Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tia. Ja sie wczoraj dowiedzialem, ze calosc ocieplenia bedzie kosztowac mnie okolo 28tys. A liczylem 18. Czy Wam tez wliczano powierzchnie okien do powierzchni scian?

Sama sobie wyliczyłam ile cegły potrzebuję! 8) Naturalnie odjęłam okna i drzwi - a murarz potwierdził niezależnie tą ilość! :wink:

Mój architekt jest niestety bardzo zajęty. Jest dobry ale od początku mnie uprzedzał że realizuje olbrzymie projekty i czas jaki może mi poświęcić jest ograniczony :( więc muszę sobie sama radzić w pewnych kwestjach!

Ocieplenie 30tys?! boshe :(

Khm.....myslałam że się zamnknie w 20 - 25tys. a tu prawie 30 :(

Tia. Ja sie wczoraj dowiedzialem, ze calosc ocieplenia bedzie kosztowac mnie okolo 28tys. A liczylem 18. Czy Wam tez wliczano powierzchnie okien do powierzchni scian?

Pytanie jak duży masz dom ?

I co jest wliczone w tą cenę robocizna plus materiał :

- położenie styro/wełny

- klej siatka

- tynk

- podbitka

Bo jeśli tak a masz średni domek i tak drogo wg mnie .

jacek

Moim zdaniem, beton lany z gruchy to najlepszy możliwy wybór. Zamawiając B20 masz gwarancję uzyskania fundamentów o mocnej i jednorodnej strukturze. Murowanie z bloczków nigdy nie dorówna monolitowi wylanemu w wykop czy szalunek. Jeśli zdecydujesz się na lanie z gruchy - negocjuj cenę za robociznę, powinnaś uzyskać zdecydowanie niższą.

Wrzucając gruz w zalewany fundament, obniżamy koszt, ale zbliżamy się do jakości fundamentu wykonanego z bloczków - przecież to nic innego jak "przemurowywanie" naszego gruzu lanym betonem (ale o lepszych parametrach niż zaprawa urabiana w betoniarce). Rzeczywiście, trzeba jednak zwrócić uwagę na jakość gruzu. Ja wrzucałem potłuczone płyty chodnikowe i krawężniki (wykonywane są z betonu wibrowanego i sądzę, że nie ustępują jakością bloczkom fund.). W żadnym wypadku nie pozwól na wrzucanie gruzu ceglanego.

Izolacja pozioma (bo o tą chyba ci chodziło) nie jest zamiast izolacji pionowej, tylko jest niezbędnym elementem wznoszonych murów.

O ile izolacja pozioma musi zostać bezwzględnie wykonana, o tyle na temat izolacji pionowej (dysperbit+folia) są różne opinie. Funkcją izolacji pionowej jest zabezpieczenie fundamentów przed chłonięciem wilgoci z gruntu. Jednak, żeby mieć fundamenty całkowicie odizolowane, trzeba by zabezpieczyć je z 3 stron (wewnątrz, na zewnątrz i od spodu(!). W innym wypadku woda i tak będzie podsiąkać - co najwyżej można dyskutować o ile bardziej. (Dlatego właśnie niezbędna jest izolacja pozioma ponad gruntem - woda nie będzie "wchodzić" na mury)

Ja jako zabezpieczenie przed wodą radziłbym raczej po prostu zbudować dom na górce.

Fundamenty robisz wówczas 2-etapowo. Najpierw wylewa się beton z gruchy w wykop, a po jego związaniu nadbudowuje się zaplanowaną wysokość z bloczków. Bloczki możesz wtedy bez problemu docieplić styropianem (polecam) i ewentualnie posmarować dysperbitem+folia.

Łączna wysokość części lanej i murowanej z bloczków musi odpowiadać wysokości fundamentu określonej w projekcie (nie mniej).

Na zakończenie - całość należy obsypać ziemią od zewnątrz i piaskiem - wewnątrz a na górze fundamentów rozwinąć pierwszą warstwę izolacji poziomej (po przemurowaniu - pójdzie II warstwa).

Miłego murowania :wink:

Dokładnie opisałeś zaproponowany sposób wykonania "moich" fundamentów .

Obawam się tylko czy przy takiej podwójnej izolacji poziomej mimo wszystko nie będzei problemów z wilgocią w domu . (Z tego co piszesz nie powinno).

(czy masz może w te technologii wykonany fundament?)

Pozdrawiam

Pytanie jak duży masz dom ?

