Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hehe......wielkie dzieki za wszelkie opinie. Dzieki za pomysł z tymi wycenami dwóch projektów. Myslę, ze to bedzie najbardziej obiektywne porównanie :D marzeń i rzeczywistosci. Wydawało mi się ,ze to tak nie bardzo dać wykonawcy dwa projekty do wyceny ( bo z góry wie, ze nie o robote tu chodzi, tylko o informacje) ale macie racje. I tak tez zrobie.

Wiem, że nie chce miec poddasza ( no chyba ze strych), kiedys juz biegałam po schodach dlatego teraz marrzy mi sie parterowy nieco (tak ze trzy schodki) górujacy nad ogrodem. No i koniecznie wyjscie na taras z kuchni....

Działke mam dośc duzą i okolice pustawe. 1400m i dom bedzie stał w głebi. długi podjazd, około 40m i droga od zachodu, a na wjeżdzie pas brzóz....Ach rozmarzyłam sie :oops: Dla mnie własnie dom jest dla ogrodu, a nie ogród przy okazji domu. Wiec kasa na iglaczki miłobyłoby gdyby została :)

Wiem, że nie chce miec poddasza ( no chyba ze strych), kiedys juz biegałam po schodach dlatego teraz marrzy mi sie parterowy nieco (tak ze trzy schodki) górujacy nad ogrodem. No i koniecznie wyjscie na taras z kuchni....

Działke mam dośc duzą i okolice pustawe. 1400m i dom bedzie stał w głebi. długi podjazd, około 40m i droga od zachodu, a na wjeżdzie pas brzóz....Ach rozmarzyłam sie :oops: Dla mnie własnie dom jest dla ogrodu, a nie ogród przy okazji domu. Wiec kasa na iglaczki miłobyłoby gdyby została :)

To i ja dorzucę swoje 3 grosze, bo podobne masz założenia i warunki terenowe do moich :wink:

Moim zdaniem domek bardzo fajny, ale oczywiście każdy patrzy pod kątem własnych potrzeb i gustu. W/g mnie układ domu sugeruje jego lokalizację na działce: ściana bez okien na północ (idealnie dla mnie - mam wjazd od południa). Z tym jednak zastrzeżeniem, że wtedy korzystniejsze było by zastosowanie odbicia lustrzanego tak, żeby taras był od zachodu. Do twojego układu też pasuje, choć zastanowiłbym się nad przeniesieniem okien w sypialni 10 i (być może) 9 na str. wschodnią.

Dlaczego rezygnujesz z garażu - to też są koszty. Więcej zapłacisz za materiały na garaż wolno stojący, wyższy jest podatek od nieruchomości, wyższy Vat (22% a nie 7) przy montażu np. wrót garażowych.

Jeśli chodzi o dach, zgadzam się, że blacha najtaniej wyjdzie na 2-spadowym. Każda dodatkowa koszowa i krawędziowa na dachu 4-spadowym wpłynie na zmniejszenie różnicy cenowej między pokryciem z blachy a dachówką (ścinki narożnikowe z każdego niemalże arkusza blachy). Dokładnych cen nikt tu za ciebie nie porówna. Nie ma to sensu, choćby dlatego,że możesz trafić w okres kiedy np. cena blachy będzie tak wysoka, że prawie dogoni dachówkę cementową (już tak w przeszłości było). Po prostu podaj wymiary dachu do kilku firm, poproś o wycenę i porównaj. Przy kalkulacji dołóż nieco (względnie odejmij, bo pod blachę -lżejsza konstrukcja) na drewno więźby i ewentualne deskowanie. Ja mam czysty dach 4-spadowy pokryty Balexmetalem.

Pooglądać możesz tutaj i tutaj a cenę dachu znajdziesz w poście z 10.11.2007 - do dzisiaj nie zsumowałem w trosce o moje serce :wink: .

