Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiem Ci na przykladzie moich wyliczen, ze mi koszt otynkowania z ociepleniem m2 budynku powinien wyjsc na poziomie 80-90pln (materialy - styro 15cm, siatki, sratki i inne elementy 50-55 PLN + robocizna 30-35)

tzn że robocizna - ostyropianowanie + siatka + klej + tynk zewnętrzny cienkowarstwowy nadal kosztuje 30 - 35 zł z m2 jak 2 lata temu?

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Canna czytałam ostatnio w dodatku do gazety, że ceny robocizny w wykończeniówce nieco siadły - nie wiem jak się to ma do rzzkowatymeczywistości ale ponoć w zeszlym roku śr cena glazurnika wynosiła 42 z groszami a obecnie 37-38 złocisza . Niestety w drugiej ręki - od znajomych robiących ostatnio glazurę wiem ,że jak ktos jest chwalony i polecany to sobie ceny śrubuje - oni płacili 65 zł !!! a mieli też "mistrza" co zawołał stówkę .... no coż ludziskom się poprzekręcało - już nie tylko w głowach :) aaa ponoć napływa do nas tańsza siła z Ukrainy ... tylko choleres jak tu sprawdzić gostka ,żeby się nie naciąć ?????

My z mężusiem na targach będziemy w sobotę od ranka - dziady już załatwione do opieki na Juniorem - Muratora do kieszeni nie wezmę :):) ale poznacie mnie z łatwością , najpierw idzie wielki brzuch a dopiero za nim , kaczym chodem reszta mnie :) Zaczepki znajomych forumowych mile widziane :)

Dzięki za informację

teraz mam problem: ekipa ta sama do gładzi i glazury, za gładź z malowaniem - 16/m2 bez różnicy ściana-sufit, glazura 50/m2 bez względu na wielkość i wzór, a myślałam, że to tania ekipa....

Jesli chcesz to moge od niego postarac sie namiar sciagnac. On juz urzadzanie chalupy skonczyl wiec nie powinno byc problemu a w sumie byl raczej z nich zadowolony. Daj znac czy go meczyc o szczegoly.

Powiem Ci na przykladzie moich wyliczen, ze mi koszt otynkowania z ociepleniem m2 budynku powinien wyjsc na poziomie 80-90pln (materialy - styro 15cm, siatki, sratki i inne elementy 50-55 PLN + robocizna 30-35)

tzn że robocizna - ostyropianowanie + siatka + klej + tynk zewnętrzny cienkowarstwowy nadal kosztuje 30 - 35 zł z m2 jak 2 lata temu?

Tak mi zawolal facet z miesiac temu. Dzisiaj z nim rozmawialem i ceny nie zmienil.

mruva czyli widzę,że takie zasady nie tylko u mnie obowiązują. Wiesz ja mysle o gazie z ogrodu z butli. instalacja w promocjach róznych za 1 zł bywa i papierologie załatwiaja. Im sie kurcze opłaca zainwestować żeby mieć odbiorcę. A gazownia niech sie wypcha z takim mysleniem. Potem chyba nie ma problemu z przełączeniem sie na gaz ziemny ani wiekszych zmian z kotłowni. Tak mi sie wydaje, ale jeszcze nie analizowalam problemu dogłebnie. Na razie mnie to wkurzyło i mysle sobie, ze jak nie chca na mnie zarabiac to nie :evil: a bycie sponsorem gazociągu też mi się nie usmiecha skoro późniejsze z niego korzystanie nie wymaga ode mnie zadnej zgody i zwrotu kosztów od nastepnych użytkowników :(

O widzę, że adrenalina skoczyła, ja też przez to przeszłam kilka miesięcy temu ale teraz już wrzuciłam na luz. A gazownię należy olać i czekać na lepsze czasy czyli kolejnych sąsiadów. Ja też zastanawiałam się nad butlą z gazem ale cena mnie przeraziła, a jeżeli chodzi o instalację to rzeczywiście póżniej można tylko przepiąć.

Pozdrawiam i nie martw się na szczęście są inne alternatywy, choć wiesz mi ja nie wyobrażałam sobie życia bez gazu a sąsiadów chciałam pozabijać, poraziła mnie ich głupota i cwaniactwo.

Jesli chcesz to moge od niego postarac sie namiar sciagnac. On juz urzadzanie chalupy skonczyl wiec nie powinno byc problemu a w sumie byl raczej z nich zadowolony. Daj znac czy go meczyc o szczegoly.

