Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Muszę się Wam pochwalić, dzisiaj wstawiają nam całe 18 okien do naszego domku:) Ale się cieszę! :) Będzie stan surowy zamknięty :) Od poniedziałku chudziak, jak wyschnie tynki wewnętrzne.

I moje pytanie - przed tynkami wewnętrznymi chciałam pooklejać okna od wewnątrz specjalną taśmą (nowość), która zapobiegnie stratom ciepła przez połączenie rama-mur (pianka nie ma specjalnie dużej izolacyjności cieplnej). Czy ktoś z Was ją stosował (jest jeszcze inna na zewnątrz, ale to później), ile kosztuje, gdzie w okolicach Pabianice/Zduńska Wola można ją kupić? Może przez internet się da? Dzięki!

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1/ Parter licze razy 2, sciany dzialowe sa - pod kazda jest fundament...

2/wrr, no tak ...

Czyli wersja nr 1 zostaje.

To juz czysta ciekawosc. Nadal nie rozumiem dlaczego liczysz parter razy dwa?

Czy w tej chwili nie masz wylanej pierwszej warstwy podlogi? No i fundamenty pod scianami dzialowymi? Bo jesli tak to chyba to jest troche kosztowne rozwiazanie?

A w kwestii polaczenia okien z murem to nie jest tak, ze zabezpieczeniem przed ucieczka ciepla w tym miejscu jest zewnetrzna warstwa styro zachodzaca na oscieznice? No chyba, ze masz sciany jednowarstwowe to sie wtedy wycofuje.

chochla

wiekszośc z forumowiczów buduje w taki sposób jak Ty szukajac najtańszych ofert. Problem polega na tym, ze jezeli np cena jest ustalona na 100 zł to gdy kupisz coś za 50% tej ceny to niestety ale innej jakości.(czytaj niższej)

Rozmawiałam ostatnio na targach z gościem od więźby dachowej. U niego m3 kosztował 850 zł+impregnacja. Powiedziałam, że to drogo bo widziałam oferty za 740zł. Stwierdził, że za taką cene albo będe miała drweno innej jakości albo nieco inaczej zaimpregnowane :wink:

Chodzi mi równiez o to że nie wszyscy pisza poźniej na forum. Mój wykonawca wziął więcej niż się umawialiśmy . I tak powstają mity.

140m2 mieszkalnej, 30 gospodarczej = 170 m2 w parterze, dach dwuspadowy, wiezba kratownicowa z sosny skandynawskiej, dachowka ceramiczna.

do stanu surowego otwartego na dzis wydalem 130tys

OK. Ja mniej więcej podobnie, znaczy mniej ale mam mniejszy dom.

Potem zaczynają się schody. W niedzielę będę miała trochę czasu, to policzę dokładnie. Napiszę w dzienniku....W każdym razie fakt jest faktem - kosztorys pięknie mi się zgadzał aż do zrobienia okien. Potem się zaczęło rozjeżdżać, może dlatego, że człowiek nie ma pojęcia, czego taki dom potrzebuje na etapie kabli, wylewek, podłóg itd :-? Mam zeszycik, już prawie wszystko skończyłam, podsam ceny 8)

Zakreconaelfa, podaję to tylko dla porównania kosztów. Bo nie chcę sie wypowiadać, czy 450 tys. za stan deweloperski to tanio czy drogo. Na targach z ciekawości zapytaliśmy na stoisku deweloperskim o dom taki jak nasz, czyli 160 m kw z poddaszem - "stodoła" . Koszt budowy do stany dew. (uwaga! w tym również działka 700 m. kw na Stokach) - 1 milion PLN..

Czy wchodzą do niej gładzie ? ( PRAEFA - bo chyba o tym systemie mowa, nie daje tak gładkich ścian jak gładzie )

ProStaś w tym wypadku nie masz racji. Są gładkie.

1/ Parter licze razy 2, sciany dzialowe sa - pod kazda jest fundament...