Jedna rzecz trochę nie odpowiada mi w tym projekcie. Z mojego punkty widzenia optymalna wielkość sypialni to 12m2, ale jak już pisałem, to rzecz potrzeb i gustu :wink:

(...no i ten połamany dach :roll: -cieśle już zacierają ręce :wink: )

Witam Was sąsiedzi, po dłuzszym milczeniu, ale nie nieobecności :) Wiosna idzie więc znowu włącza mi się cisnienie na budowanie. Jednak nadal targa mną wiele wątpliwości.

Po długich zimowych wieczorach i obejrzeniu setek projektów został jeden faworyt.

http://www.extradom.pl/projekt-domu-APS%20111-ID-2449.html?typ=parterowe&powierzchnia=&garaz=&strona=3

ale ponieważ strach w oczy zagląda a raczej do portwela mam do Was pytanko:czy dach tego domu to wyjątkowa rozrzutnośc. planuje budowe bez bryły garazu. teorie niby znam, ze dwuspadowy tanszy, ze blacha wychodzi aniej niz dachówka, ale ciekawa jestem jakie to mniej wiecej róznice realnie sa. Bo moze jednak to nie jest tak przeraźliwie drożej jak się powszechnie uważa? No i jeszcze jeden temat mnie trapi myslalam o zmianie stropu na drewniany (poddasza nie wykanczam) z podwieszanym k-g i wełną , ale ostatnio usłyszałam, ze to wcale taniej nie wyjdzie niz betonowy bo kupe drewna idzie na ta skomplikowana konstrukcje dachowo-stropową. Poniewaz Wasza wiedza jest głębsza od niejednej studni :roll: a ja na razie teoretyk do tego wystraszony :o proszę o wasze opinie

Witam,

z pewną dozą niepewności też chętnie dodam coś od siebie. :oops: (a dozą niepewności, ponieważ jestem początkującym budowlańcem i nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej materii;-))

Witam wszystkich!

My z mężem również przewertowaliśmy stosy projektów.

Założenia:

I. połowa 2007 :-? - domek ok. 170-180m2, użytkowe poddasze (z uwagi na oszczędnoiści - dom z poddaszem podobno tańszy w budowie i utrzymaniu - teraz wiem że tak być nie musi)

II. koniec 2007 :o - domek ok. 180-200m2, parterowy (mamy 2 maluchów wieć wizja biegania po przysłowiąwą skarpetkę, spineczkę, pieluszkę...itp przesądziły że ma to być parterówka (na szczęście działka wystarczająco duża)

W tym okresie naszym marzeniem był projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=131&IdKolekcji=

Obecnie: :wink: domek 163m2, parterowy. Z uwagi na koszty budowy i nasz tok myślenia - zamiast wydawać kasę na skomplikowany dach wolę zrobić ładne podłogi, okna itp...

padło na naszą wymarzoną jaskółkę:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=240&IdKolekcji=

Nie mogę powiedzieć, że jaskółka jest mniej wymarzonym domkiem niż komfortowy, chociaż napewno do bryły musiałam się przyzwyczaić. A zaaranżujemy go tak, że będzie odlotowy! Nie była to miłość od pierwszego wejrzenia - ale od drugiego i wcale nie mniej mocna :-)))

Napewno więcej argumentów przemawia za prostą bryłą!

Pozdrawiam Ola :)

Obecnie: :wink: domek 163m2, parterowy. Z uwagi na koszty budowy i nasz tok myślenia - zamiast wydawać kasę na skomplikowany dach wolę zrobić ładne podłogi, okna itp...

hah, wiedzialem, ze sa nas miliony :)

padło na naszą wymarzoną jaskółkę:(..)Nie mogę powiedzieć, że jaskółka jest mniej wymarzonym domkiem niż komfortowy, chociaż napewno do bryły musiałam się przyzwyczaić.

Bardzo ladna ... oborka :). Jak patrze na rysunki to prawie moj dom widze, tylko bez garazu.

A zaaranżujemy go tak, że będzie odlotowy!

