Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

powolutku zaczynam szukać kogoś sprawdzonego do tynku zew . Znacie?

Acha, i złotą rączkę do tarasiku i schodów zewnętrznych. A może nie złotą rączkę ale kogoś, co się pracy nie lęka i ukręci beto, zaszaluje schody i nie weżmie drogo :D

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poleccie prosze firme ochroiarska z Pabianic lub bliskich okolic?

ja mam Juwentus, 2800 zl kosztował mnie alarm na 13 czujek, a miesięczny abonament to 60 zł

doświadczenia mam na razie małe, na działce patrol był już 5 razy, w tym 3 razy dojeżdżali alarmowo bo czujka sfiksowała i wygenerowała fałszywy alarm, jednym słowem system działa i okoliczne menelki już wiedzą że do mojego domku mają się nie zbliżać

Yes, Yes, Yes.

Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę - po 12 miesiącach nierównej walki. Za 14 dni będzie prawomocne. Wprowadzić się chcemy we wrześniu. Plan ambitny ale możliwy do zrealizowania.

Czy łodzianie nie montują wentylacji mechanicznej? Jakoś chyba odstajemy od średniej krajowej???

... a w jakiej technologii?

:-)

http://www.mabudo.pl

Yes, Yes, Yes.

Wczoraj odebraliśmy pozwolenie na budowę - po 12 miesiącach nierównej walki. Za 14 dni będzie prawomocne. Wprowadzić się chcemy we wrześniu. Plan ambitny ale możliwy do zrealizowania.

Czy łodzianie nie montują wentylacji mechanicznej? Jakoś chyba odstajemy od średniej krajowej???

... a w jakiej technologii?

:-)

http://www.mabudo.pl

też o tym myślałam, mam nawet ofertę cenową (muszę powiedzieć że jest dość atrakcyjna) ale przeraża mnie fakt budowy domu tak de fakto z betonu!

Pozdrawiam Ola :)

Technologia jak każda - ma swoje walety i zady. Choć patrząc na cenniki, nie należy do najtańszych. Za podobny do naszego domek liczą 111 tys w stanie surowym otwartym, rozumiem że bez piwnicy (czy z fundamentami?) - nas ten etap wyniósł może z 50. Pamiętajcie, że sama konstrukcja ścian to pikuś, to zarys wstępu do podstaw, jazda zaczyna się z szeroko rozumianą wykończeniówką - instalacje, wylewki... popatrzcie sobie w dzienniki ile trwało stawianie stanów surowych a ile ich doprowadzanie do stanu mieszkalnego. Niewątpliwą natomiast zaletą tego systemu jest dość ściśle jak rozumiem określony czas zmontowania chałupki, no i nie jest to czas zbyt odległy. W dzisiejszych czasach może to być argument znaczący ;-)

Stan surowy zamknięty to 5 tygodni od wejścia ekipy na pusty plac.

To fakt, że każda technologia ma swoje wady i zalety a wyboru dokonujemy kładąc to wszysyko na dwie szale wagi, uwzględniając nie tylko pieniądze ale wiele innych czynników.

Dla nas jest to rozwiązanie optymalne. Dla Kowalskich byłoby ono nie do przyjęcia a dla Nowaków wciąż niema opcji i mieszkają w blokach. Poprostu życie.

Pewnie jestem optymistą ale liczę tak:

1. Start na początku kwietnia => stan surowy zamknięty w połowie maja

2. Elektryka, wod-kan (poś) - miesiąc => połowa czerwca

3. Ściany działowe z karton gipsu i malowanie, podłogi - miesiąc => połowa lipca

4. Wentylacja, biały montaż, ogrodzenie - miesiąc => połowa sierpnia (tu już spokojnie można się wprowadzać)

5. Aranżacja wnętrz

Jak będzie - życie pokaże.

:wink:

Stan surowy zamknięty to 5 tygodni od wejścia ekipy na pusty plac.

To fakt, że każda technologia ma swoje wady i zalety a wyboru dokonujemy kładąc to wszysyko na dwie szale wagi, uwzględniając nie tylko pieniądze ale wiele innych czynników.

Dla nas jest to rozwiązanie optymalne. Dla Kowalskich byłoby ono nie do przyjęcia a dla Nowaków wciąż niema opcji i mieszkają w blokach. Poprostu życie.

Pewnie jestem optymistą ale liczę tak:

1. Start na początku kwietnia => stan surowy zamknięty w połowie maja

2. Elektryka, wod-kan (poś) - miesiąc => połowa czerwca

3. Ściany działowe z karton gipsu i malowanie, podłogi - miesiąc => połowa lipca

4. Wentylacja, biały montaż, ogrodzenie - miesiąc => połowa sierpnia (tu już spokojnie można się wprowadzać)

5. Aranżacja wnętrz

Jak będzie - życie pokaże.

:wink:

Oj optymista przez wielkie O :D

Oj optymista przez wielkie O :D

da radę, jak na budowę wyda 100-200% więcej niż my, bo będzie musiał się godzić na tych najdroższych wykonawców co maja jeszcze wolne terminy i materiały np: cement, styropian będzie kupował w szczycie sezonu

w gazecie jest masa ogłoszeń od budowlańców dekarzy tynkarzy posadzkarzy, ale jak sie do nich dzwoni to ceny powalające prawie takie same jak na zachodzie, ja niedawno szukałem dekarza i znalazłem np układanie dachówki od zaraz ale po 55zł/m2 + obróbki

Materiały typu cement, wełna, styropian - wogóle mnie to nie obchodzi. Dom z prefabrykatów - a w zasadzie stan surowy zamknięty buduje mi firma Mabudo. Ściany już ocieplone, dach. Cenę też mam inną niż obecna, bo współpracę nawiązaliśmy ponad rok temu (były już dwie podwyżki).

