Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1/ 85 m2 x 2(bo chudziak+jastrych) x 14 zł (parter) + 85 m2 x 14zl (pietro-tylko jastrych) + material = 2380 + 1190 + material = 3570 + material

2/ wersja z materialem: 37 x 170 = 6290 zl

Czy jestem w błędzie? Dajcie znać proszę. Ile płaciliście za wylewki??

1) Czemu parter liczysz jako razy 2? Murarze Ci nie zrobia pierwszej warstwy podlogi?? To jak oni beda sciany dzialowe stawiac? :)

2) Zdajesz sobie sprawe, ze Bogus w ramach tych 37zl nie daje styro? Czyli musisz jeszcze 3kPLN na dzien dzisiejszy doliczyc. Bo na dzien pojutrzejszy bedzie wiecej bo styro od marca wszedzie w gore idzie?

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj wpłaciłam zaliczkę na cegłę silikatową!

Po powrocie do pracy czekała na mnie oferta firmy która robi domy pod klucz.

Chociaż oferta którą otrzymałam obejmuje stan deweloperski - okna.

niefart!!!!!!!

Oto ona:

Powierzchnia: ok. 230 m2

Powierzchnia dachu ok. 365,5 m2

REALIZACJA W CIAGU 4 MIESIĘCY OD PODPIANIA UMOWY -

czyli podpisuję dzisiaj, koniec czerwca mam stan deweloperski.

Deweloper czy samodzielnie oto jest pytanie. A odpowiedz jest prozaiczna. A stac Was na to? Jesli tak, to nie ma sie co zastanawiac. Jesli nie, to tez nie ma sie co zastanawiac.

Powiem tak. Ta oferta daje 1960PLN za m2. Ja swoj dom do takiego stanu powinienem doprowadzic za 1300PLN za m2. Nie mam Legalettu, ale nawet to nie wplywa na fakt, ze to dosyc droga oferta jak dla mnie jest (gdzies pisalas, ze zaproponowano Ci 95tys za 200m2 plyty czyli 450pln za metr). To nawet gdybym ja nic nie zaplacil za swoje fundamenty nadal bym mial 200 zl mniej.

zakreconaelfa - możesz podać nazwę swojego projektu? albo link do niego?

ciekawi mnie ten domek.

Co do Twojej wyceny, to ja za cały dom, z podłączeniami, ogrodzeniem i meblami mieszczę się w 400 000, z czego 100 000 to ścisła wykończeniówka. A materiały (Porotherm, cement, wapno, kominy systemowe i reszta materiałów ciężkich) kupowałam w czasie najwyższych cen.

Więc Twoja wycena na stan surowy to dla mnie kosmos. Szczególnie, że dom ma być z silikatów.

Swoją drogą ciekawe, czemu decydujecie się na silikaty. Ktoś znający się na rzeczy powiedział mi kiedyś (w desperacji z braku innych materiałów chciałam kupić Silkę, bo tylko ona była dostępna), że nie na darmo z silikatów to obory się stawia i że taki dom jest tani w budowie, ale drogi w ogrzewaniu.

Gość 2mm

Co do Twojej wyceny, to ja za cały dom, z podłączeniami, ogrodzeniem i meblami mieszczę się w 400 000, z czego 100 000 to ścisła wykończeniówka.

podawanie kosztu budowy domu z meblami czy ogrodzeniem jest tak trochę nieporozumieniem. Mozna mieć meble kuchenne z Carrefoura czy Castoramy za 2000 zł a można też i za 200 tys. Można kupić sofę typu Bodzio za 1 tys. zł albo np. sofę Natuzzi za 20 tys. zł też.

Podobnie jest z ogrodzeniem - pomijam tu już wielkość działki i co za tym idzie długość płotu - ale inacze kosztuje plot z siatki czy jakichś betonowych płyt a inaczej z klinkieru, piaskowca itp.

Porównywanie kosztów wykończeniówki jest chybione - są bardzo, bardzo różne materiały. Tu koszty nie mają żadnych limitów.

dla mnie 450 tyś to dużo jak za stan denweloperski, ale ja mimo że prawie cały czas jestem na budowie w życiu nie wyrobił bym sie z budową w 4 miesiące, ten termin to dla mnie super ekspres, i pod tym względem jest to atrakcyjna oferta, natomiast jeśli zakreconaelfa ma dużo czasu który może poświecić na budowę i czytanie forum, to niech od razu próbuje wszystko sama, na pewno wyjdzie taniej

podawanie kosztu budowy domu z meblami czy ogrodzeniem jest tak trochę nieporozumieniem...Porównywanie kosztów wykończeniówki jest chybione - są bardzo, bardzo różne materiały.

