Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchajcie - poszukuję prowizorycznego ogrodzenia działki , na długości ok 30m - jakaś zwykła siatka ze słupkami i z prowizoryczną bramką ...

czy ma ktoś może coś takiego zbędnego na "stanie" i chciałby się pozbyć nie zdzierając z człowieka ?

Ewentualnie gdzie szukać czegoś takiego ? na złomowisku ?

A co z bramką ?

Pomóżta !

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie - poszukuję prowizorycznego ogrodzenia działki , na długości ok 30m - jakaś zwykła siatka ze słupkami i z prowizoryczną bramką ...

czy ma ktoś może coś takiego zbędnego na "stanie" i chciałby się pozbyć nie zdzierając z człowieka ?

Siatkę kup sobie nielaminowana, nieocynkowana, taka zwykła, która na drugi dzień zardzewieje ale kosztuje jakieś kompletne grosze. Jak budujesz na Kochanówce, to bodajże na rogu Szczecińskiej i Rąbieńskiej (ale to Ci potem potwierdzę) jest zakład gościa u którego ja taką właśnie siatkę za jakieś grosze kupowałem niedawno. Słupki sobie zrób sam - tuz obok tego zakładu masz hurtownie materiałów metalowych, kup parę metrów albo rur albo kątowników i poproś coby pocięli na odpowiednie kawałki. Jeśli to tymczasowe to nawet nie musisz spawać kółek tylko zrobisz odciąg na kawałku pręta przymocowanego drutem do słupka. Prowizora jak się patrzy :).

O jakąś starą bramę spytam ojca w łykend. Jak brałem swoją to coś mi tam jeszcze w firmie pokazywał, więc jeśli chłopaki tego nie sprzedali na złom to może się coś znajdzie.

Skąd: jeszcze Radogoszcz - będzia Kochanówka (istne wariactwo!)

Ten sam kierunek migracji :)

Kochani, czy ktoś z Was składał papierki o zwrot VATu w skarbowym w Zgierzu? Ciekawa jestem ile czekaliscie na kaskę.

Ja w tej chwili jestem jeszcze zameldowana w Łodzi i mam US na Teresy, a tam pracuje wspaniała Pani (normalnie wielki bukiet kwiatów się jej nalezy :)), na zwrot czekałam jakieś 2 miesiące, Pani pomogła, dzwoniła kilka razy, żeby się upewnic...no po prostu jest rewelacyjna.

A po przejsciach mojego chłopaka ze Zgierskim urzedem mam spore obawy....

Powiedzcie proszę jak to było u Was w Zgierzu, czy w innych urzedach skarbowych.

Ola

Złożyłam wniosek o zwrot podatku VAT tuż przed nowym rokiem. Dziś już mam pieniążki na koncie.

A mozesz jakies cyferki podac? Bo jak mi dwa dni ekipa robila fundamenty na agregacie to za benzyne zaplacilem ~100PLN, nie liczac kosztow wypozyczenia samego urzadzenia.

Przyłaczam się do prośby o cyferki.

Za tymczasowe przyłącze budowlane elektryk zażyczył sobie 3500. Miało to być przyłącze tylko na potrzeby budowy, do rozebrania po wykonaniu docelowego przyłącza, czyli niezwracalny wydatek. Nie licząc prądu budowlanego.

Wobec tego mój mąż kupił agregat w Poznaniu, z demobilu wojskowego:

http://images33.fotosik.pl/135/36fd373419265244m.jpg

ma siłę, spokojnie ciągnie betoniarkę, pali 2l/h

W sumie agregat, benzyna, olej do agregatu przez cały czas budowy kosztowały nas 3000. A agregat da się odsprzedać, więc jego cena się zwróci.

jakos nie mam ochoty klasc elektryki i reszty instalacji i wstawiac okien w domu, ktory trzeba bedzie na okres zimowy bez alarmu zostawic.

Ech,

położyłam kable w domu bez okien, może ryzykowałam. Wszystko zależy od okolicy.

W jednym dniu wstawiono mi okna, drzwi i założono instalację alarmową.

PRĄDU JESZCZE NIE BYŁO

istnieją takie niewielkie akumulatorki specjalnie do podtrzymywania alarmu. Sztuka kosztuje 100 zł. Kupiłam dwa. Jeden ładował się w domu a drugi zasilał alarm.

Oczywiście trzeba było co 24h jeździć je zmieniać, ale to nie problem, bo przecież i tak byłam codziennie na budowie.

Po 2 tygodniach dostałam prąd.

Gdybym czekała na prąd musiałabym zacząć budowę w październiku a nie w maju.