2/wrr, no tak ...

Czyli wersja nr 1 zostaje.

To juz czysta ciekawosc. Nadal nie rozumiem dlaczego liczysz parter razy dwa?

Czy w tej chwili nie masz wylanej pierwszej warstwy podlogi? No i fundamenty pod scianami dzialowymi? Bo jesli tak to chyba to jest troche kosztowne rozwiazanie?

A w kwestii polaczenia okien z murem to nie jest tak, ze zabezpieczeniem przed ucieczka ciepla w tym miejscu jest zewnetrzna warstwa styro zachodzaca na oscieznice? No chyba, ze masz sciany jednowarstwowe to sie wtedy wycofuje.

hej chochla! :)

Kupilismy stan surowy otwarty, w tej chwili na podlodze mamy podsypke piaskowa i tyle. Chudziak bedziemy lali w poniedzialek. Fundamenty sa pod kazda sciana dzialowa, nie wiem ile to kosztowalo, placilam za caly dom;)

Sciany mamy 3-warstwowe, okna sa osadzane w miejscy styropianu (miedzy 1 a 2gimi pustakami ceramicznymi). Ocieplac z zewnatrz nie bedziemy (a tez sie nad tym zastanawialismy), wiec nie bedzie styro zachodzacego na oscieznice.

A nad tasmami zastanawiam sie po przeczytaniu tego:

http://www.e-mieszkanie.pl/okna_i_drzwi,503.htm

Pozdrawiam!

chochla

Problem polega na tym, ze jezeli np cena jest ustalona na 100 zł to gdy kupisz coś za 50% tej ceny to niestety ale innej jakości.(czytaj niższej)

Prawda lezy tutaj posrodku. Tak zgadzam sie, ze bardzo czesto kupujac taniej kupujesz material gorszej jakosc. Tylko tak samo czesto kupujac drozej kupujesz bajki producenta (najlepszy przyklad to cena domu z postu Anisi3 - sorry ale nawet cena dzialki na Stokach nie usprawiedliwia czegos takiego - no chyba, ze robili zbrojenia fundamentow z tytanu, tylko jak to sprawdzic? :)). Podajac jako przyklad roznice w cenie wiezby nie mowilem, ze tania oferta dotyczyla drewna posledniej jakosci a droga swietnie wysuszonego i o odpowiedniej klasie. Juz te oferty powywalalem wiec nie podam dokladnych parametrow, ale rok temu omal z krzesla nie spadlem jak jedna firma za identyczna oferte (ten sam typ drewna, strugane, fazowane) zawolala prawie 30tys a druga 15tys. I nikt mnie nie przekona, ze ta za 30 byla lepsza.

Gość 2mm

?

140m2 mieszkalnej, 30 gospodarczej = 170 m2 w parterze, dach dwuspadowy, wiezba kratownicowa z sosny skandynawskiej, dachowka ceramiczna.

do stanu surowego otwartego na dzis wydalem 130tys

dom zaczalem budowac w zeszlym roku wiec duza czesc materialow byla kupowana juz na gorce cenowej (material na fundamenty, sciany)

do stanu dev

tynki wew 15tys

wylewki 10tys

okna 17tys

brama garazowa i drzwi zewnetrzne 5tys

---

ocieplenie z otynkowaniem 30tys

ocieplanie sufitu 20tys

instalacje 15tys

Ceny powyzej linii sa sprawdzone i potwierdzone na dzien dzisiejszy. Ceny ponizej nie, ale dalem z pewnym zapasem na plus. Cena za m2 ~1400PLN.