Ale nikt tutaj nie porównuje tych kosztów. Tym bardziej, że canna wyraźnie rozbiła koszty stanu deweloperskiego i wykończeniówki. Większość zdaje sobie sprawę, że przy wykańczaniu jeśli chodzi o koszty 'sky is the limit' ale dyskusja toczy się wokół pytania czy 450tys za 230m stanu deweloperskiego to dużo czy mało. Moje szacunkowe koszty domu do zamieszkania mniej więcej pokrywają sie z kosztami canny (przy wykończeniu powiedzmy na poziomie średnim, czyli nie płytkach z Castoramy ale też nie z trawertynu) i uważam, że w tym kontekście podanie ceny całkowitej jest to jak najbardziej na miejscu, żeby pokazać, że owszem można sie wprowadzić w te przysłowiowe 6 miesięcy, ale że jednak jest to okupione dużo wyższymi kosztami niż przy budowie 'na własną rękę'. Jedyna kwestia to taka, że powinniśmy raczej operować kosztami za m2 bo może się okazać, że bedziemy porównywać dom 100m z 300m.

Dzisiaj wpłaciłam zaliczkę na cegłę silikatową!

Po powrocie do pracy czekała na mnie oferta firmy która robi domy pod klucz.

Chociaż oferta którą otrzymałam obejmuje stan deweloperski - okna.

niefart!!!!!!!

Oto ona:

Powierzchnia: ok. 230 m2

Powierzchnia dachu ok. 365,5 m2

REALIZACJA W CIAGU 4 MIESIĘCY OD PODPIANIA UMOWY -

czyli podpisuję dzisiaj, koniec czerwca mam stan deweloperski.

Zakres oferty:

1.Fundament płytowy pod częścią mieszkalną ogrzewany elementami grzewczymi LEGALET

2.Ściany nośne i działowe z keramzytu z elementów gotowych wraz z filarami i nadprożami.

3.Dach z wiązarów i kratownic deskowany z suchego drewna klasy K – 33.

4.Ocieplenie Dachu wełną mineralną 20 cm (f-my ROCKWOOL)

5.Ocieplenie budynku (Elewacje) 12 cm styropian i tynk cienkowarstwowy, cokół - wyprawa epoksydowa.

6.Dachówka cementowa „Bras”

7.Sufit podwieszony

8.Rynny PCV - Plastmo

9.Drzwi wejściowe Gerda do 3500 zł

10.Instalację elektryczną– przewody miedziane, puszki rozmieszczone wg życzenia inwestora

11.Instalacja wod – kan. Woda wykonana z rur PE z wkładką aluminiową połączenia wykonane metodą zaciskową oraz kanalizacja z rur PCV.

Całość w cenie 450.000zł brutto.

nie mam pojęcia czy to dużo ?! I o ile będzie taniej tradycyjnie?

Legalett będzie tak czy tak, więc muszę liczyć te 90tys na fundament.

NIE WIEM CO ROBIĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kto podejmie za mnie decyzję?!!!!!!!!!

Czy okna wchodzą do tej wyceny ? Jakie ?

Czy wchodzą do niej gładzie ? ( PRAEFA - bo chyba o tym systemie mowa, nie daje tak gładkich ścian jak gładzie )

Czy wchodzi do niej wyrównanie poziomu podłogi pod parkiet ? Wątpie by została zrobiona podłoga w sposób perfekcyjny.

Nie wierzę w zapewnienie o instalacji elektrycznej ( puszki według rozmieszczone wg. życzenia inwestora ).

Każda zmiana = dopłata. Każdy detal musisz zgrać na etapie projektowania, podłączenia, ścianki działowe, puszki elektryczne itd. A to trudne.