Pozostaną mi instalacje, ściany kartio-gips, podłogi, wentylacja z reku, nie mówiąc o "otoczeniu" domu.

Niby dużo ale czy naprawdę w 6 miesięcy jest to do nie wykonania? Tym bardziej, że ekipy mam już poustawiane i zapłacę tyle co każdy (w casting'u wzięły udział 2-3 firmy z każdej branży).

Jeśli mogę coś podpowiedzieć - czy z tymi "poustawianymi" firmami masz jakieś umowy? Bo mnie "ustawiony" Wychowałek "wystawił" tak, że przez cały zeszły rok przychodził "za tydzień-dwa" a w końcu w ogóle nie przyszedł, w międzyczasie przysłał jakichś gamoni co spieprzyli gładzie tak, że teraz połowę trzeba skuwać. I z września zrobił się może-maj. :evil:

Ale jeśli wszystko odbędzie się zgodnie z harmonogramem to warto dopłacić kasy a oszczędzić na nerwach i zdrowiu psychicznym, ja straciłem klientów na mieszkanko bo się wqrwili (i słusznie) że ciągle przedłużamy termin... teraz nie gadam z nikim póki się nie przeprowadzimy fizycznie.

U nas budowa stanu surowego trwała od kwietnia do czerwca (z dachem), technologicznie najbardziej spowalniają stropy, organizacyjnie - ludzie.

A - i przemyśl jeszcze te ścianki działowe z karton-gipsu, my mamy jedną bo strop tam jest drewniany i inaczej się nie dało, ale jeśli nie musisz to proponuję ytong albo nawet zwykły pustak połówkę, koszt w sumie porównywalny a większa izolacja dźwiękowa i wytrzymałość.

A - i przemyśl jeszcze te ścianki działowe z karton-gipsu, my mamy jedną bo strop tam jest drewniany i inaczej się nie dało, ale jeśli nie musisz to proponuję ytong albo nawet zwykły pustak połówkę, koszt w sumie porównywalny a większa izolacja dźwiękowa i wytrzymałość.

Oj, BK na dzialowce to niezbyt dobry pomysl coby poprawiac izolacje dzwiekowa - pewnie bedzie troche lepsza niz k-g z wytlumieniem, ale nie jakos dramatycznie. Izolacja dzwiekowa w uproszczeniu jest wprost proporcjonalna do ciezaru przeszkody a ytong to raczej ciezki nie jest. Ja na poczatku rozwazan o technologii bralem pod uwage BK na sciany konstrukcyjne ale nawet wtedy dzialowki mialy byc robione z silki.

Cześć

Popieram - u mnie w projekcie są g-k. Do dupy z czymś takim. Ani w to coś wkręcić, ani się oprzeć :wink:

Ja wiem, że na wszystko jest sposób, ale jestem tradycjonalistą w tym temacie :wink: i u mnie będzie silka na działówki. 12 między pomieszczeniami typu łazienka, kotłownia. 8 między resztą pokoi.

I izolacja akustyczna dobra i twarde, a nawet bardzo.

Ale to mój wybór.

A, no i mam murarzy którzy mi zrobią po 19 zł/m2 te ścianki, a w połączeniu ze sporym rabatem jaki dostałem na silikaty Teodory, to ścianki będą tańsze niż g-k. :D

pozdrawiam, majki

Witam

Niestety umów brak. Jak się wpakuję na minę to zimę spędzimy z żoną i maleństwem u prababci w M-4 na Bałutach. Nikt tego nie chce, ale ...

Jeśli chodzi o k-g to myślicie, że nie chciałem tego zmienić? Niestety dom będzie na stopach fundamentowych i nie można aż tak obciążać stropu. Pół świata zachodniego tak żyje - myślę więc że i my możemy.

Niestety umów brak.

Jeśli dobrze rozumiem, budujesz z jakąś firmą ? Jeśli tak, czemu nie ma umowy - jeśli można oczywiście spytać ... ?

Ja ze swojego przykładu - już tu kiedys pisałem. Jakbym nie miał umowy z j... k... p.... w d....pe h.... /ceznura/ "murarzami" to bym albo siedział w więzieniu za zabójstwo, albo nie wiem ... :roll: :evil:

Miałem, były wpisane kary umowne, skorzystałem :lol:

Dobrze sie zastanów, ale wiadomo każdy robi jak tam chce ... :wink:

pozdrawiam, majki

Jeśli chodzi o k-g to myślicie, że nie chciałem tego zmienić? Niestety dom będzie na stopach fundamentowych i nie można aż tak obciążać stropu. Pół świata zachodniego tak żyje - myślę więc że i my możemy.

jak się bardziej rozpędzisz i udeżysz w ściane to się znajdziejsz w 2 pokoju , a tak pozatym to jestes bardzo pewny siebie , ja tez tak myslalem zaczne w styczniu , załatwie szybko pozwolenia i murarz przyidzie moze juz w maju , a tu pozwolenia zalatwione na koniec lipca , murarz wrzesien dopiero i stan surowy otwarty zakonczylem jak mnie zima zastała - 6 grudnia

Z innej beczki :wink:

Wracając do tematu spotkania to rozumiem, że pomysł chwilowo upadł? :(

Pozdrawiam

A tam umarł :wink:

Dobra wyjdę przed szereg, ale z niektórymi :wink: już uzgodnione :

Spotkanie w "Bacówce" w piątek-sobotę, o 20 ?

Tylko teraz piątek czy sobota ?

pozdrawiam, majki