To nie jest kwestia wiary czy osiagniesz taka cene czy nie tylko ustalenia na poczatku pewnych priorytetow i trzymanie sie ich pozniej. Ja postawilem na maksymalnie uproszczona archtekture i brak pospiechu w zakupie materialow. Przyklad? W kwestii wiezby obdzwonilem chyba z 15 producentow i wybralem tego, ktory oferowal najbardziej korzystny stosunek ceny do jakosci (roznice byly na poziomie 15tys zlotych za bardzo podobne oferty!). Jasne, ze jesli Twoj projekt zaklada lukarny, polamany dach i inne kosztowne elementy, kupujesz materialy 'w pospiechu' bo zalezy Ci na czasie to mozesz zapomniec o tym poziomie kosztow. Jesli nie, jest to jak najbardziej realne.

no niech Ci będzie ze masz rację.

Popieram jednak zdanie czy opinie małgosia2005 i EZS.

Ja nie mialem żadnych priorytetów czy osiągnę cenę taką czy może inną. Domu o "uproszczonej" architekturze też nie mam.

Dalsza tego typu dyskusja nie ma sensu bo np. są rózne dachówki ceramiczne o róznych cenach. Podobnie bramy garażowe i drzwi. Nie ma sensu wyliczac sobie kto jaką ma dachówkę, jakie drzwi, jaką bramę itd.

Możnaby prowadzić tą dyskusję bez końca.

Oczywiście że dom 160 m kw z poddaszem - "stodoła" w stanie dew. z działka 700 m. kw na Stokach za 1 milion PLN jest już przesadą.

Ale np. dom w Wilanowie jakies 500 mkw (+działka jakieś 600-700 mkw, no trochę mala) w stanie deweloperskim za 3-3,5 mln zl jest całkiem niezłą ofertą. I jest dużo chętnych.

A nad tasmami zastanawiam sie po przeczytaniu tego:

http://www.e-mieszkanie.pl/okna_i_drzwi,503.htm

Pozdrawiam!

Artykuł jest napisany na podstawie materiałów firmy Natura. Mam okna z Natury, zamontowane dokładnie tak, jak w artykule: od zewnątrz taśma rozprężna, w środku pianka montażowa, od środka taśma jakaśtam, cudowna podobno :wink: Teoretycznie do takiego systemu trzeba dopłacić (chyba ok. 12 zł/mb), ale dostaliśmy gratis. Taśmę wewnętrzną trzeba bardzo dokładnie przykleić, żeby nie było problemów z obróbką okien. Wiem coś o tym :evil: Praca nie jest specjalnie skomplikowana, moim zdaniem można to zrobić samemu.

Przedstawiciela Natury masz w Pabianicach, ul. Konstantynowska 57. Pan Jarosław Popławski, tel 042 2152552, 509 841 879.

Acha, a tę taśmę rozprężną to u mnie przyklejali na oknie przed zamontowaniem go w murze, nie bardzo sobie wyobrażam przyklejanie jej później...

Przedstawiciela Natury masz w Pabianicach, ul. Konstantynowska 57. Pan Jarosław Popławski, tel 042 2152552, 509 841 879.

Acha, a tę taśmę rozprężną to u mnie przyklejali na oknie przed zamontowaniem go w murze, nie bardzo sobie wyobrażam przyklejanie jej później...

Dzięki! Będę dzwonić. Okna właśnie zapiankowali na kotwach, więc już po "ptakach" pewnie...

Pozdrawiam!

Przedstawiciela Natury masz w Pabianicach
O! To moje strony :D . Chyba pójdę sobie obejrzeć pana Jarosława :wink: .

(...) poniewaz wynikla troche smiszna sytuacja przy rozmowie z Yetim, chcialbym niesmialo powiedziec, ze mam na imie Marcin. Innymi slowy, wbrew temu co sugeruje moja ksywka nie jestem kobieta :)
Mnie chyba zmylił smutek w twoim głosie, gdy pisałeś o swoim wieku :wink: :lol: :

.. i chochli72 :wink:
Kurcze, Yeti, musisz tak bardzo podkreslac, ze mam blizej 40tki niz dalej? 8)

Mnie chyba zmylił smutek w twoim głosie, gdy pisałeś o swoim wieku :wink: :lol:

A bo mi sie w takich sytuacjach non stop przypominaja gadki z kumplami w technikum, w ktorych snulismy plany co kto bedzie robil w sylwestra roku 2000 (mielismy miec wtedy po 27 lat) i stwierdzenia jakimi to starymi ramolami bedziemy wtedy ;)

Ja też mam bliżej 40 niż..... 50 :lol:

Ale to stan przejściowy :cry:

A'propos cen. Mam zamiar (zobaczymy co wyjdzie) pozbierać wszystko do kupy i opisać w dzienniku. Ceny kolejnych etapów, przyłączy itd. Może w niedzielę znajdę czas. Mam to w zeszyciku, ale porozbijane na zakupy. W sumie nie mogę zlokalizować tylko 15 tysięcy. to wcale nie jest źle, uważam... W moim domu nie ma żadnych fajerwerków, zresztą budowałam go żeby był wygodny a nie na pokaz :wink: ale z drugiej strony końcówka to było szaleństwo, nie panowałam nad wydatkami. A wykończenie! Co wizyta w Castoramie czy innym markecie, to 300, 500..... Tu budżet zrobił się jak ser szwajcarski. Kto by przypuszczał, że potrzebne będzie tyle DROGICH dupereli! Różne złączki, kontakty, kolanka, farby i co tam jeszcze pożarły najwięcej kasy. Takie mam wrażenie.

Za to teraz mam dziwne uczucie. Wchodzę do marketu budowlanego czy innej hurtowni i NIC nie potrzebuję!

nie chce mi się wdawać w dyskusję

Dalsza tego typu dyskusja nie ma sensu

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

to po co dyskutujesz?

Wydałam na swój dom sumy porównywalne do wydatków Marcina i EZS i Twoja wiara czy niewiara tego nie zmieni. Kupiłam materiały budowlane w czasie gdy były najdroższe (Porotherm po 9,50) mam certyfikaty na wszystko.

Wobec tego uważam, że na stan surowy otwarty można wydać mniej.

Co do dachu dwuspadowego na stodole lub skomplikowanego na rezydencji - każdy wybiera to, co jemu odpowiada i godzi się z wydatkami na to, co wybrał.

Mój dom ma 172 m2 powierzchni użytkowej, 125 zabudowy i 213 całkowitej.

Poza tym nie uważam, że materiały drogie zawsze są najlepszej jakości. Dachówka Braasa do najdroższych nie należy, ale jakości chyba nikt jej nie odmówi.

Szukałam oszczędności podobnie jak większość tu budujących - robiąc castingi na materiał i wykonawców. Naciągaczy unikałam, tak jak i materiałów najtańszych, podejrzanej jakości. Nie wierzę, że instalacja elektryczna w moim domu za 21 000 (taką miałam jedną wycenę) byłaby lepsza, niż ta co jest za 12 itd. itp.

Z jednym się zgadzam: porównywać koszty można przy domach podobnych do siebie lub licząc za m2.

Pytanie - może głupie - do tych co już po wylewkach:

Czy moje obliczenia są poprawne?

Jeśli:

- robocizna (Boguś :) to 14 zł/m2

- robocizna z materiałem 37 zł/m2

- powierzchnia domu 85 m2 parter + 85m2 poddasze

1/ 85 m2 x 2(bo chudziak+jastrych) x 14 zł (parter) + 85 m2 x 14zl (pietro-tylko jastrych) + material = 2380 + 1190 + material = 3570 + material

2/ wersja z materialem: 37 x 170 = 6290 zl

Czy jestem w błędzie? Dajcie znać proszę. Ile płaciliście za wylewki??

U mnie robili tylko wylewki docelowe, bez chudziaka.

robocizna 3 530,00 zł

cement 1 537,50 zł

piasek 754,00 zł

folia 240,00 zł

styropian 1 622,85 zł

dylatacja+dodatek do betonu zamiast siatki 370,00 zł

niecałe 8k PLN

powierzchnia około 250 m (z tarasem)

Ola