Pytanie ile jest dla Ciebie warta własna praca lub czas poświęcony na budowę. Myślę, że firma chce zarobić ( to naturalne i nie uważam, że to coś zdrożnego ). Myślę też, że zatrudnienie inspektora nadzoru inwestorskiego, pozowoliłoby Ci oszczędzić 50.000-100.000 zł. Za pensję zbuduje Ci dom w tzw. systemie gospodarczym. Może trochę dłużej to będzie trwać, ale zysk jest i też Cię nic nie interesuje.

Pozdrawiam.

ProStaś - ten dom z avatarka to taki jaki budujesz ? Jaki to typ / model :wink: ?

pozdrawiam, majki

Si. Miałem przez chwilę ochotę dołączyć do D 24 - kowców, ale to nie ten projekt. Byłem i jestem zakochany w tym co zrobił Piotr Matuszewski w obu wersjach. Nie potrzebowałem tak dużego garażu i tak dużej powierzchni. Pasowała mi wersja z jednym garażem, ale układ pomieszczeń trochę bez sensu, zwłaszcza w kontekście usytuowania budynku względem stron świata.

No i szukałe, szukałem i tak dla odmiany szukałem...

I znalazłem D 24 w wersji z jednym garażem i trochę mniejszą powierzchnią.

http://www.bienkowscy.pl/modules.php?name=Oferta&op=showproj&id=36

No i pozwolenie mam, ruszam w tym roku.

Pozdrawiam.

PS. Nawet nie wiesz z jaką uwagą śledzę Twój dziennik. 8)

zakreconaelfa - możesz podać nazwę swojego projektu? albo link do niego?

ciekawi mnie ten domek.

Co do Twojej wyceny, to ja za cały dom, z podłączeniami, ogrodzeniem i meblami mieszczę się w 400 000, z czego 100 000 to ścisła wykończeniówka. A materiały (Porotherm, cement, wapno, kominy systemowe i reszta materiałów ciężkich) kupowałam w czasie najwyższych cen.

Więc Twoja wycena na stan surowy to dla mnie kosmos. Szczególnie, że dom ma być z silikatów.

Swoją drogą ciekawe, czemu decydujecie się na silikaty. Ktoś znający się na rzeczy powiedział mi kiedyś (w desperacji z braku innych materiałów chciałam kupić Silkę, bo tylko ona była dostępna), że nie na darmo z silikatów to obory się stawia i że taki dom jest tani w budowie, ale drogi w ogrzewaniu.

canna,

nasz domek to koncepcja jaskółki (WM11) z katalogu muratora. Ale z uwagi na wiele zmian mamy na tej podstawie zrobiony pojekt indywidualny. Zapraszam do mojego dziennika budowy - tam jest rzut domu.

Jeżeli bedziemy budować tradycyjnie - bedą sylikaty, jeżeli z deweloperem to ściany będą prefabrykowane keramzytobetonowe.

W którymś z muratorów z tego roku były dokładnie rozpisane wszystkie właściwości różnych materiałów budowlanych - silikat wypada najlepiej.

Jak duży jest twój dom? Rozumiem że na stan deweloperski wydałaś ok. 300tys?

Deweloper czy samodzielnie oto jest pytanie. A odpowiedz jest prozaiczna. A stac Was na to? Jesli tak, to nie ma sie co zastanawiac. Jesli nie, to tez nie ma sie co zastanawiac.

Powiem tak. Ta oferta daje 1960PLN za m2. Ja swoj dom do takiego stanu powinienem doprowadzic za 1300PLN za m2. Nie mam Legalettu, ale nawet to nie wplywa na fakt, ze to dosyc droga oferta jak dla mnie jest (gdzies pisalas, ze zaproponowano Ci 95tys za 200m2 plyty czyli 450pln za metr). To nawet gdybym ja nic nie zaplacil za swoje fundamenty nadal bym mial 200 zl mniej.

Jak się sprężymy pewnie wyskrobali bysmy tą kasę - ale nam szkoda bo jest wiele innych wydatków. Chyba jednak padnie na pana Krzysia :wink:

czy okna wchodzą do tej wyceny ? Jakie ?

Czy wchodzą do niej gładzie ? ( PRAEFA - bo chyba o tym systemie mowa, nie daje tak gładkich ścian jak gładzie )

Czy wchodzi do niej wyrównanie poziomu podłogi pod parkiet ? Wątpie by została zrobiona podłoga w sposób perfekcyjny.

