Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Byłam dzisiaj na targach. Kurcze nim się obejrzałam była już 18, nawet nie wiem kiedy to zleciało. Pozostawiałam wiele zestawień moich okienek do wyliczenia i teraz z niecierpliwością będę czekała na wycenę. Pobrałam również kontakty na piece, oczyszczalnie, schody, drzwi, bramy itp.

Wykończeniówką zajmę się w przyszłym roku,przynajmniej takie mam plany :lol:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak czytam o tych cenach, to włos mi sie jeży. Na samej małej łazience zaoszczędzilismy 700 zł. I narożniki mamy szlifowane, bo o listwach nie chcialam słuchać. 8)

A możesz podać ile Ty płaciłaś za kładzenie płytek? Czy dałabyś namiary na Twoją ekipę - jeśli oczywiście jesteś z nich zadowolona??

Dzięki z góry i pozdrawiam!

Mam do wybrania pilnie 24 cm (piasek + ziemia, zadnych kamieni itp) z domu, powierzchnia zabudowy 120 m2.

Ile moze to kosztowac? Jeden pan zawolal 10 zl za godzine - dla mnie nie do przyjecia, moze tam siedziec pol roku, bo nie ma go kto pilnowac...

Drugi zawolal 900 zl za calosc...

masakra. POMOCY!!! Macie jakies namiary???

Mam do wybrania pilnie 24 cm (piasek + ziemia, zadnych kamieni itp) z domu, powierzchnia zabudowy 120 m2.

Ile moze to kosztowac? Jeden pan zawolal 10 zl za godzine - dla mnie nie do przyjecia, moze tam siedziec pol roku, bo nie ma go kto pilnowac...

Drugi zawolal 900 zl za calosc...

masakra. POMOCY!!! Macie jakies namiary???

Spytaj tego pana po 10 zl ile chce za calosc. Stawka godzinowa w tym przypadku jest bez sensu. Mozna wozic po pol taczki i pracowac dwa razy dluzej.

Podobno minimalna stawka pracownika fizycznego w Lodzi to 9 zl brutto za godzine.

Najlepiej samemu wywiezc z jakiegos malego pomieszczenia i policzyc, ile sie wywiozlo i ile czasu to zajelo...

ja też o kosztach....ale niestety nie wykończeniówka:

dostałam ofertę od murarza:

Więc tak:

- fundament ze wszystkim (kopanie, wylewanie, chudziaki, izolacje, zagęszczanie i takie tam....) 19.000 zł

-ściany( izolacja, ściany, wieniec opaskowy, kominy, obmurowanie konstrukcji dachu....) 17.000zł

Strop będzie drewniany + KG, więc tego w ofercie nie umieścił.

Jak oceniacie sumy?

Murarz jest sprawdzony!

co ja ci mogę powiedzieć. Mój za fundament wziął 2000 zł ale sama zagęszczałam, malowałam itd. Za ściany ze stropem - 14 000. Chudziak 200. To się ma nijak do twojej wyceny. Ale też murarz był tzw wioskowy, on sam może i nie zły ale pomocników miał takich, że hej... Czasem opłaca się zapłacić.

Ustalanie cen i zakresu prac

Mam problem. Mamy murarza tzw starej daty, wioskowego. Z racji budowy na odleglosc kontaktujemy sie glownie telefonicznie.

Od 3 dni pracuje na budowie z pomocnikiem. Wyburzyli 4 scianki dzialowe i zmieniali otwory pod okna (podmurowanie, zwiekszanie itp). Zamontowali tez tymczasowe drzwi. Moj blad, nie rozmawialismy o cenie - codziennie na moje pytanie odpowiadal "mnusze zobaczyc jak sie bedzie zwalalo sciany, czy ciezko pojdzie". "Musze zobaczyc, ile tego podmurowywania bedzie".

I dzisiaj okazalo sie, ze chce 20 zl/h pracy dla siebie i 10 zl/h dla pomocnika.

Tyle to ja ani maz nie zarabiamy!

3 dni po 10h dziennie i zaplacilam 900 zl :(

I teraz nie wiem co zrobic. Wygonic ich - gdzie znajde nowych? Ustalic kwoty za tynki sie nie da - 14 zl za metr - ale zalezy "jak pojdzie", wiec nie wiem na czym sie skonczy.

Uwazam ze te 900 zl to straszne przegiecie.. bez przesady!

Co robic???? Zagrozic rozwiazaniem wspolpracy bez podania ostatecznej ceny? Nie chcialabym zgadzac sie na kolejne "za godzine"

BUU :(

Ustalanie cen i zakresu prac

Mam problem. Mamy murarza tzw starej daty, wioskowego. Z racji budowy na odleglosc kontaktujemy sie glownie telefonicznie.

Od 3 dni pracuje na budowie z pomocnikiem. Wyburzyli 4 scianki dzialowe i zmieniali otwory pod okna (podmurowanie, zwiekszanie itp). Zamontowali tez tymczasowe drzwi. Moj blad, nie rozmawialismy o cenie - codziennie na moje pytanie odpowiadal "mnusze zobaczyc jak sie bedzie zwalalo sciany, czy ciezko pojdzie". "Musze zobaczyc, ile tego podmurowywania bedzie".

I dzisiaj okazalo sie, ze chce 20 zl/h pracy dla siebie i 10 zl/h dla pomocnika.

