Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo wielkie DZIĘKI Yeti !!!

Chodziło mi o całą dokumentację ale też o takie szczegóły samego projektu jak np

opis/rysunki zbrojenia do fundamentów,konkretnie jakie elementy muszą być zwymiarowane ? itd.

Ja wiem że to są szczegóły ale kompletnie się na tym nie znam a wyczuwam że architekt chce pójść na "łatwiznę" a potem to ja będę się musiała martwić, zresztą

na kilku rzeczach już został przyłapany - dobrze że ludzie z ekipy budowlanej z którymi miałam przyjemność rozmawiać uświadomili mi parę rzeczy.

Może jednak ktoś mi podpowie gdzie mogę znaleźć resztę informacji.

Wiem że architekt powinien to wiedzieć ale wiedzieć a dobrze zrobić to co innego

jednakowoż chciałabym wiedzieć czego wymagać i móc go sprawdzić.

Jeszcze raz dzięki Yeti za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak na razie wierzę, że w ZE cokolwiek może zmienić postępowanie jakby to powiedzieć, niezbyt grzeczne.

Heh, nie tylko tam. Na szczęście odziedziczyłem po mamuśce niewyparzona gębę :) ale na razie jestem grzeczny i czekam na wieści od znajomych. Podobno jakieś pierwsze informacje mają być pod koniec lutego. Poszczekamy zobaczymy.

Chodziło mi o całą dokumentację ale też o takie szczegóły samego projektu jak np

opis/rysunki zbrojenia do fundamentów,konkretnie jakie elementy muszą być zwymiarowane ? itd.

Żeby w ten sposób sprawdzić projekt to trzeba być budowlańcem - to już nie ja :wink:

Najprościej chyba będzie podrzucić go do przejrzenia ekipie, która będzie budowała. Niech się zapoznają i zgłoszą zastrzeżenia a jeśli ich nie będą mieli to później niech nie narzekają :wink:

...wiem, że takie proste to nie jest :wink: - i tak będą narzekać :D

Zastrzeż sobie u architekta, że jeśli będą jakieś braki lub niejasności - będziesz prosiła o uzupełnienie, względnie wyjaśnienie.

Mogę ci napisać jakie strony zawiera mój projekt, ale chyba i tak diabeł tkwi w szczegółach...

Żeby w ten sposób sprawdzić projekt to trzeba być budowlańcem - to już nie ja :wink:

Mój np, nie ma żadnych dokładnych przekrojów fundamentów. Na przekroju ogólnym budynku są wymiary ław, ścian fundamentowych, a zbrojenia są opisane słownie (grubość prętów, odległości strzemion). Architekt stwierdziła, że jeśli ekipie to nie wystarczy to żebym zawczasu zmienił ekipę :) W sumie miała chyba nawet racje : :D

Mój np, nie ma żadnych dokładnych przekrojów fundamentów. Na przekroju ogólnym budynku są wymiary ław, ścian fundamentowych, a zbrojenia są opisane słownie (grubość prętów, odległości strzemion). Architekt stwierdziła, że jeśli ekipie to nie wystarczy to żebym zawczasu zmienił ekipę :) W sumie miała chyba nawet racje : :D

A w moim jest całe zestawienie stali zbrojeniowej, i nawet się zgadzało.

Bardzo wielkie DZIĘKI Yeti !!!

Ja wiem że to są szczegóły ale kompletnie się na tym nie znam a wyczuwam że architekt chce pójść na "łatwiznę" a potem to ja będę się musiała martwić, zresztą

na kilku rzeczach już został przyłapany - dobrze że ludzie z ekipy budowlanej z którymi miałam przyjemność rozmawiać uświadomili mi parę rzeczy.

Może jednak ktoś mi podpowie gdzie mogę znaleźć resztę informacji.

Wiem że architekt powinien to wiedzieć ale wiedzieć a dobrze zrobić to co innego

jednakowoż chciałabym wiedzieć czego wymagać i móc go sprawdzić.

Jeszcze raz dzięki Yeti za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

to zmienń architekta , albo kup gotowy projekt - chociaż jak ktoś będzie chciał znaleźć jakieś błędy to i w gotowym znajdzie - dla mnie to jest to szukanie dziury w całym

Yes, Yes, Yes.

Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę - po 12 miesiącach nierównej walki. Za 14 dni będzie prawomocne. Wprowadzić się chcemy we wrześniu. Plan ambitny ale możliwy do zrealizowania.

Czy łodzianie nie montują wentylacji mechanicznej? Jakoś chyba odstajemy od średniej krajowej???

Czy łodzianie nie montują wentylacji mechanicznej? Jakoś chyba odstajemy od średniej krajowej???

My zamierzamy, w poniedzialek bedziemymieli projekt rekuperacji, ciekawe ile nas wyniesie ta instalacja...

Zastanawiamy sie tez nad pompą ciepła. Ktoś ma, zamontował, używa??? Kto robił - Łódź i okolice??

projekt + urządzenia - jak najbardziej warto poszukać i kupić dobrze a tanio. a po co chcecie płacić za montaż? przecież montaż wentylacji zrobi każdy i jeszcze potraktuje ten czas jak świetny odpoczynek po trudach dnia codziennego.

czy projektując wentylacje mechaniczną jednocześnie rezygnujecie w projekcie budowlanym z wentylacji grawitacyjnej? (oczywiście uwzględniając w pewnych pomieszczeniach tylko wentylacje mechaniczną wywiewną).

i czy już się zastanawialiście nad dołączeniem do wentylacji mechanicznej oprócz rekuperatora - elementu GWC?