Nie wierzę w zapewnienie o instalacji elektrycznej ( puszki według rozmieszczone wg. życzenia inwestora ).

Każda zmiana = dopłata. Każdy detal musisz zgrać na etapie projektowania, podłączenia, ścianki działowe, puszki elektryczne itd. A to trudne.

Pytanie ile jest dla Ciebie warta własna praca lub czas poświęcony na budowę. Myślę, że firma chce zarobić ( to naturalne i nie uważam, że to coś zdrożnego ). Myślę też, że zatrudnienie inspektora nadzoru inwestorskiego, pozowoliłoby Ci oszczędzić 50.000-100.000 zł. Za pensję zbuduje Ci dom w tzw. systemie gospodarczym. Może trochę dłużej to będzie trwać, ale zysk jest i też Cię nic nie interesuje.

Pozdrawiam.

1. oferta ta jest bez okien

2. na ściany te podobno nie trzeba kłaść gładzi

3. gwarantują że płyta fundamentowa jest tak równa że mozna na nią kłaść posadzkę (wylewki mijają się z celem bo tworzy się dodatkowa warstwa, przez którą ciepło by się musiało przedostać)

4. duży problem moim zdaniem: instalacja musi być w fazie projektowej perfekcyjnie dopracowana.

5. szkoda mi czasu bo bym chciała się jak naszybciej wyprowadzić z wielkiej płyty :o ale chyba jednak nie za 150tys :-?

6. pilnie poszukuję kogoś kto będzie zarządzał budową

pozdrawiam :-)

pilnie poszukuję kogoś kto będzie zarządzał budową

hmm....

nikt Ci nie zarządzi budową tak jak Ty sama

chyba, że potem zamieszka z Tobą http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Aby samodzielnie zarządzać budową i rzeczywiście oszczędzić te 150 000, trzeba zgrać sporo czynników, a na wszystkie potrzebny jest czas. Najlepiej być nauczycielem i budować w wakacje

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

no i mieć sponsora, który budowę sfinansujehttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Gość 2mm

podawanie kosztu budowy domu z meblami czy ogrodzeniem jest tak trochę nieporozumieniem...Porównywanie kosztów wykończeniówki jest chybione - są bardzo, bardzo różne materiały.

Ale nikt tutaj nie porównuje tych kosztów. Tym bardziej, że canna wyraźnie rozbiła koszty stanu deweloperskiego i wykończeniówki. Większość zdaje sobie sprawę, że przy wykańczaniu jeśli chodzi o koszty 'sky is the limit' ale dyskusja toczy się wokół pytania czy 450tys za 230m stanu deweloperskiego to dużo czy mało. Moje szacunkowe koszty domu do zamieszkania mniej więcej pokrywają sie z kosztami canny (przy wykończeniu powiedzmy na poziomie średnim, czyli nie płytkach z Castoramy ale też nie z trawertynu) i uważam, że w tym kontekście podanie ceny całkowitej jest to jak najbardziej na miejscu, żeby pokazać, że owszem można sie wprowadzić w te przysłowiowe 6 miesięcy, ale że jednak jest to okupione dużo wyższymi kosztami niż przy budowie 'na własną rękę'. Jedyna kwestia to taka, że powinniśmy raczej operować kosztami za m2 bo może się okazać, że bedziemy porównywać dom 100m z 300m.

nie chce mi się wdawać w dyskusję czy canna wyraźnie rozbiła koszty stanu deweloperskiego i wykończeniówki czy też nie.

Moim zdaniem podawanie kosztu całkowitego nie ma żadnego sensu bo są różne domy nie tylko jeśli chodzi o wielkość. Inaczej będzie kosztowało wybudowanie "stodoły" z dwuspadowym dachem a inaczej trochę bardziej skomplikowanego domu z wielospadowym dachem itp. O kosztach wykończeniówki nie mówmy bo jak ktoś tego nie robił to nie zdaje sobie sprawy ile to kosztuje. A szacunki, uwierz mi, można sobie przemnożyć powiedzmy razy 1,5. Minimum. Mnie koszty całkowite, bez podjazdu, ogrodu, mebli, oświetlenia itp. "głupot" wyszły coś powyżej 30-40% od tego założyłem pierwotnie. Dlatego, że nie zdawałem sobie sprawy z wielu rzeczy ktore kosztują i żadne forum Ci tego nie podpowie jak również z tego, że nie mialem zamiaru wprowadzać się i mieszkać na budowie jak robi wiele osób (z róznych powodów oczywiście).