No coz cyferki nie wygladaja przerazajaco zakladaja potrzebe stawiania przylacza tymczasowego. Pytanie tylko czy trzeba stawiac to tymczasowe czy mozna od razu docelowe. Ktos sie orientuje?

Ech,

W jednym dniu wstawiono mi okna, drzwi i założono instalację alarmową.

PRĄDU JESZCZE NIE BYŁO

..

Po 2 tygodniach dostałam prąd.

Gdybym czekała na prąd musiałabym zacząć budowę w październiku a nie w maju.

Widzisz Canna, tu lezy pies pogrzebany. Majac duza doze pewnosci, ze ZE podlaczy Cie do sieci w terminie podanym na umowie, nie ma problemu, zeby pociagnac budowe na agregacie bo nie tracisz czasu. Ja niestety nie jestem w tak komfortowej sytuacji. Jesli wszystko pojdzie OK, bede mial prad w czerwcu i pol roku w plecy na budowie, jesli nie a wystartuje z budowa teraz to bede miec wykonczony dom, do ktorego przez poltora roku (bo w energetyce mi powiedzialno, ze jesli beda problemy to i czerwiec przyszlego roku wcale nie musi byc pewny) bede musial kilka razy w tygodniu jezdzic, zeby akumulatory w alarmie wymienic. To sa dodatkowe koszty nie wspominajac o upierdliwosci. No ale nie ma sensu dalej o tym dyskutowac bo to sa demony budowy, z ktorymi kazdy musi sie zmierzyc na wlasna reke (szkoda tylko, ze na demona energetyki nie ma zadnych dzialajacych egzorcyzmow :/)

No ale nie ma sensu dalej o tym dyskutowac

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

Podajesz temat, a potem nie chcesz o nim dyskutować? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Widzisz, my tutaj staramy się doradzać sobie w różnych problemach.

Ja, tak jak i wiele osób przeszłam swoje z energetyką, nasze doświadczenie może pomóc innym.

Miałam termin w umowie określony na 31 lipca 2007. Prądu nie dostałam w tym terminie. W końcu ŁZE na własny koszt założył mi przyłącze tymczasowe (mam je do dzisiaj), kiedy będzie docelowe licho wie. Ale udało mi się uzyskać i tak sporo, bo początkowo sugerowano, że to ja powinnam zapłacić za przyłącze tymczasowe.

Energetyka nie wywiązała się z umowy, zapłaciłam za przyłącze docelowe, którego nie założono. W umowie są określone kary finansowe za opóźnienia ze strony ŁZE.

To nie jest tak, że ONI mogą wszystko a TY nic.

Pomóżta !

Ja kupilem siatke lesna, stemple i w ten sposob w kwietniu 2005 wykonalem prowizoryczne, tymczasowe ogrodzenie.

Stoi w wiekszosci do dzis. Ostatnia wichura zlamala jeden slupek co moze swiadczyc o zblizajacym sie koncu...

Zamiast bramy - koperta z desek + siatka.

Podajesz temat, a potem nie chcesz o nim dyskutować?

CAnna, nie chce dalej dyskutowac na temat zastosowania agregatu w moim przypadku - dyskusja na ten temat (i ogolnie temat pradu na dzialce) wynikla troche z przypadku. Poznalem koszta, dziekuje za informacje, ale nie zmienia to faktu, ze niestety na dzien dzisiejszy z kilku powodow z tego rozwiazania nie skorzystam.

Ja, tak jak i wiele osób przeszłam swoje z energetyką, nasze doświadczenie może pomóc innym.

Alez ja tego nie neguje. Tyle tylko, ze tak jak mowie dyskusja na temat pradu wynikla troche przypadkowo i jakkolwiek informacja na temat mozliwosci i kosztow wykorzystania agregatu w kontekscie problemow z ZE jest cenna, to u mnie niestety niewiele to zmienia. Widzisz, z jednej strony jestem w tej szczesliwej sytuacji, ze mam hmm 'pewne' wejscia w LZE a dodatkowo okazalo sie, ze osoba, ktora prowadzi ta sprawe w energetyce jest bratem mojego kolegi z pracy, wiec mam informacje na biezaco i zapewnienie, ze postaraja sie zorganizowac to tak, zeby to nieszczesne przylacze budowlane bylo zrealizowane zgodnie z umowa. Ale z drugie strony ci sami ludzie lojalnie mnie uprzedzaja, ze na tym etapie 'realizacji' nie moga mi tego zagwarantowac, z roznych powodow - jednym moze byc brak zgody wlascicieli dzialek przez ktore byc moze bedzie musiala przechodzic nowa nitka sieci (to sie okaze dopiero jak beda mieli mape do celow projektowych). Innym moze by np potrzeba wymiany trafo (na ktore energetyka niestety nie ma w tej chwili pieniedzy) - ktore docelowo i tak jest do wymiany, tylko pytanie czy przeforsuja podlaczenie jeszcze jednego uzytkownika przed (wtedy dostane prad w terminie) czy dopiero po (wtedy niestety raczej przyszly rok).