Wlasnie, ludzie zapominaja czesto, ze nie sama bryla budynku decyduje o jego wygladzie. Mozna fajnie urozmaicic nawet bardzo prosty dom przez wstawienie na elewacjach jakich malych ale oryginalnych pierdolek typu drewniane oscieznice, 'symulatory' ceglanych obramowan okien, kamienne narozniki czy co tam sie podoba. Wyobraznia i finanse (ale nie na poczatku czyli najbardziej newralgicznym momencie pierwszej budowy) sa jedynym limitem.

PILNIE odkupię (tanio;) tymczasowe drzwi. Za 1,5 tygodnia będą wszystkie okna, ale drzwi niet...

Ktoś pomoże, coś wie?

Co zrobić? Bo takie docelowe to odpadają - zniszczą się na 100%.

Czy może kupić w jakiejś castoramie najtańsze sosnowe (wewnętrzne)??

Będzie alarm, więc nawet jak kopnięciem się je wyłamie to wyć będzie?

DORADŹCIE proszę! :)

Na jakim etapie jesteś? Prowadzisz może dziennik budowy? - zobaczyła bym sobie Twoje poczynania no i........ obórke (ew. owczarnie;-) :oops:

Stan surowy otwarty i zla wiadomosc jest taka, ze mimo szczerych checi rusze dalej dopiero od wakacji bo....hiphiphurra LZE ?moze? w swej laskawosci podlaczy wtedy dzialke do prundu. (Tak przy okazji, czytalem watek o domu w 3 miesiace. Zapomnij. Jest tak wiele rzeczy, na ktore nie masz kompletnie wplywu, ze budowa w pol roku jest moim zdaniem olbrzymim sukcesem).

Dziennik prowadze ale tylko ten oficjalny :). Ale co do obejrzenia poczynan nie ma problemu, postaram sie zgrac pare zdjec domu i Ci przesle. Wrzuc na priva adres.

[quote="chochla72 Stan surowy otwarty i zla wiadomosc jest taka, ze mimo szczerych checi rusze dalej dopiero od wakacji bo....hiphiphurra LZE ?moze? w swej laskawosci podlaczy wtedy dzialke do prundu.

Kurcze..... a sąsiada nie masz? Może on by pomógł w potrzebie. Moi znajomi wybudowali cały dom w ten sposób. Założyli u sąsiada oddzielny licznik i brali prąd od niego!

Ale to prawda, wszędzie się można dogadać, ale z ZE nie! :evil:

Do nas przychodzi w sobotę miły? pan z ZE - i będziemy się "dogadywać" :oops:

dom bedzie stał w głebi. długi podjazd, około 40m i droga od zachodu, a na wjeżdzie pas brzóz....Ach rozmarzyłam sie :oops:

Ech i te 40 m przyłączy ciągnąć... te ceny za wykopy..... i rozkopana i zorana działka... a potem trzeba utwardzić drogę..... Ech, pomarzyć...

To na czym stanęło w sprawie tego spotkania, czy został już osiągnięty jakiś kompromis :o .

Na niczym :cry:

Myślę, że realny jest przyszły piątek. Miejsce może do tego czasu ustalimy :-?

Ładna jaskółka :D

U mnie jednak by nie przeszła - ma kat nachylenia dachu 25 st a w planie zagospodarowania jest 40 stopni.

Sprawdzaliście u siebie???

Wcelowaliśmy się optymalnie - w planie zagospodarowania jest od 25 do 40 stopni. 8)

Architekt właśnie dostosowuje projekt do naszych potrzeb - mam nadzieje że dachu nie zmieni :o

Kurcze..... a sąsiada nie masz? Może on by pomógł w potrzebie. Moi znajomi wybudowali cały dom w ten sposób. Założyli u sąsiada oddzielny licznik i brali prąd od niego!

Mam i SSO tak wybudowalem. Ale mam tez 3 sasiadow z rozgrzebanymi budowami, ktorzy wpadli na identyczny pomysl i sasiad z prundem zaczyna byc lekko poirytowany ta sytuacja, i zapowiedzial juz, ze w tym roku nie bedzie tak chetnie uzyczal :/. Bida, panie dziejku, bida.