Zastanawiałam się nad tym. Jednak wezmę tą swoją ekipę. Zrobili na mnie dobre wrażenie, robią wykończenia w szerszym zakresie, położą panele, schody, sufit podwieszany itp. Glazury nie mam zbyt dużo a pozostałe ceny są do zaakceptowania. Na czymś muszą zarobić na dojazdy z Łasku a ja po ich wyjściu będę miała dom gotowy do ustawiania mebli.

Doświadczenie budowlane http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif mówi, że warto trochę więcej zapłacić wartej tego ekipie. A przy większym zakresie prac zawsze zrobią coś nadprogramowego "przy okazji". No i jak do tej pory nie zawiodłam się na moim "dobrym wrażeniu" http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Dzięki za chęć pomocy, jednak biorę tamtych.

Dzięki za informację

teraz mam problem: ekipa ta sama do gładzi i glazury, za gładź z malowaniem - 16/m2 bez różnicy ściana-sufit, glazura 50/m2 bez względu na wielkość i wzór, a myślałam, że to tania ekipa....

Hej! Ja poprosze, poprosze! A skad ta ekipa? Budujemy sie pod Pabianicami. Plytki planuje na okolice maja... bede wdzieczna za namiary, dzieki! Karolina

dane od kumpla z roboty, ktory niedawno przez to przechodzil.

Gladz, sciana 10, sufit 14, bez malowania,

glazura 30 rownolegla, 35 karo i maly format (ale nie mozaika)

Dzięki za informację

Gresy płaciłam po 35 zł, kafle po 45 ale bez szlifowania narożników, ścianki nie wiem, bo zapłaciłam za całość z półeczkami. Dobrze robią, choć nieczasowi

Moze mieliscie podobna sytuację i znacie jakies paragrafy? Bo to w koncu monopolista i dla mnie jest to dziwne podejscie do inwestora? I czy kwota za to przyłacze jest jest ok? Następne 8tys ma kosztowac pociagniecie instalacji juz na mojej dzialce ok 30mb i rozprowadzenie po punktach łacznie z projektem(to kwota szacunkowa)

Mieliscie. Opisywalem chyba juz kilka razy na grupie, co mozna probowac zrobic. Poszukaj... (przy okazji zapoznasz sie z wyszukiwarka, to sie bardzo przydaje).

Dzięki za informację

Hej! Ja poprosze, poprosze! A skad ta ekipa? Budujemy sie pod Pabianicami. Plytki planuje na okolice maja... bede wdzieczna za namiary, dzieki! Karolina

Ekipa z Lodzi. Namiary poszly na priva. Nie wrzucam na liste bo nie u mnie robili, wiec nie chce dawac 'falszywego swiadectwa" ale niemniej kumpel stwierdzil, ze ze wszystkich wykonawcow do nich mial najmniej zastrzezen. Ale bede u niego w niedziele wiec ocenie i dam Ci jeszcze znac :)

Ekipa z Lodzi. Namiary poszly na priva. Nie wrzucam na liste bo nie u mnie robili, wiec nie chce dawac 'falszywego swiadectwa" ale niemniej kumpel stwierdzil, ze ze wszystkich wykonawcow do nich mial najmniej zastrzezen.

Dzieki, dostalam! :) Napisze jak im poszlo, juz po (za pare miesiecy jak dobrze pojdzie)

Ja też zastanawiałam się nad butlą z gazem ale cena mnie przeraziła, a jeżeli chodzi o instalację to rzeczywiście póżniej można tylko przepiąć.

Mruva jaka cena Cię przeraziła? instalacji butli? czy późniejszych zmian w kotłowni? Słyszałam od znajomych, którzy taka instalacje posiadaja ze mozna trafic na promocje i zrobić wszystko za 1 zł. Ja sie nastawiam na kondensat jednak wiec chyba tylko taki wariant mi pozostaje... A gazownię oczywiście, że oleję ma się rozumieć :) dla zasady :)

Gresy płaciłam po 35 zł, kafle po 45 ale bez szlifowania narożników, ścianki nie wiem, bo zapłaciłam za całość z półeczkami. Dobrze robią, choć nieczasowi

Jak czytam o tych cenach, to włos mi sie jeży. Na samej małej łazience zaoszczędzilismy 700 zł. I narożniki mamy szlifowane, bo o listwach nie chcialam słuchać. 8)