podwieszanym k-g i wełną , ale ostatnio usłyszałam, ze to wcale taniej nie wyjdzie niz betonowy bo kupe drewna idzie na ta skomplikowana konstrukcje dachowo-stropową. Poniewaz Wasza wiedza jest głębsza od niejednej studni a ja na razie teoretyk do tego wystraszony proszę o wasze opinie

Podoba mi się ten projekt. To ładny i funkcjonalny mały domek. Oczywiście już zdajesz sobie sprawę, że najdroższy w nim będzie dach. Ale czy blacha jest tak dużo tańsza niż dachówka cementowa? kiedy ja kupowałam różnica była niewielka, a na dachu kopertowym blacha? nieee

Moje zdanie jest takie:

Jeśli dom z poddaszem użytkowym (czy choćby późniejszymi planami zamieszkania na poddaszu) to tylko dach dwuspadowy. Zawsze to jeden skos w pomieszczeniu i jeden problem jak go zagospodarować.

Jeśli z założenia dom ma być użytkowy tylko w parterze, to skosy nie mają znaczenia i dach kopertowy dodaje uroku. Jednak moim zdaniem koszt takiego dachu równa się kosztowi wybudowania poddasza użytkowego w domu z dachem dwuspadowym. Róznice na niekorzyść pojawiają się przy wykończeniówce.

O obecne koszty tego dachu zapytaj w porządnych firmach sprzedających dachówki. Zrobią Ci wycenę i wszystko jasne.

Co do stropu to podobno najtańszy jest monolityczny, ale mało kto taki strop teraz robi. Sądzę, że najtaniej wyjdzie taki strop jaki jest w projekcie, bo zmiany projektu też kosztują.

Jeśli o mnie chodzi to równie dobrze jak w bacówce mpreza może byc w Koluszkach. Odległość ta sama, a przynajmniej w drodze w korkach nie musze stać. A jak mam jechać samochodem, to wolę posiedzieć w domu, bo co mi z tego, że tam piwo po 5 zł. :roll:

Nie no, jak mamy się spotkać w Koluszkach ( na dworcu :lol: ) to od razu wyjedźmy do Zakopca :D

Ty w korkach stać nie będziesz, ale my z Pabainic, dodając wydaje mi się mpoplaw'a, jechać będziemy nie wiem ile ...

To już niech będzie ta manufaktura, ja po prostu nie znam tam żadnych knajp - nie bywam tam - więc nie poradzę :(

pozdrawiam, majki

Bo moze jednak to nie jest tak przeraźliwie drożej jak się powszechnie uważa?

Hej,

Pytanie co rozumiesz pod slowem przerazliwie. Na pocztatku budowy, kiedy konto jest zasobne w pieniazki (czy to odlozone czy z kredytu) to kwestia czy na stan surowy wydamy X PLN czy X + 10 czy 15% wiecej nie jest tak dramatyczna, no bo zawsze bedzie to przekonanie, ze warto, bo domek bedzie wygladal jak ten ze snow (czytaj sasiedzi beda mieli piekny - albo i nie ;) widok z okien) a to tylko 10 czy 15% wiecej na skomplikowany dach, duzo zalomow w scianach itd, itp. Jak dom juz stoi ale Ty z przerazeniem odkrywasz, ze nawet jesli udalo Ci sie zmiescic w tych 15% wiecej ale zaczyna brakowac pieniedzy na reszte bo w miedzyczasie np. wzrosly ceny materialow czy robocizny perspektywa sie zmienia, bo sie nagle okazuje, ze nie wprowadzisz sie w tym roku tylko dopiero za rok albo pozniej. Ty sama musisz sobie odpowiedziec na pytanie (jesli nie masz podrecznej drukarni pieniedzy :)) czy piekna architektonika jest w stanie zrekompensowac ubozsze wykonczenie, bo nie musze Cie przekonywac, ze na tym ostatnim etapie ZAWSZE brakuje pieniedzy. Wielu znajomych z pracy wykanczalo ostatnio swoje domostwa i o ile w kwestii wyzszosci styropianu nad welna czy blachodachowki nad cementowa a tej nad ceramiczna (i na odwrot) do dzis tocza sie zawziete dyskusje w kuchni ;), o tyle w kwestii wykonczeniowki wszyscy sa zgodni jak jeden maz.

Dlatego sluchajac ich wywodow i po pol roku bicia sie z myslami o rozpoczeciu budowy ostatecznie postawilem na jak najprostsza bryle bo:

1) nie bede nocowal obok domu, zeby go podziwiac z zewnatrz.

