Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak tak czytam Wasze posty, to czuje, ze jestem juz gotowy do budowy trzeciego domu :)

To chyba u nas tak jest w naszej mentalnosci, ze maluch zlozony na wlasna reke ze szwagrem byl o polowe tanszy niz kupiony u producenta. Ale jak ktos sie slabo znal na mechanice, to tem maluch slabo jezdzil. Ale i tak czasami omijal "firmowego" malucha rozklapionego na poboczu.

(przyklad moze niezbyt prawdziwy, ale obrazuje to, co chce przekazac)

Eeee... upraszczajac: albo traci sie pieniadze na wykonawcow, zeby zaoszczedzic czas, albo traci sie wlasny czas na budowe, zeby zaoszczedzic pieniadze.

A najlepiej to wypracowac cos pomiedzy, bo mozna wtopic kase, albo za...ac (zapracowac) sie na smierc...

To tyle teorii. A jak sie przeprowadzicie do nowego domu i przez pol roku nie bedziecie miec ochoty, zeby palcem kiwnac to byc moze bedzie znaczyc ze:

a) budowaliscie takim sposobem jak ja i rzygacie budowa...

b) wydaliscie mnostwo kasy a i tak dom traktujecie jak wynajmowane mieszkanko...

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ktoś chce, to mam taki excelik, w którym zapisywałam wydatki na budowę...nie jest idealny i pewnie o czymś zapomniałam, ale zainteresowanym mogę podesłać (priv) ...te podstawowe materiały czyli cegły, cement itp kupowałam jeszcze w 2006 roku, czyli po niższych cenach niż teraz.

Sihaja

Jak ktoś chce, to mam taki excelik, w którym zapisywałam wydatki na budowę...nie jest idealny i pewnie o czymś zapomniałam, ale zainteresowanym mogę podesłać (priv) ...te podstawowe materiały czyli cegły, cement itp kupowałam jeszcze w 2006 roku, czyli po niższych cenach niż teraz.

Sihaja

To ja nieśmiało poproszę i przy okazji info do projektu domu, który budujesz oraz namiar na Pana od wylewek jeśli można.

Pozdrawiam

[

Czy wchodzą do niej gładzie ? ( PRAEFA - bo chyba o tym systemie mowa, nie daje tak gładkich ścian jak gładzie )

ProStaś w tym wypadku nie masz racji. Są gładkie.

Ja bym ich w salonie nie pozostawił bez wygładzenia. Rzecz jasna nadają się do malowania. No i jak zawsze relatywizm, co dla jednego jest gładkie, dla innego już nie...

Nie ma się o co spierać. Pozdrawiam.

Witam. dopiero się zarejestrowałem. chcę zacząć budowę domu w tym roku ( na wiosnę) - optymistyczny wariant. w planie zagospodarowania zaznaczpono, że na mojej działce dom może stać w granicy. niestety rozmowa z panią z urzedu tylko podnioła ciśnienie i skończyła się niczym tzn. ma stać tak jak w planie. a wszystko o to że chcę postawić dom 1,5 m od granicy ( z drugiej strony odległości są zachowane). czy może mi ktoś pomóc czy po zmianie przepisów budowlanych Starosta może wydac zgodę na usytuowanie budynku w inny sposób niż na planie, czy te zmiany dotyczą tylko sytuacji kiedy takiego planu nie ma? pozdrawiam

Witam. dopiero się zarejestrowałem. chcę zacząć budowę domu w tym roku ( na wiosnę) - optymistyczny wariant. w planie zagospodarowania zaznaczpono, że na mojej działce dom może stać w granicy. niestety rozmowa z panią z urzedu tylko podnioła ciśnienie i skończyła się niczym tzn. ma stać tak jak w planie. a wszystko o to że chcę postawić dom 1,5 m od granicy ( z drugiej strony odległości są zachowane). czy może mi ktoś pomóc czy po zmianie przepisów budowlanych Starosta może wydac zgodę na usytuowanie budynku w inny sposób niż na planie, czy te zmiany dotyczą tylko sytuacji kiedy takiego planu nie ma? pozdrawiam

Troszeczkę cię nie rozumiem. Pla zagospodarowania to taki dokument dość ogólny. Dotyczy całego terenu a nie twojej działki. O ile wiem, w planach raczej zezwala się na domy w granicy, jeżeli "po drugiej stronie płota" coś stoi. Jednym słowem można się dostawić. Ale nie w odległości 1,5 m tylko bezpośrednio. Inaczej trzeba zachować odległości 3-4m, co z kolei jest (o ile się nie mylę) odległością ustawową. Starosta ci zgody nie wyda. Może chyba minister... ale tego pewna nie jestem, coś mi świta, z rok temu była taka dyskusja na forum :lol: Jeżeli planu nie ma, to też trzeba być w zgodzie z prawem budowlanym. Acha, i nic tu nie zmienia zgoda sąsiada.

Jak ktoś chce, to mam taki excelik, w którym zapisywałam wydatki na budowę...nie jest idealny i pewnie o czymś zapomniałam
Też mam takiego excelika :wink: , ale mój jest chyba aż przesadnie szczegółowy :lol: .