Mam i SSO tak wybudowalem. Ale mam tez 3 sasiadow z rozgrzebanymi budowami, ktorzy wpadli na identyczny pomysl i sasiad z prundem zaczyna byc lekko poirytowany ta sytuacja, i zapowiedzial juz, ze w tym roku nie bedzie tak chetnie uzyczal :/. Bida, panie dziejku, bida.

W czym problem?

Wybudowałam dom na agregacie. Prąd dostałam jak już były założone okna i drzwi. Wyszło taniej niż tymczasowe przyłącze budowlane.

PILNIE odkupię (tanio;) tymczasowe drzwi. Za 1,5 tygodnia będą wszystkie okna, ale drzwi niet...

Niestety drzwi nie mam, ale ja bym kupiła nie sosnowe, a metalowe, które można (a nawet trzeba) potem zamontować pomiędzy kotłownią a częścią mieszkalną. :roll:

Przejscia miedzy kotlownia a domem nie mamy - odradzono nam ze wzgledu na bezpieczenstwo, dymienie itp.

Do kotlowni wchodzi sie z zewnatrz. Stad tam beda drugie zewnetrzne drzwi... I nie wiem nadal co zrobic :/

Wyszło taniej niż tymczasowe przyłącze budowlane.

??

A mozesz jakies cyferki podac? Bo jak mi dwa dni ekipa robila fundamenty na agregacie to za benzyne zaplacilem ~100PLN, nie liczac kosztow wypozyczenia samego urzadzenia.

Poza tym jest jeszcze inna sprawa. Na agregat mozna sie od bidy decydowac kiedy ma sie pewnosc ze energetyka podlaczy cie w terminie podanym na umowie. A ja takiej pewnosci nie mam, bo mi powiedziano, ze owszem koniec czerwca jest realny jesli zaden z wlascicieli dzialek gdzie trzeba polozyc linie nie wniesie sprzeciwu i nie trzeba bedzie wymieniac od razu trafo. Bo jesli jeden z tych warunkow jednak wypali to moze podlacza mnie na koniec roku. A jakos nie mam ochoty klasc elektryki i reszty instalacji i wstawiac okien w domu, ktory trzeba bedzie na okres zimowy bez alarmu zostawic. Az tak nie ufam naszemu spoleczenstwu :)

Niestety drzwi nie mam, ale ja bym kupiła nie sosnowe, a metalowe, które można (a nawet trzeba) potem zamontować pomiędzy kotłownią a częścią mieszkalną. :roll:

Przejscia miedzy kotlownia a domem nie mamy - odradzono nam ze wzgledu na bezpieczenstwo, dymienie itp.

Do kotlowni wchodzi sie z zewnatrz. Stad tam beda drugie zewnetrzne drzwi... I nie wiem nadal co zrobic :/

Castorama, ok 200-300 zl.

Znowu sie wtrace, ze trzeba rozwazyc miedzy bezpieczenstwem a funkcjonalnoscia. Bieganie dookola domu, zeby wejsc do kotlowni moze byc tak samo uciazliwe, jak przykladowo wyrzucanie smieci w bloku.

Wyszło taniej niż tymczasowe przyłącze budowlane.

??

A mozesz jakies cyferki podac? Bo jak mi dwa dni ekipa robila fundamenty na agregacie to za benzyne zaplacilem ~100PLN, nie liczac kosztow wypozyczenia samego urzadzenia.

Przyłaczam się do prośby o cyferki. Wygląda na to, że my też na agregacie chyba, że dogadamy się z sąsiadem ale on 130 metrów od nas także nie wiadomo co z tego wyjjdzie. Wypatrzyliśmy agregat za 1400 zł - 25 litrów benzyny starczy na 12h godzin pracy, ta informacja troszkę nas przeraziła bo tak na prawdę to nie wiemy ile tych godzin potrzebne będzie?.

Pozdrawiam