I co jest wliczone w tą cenę robocizna plus materiał :

- położenie styro/wełny

- klej siatka

- tynk

- podbitka

Bo jeśli tak a masz średni domek i tak drogo wg mnie .

jacek

dom 170m calkowitej - daje to 'czystych' scian 195m2. Liczac otwory okienne to 225m2. Do tego dochodzi jeszcze ok 50m2 scian fundamentowych. Gosciu liczy 35PLN za robocizne i 100 za robocizne z materialami. Fakt, ze ja w swoich obliczeniach nie liczylem ocieplenia fundamentow, bo sadzilem, ze sam to zrobie, ale ostatecznie stwierdzilem, ze jednak lepiej w tym czasie zarabiac pieniadze, a robocizne wlozyc potem w wykonczenie bo w tym mam troche doswiadczenia. Pewnie nie jest to najtansza oferta na rynku ale gosciu jest z polecenia, moze mi przetrzymac jakis czas styropian a to samo w sobie jest tez troche warte, bo ja nie mam kopletenie gdzie upchnac takiej objetosci a styropian bedzie teraz drozal jak glupi. Nic, musze z gosciem ponegocjowac, odnosnie tych otworow, ze robocizne za nie zaakceptuje, bo faktycznie obrobka okna jest jednak bardziej czasochlonna niz prosta sciana, ale bez przesady z liczeniem materialow za ta powierzchnie :)

majki,

prosze o namiary! :roll:

http://www.silikaty-teodory.pl/

601 398548 - kierownik dz. sprzedaży. Dostałem 15 % rabatu.

607 227 568 - transport - LUZEM !!!. Ja płaciłem 350 za tira, odległość jakieś 50 km. Rozładunek po Twojej stronie. U mnie ja + 5 ludzi od murarza, czyli 6 osób - rozładunek trwał 2 h ... ręcznie ... :roll:

pozdrawiam, majki

Obawam się tylko czy przy takiej podwójnej izolacji poziomej mimo wszystko nie będzei problemów z wilgocią w domu . (Z tego co piszesz nie powinno).

(czy masz może w te technologii wykonany fundament?)

Tak jest u mnie i, z tego co zdołałem się zorientować, również u canny i chochli72 :wink:

.. i chochli72 :wink:

Kurcze, Yeti, musisz tak bardzo podkreslac, ze mam blizej 40tki niz dalej? 8)

Obawam się tylko czy przy takiej podwójnej izolacji poziomej mimo wszystko nie będzei problemów z wilgocią w domu .

Znowu podepre sie opinia mojego budowlanca, ze przed wylewkami podlog robisz sobie w pokojach 'wanienke' z papy termozgrzewalnej do lub minimalnie ponad poziom drugiej warstwy poziomej i nie ma wafla, zeby wilgoc z fundamentow weszla do domu.

witam,

w ramach informacji :wink:

otrzymałam ofertę na silikat:

N24 – 5,05 PLN/szt. x 3392 szt = 17129,60

N18 – 4,21 PLN/szt. x 1248 szt. = 5254,08

N 12 – 3,02 PLN/szt. x 1792 szt. = 5411,84

Z transportem i rozładunkiem.

Witam wszystkich, ja też zaczynam w tym roku budowę z silikatów, dzisiaj zamówiłem bloczki z Grupy Silikaty (z przechowaniem i dowozem), ceny brutto N24-5,0 zł, N12-3,0 zł, N8-2,25 zł, PW-5,48 zł, ceny praktycznie takie same- cennik Grupy Silikaty + 15%. Warto chyba kupić cegłę silikatową, cena 0,98 zł/szt, taniej niż ceramiczna, a te tanie ceramiczne są teraz raczej lichej jakości. I Grupa Silikaty i Silikaty Teodory podnieśli ceny w lutym, jak ktoś myśli o Silikatach w przyszłym roku, niech kupuje zimą.

Pytanie - może głupie - do tych co już po wylewkach:

Czy moje obliczenia są poprawne?

Jeśli:

- robocizna (Boguś :) to 14 zł/m2

- robocizna z materiałem 37 zł/m2

- powierzchnia domu 85 m2 parter + 85m2 poddasze

1/ 85 m2 x 2(bo chudziak+jastrych) x 14 zł (parter) + 85 m2 x 14zl (pietro-tylko jastrych) + material = 2380 + 1190 + material = 3570 + material

2/ wersja z materialem: 37 x 170 = 6290 zl

Czy jestem w błędzie? Dajcie znać proszę. Ile płaciliście za wylewki??