Yes, Yes, Yes.

Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę - po 12 miesiącach nierównej walki. Za 14 dni będzie prawomocne. Wprowadzić się chcemy we wrześniu. Plan ambitny ale możliwy do zrealizowania.

... a w jakiej technologii?

:-)

Stoły ? Stoły ? Stoły ? - szukam stołu do jadalni . Może znacie jakieś ciekawe miejsca gdzie wystawiają lub robią stoły .

Najwiekszy wybor w jednym miejscu to salon z meblami na rogu Pilsudskiego i Niciarnianej. Poza tym ArtDom. Jest tez BRW w M1 (oraz w ww lokalizacjach). Jysk. OrDom (fatalna oblsuga, a wlasciwie to jej brak). Gielda samochodowa, ale to w pewnych okolicznosciach moze byc hardcore :)

W zadnym z tych miejsc (poza M1) prawie nie mozna kupic nic od reki... Na poczatku listopada czas oczekiwania wynosil 4 do 8 tygodni, a najdluzej trzeba czekac na krzesla...

Przy okazji: nie sadzilem, ze krzesla sa takie drogie...

no właśnie popcarol pochwal się jak już będziesz wiedział za ile i czemu tak drogo :wink: . Ja na razie wstępnie wiem że dospel pow 12.000 plus robocizna(czekam na odpowiedź ile ona wyniesie) a w ww.rekuperatory.com.pl od 12-16 tys.

Z jakiej firmy Ty korzystasz?

Jutro bede miala wycene z Dospel. Mialo byc z robocizna ok 12 tys, wiec zobaczymy.

Zamierzamy zlecic to fachowcowi, bo budujemy 250 km od miejsca gdzie mieszkamy i pracujemy, wiec niestety za wszystko musimy placic, a samemu bedziemy pewnie robic drobne sprawy wykonczeniowe...

Wentylacje mechaniczna mamy, bo kupilismy dom w stanie surowym i juz byla zrobiona. W sumie dobrze, bo jak pradu nie bedzie, to wystarczy wyjscia kanalow poodslaniac i tez bedzie dobrze;)

ja w takiej sytuacji wziąłem młotek i gwoździe i w 0,5 godziny zbiłem z desek drzwi tymczasowe, nawet obiłem je papą, jak będę na działce to zrobię zdjęcie i sobie popatrzysz jaka to prosta konstrukcja

Ooooo i to właśnie planuję robić jutro na działce :lol: :lol: :lol:

Nie wiem czy zdążę, ale przynajmniej merytorycznie sie przygotuję :D

pozdrawiam, majki

Dzieki mpoplaw i majki! :) Suuper pomysl:) W nastepna sobote malzonek z tesciem sie tym zajma:) Tylko czy poradza sobie ze wstawieniem tych drzwi? Oscieznice tez musza zrobic... i dobre zawiasy zakupic - zeby nie bylo super latwo wyjac skrzydla..

Popcarol - ochroniarska firma z Pabianic : słyszałem, że ZOM. Nie, nie ZOMO :lol:

Zakład Ochrony Mienia, Argusa odradzam - zbyt dużo negatywnych opinii słyszałem wśród znajomych i ostatnio firmy montującej alarmy ...

I promocja specjalnie dla Ciebie :lol:

Drzwi !!!

http://img521.imageshack.us/img521/1719/000201ry7.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/8171/000101xe3.th.jpg

Jak by Ci pasowały - bierz, darmo się pozbędę 8) Wymiary 80x200, solidne, żadna dykta, ciężkie.

Służyły chyba za podest na szalunkach, nie są zniszczone, tylko ochlapane betonem. Czyli gratis powłoka utwardzona :wink:

Mają zawiasy, tylko bez klamki i zamka.

Jakby co, pisz, to sobie zabierzesz.

pozdrawiam, majki

Wentylacje mechaniczna mamy, bo kupilismy dom w stanie surowym i juz byla zrobiona. W sumie dobrze, bo jak pradu nie bedzie, to wystarczy wyjscia kanalow poodslaniac i tez bedzie dobrze;)

Czy ja dobrze rozumiem: jest huragan, linie pozrywalo, wiec wystarczy tylko wyjsc na dach i pozdejmowac zaslepki??? :o :o

(bo moze te wyjscia kanalow sa w innym miejscu, tylko ja taki ciemny...)

Czy ja dobrze rozumiem: jest huragan, linie pozrywalo, wiec wystarczy tylko wyjsc na dach i pozdejmowac zaslepki??? :o :o

(bo moze te wyjscia kanalow sa w innym miejscu, tylko ja taki ciemny...)

hehe :) Zaslepic kanaly mamy wewnatrz kazdego pomieszczenia, zwyklymi zatyczkami z żaluzją - tak doradziła projektantka z Dospela. Wiec w sumie nie beda slepe, tylko czasowo zakryte. Nie wiem jak sie to ma ze stratami ciepla - jutro dostane projekt rekuperacji uwzgledniajacy istniejace kominy wentylacyjne, zobaczymy...

Yes, Yes, Yes.

Gratulacje

Plan możliwy, ale licz się z tym, co ja mam. Chcesz przyjechać zobaczyć?

Gładzie kładzione przy meblach w salonie, kurz, kurz... parkiet układany po kawałku (bo nie ma co zrobić z meblami), dwie łazienki i żadna nie skończona (choć obie używane), brak parapetów wewnętrznych (zewnętrznych też).. Ale jak bym miała zrobić to samo jeszcze raz, to bym zrobiła. Jak fajnie, mimo wszytko, się mieszka :p