I teraz nie wiem co zrobic. Wygonic ich - gdzie znajde nowych? Ustalic kwoty za tynki sie nie da - 14 zl za metr - ale zalezy "jak pojdzie", wiec nie wiem na czym sie skonczy.

Uwazam ze te 900 zl to straszne przegiecie.. bez przesady!

Co robic???? Zagrozic rozwiazaniem wspolpracy bez podania ostatecznej ceny? Nie chcialabym zgadzac sie na kolejne "za godzine"

BUU :(

cwana gapa ten murarz :-?

nie wyobrażam sobie płacenia za taką pracę na godzinę! Do wiosny 2009 się go nie pozbędziesz!

Może jak postawicie sprawę jasno Pan Murarz się otrząśnie - a jak nie to bym zdecydowanie szukała kogoś innego!

pozdrawiam

MAMY POZWOLENIE !!!!!!!

HURA HURA HURA :):):):):)

No czyli papierologia odfajkowana :) teraz czas się za prawdziwą robotę zabrać.

Na pierwszy ogień siatka na działce i bramka , potem usuwanie bagna z działki a w tak zwanym "międzyczasie " dociągnięcie wody i prądu :) Z tym "prundem" panie to chyba będzie najlepsza jazda .....

Gość 2mm

:(

no cóż, fachowcy - przepraszam - wykonawcy się cenią.........

u mnie pewien "wykonawca" od montowania kranów, kibli, umywalek itp. powiedział mi że jest zadowolony jak zarobi tak 250-300 zł dziennie (NETTO, na rękę)!!!! I że nie interesuje go wyjazd do UK czy Irlandii - po co skoro tu ma tyle roboty że przyjmuje zapisy wyłącznie z polecenia na co najmniej 2 miesiące do przodu.

zainteresowanym pozostawiam do obliczenia jaką należy mieć miesięczna płacę brutto z ZUS, PIT i składką zdrowotną żeby średnio wyszło 250-330 zł netto dziennie. Przyjmijmy że miesiąc ma 22 dni robocze i 176 godzin pracy. Powodzenia

ja też o kosztach....ale niestety nie wykończeniówka:

dostałam ofertę od murarza:

Więc tak:

- fundament ze wszystkim (kopanie, wylewanie, chudziaki, izolacje, zagęszczanie i takie tam....) 19.000 zł

-ściany( izolacja, ściany, wieniec opaskowy, kominy, obmurowanie konstrukcji dachu....) 17.000zł

Strop będzie drewniany + KG, więc tego w ofercie nie umieścił.

Jak oceniacie sumy?

Murarz jest sprawdzony!

Niech dołoży do tego taras i schody bo bez stropu to troszeczkę za dużo.

I obrobienie komina, bo potem nie wiadomo kto to ma robić.

co znaczy obrobienie komina?

Po ułożeniu więźby komin trzeba obrobić - ocieplić styropianem i wykończyć na gotowo - klinkier czy co tam chcesz. Dekarz na to się nie godzi, bo to nie jego działka, a murarz może nagle powiedzieć, że na to się nie umawiał i że to za dopłatą.

Moi super chłopcy zrobili to "żeby Pani nie miała problemu" http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif Ale nie każdy niestety jest taki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Jak czytam o tych cenach, to włos mi sie jeży. Na samej małej łazience zaoszczędzilismy 700 zł. I narożniki mamy szlifowane, bo o listwach nie chcialam słuchać. 8)

A możesz podać ile Ty płaciłaś za kładzenie płytek? Czy dałabyś namiary na Twoją ekipę - jeśli oczywiście jesteś z nich zadowolona??

Dzięki z góry i pozdrawiam!

:lol:

Bardzo. Nie marudzą, że to panie za trudno, tego się nie da, a tamto to trzeba policzyc ekstra. :roll:

Ta ekipa to mój mąż i ja w roli pomocnika. :lol:

A 700 zł to tak z grubsza bez doliczania oblożenia kibelka i całej kupy załamań, gdzie trzeba szlifowac płytki pod kątem 45 stopni.

Jelonej72 Gratulacje !!! Teraz będzie ciekawy czas budowy i wykończeniówki, ale dasz sobie radę !!! :lol: :lol: :lol:

Dzisiaj byłam na targach. Wejście jest warte 12 zł. Wszystkiego jest dosyć. Ceramika budowlana, wyroby z keramzytu, dachówki, drewno na więźbę i do wykończeniówki ( deski, parkiet ), glazura i terakota, kostka brukowa, okna ( PCV i drewno )i drzwi ( wewnętrzne i zewnętrzne ), producenci litew do ozdób ( szkoda że tylko ze styropianu ), wyposażenie łazienek, takie płytki do zrobienia ozdobnych ścian z pociętej na plasterki cegły czy zrobionych z betonu. Byli ludzie z marmurem, trawertynem, czy piaskowcem. Odkurzacze centralne.

To tak na szybko.

Nawet miód można kupić. :lol: Dobry palce lizać , a gofry pycha. :lol: Ja tylko poszłam na targi budowlane. :oops:

A ja znalazłam jeszcze na targach trzy firmy, które sprzedają systemy do rolet rzymskich. Oczywiście całe rolety również, ale jak kogos interesuje sam system to nie jest łątwo. Szukalam w internecie i owszem jedna odpowiedziała na zapytanie wysłane do przynajmniej pięciu. A tymczasem oni są na miejscu. 8)