2) nie ta wielkosc dzialki. 1040m2 wyglada dobrze tylko na mapie, jak stanie dom to najpiekniejsza bryla nie jest w stanie zrekompensowac braku przestrzeni niestety. Urok Twojego projektu (bardzo sympatycznego moim zdaniem pomimo zastrzezen natury praktycznej) zginalby u mnie stojac w szeregu z innym domami, ktore z racji rozmiaru dzialek stoja dosyc blisko siebie.

Dlatego mam dom na planie litery L z dachem dwuspadowym (baza byl projekt Muratora D79 Subtelny z taka zmiana, ze garaz jest przytulony do budynku.) Dzieki temu za dom wielkosci 170m2 (140m2 mieszkalnej) z konstrukcja wiezby z prefabrykowanych legarow (ktora akurat najtansza nie jest ale pozwolila mi z kolei oszczedzic na duzo bardziej skomplikowanych fundamentach i wylewanym stropie) i pokryty dachowka ceramiczna (prawie 300m2) jak do tej pory za stan surowy otwarty zaplacilem circa 130 tys (materialy i robocizna), przy czym czesc materialow kupowalem juz na gorce cenowej w zeszlym roku. I ten fakt z nawiazka wynagradza mi hasla zony, ze bedziemy mieszkac w oborce :)

Jesli moge cos ze swojej strony zasugerowac. Jesli nadal nie jestes przekonana co do bryly to nie pytaj ludzi co o tym sadza bo to jest kwestia zbyt indywidualna. Pomijajac gusta i gustawy (i oczywisty fakt, ze im prostsza bryla tym mniej sie podoba ale tez mniej kosztuje), moze sie zdarzyc, ze jedna osoba dom Twojego projektu wybuduje o polowe taniej niz mojego bo bedzie miala znajomych budowlancow, czy wlascicieli hurtowni i kupi materialy za pol-darmo itd, itp, a czesto sie zapomina doradzajac komus, ze fakt, ze sie cos kupilo tanio niekoniecznie oznacza, ze osoba, ktorej sie doradza, kupi to w tej samej cenie. Ja bedac na Twom miejscu poprosilbym o skan podstawowych elementow tego projektu, ktory wymienilas (Murator do Subtelnego przyslal mi je bez zadnego problemu) i zamowil rowniez skan do projektu, ktory niekoniecznie odpowiada w 100% ale jest akceptowalny i znacznie prostszy (np Subtelny ;)). Potem umowilbym sie z jedna lub dwoma ekipami i poprosil o wycene robocizny stanu surowego otwartego i z grubsza oszacowal ilosc materialow potrzebnych do budowy obu. To daloby mi jakas ogolna ocene czy ta roznica w finansach jest przerazliwa czy nie. I dopiero wtedy podjal decyzje czy stac mnie na realizowanie marzen duchowych czy tylko hmm, 'cielesnych' ;)

ale ponieważ strach w oczy zagląda a raczej do portwela mam do Was pytanko:czy dach tego domu to wyjątkowa rozrzutnośc. planuje budowe bez bryły garazu. teorie niby znam(...) myslalam o zmianie stropu na drewniany (poddasza nie wykanczam) z podwieszanym k-g i wełną , ale ostatnio usłyszałam, ze to wcale taniej nie wyjdzie niz betonowy bo kupe drewna idzie na ta skomplikowana konstrukcje dachowo-stropową.

1. Dach na miare Rasputina (piekny i traci rozpusta)

2. Rezygnacja z garazu moim zdaniem niewskazana (chyba, ze nie ma na niego miejsca). Znajdz ladny (tanszy) dach kopertowy i za zaoszczedzone pieniadze stworz garaz.

3. My tez na poczatku zostawilismy sobie poddasze (na pozniej), ale dzis nie wyobrazam sobie, jakbysmy zyli bez niego. Co prawda ostatni pokoj wykanczalismy po 1,5 roku od zamieszkania, ale raczej trzeba sie zdecydowac w jedna albo w druga strone.

4. Zawsze mozesz probowac zrobic parterowke z lekkim stropem, strych zupelnie nieuzytkowy. Nie trzeba robic stropu, plyty OSB plus jakies ocieplenie na to...

Witajcie!

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w odnalezieniu dobrej duszy, która byłaby w stanie przerobić okna drewniane no name z lat 90. na uchylne. Obdzwoniłam już kilka firm z Łodzi i nikt nie chce się tego podjąć tłumacząc swoją decyzję niską opłacalnością takiego przedsięwzięcia... Polecono mi wymianę okien na PCV, poczekanie na lepsze czasy, a w końcu pójście do diabła z takimi pomysłami.

Bardzo Was proszę o pomoc, kontakt do kogoś, kto wykaże się wysoką etyką zawodową i nie pozostawi samotnego klienta na pastwę otwieranych na oścież okien. Dziękuję.

johana - no to już weź D24 :D Najpiękniejsza parterówka na świecie 8)

Tak jak pisał mmmad - nie musi być poddasza użytkowego ( my tak mamy ).

