Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze..... a sąsiada nie masz? Może on by pomógł w potrzebie. Moi znajomi wybudowali cały dom w ten sposób. Założyli u sąsiada oddzielny licznik i brali prąd od niego!

Mam i SSO tak wybudowalem. Ale mam tez 3 sasiadow z rozgrzebanymi budowami, ktorzy wpadli na identyczny pomysl i sasiad z prundem zaczyna byc lekko poirytowany ta sytuacja, i zapowiedzial juz, ze w tym roku nie bedzie tak chetnie uzyczal :/. Bida, panie dziejku, bida.

W czym problem?

Wybudowałam dom na agregacie. Prąd dostałam jak już były założone okna i drzwi. Wyszło taniej niż tymczasowe przyłącze budowlane.

Canna, jeśli chodzi o budowę na agregacie, to kupiłaś ten sprzęcik na potrzeby budowy, wypożyczyłaś, czy ekipa budowlana dosatrczyła maszynkę prądotwórczą?

Kilka postów pod cytowanym, jest odpowiedź na Twoje pytanie:

Za tymczasowe przyłącze budowlane elektryk zażyczył sobie 3500. Miało to być przyłącze tylko na potrzeby budowy, do rozebrania po wykonaniu docelowego przyłącza, czyli niezwracalny wydatek. Nie licząc prądu budowlanego.

Wobec tego mój mąż kupił agregat w Poznaniu, z demobilu wojskowego:

Tu znajduje się zdjęcie agregatu (w moim poście na stronie 198)

ma siłę, spokojnie ciągnie betoniarkę, pali 2l/h

W sumie agregat, benzyna, olej do agregatu przez cały czas budowy kosztowały nas 3000. A agregat da się odsprzedać, więc jego cena się zwróci.

Ewaszkoda że nie zgadałam się z tobą pojechałabyś ze mną na spotkanie, a tak :cry: , wielka szkoda !!!

Ależ ja byłam pewna, że przyjadę :cry: Dziecko na feriach, w domu spokój. Tylko ta zima mnie zaskoczyła... Nigdy po takim lodowisku jeszcze nie jechałam :o

No i może następne spotkanie będzie gdzieś bliżej centrum :roll:

Po tym jak mi znajomy elektryk powiedział że niestety nie da się zejść poniżej 2500zł za podłączenie do elektrowni na czas budowy (kilka osób musi przecież postawić pieczątki) to też zdecydowałem się na kupno agregatu - zawsze może się przydać - a przy okazji nie dam zarobić komuś na mojej potrzebie.

a czasami jak będzie potrzeba prądu to sąsiad obiecał "pożyczyć wiaderko prądu".

a w międzyczasie niech elektrownia robi swoje plany podłączenia na stałe - powiedzieli mi że rok czasu im to zajmie - i nic to nie da że ich słup jest na mojej działce - chyba jak już mi podłączą w roku 2009 prąd to się przyjrzę jak mogę zyskać na tym słupie co mi miejsce tylko zajmuje na działce - ale teraz się nie wychylę bo mi zrobią na złość i prąd będę miał w ciągu 2 lat albo wcale.

Kurna, właśnie wróciłem z nieprzewidzianego, całoweekendowego wyjazdu.

Wcześniej sądziłem że przyjadę w dowolnie ustalonym terminie, aleeee nieeeee.

Jak widać, pewnie nie tylko na moim przykładzie różnie z dyspozycyjnością wypada.

Jestem za ustaleniem stałego, comiesięcznego terminu spotkań.

Pewnie parę osób przyjedzie w marcu, trochę inny zespół w kwietniu itp. A będzie można powymieniać się doświadczeniami.

Przykro mi, że nie mogłem Was osobiście poznać. :(

Cześć

Pierwszy piątek mięsiąca jest ok. Można nawet ustalić, że cyklicznie spotykamy się niekoniecznie po knajpach, ale u kogoś na budowie. I obojętnie czy to tylko fundamenty, czy juz chałupa prawie pod klucz :lol:

Ale nie ma się co wpraszać :wink:

Ktoś teraz na tym spotkaniu pytał o budę na działkę ? Małgosia2005 ?

Bo mnie olśniło, że tak w okolicach kwietnia będę sie swojego lokalu pozbywał.

Drewniana szopa, gdzieś 2x2,5 m, dach blaszany, drzwi szerokie. W środku spokojnie "nocowała" duża betoniarka + osprzęt :wink:

Przyjmuję zgłoszenia 8)

Małgosia ( jeśli nie mylę nicka ) ma fory :p

Cena do dogadania :)

pozdrawiam, majki

Ja również zapisuję się w kolejkę, szukam od dawna, jako dowód mój post z 28 grudnia.

A może jeszcze ktoś chce się pozbyć.

Pozdrawiam

p.s. na początku kwietnia 2008 będziemy potrzebowali kupić używany blaszak lub inną tanią budę, jeżeli ktoś planuje się pozbyć proszę o info.

co to jest bombonierka? :roll:

Hala sportowa - targi budowlane w tym tygodniu.

Wlasnie, wlasnie, targi. W zeszlym roku jak potrzebowalem pustakow i tym podobnych materialow sciennych to trafilem na galopujace stada producentow stolarki drzwiowej i okiennej :) Mam nadzieje, ze w tym roku stawia sie rownie licznie.

Cześć

Pierwszy piątek mięsiąca jest ok. Można nawet ustalić, że cyklicznie spotykamy się niekoniecznie po knajpach, ale u kogoś na budowie. I obojętnie czy to tylko fundamenty, czy juz chałupa prawie pod klucz :lol:

Ale nie ma się co wpraszać :wink:

pozdrawiam, majki

Nastepny moze byc u mnie. Zrobimy ogrodzenie :D

O ile mnie pamiec nie myli, tylko raz udalo sie spotkac w sezonie budowlanym. Bo jak sie robi cieplo, to kazdy ma w glowie sam beton czy inna glazure i najchetniej od piatku po poludniu do poniedzialku rano robilby cos na budowie...

Ale przeciez jestesmy wyjatkowi, wiec mozna sie tej przypadlosci (probowac) pozbyc :)