Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

jestem tu nowy i widzę, ze macie juz duże doświadczenie w kwestii budowy i zakupów. Wobec tego mam pytanie gdzie w Łodzi można najtaniej kupić POROTHERM 25 P+W firmy WIENERBERGER? Mam cenę 8,20 pln - to dużo czy mało? znacie gdzie można kupić po nizszej cenie?

Pozdrawiam Was serdecznie,

lukeluke

Proszę o pomoc w wyborze.

Chcę na wiosnę ruszyć z budową domu.

Mój wykonawca zaproponował mi lany fundament zamiast tak jak jest w projekcie z bloczków betonowych .

Nie jestem przekonana do tego rozwiązania i proszę o opinie .

Jeżeli mu się chce...

Będzie musiał szalować, ty musisz kupić mu deski, no i tak musisz, przydadzą się na strop. Potem trzeba czekać aż wyschnie (przerwa technologiczna) ale jak dasz dobry beton (b20 z gruchy) to masz pewność solidnych fundamentów. Ale nie będą równe, trudno będzie posmarować dysperbitem. No i z gruchy będą drogie. Trzeba by jakiś gruz do środka...jak widzisz tyle za co przeciw. Nie zgodziłbym się gdyby:

chciał kręcić w tym celu beton w betoniarce - za słaby

nie planujesz stropu lanego - nie będziesz potrzebować tylu desek...

nie masz co włożyć do środka - potrzeba będzie duuużo betonu a to kosztuje

nie powie ci co ma zamiar zrobić z nierówną ścianą, na którą trzeba potem przykleić styropian - czyli nie może być zbyt nierówna a po szalunkach niewątpliwie będzie

A co na to kierbud?

No i z gruchy będą drogie.

Jeśli idzie o cene samego betonu to chyba jednak nie.

m3 bloczków to ~91 sztuk. Bloczek teraz skromnie licząc jakieś 3 złocisze więc m3 ściany z bloczków to jakieś 270 złotych. Tyle samo chyba beton z gruchy kosztuje albo nawet mniej. I tak na marginesie, ja bym sie bał ładować gruz w fundament pod dom. Pod szope czy murek tak, ale nie pod dom. Nie po to przecież zamawia się beton towarowy, żeby osłabiać potem jego strukturę gruzem do końca nie wiadomo z czego robionym.

Słuchajcie kochani, ja wracając do tego gazu :oops: Czy opłata przyłączeniowa pobierana przez gazownie jest ujeta w jakies taryfykatory ustawowe? W sumie gaownie to chyba panstwowe jednostki? A to jest taka opłata troche wirtualna, za nic konkretnego. Bo czemu niby moja gazownia żada za to 2 tys a inna 100 zł i czy to mozna negocjowac i od czego ta opłata zależy?

gdzie w Łodzi można najtaniej kupić POROTHERM 25 P+W firmy WIENERBERGER? Mam cenę 8,20 pln - to dużo czy mało? znacie gdzie można kupić po nizszej cenie?

witaj

Ja na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi, ale wiem, że:

na GRUPIE ŁÓDZKIEJ - POLECANE USŁUGI I PRODUKTY (jak sama nazwa wskazuje) kogoś albo coś polecamy albo ganimy, a nie pytamy i dyskutujemy.

Pytaniem o cenę kogo nam poleciłeś? Najlepiej skasuj swój wpis, dopóki jest ostatni.

Proszę o pomoc w wyborze.

Chcę na wiosnę ruszyć z budową domu.

Mój wykonawca zaproponował mi lany fundament zamiast tak jak jest w projekcie z bloczków betonowych .

Nie jestem przekonana do tego rozwiązania i proszę o opinie .

Jeżeli mu się chce...

Będzie musiał szalować, ty musisz kupić mu deski, no i tak musisz, przydadzą się na strop. Potem trzeba czekać aż wyschnie (przerwa technologiczna) ale jak dasz dobry beton (b20 z gruchy) to masz pewność solidnych fundamentów. Ale nie będą równe, trudno będzie posmarować dysperbitem. No i z gruchy będą drogie. Trzeba by jakiś gruz do środka...jak widzisz tyle za co przeciw. Nie zgodziłbym się gdyby:

chciał kręcić w tym celu beton w betoniarce - za słaby

nie planujesz stropu lanego - nie będziesz potrzebować tylu desek...

nie masz co włożyć do środka - potrzeba będzie duuużo betonu a to kosztuje

nie powie ci co ma zamiar zrobić z nierówną ścianą, na którą trzeba potem przykleić styropian - czyli nie może być zbyt nierówna a po szalunkach niewątpliwie będzie

A co na to kierbud?

Beton ma być z lany z gruchy .

Wykonawca nie chce robić szalunków , tylko lac bezpośrednio w "wykop" .

Natomiast zamiast izolacji pionowej ma byc dwa razy izolacja pionowa .