Energetyka nie wywiązała się z umowy, zapłaciłam za przyłącze docelowe, którego nie założono. W umowie są określone kary finansowe za opóźnienia ze strony ŁZE.

Pozbylem sie zludzen na temat kar finansowych jako przyspieszacza, jak dawno temu, zaraz po podpisaniu umowy wyliczylem sobie ile to jest. Tak, tez myslalem, ze jesli nie daj boze spoznia sie z podlaczeniem to ich zalatwie finansowo :) Mina mi zrzedla jak wyszlo, ze ta kara finansowa to jesli dobrze pamietam cos kolo 80 PLN miesiecznie. Chyba nie wierzysz, ze to cokolwiek zmieni?

Tak jak mowie, u mnie caly pies jest pogrzebany nie w tym czy mnie podlacza (bo wiem, ze nastapi to najszybciej jak bedzie mozna - ach te uklady :)) tylko, kiedy bede mial pewnosc w jakim to nastapi terminie - wtedy moge cokolwiek planowac - byc moze nawet z agregatem jesli sasiad sie wypnie zupelnie. Ale na dzien dzisiejszy to jedyne co moge zrobic to kupowanie materialow w skladach, ktore zgadzaja sie zakupy przetrzymac 'ciut' dluzej :)

Witam wszystkich.

Mam prośbę: czy ktoś z WAS wie czy duża jest różnica finansowa pomiędzy wybudowaniem schodów żelbetowych a zrobieniem schodów drewnianych (takich najtańszych) ?

Zdaję sobie sprawę że żelbetowe trzeba potem czymś obłożyć, obić itd.

I mam jeszcze jeden problem( a nie mam czasu żeby przeszukać całe forum):

Czy ktoś ma lub wie gdzie mogę znaleźć spis rzeczy które muszą się znaleźć w projekcie domu?

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam :D

Podajesz temat, a potem nie chcesz o nim dyskutować? </p><p> </div></blockquote><p> CAnna, nie chce dalej dyskutowac na temat zastosowania agregatu w moim przypadku - dyskusja na ten temat (i ogolnie temat pradu na dzialce) wynikla troche z przypadku. Poznalem koszta, dziekuje za informacje, ale nie zmienia to faktu, ze niestety na dzien dzisiejszy z kilku powodow z tego rozwiazania nie skorzystam.</p><p> <blockquote data-ipsQuote="" class="ipsQuote" data-ipsquote-username="canna" data-cite="canna" data-ipsquote-contentapp="forums" data-ipsquote-contenttype="forums" data-ipsquote-contentid="740" data-ipsquote-contentclass="forums_Topic"><div></p><p> Ja, tak jak i wiele osób przeszłam swoje z energetyką, nasze doświadczenie może pomóc innym.</div></blockquote><p> Alez ja tego nie neguje. Tyle tylko, ze tak jak mowie dyskusja na temat pradu wynikla troche przypadkowo i jakkolwiek informacja na temat mozliwosci i kosztow wykorzystania agregatu w kontekscie problemow z ZE jest cenna, to u mnie niestety niewiele to zmienia. Widzisz, z jednej strony jestem w tej szczesliwej sytuacji, ze mam hmm

Pozbylem sie zludzen na temat kar finansowych jako przyspieszacza, jak dawno temu, zaraz po podpisaniu umowy wyliczylem sobie ile to jest. Tak, tez myslalem, ze jesli nie daj boze spoznia sie z podlaczeniem to ich zalatwie finansowo :) Mina mi zrzedla jak wyszlo, ze ta kara finansowa to jesli dobrze pamietam cos kolo 80 PLN miesiecznie. Chyba nie wierzysz, ze to cokolwiek zmieni?

Tak jak mowie, u mnie caly pies jest pogrzebany nie w tym czy mnie podlacza (bo wiem, ze nastapi to najszybciej jak bedzie mozna - ach te uklady :)) tylko, kiedy bede mial pewnosc w jakim to nastapi terminie - wtedy moge cokolwiek planowac - byc moze nawet z agregatem jesli sasiad sie wypnie zupelnie. Ale na dzien dzisiejszy to jedyne co moge zrobic to kupowanie materialow w skladach, ktore zgadzaja sie zakupy przetrzymac 'ciut' dluzej :)

Nooo http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif' alt='icon_lol.gif'>

Jak na razie wierzę, że w ZE cokolwiek może zmienić postępowanie jakby to powiedzieć, niezbyt grzeczne. Albo "pewne wejścia", ale ja takich nie mam.