Ja Ci nie poradzę, to wszystko jest kwestia finansów ... Ale zasada jest jedna. I to chyba każdy Ci powie : zrób kosztorys, dodaj 30% i Ci wyjdzie 100% kosztów.

Powiedzmy :wink:

pozdrawiam, majki

. Zawsze mozesz probowac zrobic parterowke z lekkim stropem, strych zupelnie nieuzytkowy. Nie trzeba robic stropu, plyty OSB plus jakies ocieplenie na to...

Też o tym pomyślałam, ale....

ludzie budują domy parterowe z poddaszem nieużytkowym a potem z niepojętym uporem próbują to poddasze zaadaptować http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

przy płytach OSB i ułożonym ociepleniu to się nie uda

Po długich zimowych wieczorach i obejrzeniu setek projektów został jeden faworyt

A tutaj na forum każdy doradzi Ci rezygnację z niego i budowanie tego, co sam buduje http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

bo dla nas, to nasze projekty są najlepsze, naj, naj, naj

i dobrze, inaczej musielibyśmy zaczynać budowę od początku http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

Nie piszesz jak dużą masz działkę, przy takim domu ma to istotne znaczenie. Jeśli działka jest niewielka, rozłożysta parterówka wygląda ... no, dla mnie nie wygląda, popieram zdanie:

jak stanie dom to najpiekniejsza bryla nie jest w stanie zrekompensowac braku przestrzeni niestety

duży, piękny ogród często robi większe wrażenie niż sam dom, przy którym jest ogródek wielkości rabatki.

Ja jestem właśnie na etapie robienia wyceny dachu do mojego projektu (aps 78 ze zmianami)w sumie prawie 300m2 dachu.Jestem po 2 wycenach w różnych firmach na dachówkę ceramiczną i czekam na kolejne 2.Koszty mojego dachu (bez drewna) wyceniono w granicach 40-48 tyś (6 różnych dachówek + wszystkie akcesoria typy folie dachowe,wkręty, blacha itp. + orynnowanie i 2 okna dachowe. Troszkę mnie to przeraziło a jeszcze dojdzie do tego drewno brrrr. ale cóż zachciało się domku :)

Jeżeli chodzi o dach dwuspadowy to najtaniej wychodzi blacha bo nie ma tyle odpadów ale jeżeli chodzi o dachówkę to ponoć nie jest to już taka wielka różnica bo potrzeba tam więcej gąsiorów początkowych (tak mi mówiono) i ze najtaniej w dachówce wychodzi dach typowo kopertowy.

Jeżeli chodzi o dach dwuspadowy to najtaniej wychodzi blacha bo nie ma tyle odpadów ale jeżeli chodzi o dachówkę to ponoć nie jest to już taka wielka różnica bo potrzeba tam więcej gąsiorów początkowych (tak mi mówiono) i ze najtaniej w dachówce wychodzi dach typowo kopertowy.

W przypadku dachow z cementu czy ceramiki diabel tkwi w szczegolach - doslownie. Im bardziej polamany dach tym pokrycie bedzie drozsze bo na cene koncowa zawsze najwiekszy wplyw maja elementy skrajne. Prosty przyklad: moja dachowka podstawowa kosztowala bodajze 30PLN za metr kwadratowy. Ale calkowity koszt pokrycia metra dachu wyszedl na poziomie 70PLN przy ksztalcie prostym jak uderzenie cepa. Najlepsze byly dachowki wentylacyjne. Jak uslyszalem cene (350PLN za sztuke) to spadlem z krzesla prawie :)

zrób kosztorys, dodaj 30% i Ci wyjdzie 100% kosztów.

Powiedzmy :wink:

pozdrawiam, majki

Eee... chyba jeszcze nie skonczyles budowy... :D

Ja tak mysle, ze (pomijajac braki w samym budynku) moglbym wladowac 30-50k w skromne ogrodzenie posesji i kawalek ogrodu... A potem rozejrzalbym sie i pomyslal, ile jeszcze brakuje...

Ja tak mysle, ze (pomijajac braki w samym budynku) moglbym wladowac 30-50k w skromne ogrodzenie posesji i kawalek ogrodu... A potem rozejrzalbym sie i pomyslal, ile jeszcze brakuje...

właśnie - ogród

wiosna idzie, macie jakieś pomysły na zagospodarowanie pobojowiska jakim stała się działka po budowie, instalacji przyłączy, szamba i wielokrotnej szarży koparki?

nawiasem mówiąc, czy wszyscy koparkowi to kamikaze, czy tylko mój? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

podobno w lutym już zaczyna się sezon ogrodniczy