I CO TY NA TO ?

idiunia czyli wykonawca chce iść na łatwiznę. Albo muruje z bloczków albo może zrobić lane tylko że wtedy:

- musi użyć wiblatora

- osobiście nie znam takiego artysty który umie zrobić taki ogromny szalunek.

Takiego szalunku ja bym nie ryzykowała jeśli mojej ekipie w czasie budowy rozjechały się dwa szalunki w czasie zalewania. :evil: A były to słupki czyli bez porównania do takich ścian.

zamiast izolacji pionowej ma być dwa razy izolacja pionowa.
Czegoś tu nie rozumię . To izolacja pionowa ma być czy nie ?

Ciekawe jak wykonawca wyobraża sobie wykonanie izolacji na wylanej ścianie w ziemi , co będzie ją odkopywał. Następna rzecz jak położy taką izolację na tak nierówne ściany? Ściana powinna być dość gładka dla izolacji. U mnie mimo murowania z bloczków położona była jeszcze szlichta.

To tak na szybko.

Moim zdaniem, beton lany z gruchy to najlepszy możliwy wybór. Zamawiając B20 masz gwarancję uzyskania fundamentów o mocnej i jednorodnej strukturze. Murowanie z bloczków nigdy nie dorówna monolitowi wylanemu w wykop czy szalunek. Jeśli zdecydujesz się na lanie z gruchy - negocjuj cenę za robociznę, powinnaś uzyskać zdecydowanie niższą.

Wrzucając gruz w zalewany fundament, obniżamy koszt, ale zbliżamy się do jakości fundamentu wykonanego z bloczków - przecież to nic innego jak "przemurowywanie" naszego gruzu lanym betonem (ale o lepszych parametrach niż zaprawa urabiana w betoniarce). Rzeczywiście, trzeba jednak zwrócić uwagę na jakość gruzu. Ja wrzucałem potłuczone płyty chodnikowe i krawężniki (wykonywane są z betonu wibrowanego i sądzę, że nie ustępują jakością bloczkom fund.). W żadnym wypadku nie pozwól na wrzucanie gruzu ceglanego.

Izolacja pozioma (bo o tą chyba ci chodziło) nie jest zamiast izolacji pionowej, tylko jest niezbędnym elementem wznoszonych murów.

O ile izolacja pozioma musi zostać bezwzględnie wykonana, o tyle na temat izolacji pionowej (dysperbit+folia) są różne opinie. Funkcją izolacji pionowej jest zabezpieczenie fundamentów przed chłonięciem wilgoci z gruntu. Jednak, żeby mieć fundamenty całkowicie odizolowane, trzeba by zabezpieczyć je z 3 stron (wewnątrz, na zewnątrz i od spodu(!). W innym wypadku woda i tak będzie podsiąkać - co najwyżej można dyskutować o ile bardziej. (Dlatego właśnie niezbędna jest izolacja pozioma ponad gruntem - woda nie będzie "wchodzić" na mury)

Ja jako zabezpieczenie przed wodą radziłbym raczej po prostu zbudować dom na górce.

Fundamenty robisz wówczas 2-etapowo. Najpierw wylewa się beton z gruchy w wykop, a po jego związaniu nadbudowuje się zaplanowaną wysokość z bloczków. Bloczki możesz wtedy bez problemu docieplić styropianem (polecam) i ewentualnie posmarować dysperbitem+folia.

Łączna wysokość części lanej i murowanej z bloczków musi odpowiadać wysokości fundamentu określonej w projekcie (nie mniej).

Na zakończenie - całość należy obsypać ziemią od zewnątrz i piaskiem - wewnątrz a na górze fundamentów rozwinąć pierwszą warstwę izolacji poziomej (po przemurowaniu - pójdzie II warstwa).

Miłego murowania :wink:

idiunia czyli wykonawca chce iść na łatwiznę. Albo muruje z bloczków albo może zrobić lane tylko że wtedy:

- musi użyć wiblatora

- osobiście nie znam takiego artysty który umie zrobić taki ogromny szalunek.

Takiego szalunku ja bym nie ryzykowała jeśli mojej ekipie w czasie budowy rozjechały się dwa szalunki w czasie zalewania. :evil: A były to słupki czyli bez porównania do takich ścian.

zamiast izolacji pionowej ma być dwa razy izolacja pionowa.
Czegoś tu nie rozumię . To izolacja pionowa ma być czy nie ?

Ciekawe jak wykonawca wyobraża sobie wykonanie izolacji na wylanej ścianie w ziemi , co będzie ją odkopywał. Następna rzecz jak położy taką izolację na tak nierówne ściany? Ściana powinna być dość gładka dla izolacji. U mnie mimo murowania z bloczków położona była jeszcze szlichta.

To tak na szybko.