...a wynika z niego, że dom 155 m2 + wiata 21 m2 (zawyża cenę dachu) kosztował do stanu surowego otwartego: 139 456,44 zł :wink: :lol:

Dom wygląda tak

a moje zmiany, które zawyżyły koszt w stosunku do projektu z podanej str. to:

w/w wiata,

100m2 stropu teriva zamiast drewnianego,

3 okna dachowe (900zł każde)

Oszczędności:

zbrojenie fundamentów ukręcone własnemi ręcyma,

fundamenty zalane przy pomocy zaprzyjaźnionej ekipy sąsiadów :wink: (ale tylko fundamenty w ziemi, ponad nią - 6 bloczków w górę - to już murarz)

część ścianek działowych - z cegły rozbiórkowej

znaczna część max-ów kupiona przed szaleństwem '07

...aaa jeszcze jedno - dom budowany w systemie muru 3-warstwowego... ale to podobno drożej :wink: .

ProStaś i Majki, przyjmiecie mnie do klubu domków bliźniaczo podobnych (-takich bliźniaków dwu-jajecznych :wink: :lol: )

Czy ktoś jeszcze pamięta o deklarowanych spotkaniach G. Łódzkiej w pierwsze piątki miesięcy? :wink:

(mnie własnie przypomniał o tym Contel, a to już za tydzień :wink: :lol: )

Sihaja

Witam, Chętnie skorzystam, podaj proszę również informacje n/t projektu wg którego budowałaś

EZS ja mam wąską działkę. na wąskiej dopuszczalne jest postawienie domu w odległości min. 1,5 od granicy jeżeli ściana jest ślepa. zgadzam się że plan zagospodarowania jest ogólny, lecz na mojej działce urbanista narysował ewentualne możliwości zabudowy w granicy. i tutaj jest cały problem. wydawało mi się że skoro mozna w granicy to nie ma problemu żeby odsunąć budynek do przepisowej odległości jaką jest min. 1,5m. niestety pani urzędniczka zajmująca się wydawaniem zezwoleń na budowę stwierdziła, że jak na rysunku jest w granicy to musi być w granicy i nigdzie indziej. o starostę się pytałem bo znalazłem pewne informacje na stronach muratora i myślałem że ktoś już to przerabiał.

poniżej link do tych informacji:

http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/kiedy-mozna-budowac-przy-granicy,6479_1405.htm

Troszeczkę cię nie rozumiem. Pla zagospodarowania to taki dokument dość ogólny. Dotyczy całego terenu a nie twojej działki. O ile wiem, w planach raczej zezwala się na domy w granicy, jeżeli "po drugiej stronie płota" coś stoi. Jednym słowem można się dostawić. Ale nie w odległości 1,5 m tylko bezpośrednio. Inaczej trzeba zachować odległości 3-4m, co z kolei jest (o ile się nie mylę) odległością ustawową. Starosta ci zgody nie wyda. Może chyba minister... ale tego pewna nie jestem, coś mi świta, z rok temu była taka dyskusja na forum :lol: Jeżeli planu nie ma, to też trzeba być w zgodzie z prawem budowlanym. Acha, i nic tu nie zmienia zgoda sąsiada.

Dyskusja była, ja mam dom w granicy. Wszystko co pisze EZS, to prawda. Zezwala się na postawienie w granicy, jeżeli po drugiej stronie płotu stoi cokolwiek, byle było na planie w Geodezji jako budynek.

Co do "bezpośrednio" to nie wiem. Ja nie mam bezpośrednio, ale czy to jest metr czy półtora od siatki nie mierzyłam. Nie dało się wykopać fundamentów bezpośrednio przy siatce bez uszkodzenia budynku (przepraszam za słowo, ale rudery) który stoi u sąsiada w granicy.

Starosta zgody nie wyda, tylko minister. Podobno zwykle wydaje, ale zabiera to czas. Na szczęście nie musiałam pisać do ministra.

Zgoda sąsiada nie jest potrzebna.

W przypadku jeśli chcesz postawić budynek mniej niż 3 metry od granicy działki (standard 3m.bez otworów okiennych lub luksfery, 4 z otworami) wówczas składasz wniosek do starostwa i oni występują z zapytaniem do ministra infrastruktury. trochę to trwa. dostaniesz zgodę na takie odstępstwo tylko wówczas gdy działka jest wąska (co jest pojęciem względnym).

Starostwo może wydać tylko wówczas zgodę na odstępstwo gdy spełniony jest inny warunek - tj. w granicy jest po stronie sąsiada budynek o podobnym przeznaczeniu jaki ty chcesz postawić - wówczas możesz stawiać w granicy.

Sąsiad od strony prawnej nie ma nic do powiedzenia - a jak będą stosunki pomiędzy wami w przyszłości to inna kwestia.

Mam okna z Natury, zamontowane dokładnie tak, jak w artykule: od zewnątrz taśma rozprężna, w środku pianka montażowa, od środka taśma jakaśtam, cudowna podobno

Długo już je używasz? Zadowolona jesteś z nich?

I jak z ceną - czy porównywałaś do innych producentów - drożej, taniej?