Skoro mamy coś niby porównywać to faktycznie trzymajmy się przelicznika za 1 mkw bo to jest bardziej wiarygodne.

Gdzieś czytałem koszty jakie podała EZS za wybudowanie swojego domu. NIe widziałem tego domu, chociaż jest gdzieś niedaleko od mojego :D ale uwazam ze wartości ktore podawała są jak najbardziej realne - w przeliczeniu na mkw. Od dawna przestałem już wierzyć w kwoty typu 1300 zl/mkw bo jest to nierelalne. Owszem, było to realne ale nie w obecnym czasie tylko powiedzmy kilka lat temu przy zupełnie innych kosztach materiałów i robocizny

pozdrawiam,

sęk w tym że nie ma czasu... :-?

to będzie duży problem za kilka lat jak zaczną wychodzić niedoróbki fachowców niestety ale nikt w Polsce nie zbuduje ci domu tak dobrze jak ty byś chciała, robotniki bez kontroli pójdą tyle razy na skróty że powinnaś podpisać z wykonawca min 10 letnią gwarancję na wszystkie prace które on wykonał, ciekawe czy wykonawca się na to zgodzi ??

1/ 85 m2 x 2(bo chudziak+jastrych) x 14 zł (parter) + 85 m2 x 14zl (pietro-tylko jastrych) + material = 2380 + 1190 + material = 3570 + material

2/ wersja z materialem: 37 x 170 = 6290 zl

Czy jestem w błędzie? Dajcie znać proszę. Ile płaciliście za wylewki??

1) Czemu parter liczysz jako razy 2? Murarze Ci nie zrobia pierwszej warstwy podlogi?? To jak oni beda sciany dzialowe stawiac? :)

2) Zdajesz sobie sprawe, ze Bogus w ramach tych 37zl nie daje styro? Czyli musisz jeszcze 3kPLN na dzien dzisiejszy doliczyc. Bo na dzien pojutrzejszy bedzie wiecej bo styro od marca wszedzie w gore idzie?

1/ Parter licze razy 2, sciany dzialowe sa - pod kazda jest fundament...

2/wrr, no tak ...

Czyli wersja nr 1 zostaje.

Od dawna przestałem już wierzyć w kwoty typu 1300 zl/mkw bo jest to nierelalne. Owszem, było to realne ale nie w obecnym czasie tylko powiedzmy kilka lat temu przy zupełnie innych kosztach materiałów i robocizny

?

140m2 mieszkalnej, 30 gospodarczej = 170 m2 w parterze, dach dwuspadowy, wiezba kratownicowa z sosny skandynawskiej, dachowka ceramiczna.

do stanu surowego otwartego na dzis wydalem 130tys

dom zaczalem budowac w zeszlym roku wiec duza czesc materialow byla kupowana juz na gorce cenowej (material na fundamenty, sciany)

do stanu dev

tynki wew 15tys

wylewki 10tys

okna 17tys

brama garazowa i drzwi zewnetrzne 5tys

---

ocieplenie z otynkowaniem 30tys

ocieplanie sufitu 20tys

instalacje 15tys

Ceny powyzej linii sa sprawdzone i potwierdzone na dzien dzisiejszy. Ceny ponizej nie, ale dalem z pewnym zapasem na plus. Cena za m2 ~1400PLN.

To nie jest kwestia wiary czy osiagniesz taka cene czy nie tylko ustalenia na poczatku pewnych priorytetow i trzymanie sie ich pozniej. Ja postawilem na maksymalnie uproszczona archtekture i brak pospiechu w zakupie materialow. Przyklad? W kwestii wiezby obdzwonilem chyba z 15 producentow i wybralem tego, ktory oferowal najbardziej korzystny stosunek ceny do jakosci (roznice byly na poziomie 15tys zlotych za bardzo podobne oferty!). Jasne, ze jesli Twoj projekt zaklada lukarny, polamany dach i inne kosztowne elementy, kupujesz materialy 'w pospiechu' bo zalezy Ci na czasie to mozesz zapomniec o tym poziomie kosztow. Jesli nie, jest to jak najbardziej realne.