A ja mysle, ze inwestor jeszcze nie odroznia lawy fundamentowej od fundamentow. Ewentualnie wykonawca tez sie juz zorientowal i chce mu zrobic razem lawe i fundament bez rozdzialu, o tej samej szerokosci... :evil:

Beton ma być z lany z gruchy .

Wykonawca nie chce robić szalunków , tylko lac bezpośrednio w "wykop" .

Natomiast zamiast izolacji pionowej ma byc dwa razy izolacja pionowa .

I CO TY NA TO ?

Przepraszam cię, ale masz chyba coś innego na myśli, niż my.

Twój wykonawca prawdopodobnie chce robić ławy lane w wykop. Wtedy izolacja pionowa oczywiście nie wchodzi w grę a pozioma może być lub nie, ale raczej tak.

Fundament dopiero stanie na tym

Fundamentu lanego w wykop jeszcze nie widziałam, na ogół on wystaje ponad ziemię chociaż kawałek :o Może oczywiście być lany, ale trzeba wtedy zrobić mu szalunki. Jak nie szalunki, to trzeba z bloczków. Dowiedz się dokładnie co chce ten twój wykonawca zrobić naprawdę!

Ja jako zabezpieczenie przed wodą radziłbym raczej po prostu zbudować dom na górce.

Fundamenty robisz wówczas 2-etapowo. Najpierw wylewa się beton z gruchy w wykop, a po jego związaniu nadbudowuje się zaplanowaną wysokość z bloczków. Bloczki możesz wtedy bez problemu docieplić styropianem (polecam) i ewentualnie posmarować dysperbitem+folia.

ja mam tak zrobione, plus zbrojenie - ława

bloczki - fundament

Super wykład http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

ja mam tak zrobione, plus zbrojenie - ława

bloczki - fundament

Super wykład

I chyba jest to na dzien dzisiejszy najszybszy i najtanszy (liczac koszty kompleksowo) sposob na fundamenty (moje tez tak byly robione).

Ekipa z Lodzi. Namiary poszly na priva. Nie wrzucam na liste bo nie u mnie robili, wiec nie chce dawac 'falszywego swiadectwa" ale niemniej kumpel stwierdzil, ze ze wszystkich wykonawcow do nich mial najmniej zastrzezen.

Dzieki, dostalam! :) Napisze jak im poszlo, juz po (za pare miesiecy jak dobrze pojdzie)

Bylem u kumpla w sobote i obejrzalem sobie ich robote. Bardzo ladna. Gladzie polozone rowno, nie sprawdzalem osobiscie ale w/g zeznan wlasciciela mieszkania nawet z lampa ciezko sie do czegos doczepic. Glazury rowniez polozone bardzo ladnie, rowno, szlify na 45 stopni bez zastrzezen. Nie bede ocenial 'bezproblemowosci' bo to akurat jest pojecie wzgledne, ale tak jak pisalem kumel twierdzi, ze wspolprace z nim wspomina najlepiej ze wszystkich ekip, ktore u niego robily. Tak, ze wrzuce ich namiary na liste.

Ekipa z Lodzi. Namiary poszly na priva. Nie wrzucam na liste bo nie u mnie robili, wiec nie chce dawac 'falszywego swiadectwa" ale niemniej kumpel stwierdzil, ze ze wszystkich wykonawcow do nich mial najmniej zastrzezen.

Dzieki, dostalam! :) Napisze jak im poszlo, juz po (za pare miesiecy jak dobrze pojdzie)

Bylem u kumpla w sobote i obejrzalem sobie ich robote. Bardzo ladna. Gladzie polozone rowno, nie sprawdzalem osobiscie ale w/g zeznan wlasciciela mieszkania nawet z lampa ciezko sie do czegos doczepic. Glazury rowniez polozone bardzo ladnie, rowno, szlify na 45 stopni bez zastrzezen. Nie bede ocenial 'bezproblemowosci' bo to akurat jest pojecie wzgledne, ale tak jak pisalem kumel twierdzi, ze wspolprace z nim wspomina najlepiej ze wszystkich ekip, ktore u niego robily. Tak, ze wrzuce ich namiary na liste.

Dzięki! :)

witam,

w ramach informacji :wink:

otrzymałam ofertę na silikat:

N24 – 5,05 PLN/szt. x 3392 szt = 17129,60

N18 – 4,21 PLN/szt. x 1248 szt. = 5254,08

N 12 – 3,02 PLN/szt. x 1792 szt. = 5411,84

Z transportem i rozładunkiem.

Khm.....myslałam że się zamnknie w 20 - 25tys. a tu prawie 30 :(

zakreconaelfa - a skąd masz takie ceny, jaka firma ?

Ja brałem 8 i 12 na działówki - "moja" 12 kosztowała po 2,3, teraz jest po około 2,7 za sztukę.

Bez transportu i rozładunku..., ale może warto sprawdzić ?

Ja brałem z Silikaty Teodory.

Jakby co - służę namiarami.

pozdrawiam, majki