Kiedy grzecznie prosiłam, pytałam, nalegałam - olewano mnie. Kiedy się zdenerwowałam, przyłącze było załatwione w dwa dni, bez ani jednego papierka. Pewnie o docelowe walka będzie podobna.

A wszystko przez planowaną modernizację sieci http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Stoły ? Stoły ? Stoły ? - szukam stołu do jadalni . Może znacie jakieś ciekawe miejsca gdzie wystawiają lub robią stoły .

Kiedyś zupełnie przypadkiem trafiłem na firmę - jest w Pabianicach - sprowadza rzeczy z Indii.

Widziałem stół, długi na około 4 m, w jednym kawałku, lekko rzeźbiony, z drewna kompletnie egzotycznego, nazwy nie pamiętam :roll:

Był do oszlifowania i lakierowania, ale się zakochałem ... :oops:

Aaaa no i cena coś koło 3 kołasi, moim zdaniem ok.

Ale to pewno nie o takie Ci chodzi ... :wink:

Sprawdź ArtDom w Łodzi, meble - mają spory wybór ....

pozdrawiam, majki

I mam jeszcze jeden problem( a nie mam czasu żeby przeszukać całe forum):

Czy ktoś ma lub wie gdzie mogę znaleźć spis rzeczy które muszą się znaleźć w projekcie domu?

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam :D

Nie bardzo zajarzyłem czy chodzi ci tylko o to co powinno być w samym projekcie (ale to powinien wiedzieć architekt :-? ), czy o to co powinna zawierać teczka składana do Wydziału Architektury i Budownictwa (właściwie to również powinien wiedzieć architekt :wink: )

Spis zawartości opracowania (taką mam naklejkę na wewn. str. teczki):

1. Oświadczenie o prawie dysponowania nieruchomością

2. Oświadczenie o poprawności wykonania projektów

3. Decyzja o warunkach zabudowy

4. Wypis z rejestru gruntów dla działki inwestora

5. Wypisy z rejestru gruntów dla działek sąsiednich

6. Umowa o zaopatrzenie w wodę

7. Warunki przyłączenia do sieci elektroenergetycznej ZE

8. Zaświadczenie z Urzędu Gminy o posiadanym gospodarstwie rolnym (o ile takie posiadasz :wink: )

9. Oświadczenie sąsiadów - zgody na przeprowadzenie kabla energetycznego (jeśli na działce nie było przyłącza)

10. Opinia ZUDP

11. Uzgodnienie z Zakładem Energetycznym przyłącza kablowego

12. Zgoda pracowni autorskiej projektu na dokonanie zmian

13. Informacja dotycząca bezpieczeństwa i ochrony zdrowia

14. Projekt zagospodarowania terenu:

- opis

- plansza zbiorcza

15. Projekt techn. przyłącza wod-kan

16. Projekt techn. przyłącza energetycznego

17. Projekt techniczny budynku mieszkalnego - typowy

Pewnie niektóre z tych rzeczy mogą cię nie dotyczyć. Być może inne będziesz musiała dołożyć. Możliwe też, że coś już się zmieniło w przepisach - ja składałem papiery w grudniu 2005

I nie wiem nadal co zrobic :/

ja w takiej sytuacji wziąłem młotek i gwoździe i w 0,5 godziny zbiłem z desek drzwi tymczasowe, nawet obiłem je papą, jak będę na działce to zrobię zdjęcie i sobie popatrzysz jaka to prosta konstrukcja

Ewentualnie gdzie szukać czegoś takiego ? na złomowisku ?

A co z bramką ?

ja swoje kupiłem na złomowisku, dałem za siatkę chyba 30 zł a za słupki po 5 zł/sztuka, taniej niż stemple drewniane

a brama miała być ale okazało sie w praktyce że wystarczy siatkę zdjąć żeby wjechać na działkę, nawet zdarzyło się już że kaparkowy wykopał jeden słupek żeby poszerzyć sobie wjazd na działkę, a potem wkopał ten słupek ponownie na fajrant w 0,5 minuty

ja w takiej sytuacji wziąłem młotek i gwoździe i w 0,5 godziny zbiłem z desek drzwi tymczasowe, nawet obiłem je papą, jak będę na działce to zrobię zdjęcie i sobie popatrzysz jaka to prosta konstrukcja

Ooooo i to właśnie planuję robić jutro na działce :lol: :lol: :lol:

Nie wiem czy zdążę, ale przynajmniej merytorycznie sie przygotuję :D

pozdrawiam, majki