Dzisiaj wpłaciłam zaliczkę na cegłę silikatową!

Po powrocie do pracy czekała na mnie oferta firmy która robi domy pod klucz.

Chociaż oferta którą otrzymałam obejmuje stan deweloperski - okna.

niefart!!!!!!!

Oto ona:

Powierzchnia: ok. 230 m2

Powierzchnia dachu ok. 365,5 m2

REALIZACJA W CIAGU 4 MIESIĘCY OD PODPIANIA UMOWY -

czyli podpisuję dzisiaj, koniec czerwca mam stan deweloperski.

Zakres oferty:

1.Fundament płytowy pod częścią mieszkalną ogrzewany elementami grzewczymi LEGALET

2.Ściany nośne i działowe z keramzytu z elementów gotowych wraz z filarami i nadprożami.

3.Dach z wiązarów i kratownic deskowany z suchego drewna klasy K – 33.

4.Ocieplenie Dachu wełną mineralną 20 cm (f-my ROCKWOOL)

5.Ocieplenie budynku (Elewacje) 12 cm styropian i tynk cienkowarstwowy, cokół - wyprawa epoksydowa.

6.Dachówka cementowa „Bras”

7.Sufit podwieszony

8.Rynny PCV - Plastmo

9.Drzwi wejściowe Gerda do 3500 zł

10.Instalację elektryczną– przewody miedziane, puszki rozmieszczone wg życzenia inwestora

11.Instalacja wod – kan. Woda wykonana z rur PE z wkładką aluminiową połączenia wykonane metodą zaciskową oraz kanalizacja z rur PCV.

Całość w cenie 450.000zł brutto.

nie mam pojęcia czy to dużo ?! I o ile będzie taniej tradycyjnie?

Legalett będzie tak czy tak, więc muszę liczyć te 90tys na fundament.

NIE WIEM CO ROBIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kto podejmie za mnie decyzję?!!!!!!!!!

witam,

w ramach informacji :wink:

otrzymałam ofertę na silikat:

N24 – 5,05 PLN/szt. x 3392 szt = 17129,60

N18 – 4,21 PLN/szt. x 1248 szt. = 5254,08

N 12 – 3,02 PLN/szt. x 1792 szt. = 5411,84

Z transportem i rozładunkiem.

Witam wszystkich, ja też zaczynam w tym roku budowę z silikatów, dzisiaj zamówiłem bloczki z Grupy Silikaty (z przechowaniem i dowozem), ceny brutto N24-5,0 zł, N12-3,0 zł, N8-2,25 zł, PW-5,48 zł, ceny praktycznie takie same- cennik Grupy Silikaty + 15%. Warto chyba kupić cegłę silikatową, cena 0,98 zł/szt, taniej niż ceramiczna, a te tanie ceramiczne są teraz raczej lichej jakości. I Grupa Silikaty i Silikaty Teodory podnieśli ceny w lutym, jak ktoś myśli o Silikatach w przyszłym roku, niech kupuje zimą.

Ciesze się że nie przepłaciłam 8)

Po powrocie do pracy czekała na mnie oferta firmy która robi domy pod klucz.

Chociaż oferta którą otrzymałam obejmuje stan deweloperski - okna.

niefart!!!!!!!

cenie 450.000zł brutto.

nie mam pojęcia czy to dużo ?! /quote]

nie wierzę. To nie jest dużo. Gdzieś musi być coś ukryte.

Czy dasz radę za tą sumę tradycyjnie - przypuszczam, ze tak. Ale ile więcej zachodu....

zakreconaelfa - masz bardzo podobny dom do naszego pod kątem powierzchni. U nas prawie 220 m2 w parterze + 400 m2 dachu.

Ja Ci powiem tak, mamy prawie stan surowy zamknięty. Prawie skończony dach, w środku ścianki działowe, okna niedługo.

Nie wdając się w szczegóły, 450 tysi zamierzam "osiągnąć" na koniec ale do tego mieć ogrodzenie zewętrzne, bramy, podjazd, zagospodarowany teren ( przynajmniej z zewnątrz ).

Ale na pewno jest racja jedna - ile w tym mniej zmartwień i kłopotów.

Tylko zawsze rodzi się druga kwestia - czy masz pełną wiedzę i świadomość jak developer buduje i z czego ... ? :roll:

Musicie ... sami ... "wziąść to na klatę" jak mawia mój kumpel :wink:

pozdrawiam, majki